Lotta Lönnbäck - diktförfattare

Aktuell med diktverket Stjärnorna sitter i min hand

Lotta Lönnbäck, författaren bakom diktsamlingen "Stjärnorna sitter i min hand". Lotta Lönnbäck, författaren bakom diktsamlingen "Stjärnorna sitter i min hand".

Lotta Lönnbäck är född och uppvuxen i Nyköping. Efter gymnasium och vidareutbildning flyttade hon till Stockholm för att arbeta. Hon trivdes i Stockholm och skapade sig ett nytt liv där, med nya vänner och så småningom man och barn. Hon har arbetat som receptionist, ekonomiassistent och arbetar nu som medicinsk sekreterare inom barn- och ungdomspsykologin. Psykologi är ett stort intresse för henne och hon anser att bland det viktigaste i samhället är att barn och ungdomar får den hjälp de behöver för att må bra. Hon har alltid tyckt om att läsa böcker och att uttrycka sig i skrift och har skrivit mycket genom åren, bara för sitt eget nöjes skull, som till exempel dagböcker och små roliga essäer till familjen. 


Stjärnorna sitter i min hand

När Lotta Lönnbäcks mamma blev allvarligt sjuk i ALS (amyotrofisk lateral skleros) med bara en kort tid kvar att leva, ställdes livet på sin spets, sorgen var stor och för att klara av att vara ett stöd för sin mamma och pappa, så började hon skriva dikter som kom rakt ifrån hjärtat, som ett rop på hjälp i sorgen. Det ledde till 45 dikter som på ett känslosamt och trösterikt sätt beskriver hur sorg kan kännas. Dikterna är skrivna under det år som hennes mamma kämpade och levde sin sista tid, med sina nära och kära nära sig, med många skratt och fina minnen, ända in i det sista. ”Hennes sista tid blev väldigt innerlig och kärleksfull. Trots att det var mycket svårt att hålla skenet uppe ibland, så orkade vi alla göra det för hennes skull. Att skriva ljusa och vackra dikter om ett så svårt ämne som döden, blev en tröst mitt i det svåra”, säger Lotta.

Hon vill nu att dikterna ska skänka tröst till andra i sorg därför att det lättar bördan när orden kan bära sorgen. Författarens intäkter från boken går till ALS-forskning.

Den grå skyn blir suddiga skuggor.
Silverskuggor i gränslandet.
Luften doftar sött av multnad jord.
Silverdroppar blänker på min hud.
Jag är bar,
bar som sorgen är.
Jag känner hur tårarna iklär mig deras skrud,
med värme från din andedräkt. 
 
 

"Stjärnorna sitter i min hand", av Lotta Lönnbäck