Roland Nilsson - författare
Aktuell med spänningsromanen Snaran under huden, som utspelar sig i Helsingborg och Köpenhamn och på vägen däremellan. Fokus ligger på hur it-teknologin påverkar oss, både på gott och ont, och vad som kan hända om denna teknik hamnar i fel händer.

Roland är gift och har två barn och fyra barnbarn. Han har examen som folkhögskollärare och efter många år som pedagog för vuxna är han pensionär. Under hela sitt liv har han både på sitt arbete och på sin fritid varit engagerad i demokratifrågor.
När Sovjetunionen föll samman var han genom LO-TCO:s biståndsnämnd med och utvecklade och genomförde projekt i Lettland för de fackliga organisationerna som skulle anpassa sig till demokrati och en fri marknad. Roland har också varit lärare och rektor för Nordiska folkhögskolan i Geneve som studerar ILO, FN:s Internationella Arbetsorganisation.
Förutom Rolands fritidsintresse, som är att måla akvarell, har han under senare år utvecklat sin förmåga att använda det skrivna språket. Det gäller allt från barnsagor, politiska dagsverser till noveller. Nu presenterar han en trivsam spänningsroman.
Parallellt med romanens handling löper en röd tråd om hur informationstekniken har utvecklats. Det handlar inte om tekniska förklaringar utan om exempel som visar på hur it-teknologin påverkar oss, både på gott och ont. Artificiell intelligens (AI), ansiktsigenkänning, framsteg inom sjukvården och chip som opereras in i djur och människor är några exempel.
Massmedia rapporterar dagligen om vilken roll sociala medier spelar i både diktaturer och demokratier. De som kontrollerar tekniken och informationen har ett stort försprång i att styra utvecklingen.
Barn och ungdomar använder den nya tekniken som en naturlig del i sin vardag, medan många i den äldre generationen känner sig utanför. Som folkbildare hoppas författaren att hans roman blir inspiration för fler äldre att fördjupa sig inom olika delar av informationsteknologin. Kunskap inom detta område är en viktig pusselbit i ett demokratiskt samhälle.
Rolands kulturintresse speglas också i handlingen.
.
Snaran under huden
Erik sitter på ett café i Danmark och försöker plita ned de första raderna i sin blivande roman. På samma café befinner sig ett något äldre par, en man och en kvinna. Kvinnan kastar då och då sina blickar på Erik som noterar att hon trots sin ålder har behållit sin skönhet. När han väl kommit in i sitt skrivande blir han abrupt avbruten. Orsaken är att det uppstår ett tumult på cafét. Mannen som är i sällskap med kvinnan börjar orera om att han har blivit utsatt för en ficktjuv. Detta blir inledningen till en häpnadsväckande historia som Erik blir djupt involverad i.
På väg tillbaka hem till Sverige träffar han den glada sjuksköterskan Eva. De får direkt en fin kontakt och Erik berättar för henne om händelsen på cafét. Deras relation djupnar och Eva blir lika involverad som Erik i det scenario som tog sin början på cafét, framför allt genom hennes väninna Lotta, som liksom Eva är sjuksköterska. Båda har tröttnat på Helsingborgs Lasarett och valt att pendla över sundet för att arbeta på Danmarks största sjukhus, Rikshospitalet i Köpenhamn. Lotta upptäcker något där som får snaran att dras åt på flera högt uppsatta personer men som också utsätter Lotta själv för fara.
SNARAN UNDER HUDEN är en trevlig spänningsroman som utspelar sig under år 2017 i Helsingborg och Köpenhamn och på vägen däremellan.
Vi får följa den svenske journalisten och blivande författaren, Erik, som även är djupt intresserad av den nya informationstekniken. Tillsammans med sina vänner studerar han detta område. De är särskilt intresserade av hur mycket små datachips på ett smidigt sätt kan planteras in i människan. Vi får även följa Eriks vänner och sjuksköterskorna Eva och Lotta som tillsammans med Erik blir allt mer insyltade i en stor härva som har kopplingar till just datachips i ett planerat försök att på sikt kontrollera mänskligheten.