Kristina Albinsson - författare

Aktuell med Det tjugofemte barnet som handlar om en finlandssvensk präst på 1700-talet. Biografin är skriven i romanform.

Se gärna föreläsning och författarintervju, från Bokmässan i Göteborg 2022, längre ned på sidan.

Kristina Albinsson, författaren bakom  "Det tjugofemte barnet". Kristina Albinsson, författaren bakom "Det tjugofemte barnet".

Kristina Albinsson föddes 1954 och växte upp på landet utanför Skene i Västergötland. Djur och natur kom tidigt att spela en viktig roll i hennes liv, liksom intresset för historia.
Hon utbildade sig till ämneslärare och arbetade till allra största delen av sitt yrkesliv på högstadiet. De sista åren tillkom också undervisning av nyanlända. Kristina har tre vuxna barn samt barnbarn, och bor numera med sin make i Mariestad.
 
Ett träskrin fyllt med brev, som hennes far fått på sin lott i en bodelning, blev startskottet på Kristinas författande. Aldrig tidigare hade hon skrivit, men djupdykningen i denna korrespondens grep henne och resulterade i en bok om farfaderns familj. Biografin Syskonband gav hon ut på eget förlag 2019.
 
Redan i ungdomen blev hon också fascinerad av släkten Mathesius som fanns på hennes farmors sida. Det var en finlandssvensk prästsläkt med avtryck i finsk kulturhistoria. En dag långt senare i sitt liv, hittade hon en gammal släktutredning. När hon studerat den lite närmare upptäckte hon att det faktiskt hade fötts tjugofem barn i en familj där i Pyhäjoki i Österbotten under de första decennierna av 1700-talet. Hon förfärades över att hela sjutton av dessa barn dött som små. Den sistfödde hörde dock till de överlevandes skara - och han hette Aron.
 
Arons livsresa fängslade henne alltmer och lusten att försöka skriva ned den växte sig allt starkare. Och här är den till slut, historien om Arons liv. 

Det tjugofemte barnet

Berättelsen tar sin början år 1749 i Uleåborg. Den då trettonårige Aron Mathesius skall påbörja sin högre utbildning borta från familjen i en främmande stad. Och han skall skiljas från mamma. Det nya och främmande skrämmer honom, men lusten att få lära mer sporrar samtidigt. Det är en dynamisk tid han lever i och livet ligger ju framför honom - Eller gör det verkligen det? Ångesten finns där. Den som har legat och lurat alltsedan dagen då pigan Hilja väste de förlamande orden i örat på honom. ”Du ska passa dig, Aron, det är int’ över ännu. Barnen di dör i den här familjen, di dör!”
 
Aron får trots allt leva. Men vetskapen om att han är det tjugofemte och sista barnet i syskonskaran tynger honom. Sjutton av hans syskon dog som små, de flesta under sitt första levnadsår. Han känner sig förpliktigad att lyckas när så många aldrig fick chansen att leva sitt liv. Dessutom finns de äldre bröderna ständigt där som en skugga i fonden, eftersom de alla gjort karriär och blivit framgångsrika. 
   Hans driv och nyfikenhet leder honom dock ut i världen. Efter Uleåborg, Uppsala och Göteborg hamnar han som präst i den svenska kyrkan i London. Mötet med den väldiga, pulserande staden som på samma gång är både vacker och motbjudande, påverkar honom starkt. Församlingen är inte den lugna idyll han hoppats på. Han knyter visserligen starka vänskapsband, men har också en förmåga att hamna i klistret. Han har höga ambitioner, empati och mod, men hans självsvåldighet ställer ibland till det för honom. Det finns mäktiga fiender i den svenska gruppen. Till slut håller hela hans existens på att gå alldeles över styr. 
   Det tar emellertid inte slut där. Tillbaka i Sverige öppnar sig nya möjligheter för den utslitne prästmannen. Livet visar sig ha mer att erbjuda … 
 
Det tjugofemte barnet är en bok för alla historieintresserade som också vill ha skildringar där de enskilda människoödena blir levande, och griper tag. Som läsare förs man här till en förgången värld som kanske ligger fördold för många. 
   Aron Mathesius träder fram ur sitt 1700-tal. Han är som vi, med våra styrkor, svagheter och brister. Hans glädjeämnen och hans sorger skiljer sig egentligen inte mycket från våra. Arons komplex och hans tankegångar;  hans nyfikenhet och hans upprördhet över sakernas tillstånd är något som även en nutidsmänniska kan identifiera sig med. Vi möter hans blick - och kanske känner vi igen oss.
 
Det tjugofemte barnet är en historia om en människa - en präst - på 1700-talet. En biografi i romanform där vi även får följa andra skeenden under denna tid. 

Ett fint och intressant reportage om Kristina Albinsson och hennes roman "Det tjugofemte barnet - Berättelsen om Aron Mathesius".

Kristina Albinsson
BOKMÄSSAN 2022

"Det tjugofemte barnet", av Kristina Albinsson.