Aktuell med sin debutroman:

Årsgångare

Bernd Kreutzfeldt är född och uppvuxen i dåvarande Västtyskland. Efter skolgång och utbildning till elektriker flyttade han på 60-talet till Sverige. Det var ett främmande land som lockade och en främmande kultur som delvis formade honom på hans fortsatta väg genom livet.

Efter några år inom sitt dåvarande yrket som elektriker tog han till vara på möjligheten till vidareutbildning och läste till fil kand och bytte sedan bana och arbetade som grundskolelärare under ett antal år innan han återigen bytte bana och blev lärare i tyska inom industrin. Det var en mycket givande tid för det omspände områden inom pappersbruks- metall- järnverks- och försvarsindustrin. På 90-talet blev han översättare inom försvarsindustrin.

Under sina sista arbetsår var han ansvarig för en caféverksamhet, dit människor med psykiska funktionshinder sökte sig.

Med sina arbets- och livserfarenheter i bagaget och ett brinnande intresse för litteratur tog han sig ut till okänd mark och började skriva romanen:

Årsgångare - på spaning efter framtiden

Årsgångare handlar om sex djärva människor som på julnatten gav sig ut i den bitande kylan för att skåda framtiden. Med undantag av Sam var de ganska säkra på sin sak, för enligt gammal folktro var det ett utmärkt tillfälle att just under denna natt lyckas med det nästan omöjliga.                                                                  
Och vem vill missa en sådan möjlighet? 

Men julnatten är inte enbart ljusets tid, den har även sina mörka sidor och döljer förfärliga faror. En liten detalj som våra nattvandrare av allt att döma försummade för de råkade ut för ohyggliga saker – innan den kommande tiden låg vidöppen för dem. 

Den som lever i tron att det finns ett öde, såsom Tilda gör, tror då också på att vart öde redan är utmätt. Och det som ändå ska komma, borde väl också kunna ses i förtid, när man mötte framtiden på halva vägen?

Bernd Kreutzfeldts debutroman låter sig inspireras av nordiska väsen som har fallit i glömska, av skräck och de gamlas rädsla för julnattens fasor. Han låter sitt tyska modersmål skina igenom besvärsfritt i behandlingen av det svenska språket.


Läs gärna recensioner och utlåtanden på Recensioner Årsgångare
 

 

Den 8 och 9 augusti på Hamnkaféet i Borgåsund.

Fint reportage i vlt av Bernd Kreutzfeldt och hans roman "Årsgångare - på spaning efter framtiden".