Madeleine Strandberg - romanförfattare.
 

Aktuell med feel-goodromanen Förmögenheten, en roman om ensamhet och om gemenskap över generationsgränserna.

Se gärna föreläsning och författarintervju, från Bokmässan i Göteborg, längre ned på sidan.

Madeleine Strandberg, författaren bakom feel-good-romanen "Förmögenheten". Madeleine Strandberg, författaren bakom feel-good-romanen "Förmögenheten".

Madeleine Strandberg föddes 1990 i en av Göteborgs förorter. Numer bor hon tillsammans med sin man, deras två gemensamma barn och två bonusbarn i ett hus på landet söder om Göteborg. Hon är utbildad socionom och arbetar till vardags inom socialtjänsten med vuxna personer med missbruksproblematik eller personer som har erfarenheter av våld i nära relation. 
   Litteratur har alltid haft en stor plats i Madeleines liv, och läsningen är en viktig del, dels för att den berikar och är lärande men också för möjligheten att varva ner och få befinna sig i en annan värld för en stund. Att skriva är ett sätt att vara kreativ, att få låta fantasin flöda i det närmaste fritt och att försöka förmedla glädje, skratt, tårar och eftertänksamhet. Förmögenheten är Madeleines debutroman. 

Förmögenheten

Majken tvingas abrupt att byta sitt liv i lyx och flärd mot en betydligt enklare vardag då hon hittat sin man tillsammans med en annan kvinna i deras säng. Hon flyttar ensam till en tvårummare i stadsdelen Högsbo i Göteborg, ett område där hon inte känner någon. Hon har inget arbete och måste nu skapa sig ett nytt självständigt liv. I trappuppgången träffar hon på en granne, den nästan 60 år äldre änkan Maj-Lis. Vad som börjar med en enkel hälsning leder snabbt till en vänskap som kommer att bli mycket värdefull för de båda kvinnorna. De båda väninnorna berikar varandra genom livsberättelser och erfarenhetsutbyten och en idé väcks som kommer att betyda allt för en hel omgivning.  

Idén till Förmögenheten kom till när Madeleine var föräldraledig. Under de många sömnlösa nätterna och tidiga mornarna fantiserades berättelsen ihop och själva skrivandet kom att bli en viktig del som återhämtning när dottern sov på dagarna. I Sverige finns det en stor andel ensamhushåll och emellanåt står det att läsa om svenskarnas vilja att leva ensamma. Men hur är det med känslan av ensamhet? Bor vi enbart ensamma eller känner vi oss dessutom ensamma? Om så är fallet, vad finns det för möjligheter för att oss uppleva gemenskap trots vår ensamhet?
  Att få karaktärerna i romanen att skapa någonting över generationsgränserna var givet redan från början och härstammar från Madeleines egna erfarenheter av informationsutbyte och lärande från äldre generationer.

Läs gärna recensioner av Förmögenheten - Ensamhet i sällskap på: Recensioner Förmögenheten - Ensamhet i sällskap

"Förmögenheten - Ensamhet i sällskap", av Madeleine Strandberg
"Förmögenheten - Ensamhet i sällskap", av Madeleine Strandberg

Madeleine Strandberg
BOKMÄSSAN 2022