Leif Bergholtz - romanförfattare

Aktuell med romanen I skogen, som är något så ovanligt som en feel-good-roman med dystopiska undertoner.

Leif Bergholtz, författaren bakom romanen "I skogen". (Foto: Annelie Brandt ) Leif Bergholtz, författaren bakom romanen "I skogen". (Foto: Annelie Brandt )

Leif Bergholtz är född och uppvuxen i Wårby söder om Stockholm. Han flyttade därifrån när han var nitton år och har sedan dess antingen varit på resande fot eller varit bosatt i Småland. I femton år bodde han i en liten by utanför Växjö och sedan tretton år tillbaka undervisar han i psykologi på ett internationellt program i Jönköping.

Leif Bergholtz är utbildad ämneslärare, beteendevetare och processhandledare och har, förutom att jobbat som lärare, även arbetat inom regionen och med företagshälsovård. 2020 kom hans kritikerrosade romandebut Hav utan farleder ut (annat förlag). 
I skogen är hans andra och efterlängtade roman. 

I skogen

Tänk dig romanerna Decamerone av Boccaccio, Babettes gästabud av Karen Blixen och romanen På stranden av Nevil Shute och förlägg handlingen till Jönköping och de djupa skogarna norr om Gränna – då har du ramberättelsen till romanen I skogen

Två kollegor träffas utanför Per Brahegymnasiet i Jönköping och det leder till att en grupp människor bestämmer sig för att äta en middag ihop. De är i olika åldrar, med skilda erfarenheter, och kommer från olika platser i världen – Nederländerna, Stockholm, Gränna, Bunn, och Brastad utanför Lysekil. För en utomstående betraktare verkar de kanske inte ha så mycket gemensamt, men hotet om jordens undergång för dem gradvis närmare varandra.

I skogen är något så ovanligt som en feel-good-roman med dystopiska undertoner. Det är en rolig, mörk och vacker berättelse om kärlek, vänskap och om hur en grupp människor försöker få vardagen att gå ihop när de egentligen borde ge upp. Det är en realistisk skröna om livsglädje och om hur det är att förlora någon man älskar. I skogen är en roman som kan få dig att både skratta och gråta. Det är en roman som väcker tankar kring vad det innebär att vara en människa och hur vi lever våra liv.