Ellinor Falk - barnboksförfattare

Strax aktuell med Celina är ny i klassen som är den första boken i barnboksserien En klass precis som vår. 

Ellinor Falk, författaren bakom barnböckerna "En klass precis som vår" varav "Celina är ny i klassen" är den första delen. Ellinor Falk, författaren bakom barnböckerna "En klass precis som vår" varav "Celina är ny i klassen" är den första delen.

Ellinor Falk (1994) studerar till lärare i Uppsala och har tidigare arbetat som barnskötare i olika förskolor både i Uppsala och Stockholm och har gett ut två barnböcker tidigare.
   Fritiden älskar hon att spendera med sina vänner, läsa böcker och engagerar sig i frågor om djurens rättigheter då hennes hjärta klappar lite extra för just den frågan. Hon har skrivit historier och sagor från en tidig ålder och som storasyster i familjen var det ofta hon som fick stå för högläsningen i hemmet.
   Det var under hennes tid som barnskötare som hennes intresse för barnlitteratur tog form på allvar, då det var under boksamtalen med barnen som hon fick inspiration till sina verk. Det var under högläsningen tillsammans med barnen som hon insåg att hennes passion för skrivande gick att kombinera med sina studier inför sitt framtida yrke. 
   Hennes önskan är att böckerna ska väcka läslust och samtidigt spegla hur det kan vara i en skolklass i ett mångfaldigt samhälle. Hur det ser ut
med klasskompisar och andra saker som alla barn kan känna igen sig i.
   Böckerna kan med fördel läsas högt för barnen då högläsning har många positiva effekter på språkutvecklingen och föreställningsförmågan och det kan i sin tur leda till många djupa samtal. Barn är kompetenta och mer än kapabla till tyngre och allvarligare diskussioner – vilket dessa böcker kommer att ta vara på då de tar upp teman som empati, känslor och vänskap och ger möjlighet att på allvar diskutera dem.

En klass precis som vår
Del 1: Celina är ny i klassen

Detta är den första boken i boksamlingen En klass precis som vår.
I denna bok kommer klassen att presenteras för oss genom Celina. Celina och hennes familj har flyttat till en ny stad och det känns både spännande och nervöst första dagen i skolan. Vi får följa hur Celina hanterar denna nervositet, den obehagliga känslan i magen som vägrar försvinna och hur man egentligen skaffar nya kompisar i en främmande ny stad. 
   En ny klasskompis kommer att vara huvudkaraktär för varje bok i denna boksamling - där de tacklar olika situationer som speglar vad barn i deras åldrar faktiskt går igenom.
   "Min önskan med dessa böcker är att barnen ska få en känsla av att fler går igenom vad de själva gör och att detta ska ge barnen modet att öppna upp sig om sina egna känslor. Barn har så många känslor inom sig som kan vara svåra att uttrycka och förklara. Problem som att vara sjuk eller missa en utflykt med klasskompisarna kan faktiskt kännas som världens undergång", säger Ellinor.

Tanken är barnen läser första boken när de börjar i förskoleklass och sedan de övriga undan för undan medan de blir äldre. På så vis kan de följa karaktärernas resa genom hela grundskolan samtidigt som läsarna själva gör samma resa, men böckerna kan likaväl fungera var och en för sig - utan att man måste följa hela samlingen.
 

"En klass precis som vår - Celina är ny i klassen", av Ellinor Falk