Maria Stark - romanförfattare

Aktuell med ungdomsromanen "Girlhood - har himlen en förort?" som är hennes debutroman.

Maria Stark, författaren bakom "Girlhood - Har himlen en förort". Maria Stark, författaren bakom "Girlhood - Har himlen en förort".

Maria Stark  är 38 år och bor på Värmdö i Stockholm. Hon är uppväxt i Brandbergen och Södertälje/Nykvarn och har en lång bakgrund som arbetsledare och löneadministratör inom städbranschen, och har nu avslutat fyra års studier till Beteendevetare, Integrationspedagog och Coach på ACC-nivå. 

"Jag brinner för flyktingfrågor och utsatta barn/ungdomars väg till ett liv lika bra som alla andras.  Jag vill hjälpa människor i utsatta livssituationer att hjälpa sig själva, vilket jag starkt tror ger en stadigare grund att stå på än om man enbart ”får hjälp”.

Jag är en typisk vattuman och har alltid omgett mig med människor från skilda sociala bakgrunder och kulturer. Jag tror att det är det som kan göra världen lite bättre, att vi ser våra likheter istället för våra olikheter. Förorten och förortsliknade platser har alltid varit närvarande under hela mitt liv, och jag tror starkt på dessa platsers kapacitet att växa och utvecklas. Då storstädernas förorter diskuteras i media, i vardagsmun osv tas främst arga, unga män som kastar sten på polisen, upp. Men förorten är så mycket mer, och där finns så många olika människor som sällan får utrymme.  Unga tjejer är en sådan grupp, vilket inspirerade mig till att skriva Girlhood – Har himlen en förort?

Språkbruket i förorterna är idag också en viktig del av det svenska språket, enligt min åsikt, och talas av människor långt utanför förorterna, vilket säger mycket om språket som kraftkälla och berättare.  Därför har jag valt att till viss del ha med denna förortssvenska  som ett element i min roman. 

Skrivandet har alltid funnits med mig på olika sätt, och kommer fortsätta göra det även i framtiden."     
 


Girlhood - Har himlen en förort är en rå, brutal och våldsam berättelse om förorten i går, i dag men förhoppningsvis inte i morgon. En berättelse om de unga, arga, våldsamma, kriminella och utsatta tjejerna  som gjorde sitt bästa för att överleva i en grym värld.

Girlhood - Har himlen en förort är en historia som mycket fritt bygger på några verkliga händelser från Stockholm och Göteborgsområdet i slutet av 90-talet, men den är ingen beskrivning av någon enskild persons livsöde. Den utger sig heller inte för att återge en sann eller fullständig bild av begångna och utredda/nedlagda brott, händelser, handlingar etc.  Det är en historia om tonårstjejer som fanns för länge sen, och som finns än idag på vissa platser i Sverige. Det är en berättelse som låter tjejerna från förorten ta all plats.

Johanna har blivit sexuellt utnyttjad av sin pappa under flera år och innan hon når tonåren kastar hon sig ut i förorten där allt hon behöver för att bedöva smärtan inuti erbjuds. Alkohol, ungdomshem och att bli utsatt för våldtäkt blir hennes vardag, och att smuggla droger in på Mariefredsanstalten känns som en barnlek. Hennes dröm är att komma med på Efterlyst och bli jagad över hela Sverige av Hasse Aro. Efter att ha rånat glassbilen på dagskassan, och bara fått en liten notis i lokaltidningen, bestämmer hon sig för att begå ett riktigt stort brott. Att råna guldsmedsbutiken i centrum ska bli hennes väg till respekt från hela orten. Men det blir inte riktigt som hon tänkt sig.

Riita är adopterad från Kina och den enda med sneda ögon i villaområdet ett par mil från förorten, som hennes föräldrar förbjuder henne att åka till.  Hennes föräldrar har massor med pengar och en pool i trädgården, men kramar aldrig Riita. I förorten hittar Riita sina första riktiga vänner, men också sitt livs största kärlek: heroin. För att ha råd att fortsätta med drogen spelar hon in en porrfilm och tappar snabbt bort sig själv. En dag vaknar hon upp utanför tingsrätten och möts av filmkameror, massor av arga människor och en brinnande förort. En av hennes bästa vänner har blivit skjuten till döds. På löpsedeln står det: ”Hedersmordet som gick snett ”. Vad har hänt de senaste månaderna?

Zandra är den deprimerade medelklasstjejen som tycker att hela livet är skit. Efter att under nio års tid ha utsatts för  mobbning i skolan, och oförstående föräldrar hemma, möter hon Johanna och bestämmer sig för att byta liv. Hon vill bli som Johanna, eller egentligen vem som helst bara hon slipper vara sig själv. Zandra tar efter Johanna i allt; klär sig som en gangster och säljer Johanna till en snubbe i ett sjuvåningshus för 200 spänn. Langar droger och goolar aldrig till snuten. Men hon blir bara mer deprimerad och börjar hata Johanna. När saker slutligen börjar ljusna är det försent, och hon får betala det högsta priset.

Fatima är den fattiga muslimska flyktingflickan som lever i skräck för att högstadiet ska ta slut. Efter nian väntar en enkelbiljett till hemlandet där hon måste gifta sig med en avlägsen kusin. Kusinen är mycket äldre och ser ledsen ut på alla foton som hennes pappa visar henne. Fatima tänker också mycket på det där som hände i skogsdungen bakom gångvägen. Blev hon våldtagen av några killar på gymnasiet, eller var hon med i en gangbang? Fatima besöker en hemlig läkare i stan som syr ihop hennes underliv gratis. Det går att bli oskuld igen, det finns hjälp att få. Fatima bestämmer sig, efter ett misslyckat självmordsförsök, för att fly från allt och börja om någon annanstans. Hon får hjälp av sina bästa kompisar, Johanna och Zandra. Fatimas beslut får stora konsekvenser för dem alla tre, och för förorten hon bor i.   

PROVLYSSNA
Inläsare: Iskra Kostic

"Girlhood - Har himlen en förort?" av Maria Stark

Den är helt suverän! Den är stark och äkta, rakt på, rakt in. En bok som behövdes!