Birgitta Stensdotter - barnboksförfattare och illustratör

Aktuell med den tänkvärda och fantasifullt illustrerade Trollnatt i Gammelskogen. Temat är våra sista urskogar. Snart finns det inga sådana kvar i vårt långa och vackra land.

Birgitta Stensdotter, författare och illustratör av den magiska sagoboken "Trollnatt i Gammelskogen". Birgitta Stensdotter, författare och illustratör av den magiska sagoboken "Trollnatt i Gammelskogen".

Birgitta Stensdotter (1937) är född och uppvuxen i Malmö. Efter skolgången gick Birgitta en tvåårig utbildning i textilkonst och handvävning och blev sedan anställd i två år hos Elsa Gullbergs textilverksamhet i Malmö.  Men sedan sadlade hon om och utbildade sig till sekreterare och arbetade tio år på Tetra Pak i Lund och sedan i tjugofem år på Frostavallens turist-,  idrotts- och konferensanläggning i Höör. Birgitta bor numera utanför Hörby där hon verkar som konstnär och bland annat målar julkort. 
 
Det som legat Birgitta allra varmast om hjärtat är naturen, helst orörd med all dess biologiska mångfald. Hon älskar att göra långa vandringar i skog och mark, och i yngre dagar, då hennes man levde, paddlade hon mycket kanot och seglade tillsammans med honom.
 
Birgitta har under årens lopp ivrigt stöttat organisationer som kämpat för att rädda gamla skogar i Sverige och regnskogarna i  Amazonas från vanvettiga avverkningar. Och vetskapen om att Sveriges allra sista urskogar nu ligger i farozonen har fått Birgitta att skriva och illustrera  boken  Trollnatt i Gammelskogen. 
 
"Men tiden går fort", säger Birgitta, "snart är det för sent. Men barn är kloka, ibland klokare än vuxna. Deras röster kan bli hörda. Tillsammans med sina föräldrar kanske de kan få stopp på dessa vansinniga kalhuggningar. För den dag när barnen blir vuxna och själva får barn och barnbarn, vore det ju underbart om de då också får uppleva hur en riktig skog skall se ut med all dess skönhet och rikartade växtliv. Men framför allt att de skall få möjligheten att njuta av den förtätade stämning och mystik som man bara kan känna i en gammal urskog."
 

Trollnatt i Gammelskogen

Det var midvintersolståndets natt. Den natt som är den allra längsta och mörkaste på hela året. Men det var också fullmåne. Och det är mycket ovanligt att detta händer samtidigt. Det kan gå flera, flera år i mellan. Men när det händer kan man få vara med om underliga saker. Särskilt om man bor alldeles intill en gammal ur-skog.

Mitt i natten vaknade Titti av ett underligt ljud nedanför sin säng. Vad kunde det vara? Kunde det vara en liten mus? Titti trodde inte sina ögon när hon såg vad det var som tassade på golvet och detta blir inledningen till en sagolik och spännande natt i Gammelskogen. Följ med Titti in i den djupa skogen där du får träffa på varelser som du trodde bara fanns i sagans värld.
 
Birgitta Stensdotter vill med sin bok ge barn och även vuxna en förtätad julstämning. Temat är också att få barn och vuxna att vara medvetna om hotet vad gäller våra sista urskogar. Snart finns det inga sådana kvar i vårt långa och vackra land.