Anna Ocklind - roman- och barnboksförfattare

Aktuell med barnboken Bortrövad - En bok om tomtar, älvor och troll. Tidigare har hon gett ut Laima och den besynnerliga fegheten som är hennes debutroman.

Anna Ocklind, författaren bakom barnboken "Bortrövad" och romanen "Laima och den besynnerliga fegheten" Anna Ocklind, författaren bakom barnboken "Bortrövad" och romanen "Laima och den besynnerliga fegheten"

Anna Ocklind har växt upp på tre olika platser, Birkastan, Jämtland och till sist Sigtuna utanför Stockholm. Hennes hjärta klappar dock mest för Norrland, där hennes rötter och släkt kommer ifrån. Hon bor i dag i Aspudden, som är en närförort till Stockholm, med sin man och deras tre barn. Anna är civilekonom och har en fil.kand. i juridik. Under flera år var hon anställd på en känd varuhuskedja men lämnade den branschen för att i stället arbeta med samhällsfrågor och människor. För närvarande arbetar Anna på en myndighet som handläggare. 

Hon började tidigt skriva historier, som barn skrev hon manus till ett filmprojekt och som tonåring manus till olika skolpjäser. Hennes ambition är att skriva intressanta och gripande historier med ett enkelt och rappt språk.
Anna Ocklind har tidigare givit ut romanen Laima och den besynner­liga fegheten (2018)
 

Bortrövad

Valters lillasyster Tova försvinner spårlöst på en marknad. Valter hade lovat sin far att ta hand om henne men tappar bort henne i folkmassorna. 
   När marknaden stänger för kvällen finns det inte ett spår av Tova någonstans, förutom hennes blå hårband som hittas på marken.
Valter känner att det är hans fel att Tova är borta. Desperat söker han upp en spåkvinna för att få hjälp med att hitta sin lillasyster. Det spåkvinnan berättar för Valter har han först svårt att tro på men eftersom han inte ser någon annan utväg beger han sig till slut in i den djupa skogen, alldeles ensam, för att hitta Tova. 
   I skogen råkar Valter ut för händelser och varelser som han aldrig i sin vildaste fantasi hade trott existerade. Gång på gång hindras han i sitt sökande efter Tova. Kommer han någonsin att finna henne?

Följ med på ett fartfyllt och stundtals farligt äventyr i den djupa skogen där Valter och Tova inte bara råkar ut för svårigheter och mystiska väsen, utan också får hjälp från oväntat håll. 
 
Bortrövad är en historia som utspelar sig för 100 år sedan. På den tiden var våra nordiska väsen mer levande för såväl barn som vuxna. Men framför allt är Bortrövad en berättelse om vänskap mellan barn från olika världar som aldrig hade mötts om inte Valter hade begett sig in i skogen.

Laima och den besynnerliga fegheten

Denna roman handlar om Laima som växer upp med sin mormor i en lettisk liten by utanför Riga. De lever under ekonomiskt pressade förhållanden och får jämna besök av Laimas far, en alkoholiserad och aggressiv man, som under hot tar deras besparingar som mormodern med små medel lyckats tjäna ihop. En dag får de besök av en rysk man från Riga. Mannen som heter Oleg vill erbjuda Laima ett arbete och en ny framtid i Sverige. Detta tas i början emot av en viss försiktighet men efter några funderingar bestämmer sig Laimas mormor för att låta henne resa. Det som verkar vara en säker vistelse i Sverige visar sig dock vara något helt annat.

   ”En kort stund satte de sig i soffan. Oleg frågade om hon var hungrig, vilket hon var så han gick iväg för att köpa pizza som de sedan åt framför tv:n. De åt i tystnad och Laima undrade om Oleg var på dåligt humör. Han verkade frånvarande och rastlös så Laima tog mod till sig och bröt tystnaden.
    ”Oleg, vad ska jag jobba med?” 
    ”Jag förklarar sen”, sa Oleg lite undvikande. ”Jag måste duscha nu. Behöver inte du ta dig en dusch efter den här långa resan?”
    Han vände sig mot henne.
    ”Vi duschar tillsammans, jag kan skrubba dig på ryggen”, fortsatte han lite skämtsamt.
    Laima undrade om han menade allvar och sa att hon aldrig hade delat dusch med en man förut.
    Oleg verkade notera hennes tvekan: ”Kom igen nu”, sa han. ”Att duscha tillsammans är väl inte så farligt?”


 
Annas debutroman Laima och den besynnerliga fegheten berör trafficking och prostitution. Men grundelementet i historien är ett invecklat kärleksdrama där mötet mellan människor med olika bakgrunder är det centrala.  Annas förhoppning när hon skrev romanen var att skildra olika livsöden utifrån realistiska beskrivningar från förorten och innerstan. Hon har inspirerats av det råa i filmen ”Eastern Promises” och från böckerna ”Alexandriakvartetten” har hon hämtat inspiration om människors olika uppfattningar och synsätt över delade upplevelser.

"Bortrövad - En bok om tomtar, älvor och troll", av Anna Ocklind
"Laima och den besynnerliga fegheten" av Anna Ocklind