Anna Ocklind - romanförfattare

Aktuell med "Laima och den besynnerliga fegheten" som är hennes debutroman.

Anna Ocklind, författaren bakom romanen "Laima och den besynnerliga fegheten" Anna Ocklind, författaren bakom romanen "Laima och den besynnerliga fegheten"

Anna Ocklind har växt upp på tre olika platser, Birkastan, Jämtland och till sist Sigtuna utanför Stockholm. Hennes hjärta klappar dock mest för Norrland, där hennes rötter och släkt kommer ifrån. Hon bor i dag i Aspudden, som är en närförort till Stockholm med sin man och deras 3 barn. Anna är civilekonom och har en fil.kand. i juridik. I flera år var hon anställd på  en känd varuhuskedja men lämnade den branschen för att istället arbeta med samhällsfrågor och människor. För närvarande arbetar hon med hyresrätter på ett kommunalt bolag.
 
Hon började tidigt skriva historier, som barn skrev hon manus till ett filmprojekt och som tonåring manus till olika skolpjäser. Hennes ambition är att skriva intressanta och gripande historier med ett enkelt och rappt språk.
 
Laima och den besynnerliga fegheten
Laima växer upp med sin mormor i en lettisk liten by utanför Riga. De lever under ekonomiskt pressade förhållanden och får jämna besök av Laimas far, en alkoholiserad och aggressiv man, som under hot tar deras besparingar som mormodern med små medel lyckats tjäna ihop. En dag får de besök av en rysk man från Riga. Mannen som heter Oleg vill erbjuda Laima ett arbete och en ny framtid i Sverige. Detta tas i början emot av en viss försiktighet men efter några funderingar bestämmer sig Laimas mormor för att låta henne resa. Det som verkar vara en säker vistelse i Sverige visar sig dock vara något helt annat.

   ”En kort stund satte de sig i soffan. Oleg frågade om hon var hungrig, vilket hon var så han gick iväg för att köpa pizza som de sedan åt framför tv:n. De åt i tystnad och Laima undrade om Oleg var på dåligt humör. Han verkade frånvarande och rastlös så Laima tog mod till sig och bröt tystnaden.
    ”Oleg, vad ska jag jobba med?” 
    ”Jag förklarar sen”, sa Oleg lite undvikande. ”Jag måste duscha nu. Behöver inte du ta dig en dusch efter den här långa resan?”
    Han vände sig mot henne.
    ”Vi duschar tillsammans, jag kan skrubba dig på ryggen”, fortsatte han lite skämtsamt.
    Laima undrade om han menade allvar och sa att hon aldrig hade delat dusch med en man förut.
    Oleg verkade notera hennes tvekan: ”Kom igen nu”, sa han. ”Att duscha tillsammans är väl inte så farligt?”


 
Annas debutroman Laima och den besynnerliga fegheten berör trafficking och prostitution. Men grundelementet i historien är ett invecklat kärleksdrama där mötet mellan människor med olika bakgrunder är det centrala.  Annas förhoppning när hon skrev romanen var att skildra olika livsöden utifrån realistiska beskrivningar från förorten och innerstan. Hon har inspirerats av det råa i filmen ”Eastern Promises” och från böckerna ”Alexandriakvartetten” har hon hämtat inspiration om människors olika uppfattningar och synsätt över delade upplevelser.

"Laima och den besynnerliga fegheten" av Anna Ocklind