AnnBritt Lindén - författare och folkbildare

Aktuell med boken Hör-i-hop, en bok om tankar kring döden, livet och tacksamhet och hur man kan hantera sin sorg.

AnnBritt Lindén, författaren bakom boken "Hör-i-hop" AnnBritt Lindén, författaren bakom boken "Hör-i-hop"

AnnBritt Lindén kallar sig själv Skaraborgare. Född 1960 i Tibro. Familjen flyttade till Folkabo i Tidaholms kommun då hon var 4 år. Som 18-åring flyttade hon till Tidaholm. 2005 gick flytten till Skövde och 2010 hittade hon sitt drömställe i Berg, Lerdala, på Norra spetsen av Billingen.

Uppväxten på lantbruk i Folkabo var fin. På gården var det alltid fullt upp och i ett familje-företag får man hjälpa till efter bästa förmåga, allt från att laga middag till alla på gården, passa lillasystern, köra traktor och ge kalvarna mat. Hon gillade långpromenader i naturen tillsammans med Labradoren Ally. I Folkabo, som var en liten by, fanns det mesta – skola, kompisar och ett stort utbud av olika aktiviteter. Hon sjöng i Michaels-kören, kören som hon började i som 6-åring. Kören upplöstes 20 år senare då den var svårt att hålla ihop eftersom de bodde spritt i hela landet då. Föreningen Vi Unga var också viktigt. Där var de bland annat ett programgäng som satte ihop olika sånger och sketcher som de sedan var ute och turnerade med i bygdegårdar och hos olika föreningar. Jättekul. Sången, musiken och naturen betydde oerhört mycket under hennes uppväxt.

Redan som 21-åring var hon färdig sjuksköterska och vidareutbildade sig till distriktssköterska som 26-åring. Arbetet som distriktssköterska var fint. På den tiden träffade hon människor alla åldrar från vaggan till graven och hembesöken som ingick i arbetet förgyllde verkligen arbetet. Att utöva sitt arbete i någons hem och samtidigt vara gäst i hemmet var fint, här fick hon många förtroenden och hon delade glädje och sorg med sina vårdtagare. Fina erfarenheter.

Som 32-åring gav hon sig in i nya utmaningar och började arbeta som hälsoinformatör i primärvården och lite längre fram som Folkhälsoplanerare. Ett spännande och lärande arbete där hon samarbetade med politiker och viktiga beslutsfattare för att skapa förutsättningar för en god hälsa hos befolkningen i Tidaholms kommun.

Under tiden gifte hon sig, byggde hus, födde 2 fina flickor, skilde sig och träffade en ny man.  Fram till 40-års åldern säger hon nu att hennes liv var som en ”skyddad verkstad”, allt gick som på räls. Men 2001 dog äldsta dottern Sofia, 16 och ett halvt år ung. Hon hade influensa som sedan blev hjärtmuskelinflammation orsakad av virus. Sofia dog hemma, i sin säng, i famnen på mamma AnnBritt. Det svåraste som kan hända en mamma.

Rent yrkesmässig jobbar AnnBritt i dag som verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan i Tibro nu. I jobbet som folkbildare har hon stor nytta av sitt tidigare yrkesliv och alla erfarenheter som livet har gett henne.
 

Hör-i-hop

Boken Hör-i-hop handlar om Sofia och författarens upplevelser av att mista en älskad dotter - och livet efter hennes död. 
"Jag har ofta tänkt och känt livet före och efter döden. Manuset skrevs under tiden 2005-2009. Det har sedan legat vid mitt sängbord som en trygghet."

De senaste åren har hon läst och förvärvat sig kunskaper om healing och när hon själv läste Hör-i-Hop i våras kände hon att det var dags att dela med sig av det hon skrivit ner. Allt hör ihop.

Boken är en mix upplevelser, fotografier, målade bilder från bildterapi, sångtexter, egna tankar och reflektioner om livet och döden. I vårt land är vi ovana om att prata om döden. Jag tänker att många som har mist en kär människa kan känna igen sig i Hör-i-hop och att den kan vara till tröst. Jag tänker också att den går att läsa inom olika utbildningar och yrken där man träffar människor i sorg, t ex läkare, sjuksköterskor, socionomer, personal inom kyrkan, skolan, fritidsgården, samtals-terapeuter och liknande. Läs boken och samtala efter! Boken ger upphov till eftertanke, reflektion och hopp!

AnnBritt Lindén berättar om hur det är att hastigt förlora en dotter, men också om sitt liv och om boken "Hör-i-hop" som handlar om hennes dotter Sofia.

Bokhöst med AnnBritt Lindén

Läs hela reportaget i Året runt.

Läs hela reportaget om AnnBritt och hennes bok Hör-i-hop i Falköpingstidningen

"Hör-i-hop", av AnnBritt Lindén