"Girlhood - Har himlen en förort" är en stark debut som lyfter fram tjejerna i förorten.

2017/01/23
Publiceras i BTJ-häftet nr 7, 2017.
Lektör Anna Wilner
Recension

Girlhood - har himlen en förort? är en stark debut som lyfter fram tjejerna i förorten.

Huvudpersonerna är fyra tonårstjejer, vars liv kantas av droger, våld, sexuella övergrepp och kriminalitet i slutet av 1990-talet. Bakom deras destruktiva leverne döljer sig tragiska uppväxter och deras vänskap prövas starkt av förortslivet. Samtidigt är vänskapen ibland deras enda livlina. //En del kapitel är också helt skrivna på förortssvenska. Språket flyter lätt, men backar inte för att skildra den osminkade verkligheten. Stark lyckas med starka personskildringar//

Boken lyfter fram en grupp, förortstjejerna, som tidigare inte synts så mycket i ungdomslitteraturen och visar på deras styrka trots extremt tuffa omständigheter. Den funkar utmärkt för gruppdiskussioner om att utvecklas och finna styrka i varandra när samhället sviker. 

Maria Stark, författaren bakom "Girlhood - Har himlen en förort?" Maria Stark, författaren bakom "Girlhood - Har himlen en förort?"

Maria Stark  är 38 år och bor på Värmdö i Stockholm.Hon är uppväxt i Brandbergen och Södertälje/Nykvarn och har en lång bakgrund som arbetsledare och löneadministratör inom städbranschen, och har nu avslutat fyra års studier till Beteendevetare, Integrationspedagog och Coach på ACC-nivå. 
"Jag brinner för flyktingfrågor och utsatta barn/ungdomars väg till ett liv lika bra som alla andras.  Jag vill hjälpa människor i utsatta livssituationer att hjälpa sig själva, vilket jag starkt tror ger en stadigare grund att stå på än om man enbart ”får hjälp”.

Jag är en typisk vattuman och har alltid omgett mig med människor från skilda sociala bakgrunder och kulturer. Jag tror att det är det som kan göra världen lite bättre, att vi ser våra likheter istället för våra olikheter. Förorten och förortsliknade platser har alltid varit närvarande under hela mitt liv, och jag tror starkt på dessa platsers kapacitet att växa och utvecklas. Då storstädernas förorter diskuteras i media, i vardagsmun osv tas främst arga, unga män som kastar sten på polisen, upp. Men förorten är så mycket mer, och där finns så många olika människor som sällan får utrymme.  Unga tjejer är en sådan grupp, vilket inspirerade mig till att skriva Girlhood – Har himlen en förort?

Språkbruket i förorterna är idag också en viktig del av det svenska språket, enligt min åsikt, och talas av människor långt utanför förorterna, vilket säger mycket om språket som kraftkälla och berättare.  Därför har jag valt att till viss del ha med denna förortssvenska  som ett element i min roman. Skrivandet har alltid funnits med mig på olika sätt, och kommer fortsätta göra det även i framtiden."    

Maria Stark

Första upplagan av Girlhood - Har himlen en förort? är tillfälligt slut men nya böcker är på väg och det går bra att förbeställa, vi levererar så fort böckerna åter finns i lager om cirka två veckor.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar