Helga Stövring-Nielsen, författare

Strax aktuell med ungdomsboken Med vinden i ryggen - mot solnedgången som är en kronologisk berättelse om Thor Heyerdahls liv, återberättat efter hans egna texter.

Helga Stövring-Nielsen, författaren bakom "Med vinden i ryggen mot solnedgången". Helga Stövring-Nielsen, författaren bakom "Med vinden i ryggen mot solnedgången".

Helga Stövring-Nielsen föddes på Gotland 1987. Hon visade tidigt ett stort historieintresse och var speciellt intresserad av sjöfartshistoria. Hon fascinerades även av de gamla segelfartygen och det urgamla sjömanshantverket med rigg, tackel och tåg. Sjövärnskåren och sjöscouterna ledde henne in på en karriär inom marinen och 2010 blev hon färdigutbildad officer inom flottan. Hon tjänstgjorde bland annat som  förste skeppare på HMS Gladan.
   Under sin tid i flottan träffade hon David som hon gifte sig med. De har tillsammans fyra barn.  Helga valde för ett par år sedan att lämna sitt yrke inom marinen för att i stället axla det tunga ansvaret som hemmagående fru, mamma och hemskollärare. Familjen bor i dag på Bornholm där de hemskolar sina fyra barn och drömmer om att på sikt driva ett självförsörjande hushåll.
 
Med vinden i ryggen - mot solnedgången är Helga Stöving-Nielsens debutroman.
 
Sjöfartshistoria och litteratur har alltid varit ett stort intresse för Helga och när hon mötte Thor Heyerdahl i form av ”Expedition Kon-tiki” var hon såld. Hon kastade sig över hans böcker och läste dem med stor spänning och stort intresse. Hon läste även många tolkningar av hans böcker och  de flesta, för att inte säga alla, var kritiska och avfärdade honom som ren humbug. Det visade sig vid närmare granskning att flera av dem inte hade använt Heyerdahls böcker som källhänvisning. Då föddes idén till Med vinden i ryggen - mot solnedgången. Hon ville skriva en ungdomsbok om Thor Heyerdahls liv, som tog utgångspunkt i hans egna texter. Målet med boken är att väcka en nyfikenhet hos den unga läsaren för att denne själv skall vilja läsa Thor Heyerdahls verk.
 
Thor Heyerdahl har levt ett oerhört fascinerande liv. Ett liv fullspäckat av spänning och äventyr. Men det finns också en vetenskaplig del, där han har vågat sätta sig upp mot etablissemanget och där han har trott på sig själv och på människorna från forntiden oavsett hur stort motståndet var. Hela sitt liv var Thor Heyerdahl tvungen att försvara sig själv och sina teorier, vilket han gjorde med stor bravur. Men nu när han är borta, och inte längre kan det, känner jag från djupet av mitt hjärta att jag vill göra det. Han är värd att försvara!
 
 ‒ Helga Stövring-Nielsen   
 
  

Med vinden i ryggen - mot solnedgången

 
Med vinden i ryggen, mot solnedgången är en kronologisk berättelse om Thor Heyerdahls liv återberättat efter hans egna texter. Här möter vi pojken Thor som drömmer om äventyret, och som växer upp och följer sin egen väg. Thor är ifrågasättande och står för det han tror på även om det kan kosta honom livet.
 
På kvällen, efter det att hans mor hade släckt ljuset i hans rum, smög han sig försiktigt upp ur sängen och gick bort till fönstret. Nu om sommaren stod fönstren på vid gavel och eftersom huset låg högt uppe på en backe kunde han se fjorden sträcka ut sig där nere i dalen. Thor såg fartygen som låg till ankars nere vid inloppet till hamnen och han hörde deras skeppsklockor slå sina glas varje hel och halv timme.    
    Nästan varje kväll stod han där, tyst i mörkret, och drömde sig ombord på fartygen som han såg lämna fjorden. Han drömde att de skulle till Söderhavsöarna och att han skulle få följa med på äventyret.
   Thor lät blicken följa fjorden, som gick ut i havet som i sin tur försvann bortom horisonten. Någonstans därute, långt bort från allt det han kände till, fanns hans äventyr och han kunde känna hur det lockade på honom där han stod i sitt mörka rum.