Emma Berglund - diktförfattare

Debuterar våren 2016 med sin diktsamling Tvätta själ.


Emma Berglund är född 1977 och uppväxt i Västergötland. Efter universitetsstudier i Närke flyttade hon 2001 till Ångermanland. Idag bor hon tillsammans med hustrun och fyra katter utanför Härnösand, granne med skog, åker och hav.
 
Redan tidigt var Emma den som lyssnade till vänners bekymmer och efter att en av vännerna på högstadiet påpekat att man faktiskt kan jobba med sådant, bestämde hon sig för att det var så det fick bli. Så efter några år på universitet och lite klassiska serviceyrken, som butiksbiträde och servitris, gav hon sig in i hjälpbranschen. Fram till idag har det varit jobb inom socialtjänst, elevhälsa och ungdomsmottagning. Just nu jobbar hon deltid för att kunna lägga mer tid på hem och trädgård och för att satsa på drömmen om självhushåll.
 
Emma har haft en kärlek till det skrivna ordet sedan hon lärde sig läsa och skriva. Under uppväxten var hon en bokmal, svenska var favoritämnet och skriva dikt och vers har hon gjort sedan lågstadiet.
Då skrev hon på rim, men det är numera ett sällsynt undantag. Nu är det skrivna ordet, dikten, ett sätt att hantera de delar i livet som inte vill verbaliseras. Något som följer rytm snarare än form.
 

”Tvätta själ” är en diktsamling i tre delar som skildrar resan från trasigt till helt. Vi får följa en människas sönderfall och dela hennes kamp mot inre och yttre demoner. Vi får också se hur kärlek och acceptans kan sätta igång läkningsprocesser och hur närhet till naturen kan vara en väg till sinnesro.

Tårar på tårar
som aldrig tar slut
Den måste väl vara ren snart?
Jag orkar inte tvätta den längre
Själen

 I sitt dagliga jobb som kurator ger Emma Berglund andra rådet att följa sitt hjärta och förverkliga sig själva.
– Till slut insåg jag att jag inte levde som jag lärde. Jag vill ju skriva mer. Jag har skrivit dikter i hela mitt liv, men bara för mig själv.
Så hon gick ner i arbetstid, skrev nya dikter och samlade ihop gamla hon skrivit tidigare och satte ihop till en diktsamling. Debutboken heter ”Tvätta själ” och är utgiven på Ebes förlag.
– Det handlar om mina tankar kring läkande och återhämtning.

http://yippieharnosand.se/innehall/kultur-noje/emma-ger-ut-dikter-om-lakande/

Emma Berglund, författaren bakom diktsamlingen "Tvätta själ"
Emma Berglund, författaren bakom diktsamlingen "Tvätta själ"
"Tvätta själ" diktsamling av Emma Berglund
"Tvätta själ" diktsamling av Emma Berglund