Bokmässan i Göteborg 2022
Ebes förlags gästande författare under Bokmässan i Göteborg 2022.
Intressanta föreläsningar och författarintervjuer
Intressanta föreläsningar och författarintervjuer
(Klicka på författarnas namn nedan ovan respektive video för att komma till deras författarsidor där du hittar mer information)


FÖRELÄSARE I EBES FÖRLAGS MONTER A02:69
UNDER BOKMÄSSAN I GÖTEBORG 2022
UNDER BOKMÄSSAN I GÖTEBORG 2022
Denna video har några år på nacken så priserna som anges är representativa för 2019, men den får ligga kvar då den innehåller annan bra information.
Lars Alm, författaren bakom trilogin Berättelsen om Johan; Pojken i bäcken, Kvinnan på stigen, Mannen på väg, och De försvunna är en välrenomerad norrlandsförfattare, som nu är inne på sin femte roman, Berget, staden och kärleken, som har release 1:a advent. En relationsroman i feel-good-anda.
Hans senaste utgivna bok De försvunna är en verklighetsbaserad roman som bygger på en händelse i Lainios skogs- och myrrika marker 1950 då en fyraårig flicka spårlöst försvann i skogen i sällskap med en gammal och förvirrad kvinna. I sex dagar pågick sökandet efter de försvunna.
Lars Alm är en fena på att beskriva såväl den norrländska miljön som det norrländska folkets mentalitet. Detta blir särskilt tydligt i hans senaste roman De försvunna. Mer om detta i författar-intervjun, Lars Alm - en norrlandsförfattare av rang, då vi kommer att prata om alla Lars Alms böcker, om hans egagemang som författare, föreläsare och skrivkursledare. Att vi kommer att få se fler böcker av Lars Alm med inspiration från det norrländska land-skapet kan vi nog vara övertygade om, och snart kommer som sagt hans femte bok, Berget, staden och kärleken.
U P Enna, författarpseudonymen bakom Den åttonde dimensionen, den oväntade uppföljaren De dödas själar och den kommande och sista delen i trilogin om Mittel, Den glömda staden, föreläser kring temat: Att se saker på olika sätt. Våga våga. Om uppväxt, författande samt trilogin om hemliga dimensioner. Ulf Bengtsson, som är författarens riktiga namn, föreläser om svårigheten att våga ta steget, våga kasta sig ut i det okända och göra något som man själv inte tror sig om att klara.
I författarintervjun får vi höra hur det gick till när han själv tog steget, samt hur det är att skriva en fantasyserie som verkligen går på djupet och som passar alla åldrar från tonåren och uppåt. Ju äldre man är som läsare desto mer kanske man anar det bakomliggande djupet, som syftar på strängteorier och kvantfysik, där denna världen löper parallellt med andra dimensioner. "Jag trodde mest att ungdomar skulle läsa mina böcker men det är nästan mest medel-ålders och uppåt som har läst dem. Det är jättehäftigt", säger Ulf Bengtsson.
Ulf Bengtsson är verkligen en källa till inspiration för alla som vill men tvekar till att ta det där steget ut i ovissheten.
Linda Gabrielsson, författaren bakom Kärlek tjockare än blod och den senaste roman Tills livet skiljer oss åt, som har release nu på Bokmässan, föreläser om den traumatiska upplevelsen av att föda fram sitt döda barn en vecka innan beräknad förlossning och om den tystnad man sedan möter från omgivningen. "Jag tänker fortsätta prata om mitt döda barn". säger Linda.
I båda hennes böcker finner vi just detta som ett underliggande motiv då denna tragiska erfarenhet för alltid kommer att följa henne, liksom att minnet av Benjamin, hennes dödfödda son, alltid kommer att vara levande för henne och familjen. ”Att prata om vår döda son höll honom levande och i dag har han en lika självklar plats i vår familj som sina systrar”, säger Linda.
Linda Gabrielsson sitter även med i styrelsen för Spädbarnsfonden och är ansvarig för deras medlemsblad.
I författarintervjun får vi höra om Lindas författarskap och om hennes båda böcker. När hon förlorade sin son sommaren 2011 tog hon skrivandet till ytterligare en nivå, i ett led att bearbeta sorgen, och resultatet blev Kärlek tjockare än blod. Hennes båda böcker är relationsromaner, med ett inslag av spänning, och huvudkaraktärerna har liknande erfarenheter som Linda själv.

Michèle Glatthard, författaren bakom trilogin Lövjekarlens vandringar; Bärnstenar i vattnet, Trollsländor och Ishavet, den sista och avslutande delen som har release nu på Bokmässan, föreläser om Visa gubbar och kloka gummor” - och häxprocesserna som under 1600-talet ledde till nästan 300 människors död, vilket också är ett motiv i hennes romaner. Men de handlar även om det övernaturliga och osynliga, om nordisk folktro, lövjeri och örtmagi, och om just dessa starka kvinnor som fick epitetet häxor.
Michèle kommer ursprungligen från Schweiz och har bott i Sverige i 18 år. När hon kom till Sverige började hon läsa om svensk folktro och blev genast intresserad av bl a Näcken, som blev en kär vän, och de starka kvinnor som kallades häxor. Michèle visar stor historisk kunskap om tiden och människorna hon gestaltar. I tre böcker får vi följa lövjekarlen genom missmod och hopp i sin längtan efter sin käresta, kvinnan med de bärnstensfärgade ögonen.
I intervjun får vi höra om Michèles författarskap samt hur det är att skriva på ett annat modersmål än sitt eget. Med tanke på detta måste man verkligen beundra henne. På ett annant modersmål än det egna har hon trollbundit läsare med sitt vackert klingande språk.
Pia Hillerblad, författaren bakom Contra tiempo, föreläser om: De spanska romerna och deras betydelse för flamencon. Båda dessa motiv finner vi i hennes roman Contra Tiempo, en spännande och underhållande relationsroman med inslag av magi. Flamenco och romerna i Sevilla hör till Pias stora intressen. Hon dansar själv flamenco och har goda historiska kunskaper om romerna och flamencon i Sevilla.
I intervjun får vi höra mer om hennes bok och hennes författarskap. Pia beslutade sig för att gå i pension tidagare för att på heltid få ägna sig åt författarskapet. Hennes roman Contra tiempo, vilket betyder motrytm, utspelar sig växelvis i Lund i början av 2000-talet och i Sevilla runt 1840. Förbjuden kärlek, heder, kloka gummor och ond bråd död är några av ingredienserna i historien som utspelar sig bland gränderna i Triana och i floden Guadalquivirs dalgång. I Lund följer vi narkossköterskan, den ensamma mamman, Maria som om nätterna drömmer om en ung kvinna i en annan tid, utan att veta vem kvinnan är. Vi kommer också att få veta lite mer om Nerthus barn, vilka spelar en stor roll i romanen, och i den påbörjade uppföljaren.
Carina Kristensen, författaren bakom Att göra skillnad - som mormor till ett annorlunda barnbarn föreläser om: Det är en mänsklig rättighet att få tillägna sig ett språk. Det är inte alltid enkelt – men det är alltid möjligt!
Carina Kristensen jobbar som personlig assistent till sitt barnbarn Alicia som har en flerfunktionsnedsättning. Under hela sitt yrkesliv har hon jobbat med människor. Både barn och vuxna. På förskolor, skolor och gruppbostäder. Att försöka göra skillnad för personer som har olika hinder i sin utveckling är något hon alltid har brunnit för och som resurs och specialpedagog har hon även gjort skillnad för sitt barnbarn Anicia.
I intervjun med Carina Kristensen, författaren bakom "Att göra skillnad - som mormor till ett annorlunda barnbarn", får vi höra mer om vad det innebär att bli mormor till ett barnbarn med en flerfunktionsnedsättning. När Alicia var helt liten kände sig Carina väldigt ensam i sin roll som mormor till ett barnbarn med en flerfunktionsnedsättning och hade då önskat att det hade funnits en bok som hennes egen. Vi får också höra hur hennes barnbarn Alicias fått kämpa steg för steg för att försöka lära sig ett språk att kommunicera med, för att på så sätt kunna påverka sin situation utifrån sina förutsättningar. Och om hur viktigt det är att ge alla den här möjligheten. Det är varje människas rättighet att få tillägna sig ett språk.
Margaretha Molius, författaren bakom Har du fått kvicksilver på hjärnan? Historien om en arbetsmiljöskandal och ett folkhälsoproblem, föreläser och intervjuas om just detta ämne och om myndigheters och politikers agerande i en av våra viktigaste miljöfrågor; användningen av kvicksilver inom tandvården. Frågor som Margaretha tar upp är: Kan ett av jordens farligaste gifter bli ofarligt när det används i tänderna? Varför har utredningarna inte lett till ett kvicksilverförbud förrän 2009, efter EU:s kvicksilver-förbud. Amalgam konstaterades vara toxikologiskt olämpligt redan 1986. Har utredningar förfuskat vetenskapliga fakta? Eller beror det på mutade inblandade eller var de bara dåligt pålästa? Hur har tand-vårdspersonalen informerats? Varför har de inte skyddats enligt upp-draget i förordningen SFS 1929 angående farliga arbeten? Varför kan kvicksilverförgiftning av tandsköterskor erkännas i Norge men inte här? Vilka intressen har styrt dessa beslut? Vilka effekter har kvicksilveranvändningen haft på individen, på samhällskostnader och på sjukvården? Har lögner och underlåtenhet skapat en situation som kunde ha undvikits om de ansvariga varit ärliga och inte för-svarat en sjuk sak?
Erik Palme, författaren bakom Min farmor Ola - i skuggan av storpalmarna, föreläser om: Från frihet i barndomshemmet till i skuggan av en auktoritär idealist. Om Ola Palmes kamp för att som änka behålla sin självständighet. Erik Palmes bok är ett historiskt epos som handlar om tre starka kvinnor, Elna Tenow, Hanna Palme och sist men inte minst, Eriks egen och högt älskade farmor, Ola Palme. Boken ger oss historiska återblickar från 1800-talets slut fram till Ola Palmes död 1982. Den tar upp dåtidens värderingar och människosyn, den tar upp kampen för kvinnans rätt till självbestämmande och till ett självständigt liv.
Ola Palme var gift med Olof Palme d.ä. År 1918 stupar Olof Palme i Tammerfors. Han var en av de frivilliga svenskar som gått ut för att förstärka den vita sidan i det finska inbördeskriget. Olof Palme blir hyllad som hjälte för sina insatser. Hemma i Sigtuna blir hans gravida hustru Ola lämnad ensam med fyra barn, två till åtta år gamla. "Vem av dem kan kallas hjälte?" undrar Erik Palme.
I intervjun får vi höra om hur denna bok har tagits emot i släkten då den innehåller en del kritik mot de som i Erik Palmes familj gick under namnet "Storpalmarna".
Anicia Sundström Eriksson, författaren bakom Skammen är inte din - Om psykisk ohälsa och vägen mot helande berättar i författarintervjun om sin bok och om skälet bakom att helt lämna ut sig själv i denna självbiografiska bok i dikt och prosa. ”Det är så viktigt att försöka få bort skammen kring psykisk ohälsa”, säger och Anicia. "Vi måste börja våga prata om det. Först då kan vi få bort stigmatiseringen kring psykisk ohälsa."
Själv visar hon vägen i sin självbiografiska bok genom att öppet berätta om sitt eget liv, om sin depression, sina självmordstankar och om en våldtäkt vilken blev det som fick henne att helt ramla över kanten. "Men skammen är inte min och inte skulden heller", säger Anicia. Denna bok är en resa om att bli hel som människa, en resa mot ett psykiskt tillfrisknande.
Anicia har fått många lovord för sin bok, den behövs verkligen i en tid då allt fler ungdomar lider av psykisk ohälsa. Anicia berättar om sitt engagemang för att hjälpa andra, hon vill även nå ut i skolor för att prata med ungdomarna där. Ett första besök är nu planerat. Anicia är i allra högsta grad en modig tjej. För drygt ett år sedan befann hon sig i det djupaste mörker med en gravt utveckad social fobi. I dag är hon redo att inta scenen - allt i syfte att hjälpa andra.

Ylva Svensson Borg, författaren bakom dikt- och fotoboken Älska med mig till Beijing, föreläser om: Om att finna modet att kasta sig ut i äventyret och att våga känna. Om en resa med en främling till Beijing.
Ylva hade sedan hon var barn närt en längtan om att få resa med den transsibiriska järnvägen. När hon så träffade en man via Tinder-dejt som föreslog just detta tog Ylva modet till sig och följde med. Som konstnär och illustratör var hennes tanke att i bild dokumentera resan, men vid Bajkalsjöns strand lade Ylva undan färgerna och började i stället göra något helt nytt, skriva poesi. Det blev en hjärtslitande historia om hennes känslor, till sig själv och till sin reskamrat. Och även om det är en sorglig och högst personlig berättelse som tar form i boken hoppas Ylva ändå att läsaren ska finna ett slags hopp och mod i dikterna och bilderna. Mod att göra samma sak, att kasta sig ut i äventyret och att våga känna. För hur det än slutar så är det alltid värt det!
I intervjun kommer Ylva berätta mer om sin resa, om sitt konstnärs- och författarliv samt om hur dikt- och fotoboken blev verklighet.

Maria Wälsäter, författaren bakom fantasyäventyret Doressea, varav Avien är del 1 och Stjärnfödd del 2 som även har release på Bokmässan, föreläser om: Ur mörkret föds ljuset.” Om för-fattarskapet och om att debutera. "Ibland behövs mörkret för att man ska kunna se ljuset", säger Maria och vi kommer få veta mer om Marias eget mörker och hur hon återigen hittade vägen till ljuset. Detta är även temat i hennes böcker som föddes ur detta mörker och som blev vägen för att kunna se ljuset. Maria kommer även att prata om vad det vill säga att debutera, farhågor och glädjeämnen, bland annat hur det känns att få höra att man är Sveriges nya fantasyprinsessa.
Trilogin om Doressea är ett kärleksbarn mellan den klassiska och den moderna fantasyn, samtidigt som den bryter ny mark. I en färgstark miljö med unika karaktärer behandlas både magi och vardagsnära ämnen som sjukdom, fattigdom, förtryck och död, men också vänskap, kärlek, och framför allt: hopp.
I intervjun kommer vi att prata mer om Marias böcker, om hennes författarskap och om hennes egen kamp då det kommer till hennes fysiska hälsa, samt hur man genom skrivandet kan hantera svåra och livsavgörande situationer.
Eva-Karin Berglund, författare, förläggare och ägare av Ebes förlag och Lyacon för egenutgivare, finns i förlagets monter under hela mässan. Hon ger dig gärna råd om fördelar och nackdelar med att ge ut via traditionellt förlag, hybridförlag och som egenutgivare. Förlagsbranschen har ändrats under senare år och fler och fler har fått möjlighet att få sina böcker publicerade. Detta kan tyckas vara på gott och ont. Det är få förunnat att få sin bok utgiven på ett av de stora, etablerade förlagen, men att få sin bok utgiven på något av de mindre, traditionella förlagen eller hos hybridförlag är heller inte lätt. Konkurrensen är stor, fler och fler människor skriver och försöker få sina alster utgivna i dag. Blir man blir refuserad vart man än vänder sig kan man alltid ge ut sin bok som egenutgivare.
Men vad skall man tänka på?
En hel massa saker - ta reda på allt du kan innan du tar ställning. Eva-Karin Berglund kan ge dig några välbehövliga råd på vägen.
Om du inte har möjlighet att besöka oss på mässan finner du en del nyttig information i videon högst upp på denna sida: Skillnaden på förlag, hybridförlag och egenutgivning?
Fina mässpriser i Ebes förlags monter A02:69 på Bokmässan i Göteborg
Bokmässan i Göteborg 2018
Klicka dig vidare via länkarna för ytterligare information.