Johannes Daun - författare

Aktuell med De rotlösa, en historisk kollektivroman om främlingskap, fattigdom och arbete i ett samhälle i förändring.

Johannes Daun, författaren bakom "de rotlösa". Johannes Daun, författaren bakom "de rotlösa".

Johannes Daun, historiker och antikvarie, född 1984 på Gotland men numera bosatt i Göteborg. Ger under 2021 ut De rotlösa, en historisk kollektivroman om främlingskap, fattigdom och arbete i ett samhälle i förändring.  Daun är doktor i historia och har som forskare gett ut ett tjugotal artiklar, bokkapitel och böcker i populärhistoriska och historievetenskapliga sammanhang. Dauns arbete som historiker har gett inspiration till många av detaljerna, miljöerna och händelserna i "De rotlösa". 
    I sitt arbete som historiker har han specialiserat sig på sociala perspektiv som till exempel den omvälvning som 1800-talets industrialisering och urbanisering innebar. De rotlösa är hans skönlitterära debut.

De rotlösa

"De rotlösa" är en historisk kollektivroman om främlingskap, fattigdom och arbete i ett samhälle i förändring. Denna realistiska berättelse utspelar sig i en svensk stad år 1884 och kretsar kring en grupp människor som är inneboende i samma hantverkarhushåll. 
    Genom sju kapitel skildras bland andra den ryggskadade arbetskarlen Olof och hans nyinflyttade dotter Greta, bleckslagaren Isidor Lindström med en fot kvar i det gamla samhället, den unge spinneriarbetaren August samt det gifta paret Valter och Wilhelmina och deras sjuka barn.    Vi följer dessa människors vardag på spinneriet, på järnvägsstationen och i hemmet under några höstveckor präglade av jakt på arbete, pengar och någon att lita på. Hur tar man sig framåt i ett läge där alla tycks ha det lika svårt, i en stad av nykomlingar? Vad händer när man inser att samhället man växte upp i inte längre är detsamma och att spelreglerna har förändrats?


 
 

De rotlösa påminner om Ivar Lo-Johansson

Utförlig och välskriven recension av Johannes Dauns historiska roman De rotlösa i tidningen Alba.

Fint reportage om Johannes Daun och hans historiska roman "De rotlösa" I Gotlands allehanda.

Johannes Daun, författaren bakom "De rotlösa" håller en intressant föreläsning om urbanisering genom historien.

Reportage med Johannes Daun i Gotlands tidningar.

Intervju med Johannes Daun om hans bok "De rotlösa" och om industrialismens intåg i en svensk småstad.

Reportage om Johannes Daun i Alingsåstidningen.

Johannes Daun på Boktugg

Intressant reportage med Johannes Daun i Boråstidningen, om hans bok "De rotlösa".