Lina Nyström - barnboksförfattare

Aktuell med barnboken Vem ska rädda Claudia, en bok som tar upp det viktiga ämnet om nedskräpning av våra hav.

Se gärna föreläsning och författarintervju, från Bokmässan i Göteborg 2022, längre ned på sidan.

Lina Nyström, författaren bakom "Vem ska hjälpa Claudia?" Lina Nyström, författaren bakom "Vem ska hjälpa Claudia?"

Lina Nyström är uppvuxen i Sollentuna, norr om Stockholm, och bor numer i Gävle. Hon har två vuxna barn som numera är utflugna, sonen bor i Borås och dottern i Falun.
   I Gävle arbetar Lina som gymnasielärare. De ämnen hon undervisar i är naturkunskap, matematik och psykologi. ”Naturvetare på pappret, estet i hjärtat”, brukar Lina beskriva sig själv.
   Att hon flera år efter sin lärarexamen även läste psykologi var något som kom att betyda mycket för henne. Dels för att hon tycker att ämnet är oerhört intressant, dels för att det blev en chans för henne att bearbeta och analysera sin egen barndom som starkt påverkades av att familjen förlorade ett barn i en trafikolycka.
   Linas största intressen är kopplade till hälsa och miljö. Hon tycker om att träna, utöva yoga, vandra, dansa och sjunga. Hon har även medverkat i några teateruppsättningar och musikaler tillsammans med Lyriska sällskapet i Gävle. Djur och natur ligger henne varmt om hjärtat, vilket tydligt framkommer i hennes bok, Vem ska rädda Claudia, som handlar om en sköldpadda som hamnar i problem på grund av nedskräpningen av våra hav.
   Detta är Lina Nyströms andra bok, tidigare har hon givit ut ”Gathunden Lilo” (2021) som var hennes debutbok. Hon har även medverkat i novellsamlingen ”När världen släckte ner” (2020) och i antologin ”Biominnen:Liv i Sverige” (2020).

Vem ska rädda Claudia

Claudia lever i havet tillsammans med sina vänner. En dag händer det som inte får hända, Claudia fastnar i en bit av ett fiskenät och får svårt att simma. Hur ska hon nu kunna hitta mat? Hennes vänner gör allt för att hjälpa henne men lyckas inte. En dag stannar en stor båt och plockar upp Claudia ur vattnet och åker i väg med henne. Havet är Claudias hem så vart tänker människorna ta henne? Till en djurpark eller ännu värre sälja henne som ett husdjur? Hur ska vännerna få reda på var Claudia är och hur ska de kunna rädda henne?
 
Inspirationen till Vem ska rädda Claudia kom sig av att en vän och före detta arbetskollega till Lina Nyström, Vincent P. Tejos som är konstnär och lärare, berättade om Palma Aquarium på Mallorca och om deras arbete med att hjälpa och rädda djur i Medelhavet. Det handlar om djur som har fastnat i bitar av nät och i alla sorters plastskräp, och djur som ätit av plast i havet i tron om att det är mat. Sköldpaddor tar fel och äter tunna bitar av plats som de tror är maneter, så även Claudia i sagan. Dessa plastbitar flyter med strömmarna långt under havsytan.   
   ”Vincent visade mig en film på lilla Claudia” berättar Lina, ”hur hon såg ut när hon hittades, avmagrad och med en fena obrukbar på grund av en nätbit som hon hade fastnat i. Filmen visade också när hon efter vård och rehabilitering släpptes ut i havet igen. Filmen berörde mig mycket.” 
   ”Jag tror och hoppas att sagan om Claudia ska kunna ge barnen en berättelse som berör och lockar till några skratt”, fortsätter Lina, ”och samtidigt att den ska väcka frågor som man kan närma sig och därmed diskutera med barnen. Det är viktigt att prata med dem om hur vi människor använder våra hav som sopstationer och att detta på ett mycket allvarligt vis påverkar alla levande varelser som bor i våra hav. 
 

Lina Nyström
BOKMÄSSAN 2022

"Vem ska rädda Claudia", av Lina Nyström