Klicka på bilden nedan för att kika i Ebes förlags broschyr.

loading...

Ebes förlags författare bidrar med många intressanta föreläsningar, debatter och författarintervjuer.

Klicka dig vidare via länkarna för ytterligare information.

Lars Alm, författaren bakom trilogin Berättelsen om Johan; Pojken i bäcken, Kvinnan på stigen och Mannen på väg, kommer ny med en ny bok. De försvunna som har release på bokmässan. Lars Alm föreläser om upprinnelsen och arbetet bakom romanen De försvunna - en verklighetsbaserad historia som bygger på en händelse i Lainios skogs- och myrrika marker 1950 då en fyraårig flicka spårlöst försvann i skogen i sällskap med en gammal och förvirrad kvinna. I sex dagar pågick sökandet efter de försvunna.
   Lars Alm är en fena på att beskriva såväl den norrländska miljön som det norrländska folkets mentalitet. Detta blir särskilt tydligt i hans senaste roman De försvunna. Mer om detta i författarintervjun, Lars Alm - en norrlandsförfattare av rang. Att vi kommer att få se fler böcker av Lars Alm med inspiration från det norrländska landskapet kan vi nog vara övertygade om.

Richard Beer med författarnamnet Lars Amber föreläser om 
journalisten som privatdetektiv och om reportrarnas roll inom deckar­litteraturen. Huvudpersoner i form av reportrar är snarare 
undantag än regel i svenska deckare.Vad kommer detta sig? 
Lars Amber har skrivit den högaktuella thrillern Som skakar Sverige i dess grundvalar. I denna thriller är huvudpersonen just en reporter. I en författarintervju får vi reda på mer kring Beers research kring stoffet till boken som bygger på den sanna berättelsen om den svensk-brasilianska JAS-affären. Uppdrag granskning visade ett program om just detta: Saabs Jas-affär i Brasilien kopplas till åtal om olagliga metoder, i mars 2018. 
   Richard Beer har även bjudit in KG Hammar, Wayne Stephen Coetzee och Donald Boström till samtal i Ebes förlags monter med titeln: En svensk idiosynkrasi? Samtal om smutsig vapenhandel.

Linda Gabrielsson, författaren bakom Kärlek tjockare än blod före­läser om den traumatiska upplevelsen av att föda fram sitt döda barn en vecka innan den beräknade förlossningen - och om den tystnad man sedan möter från omgivningen. Jag tänker fortsätta prata om mitt döda barn. Linda Gabrielsson, som även sitter med  i styrelsen för Spädbarnsfonden och är ansvarig för deras medlemsblad, kommer utifrån egen erfarenhet att prata om spädbarnsdöd, om att spädbarnsdöd fortfarande är ett tabu­belagt ämne trots alla det drabbar varje år. Gabrielsson håller även i ett seminarium i Bokmässans regi på Scen H1. Sommaren 2011 förlorade Linda sin son bara några dagar innan beräknad födsel. När omgivningen inte vågade möta henne och prata om det som hänt började Linda att skriva om sin upplevelse. Resultatet av detta blev till slut romanen Kärlek tjockare än blod där huvudpersonen har varit med om samma traumatiska upplevelse som Linda själv. ”Att prata om vår döda son höll honom levande och i dag har han en lika självklar plats i vår familj som sina systrar”, säger Linda.

U P Enna, författarpseudonymen bakom Den åttonde dimensionen och den oväntade uppföljaren De dödas själar föreläser kring temat: Våga göra det oväntade - Om att fånga bollen, våga drömma och följa sin magkänsla, samt hur det är att skriva en bok i hemlighet. Ingen visste om att han skrev den, inte ens familjen. Först samma dag som författaren själv fick boken i sin hand meddelade han sin familj den stora nyheten. I författarintervjun får vi höra hur det gick till samt hur det är att skriva en fantasyserie som verkligen går på djupet och som passar  alla åldrar från tonåren och uppåt. Ju äldre man är som läsare desto mer kanske man anar det bakomliggande djupet, som syftar på strängteorier och kvantfysik, där denna världen löper parallellt med andra dimensioner.  "Jag trodde mest att ungdomar skulle läsa boken men det är nästan mest medelålders och uppåt som har läst den. Det är jättehäftigt", säger U P Enna.

Michèle Glatthard, författaren bakom trilogin Lövjekarlens vandringar; Bärnstenar i vattnet, Trollsländor och Ishavet (kommer inom kort) föreläser om Häxor då och nu med fokus på 1600-talets häxjakter, vilket också är ett motiv i hennes romaner. Men de handlar även om det övernaturliga och osynliga, om nordisk folktro, lövjeri och örtmagi. Och om just dessa starka kvinnor som fick epitetet häxor.
   Vad är egentligen en lövjekarl, vem är Näcken, finns det faktiskt älvor? Lyssna författarintervjun med Michèle Glatthard så får du besked. 
   Michèle Glatthard kommer ursprungligen från Schweiz och har bott i Sverige i 18 år. När hon kom till Sverige började hon läsa om svensk folktro, och Näcken blev snabbt en kär vän. Blåkulla fick henne att minnas berättelserna om "häxor" i Schweiz, självständiga, kloka kvinnor med egna tankar som inte alltid följde samhällets regler. Hon berättar även om hur det är att skriva romaner på ett annat språk än sitt modersmål. Med tanke på detta måste man verkligen beundra Glatthard. På ett anant moders­mål än det egna har hon trollbundit läsare med ett vackert klingande språk.

Anna Ocklind, författaren bakom Laima och den besynnerliga fegheten, föreläser om Trafficking och varför just detta blev temat i hennes roman. Annas Ocklinds debutroman Laima och  den besynnerliga fegheten berör även prostitution. Men grundelementet i historien är ett invecklat kärleksdrama där mötet mellan människor med olika bakgruder är det centrala. I författarintervjun kommer vi att prata mer om de tankar hon hade då hon skrev romanen, vilka var att skildra olika livsöden utifrån realistiska beskrivningar från förorten och innerstan. Hon har inspirerats av det råa i filmen ”Eastern Promises”, och från böckerna ”Alexandriakvartetten” har hon hämtat inspiration om människors olika uppfattningar och synsätt över delade upplevelser.
   Anna Ocklind har även skrivit en barnbok som planeras bli klar lagom till jul, Arthurs farofyllda färd som tar upp våra nordiska väsen ur ett nytt och lite annorlunda perspektiv.  En bok väl värd att hålla utkik efter.

Sven Ruin, författaren bakom en av Sveriges viktigaste böcker just nu, Världens dummaste folk? Så blir de godtrogna svenskarna grundlurade, föreläser om sin bok, om de källor han tar upp, de han har intervjuat och varför han skrev en bok han önskar att han aldrig hade behövt skriva. I Amerika har det varit ett begrepp att svenskar som emigrerade dit ansågs som dumma, i den bemärkelsen att de var lättlurade, skriver Ruin. Är detta sant i dagens Sverige? Håller vi på att luras in på farliga vägar?
   Ruin tar även upp kärnvapenfrågan från ett nytt perspektiv. Vi har länge fått höra att vårt samarbete med kärnvapenmakter gör oss säkrare, men är det verkligen så? För att diskutera detta vidare har Sven bjudit in Malin Nilsson, generalsekreterare i IKFF. Ruin har även bjudit in den avgående riksdagsledamoten Carl Schlyter för ett samtal kring hur ord som “frihandelsavtal” kan bedra oss.

Anicia Sundström Eriksson, författaren bakom Skammen är inte din - Om psykisk ohälsa och vägen mot helande berättar i författarintervjun om sin bok och om skälet bakom att helt lämna ut sig själv i denna självbiografiska bok i dikt och prosa. ”Det är så viktigt att försöka få bort skammen kring psykisk ohälsa”, 
säger och Anicia. ”Vi måste börja våga prata om det. Först då kan vi få bort stigmatiseringen kring psykisk ohälsa.” 
   Själv visar hon vägen i sin själv­biografiska bok genom att öppet berätta om sitt eget liv, om sin depression, sina självmordstankar och om en våldtäkt vilken blev det som fick henne att helt ramla över kanten. "Men skammen är inte min och inte skulden heller", säger Anicia. Denna bok är en resa om att bli hel som människa, en resa mot ett psykiskt tillfrisknande. 

Teresa Thurell, författaren bakom romanen Stjärnsystrarnas hemlighet, tänkte sig att det var en ungdomsroman hon skrev men upptäckte ganska snart att det var en crossoverroman helt rätt i tiden. Thurell delar med sig av denna känsla och berättar om sin roman i vår författarintervju
 I denna ungdomsroman bjuds läsaren in till ett äventyr där en skog hotas av avverkning och några äldre, härliga damer får bråttom med att dela med sig av sina hemligheter till en ung kvinna och hennes vänner för att lyckas bevara skogen och källan med det läkande vattnet. Hemligheterna de besitter har var och en av dem har skaffat sig genom livet på olika sätt, precis som Teresa Thurell själv.  Intresset för andra kulturer har lett Thurell till olika nätverk där äldre kulturbärare från olika delar av världen har delat med sig av sina kunskaper, vilket inspirerade henne till att skriva romanen Stjärnsystrarnas hemlighet.

Maria Wälsäter, författaren bakom fantasyäventyret Doressea, vara Avien är del1, föreläser om Att finna styrkan att skriva en roman när man är på livets absoluta botten samt om hur mörkret ibland behövs för att man ska kunna se ljuset. Mer om detta i författarintervjun där vi pratar om att Avien är ett fantasyäventyr fött ur mörkret för att kunna se ljuset. Snart kommer även del 2, Stjärnfödd.
   Avien är ett kärleksbarn mellan den klassiska och den moderna fantasyn, samtidigt som den bryter ny mark. I en färgstark miljö med unika karaktärer behandlas både magi och vardagsnära ämnen som sjukdom, fattigdom, förtryck och död, men också vänskap, kärlek, och framför allt: hopp.

Eva-Karin Berglund, författare, förläggare och ägare av Ebes förlag och Lyacon för egenutgivare, finns i förlagets monter under hela mässan. Hon ger dig gärna råd om fördelar  och nackdelar med att ge ut via traditionellt förlag, hybridförlag och som egenutgivare. Förlagsbranschen har ändrats under senare år och fler och fler har fått möjlighet att få sina böcker publicerade. Detta kan tyckas vara på gott och ont. Det är få förunnat att få sin bok utgiven på ett av de stora, etablerade förlagen, men att få sin bok utgiven på något av de mindre, traditionella förlagen eller hos hybridförlag är heller inte lätt. Konkurrensen är stor, fler och fler människor skriver och försöker få sina alster utgivna i dag. Blir man blir refuserad vart man än vänder sig kan man alltid ge ut sin bok som egenutgivare.
Men vad skall man tänka på?
En hel massa saker - ta reda på allt du kan innan du tar ställning. Eva-Karin Berglund kan ge dig några välbehövliga råd på vägen.

loading...