Maria Wälsäter, fantasyförfattare

Maria Wälsäter debuterade våren 2018 med fantasyäventyret Avien, den första delen i fantasytrilogin om den magiska och vackra, men samtidigt instabila världen Doressea.
NU är hon aktuell med den efterlängtade uppföljaren Stjärnfödd.

Maria Wälsäter, författaren bakom fantasyäventyret "Avien" och "Stjärnfödd" Maria Wälsäter, författaren bakom fantasyäventyret "Avien" och "Stjärnfödd"

 
Livet blir inte alltid som man har tänkt sig.

1988 föddes Maria Wälsäter i det soliga Karlstad. Förutom ett kortare äventyr i Uppsala är det också där hon har spenderat sitt liv. Sommarstället vid sjön Frykens södra strand har varit en uppskattad tillflykt ända sedan barnsben.

Hösten 2011 påbörjade Maria lärarutbildningen för grundskolans årskurs 4-6. Hennes plan var att, med energin som bara en nyutexaminerad lärare har, kasta sig ut i arbetslivet parallellt med masterstudier. Tanken var att en dag få undervisa blivande lärare i engelska. Våren 2013 fick hon dock ett tungt sjukdomsbesked som satte käppar i hjulen för hennes planer. Där och då kändes det som att hon hade förlorat kontrollen över sitt eget liv. Sjukdomen bestämde över henne, istället för tvärtom.

På sätt och vis blev sjukdomsbeskedet ett slags uppvaknande fyllt av livsfilosofiska frågor, och under sjukskrivningsperioden växte idén till hennes debutroman Avien fram. Någonstans längs arbetets gång insåg hon att hon hade vad som krävdes för att våga börja drömma om utgivning, och sedan dess har hon målmedvetet kombinerat skrivandet med psykologistudier och butiksarbete.

Utöver skrivandet uppskattar Maria det mesta som väcker liv i hjärnkontorets fantasiavdelning – böcker, filmer, tv-serier, och spel. Att bli kallad nörd är för henne inget annat än en komplimang. Djurvän som hon är längtar hon efter ett eget hus på landet där hennes befjädrade barn Fixie och Plupp, två sjuåriga, grå jako-papegojor, kan få gott om plats. Får hon som hon vill, vilket hon brukar få, så kommer ett mindre zoo att behöva samsas om huset och gården.
Livet blir inte alltid som man har tänkt sig, men ibland blir det allt man har drömt om.

Följ Maria Wälsäter på hennes blogg: Avien

Recensioner - skriv gärna en recension om Avien och Stjärnfödd

Avien

Magi och mirakel hör inte hemma i en värld som är trist och grå och grym och rå. Men när man tvingas ifrågasätta precis allt och alla och lite därtill, behöver man då inte också ifrågasätta sin egen världsbild? Behöver man inte ifrågasätta sig själv? 

Det är precis vad Isondra måste göra i sina försök att anpassa sig till sin nya verklighet och lära sig mer om både sig själv och personerna i sin närhet. När hon påbörjar sin resa genom Doressea kan hon inte ens drömma om vad – eller vem – hon faktiskt kommer att stöta på där ute, på andra sidan av Cents höga mur. Varje nytt möte och varje nytt ställe ruvar på hemligheter långt större och mer komplicerade än vad hon någonsin hade kunnat föreställa sig.

Avien är den första delen i trilogin om den fiktiva världen Doressea, där kriget mellan Dorien och Elysien har pågått längre än någon kan minnas. Det är knappt att invånarna i Doriens huvudstad Cent vet varför det krigas. Allt de har att gå på är den information som Doriens ledare matar dem med – Elysien är ett hemskt ställe, och elyserna är fruktansvärda, hänsynslösa och blodtörstiga barbarer. I Cent råder fattigdom och elände, och sjukdomar härjar i staden. Men trots misären i Cent så skulle ingen någonsin, under några omständigheter, få för sig att lämna staden av egen fri vilja. Eller?

Isondras lillebror Gabriel är svårt sjuk. Läkarna menar att det är hopplöst, men Isondra tänker inte bara sitta och titta på när sjukdomen suger livet ur hennes lillebror. I ett ögonblick av desperation fattar hon ett beslut som kommer att vända upp och ned på ett redan instabilt Doressea. På hennes resa suddas gränserna mellan vän och fiende ut i samma rasande takt som hemligheterna bubblar upp till ytan. Vad Isondra väljer att göra – eller inte göra – innebär liv eller död för många fler än bara Gabriel.

Avien är ett kärleksbarn mellan den klassiska och den moderna fantasyn, samtidigt som den bryter ny mark. I en färgstark miljö med unika karaktärer behandlas både magi och vardagsnära ämnen som sjukdom, fattigdom, förtryck och död, men också vänskap, kärlek, och framför allt: hopp.

Stjärnfödd

”Stjärnfödd” är den efterlängtade uppföljaren till den drivna fantasyromanen ”Avien” (2018)

Att Isondra fortfarande lever är ett mirakel i sig. Nu slits hon mellan vem hon var, vem hon borde vara, och vem hon är, samtidigt som allt hon har jobbat så hårt för att bygga upp faller ihop runt henne.
 
Till på köpet blir hon beskylld för ett brott hon inte har begått, av de hon trodde var hennes allierade. När ingen vill veta av varken Isondra eller hennes jämlikar har den långa, farliga flykten bara börjat.
 
Mitt i allt kaos växer ett oförklarligt band fram, mellan Isondra och någon som hon verkligen inte vill ha med att göra. Bandet får sin näring ur uråldriga krafter som ingen riktigt förstår sig på, och än mindre rår på. Snart inser Isondra att varken Dorien eller Elysien är den verkliga fienden i den eviga kampen mellan ljus och mörker.
 
”Stjärnfödd” är den efterlängtade uppföljaren till den drivna fantasyromanen ”Avien” (2018)
 
Maria Wälsäters livslånga kärlek för fantasygenren avspeglas både på och mellan raderna i hennes författardebut. Psykologistudier har fördjupat hennes intresse för individen, vilket gör att hennes texter har fokus på karaktärernas motiv, tankar och känslor. 

Fint och viktigt reportage om Maria Wälsäter i
Nya Wermlandstidningen

En trött men lycklig Maria Wälsäter efter ytterligare en framgångsrik signeringsdag med fantasyäventyret "Avien" på Bergviks köpcentrum i Karlstad

Intervju med Maria Wälsäter på Fantastika 2018

“Avien” är en fantasyroman för unga vuxna som följer huvudkaraktären Isondra på hennes resa genom Doressea. Kan du berätta mer?
“Avien” klassas som high fantasy, på grund av det omfattande världsbygget och eftersom det är ganska mycket inslag av det magiska och övernaturliga. Ändå finns det mängder av mer verklighetsnära ämnen som de flesta kan relatera till på något sätt. Boken behandlar identitet – att hitta sig själv och att mogna – rasism, fattigdom, sjukdom och förtryck, men också vänskap, kärlek och hopp. Själva storyn berättas ur huvudkaraktären Isondras perspektiv. Hon har vuxit upp i Doriens huvudstad Cent, vilket inte precis har varit någon dröm. Det blir väldigt färgstarka kontraster när hon upptäcker att Doressea har så mycket mer att erbjuda, på fel sida av gränsen. Men, liksom i vår värld är allt inte svart eller vitt.
 
Läs hela intervjun i pdf:en nedan eller på Maria Wälsäters blogg
 

Maria Wälsäter med sin debutroman, "Avien".
"Stjärnfödd" av Maria Wälsäter
"Avien" av Maria Wälsäter