Fredrik Persson - författare
Aktuell med Hett om öronen & blött i brallan, en konceptbok i formatet "Speed-reading" för barn i åldrarna tio år och uppåt. En passande bok såväl i skolan som hemma.
Fredrik Persson (1956) är född i Ängelholm och efter ett antal flyttar bor han åter i Ängelholm där han arbetar som lärare.
Snarare än författare skulle han, enligt egen utsago likt en av sina romangestalter, vilja titulera sig som upptäcktsresande i livet, och på senare tid skriver han om sina iakttagelser.
Han mötte tillvarons ljus i Ängelholm. De första trygga åren tillbringade han i Ljungbyhed under försvarets dånande stridsflygplan. I mogen ålder flyttade han till huvudstaden och började som sjuåring sitt första skolår i Barkarby. Efter några år i Stockholm begav det sig till Kalmar, därefter Hässleholm, Malmö, Torekov, andra hörn av världen, och nu är han tillbaka i Ängelholm.
"Efter skoglig utflykt med brustna jägmästardrömmar var jag plötsligt drygt tjugo år och rådlös", säger Fredrik. "Rullade nyfiket med rostig folkvagnsbuss söderut mot afrikansk mark, där en del av mitt hjärta (och fordon) stannade kvar. Drabbades av kronisk resfeber men lyckades med knapp styrfart utbilda mig till lärare.
Har sedan dess varit den pedagogiska banan trogen och blandat jobb med resor när och fjärran. Är numera verksam på en grundskola samt skriver av mig till husbehov. Möten mellan kulturer, fördomar, rädslor, murar och broar, samhörighet och vänskap, kryddat med kärlek är ingredienser i mina hopkok."
Hett om öronen & blött i brallan
Hett om öronen & blött i brallan, är ett av tre manus vilken nu blir Fredriks debutroman. Boken är främst skriven med tanke på ungdomar i tio- till fjortonårsåldern. Det är en konceptbok som har arbetsnamnet ”Speed Reading”.
Speed Reading innebär att man bara läser bokens feta stil, vilket är en bantad version av händelser och lämplig för ungdomar som har bråttom och/eller dåligt tålamod. Läsare som önskar fördjupa sig i beskrivningar och nyanser läser texten som man brukar (även den icke feta stilen).
För de som vill suga lite extra på karamellen finns även så kallade
läsaruppdrag efter vissa kapitel som är kopplade till textens innehåll. Dessa uppdrag ger utrymme till eftertanke, synpunkter och diskussioner kring händelser i berättelsen.
Bokens upplägg gör den lämplig att läsa/arbeta med i klassuppsättning eller som högläsningsbok i grundskolan (från åk 4), eller varför inte hemma.
I boken får man följa den namibiske pojken Jojo som drabbats av en förbannelse, guds välsignelse, eller slumpen. Tillsammans med två jämnåriga kamrater gör han ett pojkstreck med dödlig utgång - och som dessutom får ödestigna följder.
Många hundra mil därifrån och lika många dagar senare inträffar en mordbrand på en skola i det lilla skånska samhället.
De två händelserna vävs samman till en berättelse om både utanförskap och vänskap. Boken sätter fingret på hur man kan övervinna sociala olikheter, kulturella skillnader och värdering av hudfärgers nyanser.
Zebraklubben bildas och medlemmarnas slutsatser blir ett oförutsett vapen mot brottsligheten. Zebrans svarta och vita ränder gör den till ett av savannens vackraste djur. Underskatta aldrig zebrans förmåga …