Dan Berglund - barnboksförfattare

Aktuell med Kuddvisan, en visbok på rim för barn 3-6 år, som är hans debutbok. Boken ges ut i samarbete med Dennis Jakobsson som har förfärdigat de snillrika illustrationerna.

Dan Berglund, författare bakom barnboken "Kuddvisan". Dan Berglund, författare bakom barnboken "Kuddvisan".

Dan Berglund (1967) är född på Bohus Björkö men uppvuxen på Kållandsö. Hans skrivande har sedan tonåren mest bestått av texter till rockmusik. Det finns dock lite dikter i byrålådan och han går fortfarande och väntar på idén till romanen som han ska skriva någon gång.

När barnen var små sjöng han ofta för dem när det var dags för nattning. Ibland hittade han på och Kuddvisan är ett exempel på en framimproviserad text och melodi.

Dan jobbar med mekanisk teknik och konstruktion men hans stora intressen är dock barn och barnbarn samt musik och foto. Han spelar trummor i två artrockband. Fotar gör han så mycket han hinner. Allt från naturfoto och kultur till surrealism.

Dan gjorde lumpen tillsammans med Dennis Jakobsson. Dessa unga herrar var av samma skrot och korn så de har behållit kontakten sedan dess. Dennis är förutom författare en god illustratör och sommaren 2019 började de tala om någon sorts samarbete. Kuddvisan är det första resultatet av detta.
 
 

Kuddvisan föddes ur improvisation och hela idén bottnar i att leka med ord och rim. Dan improviserade fram de första versarna för sina barn då de var små. Boken är tänkt som en inspiration till att fortsätta att hitta på. Barn älskar att vara delakiga och känna att de bidrar till något roligt eller trevligt. Visan fungerar ofta bra även som godnattvisa då funderandet på ett lämpligt rim kan ge lugn och harmoni.

Visan har vilat i Dans huvud och då han fick barnbarn poppade den upp igen. Sommaren 2019 började Dan och Dennis fundera på att göra något tillsammans. Dennis illustrationer till någon text. Valet föll på Kuddvisan och nu finns den som visbok. Så när ni lärt er melodin, hitta på. Använd världsstäder, länder eller byar i närheten. Rimma på något som helst är lite obekvämt att ligga på och fortsätt på det viset.

Besök gärna sidan Välkommen till Dan & Dennis - Kuddvisan, där det kommer att finnas noter och musik till visorna i boken.
 

Dennis Jakobsson (illustratör) & Dan Berglund (Text & musik).
Dennis Jakobsson (illustratör) & Dan Berglund (Text & musik).