Fatima Åsard - romanförfattare

Aktuell med den, till stora delar, verklighetsbaserade romanen Jag är du - Du är jag.
I berättelserna vävs lager av övergrepp, spänning, hämnd och den kollektiva sorgen samman med kärleken till våra barn.

Se gärna föreläsning och författarintervju, från Bokmässan i Göteborg 2022, längre ned på sidan.

Fatima Åsard, författaren bakom "Jag är du, du är jag". Fatima Åsard, författaren bakom "Jag är du, du är jag".

Fatima Åsard är född på 70-talet och uppvuxen i förorten Rinkeby. Under många år arbetade hon på Fryshuset i Stockholm, i dag är hon utvecklingsledare på Studieförbundet, Vuxenskolan i Stockholm. Hon kallar sig själv för en social entreprenör då hon har grundat ett flertal sociala projekt som vänder sig till barn och unga i utsatta miljöer. I sin strävan efter att förmedla kärlek till barn i utsatta miljöer vacklade hon en stund på grund av en svår händelse i sitt liv och i det förlorade hon fotfästet för en tid. I dag står hon rakryggad med viktiga berättelser att förmedla, berättelser som visar en annan sida av förorten.
 
Jag är du - Du är jag, är en roman till alla dem som bär på svåra händelser eller har förlorat någon de älskar till det meningslösa våldet.

Fatima vill med sin bok ge en mer nyanserad bild av förorten i allmänhet. Stora delar av boken baseras på sanna händelser och situationer. Vissa situationer är fiktiva och vävs samman med spänning och symboliska budskap. Jag är du - Du är jag, är skriven i syfte att komma närmare verkligheten i traumatiserande händelser i förorterna.

I berättelserna vävs lager av övergrepp, spänning, hämnd och den kollektiva sorgen samman med kärleken till våra barn.

Jag är du - Du är jag

Romanen utspelar sig i nutid där ett brutalt övergrepp på en fjortonårig pojke leder till ett kidnappningsdrama i en förort i Stockholm. Vilket i sin tur utlöser en rad händelser där invånarna ställs mot varandra. Amina, som arbetar som lärare i området dras ofrivilligt in i rollen som informell medlare och det visar sig att offrets familj döljer en sanning, en sanning som de vill tysta ned.
   Aminas vän, Shadow, är en känd bankrånare som har avtjänat sitt straff. Under lång tid har han levt inom lagens ramar, men någon utsätter Shadow för ett mordförsök inför ögonen på hans elvaårige son. Genom en insats på grund av denna händelse träffar Amina en man som hon inleder en romans med, vilket ytterligare komplicerar situationen då de övriga i området ser honom som en fiende som inte är ute i goda avsikter.
   Aminas och Shadows vänskap följs åt av utmaningarna i utanförskapet och gemenskapen i förluster och sorg. När Shadows bakgrund i kriminella kretsar hinner i kapp honom ställs deras vänskap på prov. Shadows son, Prince, spelar en avgörande roll i Aminas läkningsprocess efter förlusten av sonen Malcolm. 
   När bakgrunden till kidnappningsdramat slutligen utkristalliserar sig tar någon lagen i egna händer och begår ett brott som väcker avsky vilket i sin tur leder till ett upplopp, ett upplopp värre än något de tidigare har upplevt. Amina försöker förtvivlat medla och bevara lugnet i området. I detta måste hon möta sina egna fördomar och kontrollera smärtan i förlusten av sin son. 

På ett realistiskt och målande vis får vi följa med in i en värld som är främmande för de flesta, utom för dem som lever och bor där.
 

Fatima Åsard
BOKMÄSSAN 2022