Madeleine Strandberg - romanförfattare.
 

Aktuell med Bland kobbar och skär, en feelgood om vänskap i västkustanda. Madeleine har tidigare givit ut Förmögenheten, en roman om ensamhet och om gemenskap över generationsgränserna.

Se gärna föreläsning och författarintervju, från Bokmässan i Göteborg, längre ned på sidan.

Madeleine Strandberg, författaren bakom feel-good-romanerna "Förmögenheten" och "Bland kobbar och skär". Madeleine Strandberg, författaren bakom feel-good-romanerna "Förmögenheten" och "Bland kobbar och skär".

Madeleine Strandberg föddes 1990 i en av Göteborgs förorter. Numer bor hon tillsammans med sin man, deras två gemensamma barn och två bonusbarn i ett hus i Hällesåker, söder om Göteborg. Hon är utbildad socionom och jobbar inom socialtjänsten på en vuxenenhet. 
   Litteratur har alltid haft en stor plats i Madeleines liv, och läsningen är en viktig del, dels för att den berikar och är lärande men också för möjligheten att varva ner och få befinna sig i en annan värld för en stund. Att skriva är ett sätt att vara kreativ, att få låta fantasin flöda i det närmaste fritt och att försöka förmedla glädje, skratt, tårar och eftertänksamhet. Förmögenheten är Madeleines debutroman. Bland kobbar och skär är Madeleines andra bok.

Bland kobbar och skär

Välkommen till Vallöskolans klassåterträff för avgångsåret 2004.
   
Sexton år har passerat sedan skolavslutningen när inbjudan dimper ned i brevlådorna hos Jennifer, Nina, Mimmi och Beatrice. Under hela grundskoletiden var de oskiljaktiga men vad hände sedan? De har inte umgåtts sedan dess, och inte beror det på att de blev ovänner, så vad hände egentligen?
    Jennifer är den enda som blir kvar på ön där de vuxit upp, i rask takt gifter hon sig, får tre barn och en anställning i öns lilla mataffär. Nina väljer att fly ön så snabbt hon bara kan och blir en framgångsrik advokat i Göteborg. Mimmi pluggar alla möjliga och omöjliga kurser på universitetet utan att komma fram till vad hon egentligen vill göra i livet. Beatrice skaffar en van och ger sig i väg ned till Sydeuropa och tar dagen lite som den kommer.
   Alla bestämmer sig, var och en på sitt håll och några med viss tvekan, att gå på återföreningen. När de väl ses igen är det som om tiden stått still. Igen av dem kan förstå hur de har kunnat komma ifrån varandra och inte umgåtts under så många år. De fyra vännerna bestämmer sig för att fortsätta träffas, precis som förr, men hur mycket förändras man egentligen på sexton år?

I denna feelgoodromanen får vi följa de fyra vännerna och deras livs­öden, mycket har förändrats, mycket är detsamma. Hur mycket betyder gamla relationer när livskriser inträffar? Hur blir reaktionen från öns befolkning när en ny verksamhet bestämmer sig för att etablera sig mitt i hamnen? 

Förmögenheten

Majken tvingas abrupt att byta sitt liv i lyx och flärd mot en betydligt enklare vardag då hon hittat sin man tillsammans med en annan kvinna i deras säng. Hon flyttar ensam till en tvårummare i stadsdelen Högsbo i Göteborg, ett område där hon inte känner någon. Hon har inget arbete och måste nu skapa sig ett nytt självständigt liv. I trappuppgången träffar hon på en granne, den nästan 60 år äldre änkan Maj-Lis. Vad som börjar med en enkel hälsning leder snabbt till en vänskap som kommer att bli mycket värdefull för de båda kvinnorna. De båda väninnorna berikar varandra genom livsberättelser och erfarenhetsutbyten och en idé väcks som kommer att betyda allt för en hel omgivning.  

Idén till Förmögenheten kom till när Madeleine var föräldraledig. Under de många sömnlösa nätterna och tidiga mornarna fantiserades berättelsen ihop och själva skrivandet kom att bli en viktig del som återhämtning när dottern sov på dagarna. I Sverige finns det en stor andel ensamhushåll och emellanåt står det att läsa om svenskarnas vilja att leva ensamma. Men hur är det med känslan av ensamhet? Bor vi enbart ensamma eller känner vi oss dessutom ensamma? Om så är fallet, vad finns det för möjligheter för att oss uppleva gemenskap trots vår ensamhet?
  Att få karaktärerna i romanen att skapa någonting över generationsgränserna var givet redan från början och härstammar från Madeleines egna erfarenheter av informationsutbyte och lärande från äldre generationer.

Läs gärna recensioner av Förmögenheten - Ensamhet i sällskap på: Recensioner Förmögenheten - Ensamhet i sällskap

"Bland kobbar och skär", av Madeleine Strandberg

Provläs gärna 
Bland kobbar och skär

"Förmögenheten - Ensamhet i sällskap", av Madeleine Strandberg

Madeleine Strandberg
BOKMÄSSAN 2022