Stark debut av Stark!

"Girlhood - Har himlen en förort" av Maria Stark "Girlhood - Har himlen en förort" av Maria Stark

"Den är helt suverän!
Den är stark och äkta, rakt på, rakt in. En bok som behövdes! 


Emma Berglund
Kurator Ungdomsmottagningen


Det skrivs och pratas ofta i dag om arga unga män i förorten - men var är de unga kvinnorna? Hur går det för dem?

Maria Stark har skrivit en stark debut om de unga, arga, våldsamma, kriminella och utsatta tjejerna som gjorde sitt bästa för att överleva i en grym värld.

Girlhood - Har himlen en förort? är en historia som mycket fritt bygger på några verkliga händelser från Stockholm och Göteborgsområdet i slutet av 90-talet, men den är ingen beskrivning av någon enskild persons livsöde. Den utger sig heller inte för att återge en sann eller fullständig bild av begångna och utredda/nedlagda brott, händelser, handlingar etc.  Det är en historia om tonårstjejer som fanns för länge sen, och som finns än idag på vissa platser i Sverige. Det är en berättelse som låter tjejerna från förorten ta all plats.

BTJ skrev en fin recension och nedan ett utdrag:
Publiceras i BTJ-häftet nr 7, 2017.
Lektör Anna Wilner

Bakom deras destruktiva leverne döljer sig tragiska uppväxter och deras vänskap prövas starkt av förortslivet. Samtidigt är vänskapen ibland deras enda livlina. //En del kapitel är också helt skrivna på förortssvenska. Språket flyter lätt, men backar inte för att skildra den osminkade verkligheten. Stark lyckas med starka personskildringar//
Boken lyfter fram en grupp, förortstjejerna, som tidigare inte synts så mycket i ungdomslitteraturen och visar på deras styrka trots extremt tuffa omständigheter. Den funkar utmärkt för gruppdiskussioner om att utvecklas och finna styrka i varandra när samhället sviker. 

Girlhood - Har himlen en förort
är en berättelse om förorten i går och i dag men förhoppningsvis inte i morgon!

Boken finns som inbunden, pocket och som e-bok.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar