Romanförfattare Stina Nilsson Bassell

AKTUELL med den spännande och gripande, historiska romanen,"I mjölnarens spår" och "Mannen i rocken" - en vuxensaga.

Stina Nilsson Bassell föddes i Västervik 1963 men kom som trettonåring till Linköping. När hon läste journalistlinjen på Bona folkhögskola träffade hon sin nuvarande sambo, han som gjort omslagen till hennes böcker.

Hon frilansade som radioreporter under ett tiotal år och ägnade sig sedan mer och mer åt det egna skrivandet.  Har tidigare givit ut tre diktböcker ”Eldens aska”, ”Vattnets ådra” och ”Luftens sötma”,  samt två sagoböcker för barn: ”Sagan om smått och gott” och ”Sagan om häxan Märta – och om trollen och spöket” och även en sagobok för vuxna:

"Mannen i rocken"
Vem är mannen i rocken som slår sig ned bredvid Selma på de blöta löven när hon halkat? Vem är han som får henne att sakta ner och se sig omkring?

Mannen i rocken är en vuxensaga om att stanna upp och betrakta världen. Om att tillåta sig själv att känna efter. Kanske löser det inga problem, men det skänker ork att gå vidare, även om det är en regnig höstdag.


Stina har också medverkat i ”Over Yonder” (en diktsamling), ”Tjugoen röster” (blandade dikter och noveller), och ”Svensk poet 2011”(dikter).

Romanen ”Andetag” var hennes debutroman, sedan gav hon ut romanen ”Eko av natt”. Nu kommer hennes tredje roman: 
”I mjölnarens spår”.

Stina är medlem i Sveriges Författarförbund och har tilldelats arbetsstipendium från Sveriges författarfond. Hon sitter i sitt röda hus i Norrköping med sambo och en dotter och skriver. Hon har efter två hjärnblödningar för tjugofyra år sedan, då rollatorn gjorde sitt intåg, hamnat i sitt skrivhörn i Röda stan där fantasin har fått fritt spelrum.

Familjen har ett fadderbarn på Haiti och vill på så sätt försöka sträcka ut handen lite längre än till Östergötland och Sverige.

Stina har många strängar på sin lyra och har sjungit i jazzband samt målat tavlor, en del av tidigare bokomslag är hennes egna tavlor.

I sina radioreportage var det personporträtt som fångade henne och det var också det reportagen i huvudsak handlade om. I sitt skrivande i dag har hon mycket nytta av det och likaså i hennes engagemang för de som har det svårt och behöver synas mer.

Stina har även arbetat som fritidsledare, inom äldreomsorgen och med psykiskt utvecklingsstörda. Hon har föreläst om Zimbabwe och södra Afrika, runt om i Sverige, och det var i Zimbabwe hennes radiointresse tog sin början. Sedan blev närradion i Linköping ett bra startskott med programmet Afromix. Där blandades musik med intervjuer. Efter ett tag blev Sveriges Radio hennes arbetsgivare och ämnena blev en mångfald.

”Idag sitter jag i mitt röda hus, i Röda stan, och skriver röda tankar, ibland blir de blå. Jag skriver för att jag älskar det. Dikter för att de beskriver en känsla, sagovärlden tilltalar mig med sin lite galenhet och klokhet. Samtidigt.
   Och i romanens värld går jag in i Elsa eller Tanja, Emma eller Alfred, och smyger in lite av min egen verklighet, min erfarenhet. Men en stor dos är fantasi.
   Hur fantastiskt spännande är det inte att befinna sig i andra världar och låta tangenterna glöda?
   Och hur viktigt är det inte att belysa vissa ämnen? Det riktigt brinner i mig av längtan och lust över att få det ur mig.”

--------------------------------------------------------------------

Matilda Aldsjö, Smile magazin:
”Hon är en kattokig mamma som lever och bor i Norrköping, Röda stan, med sin sambo och dotter. Hon älskar att skriva och det har funnits där sedan tonåren. Stina är inte som alla andra, hon har tagit sig upp igen efter två hjärnblödningar.”
 

Fint reportage om Stina Nilsson Bassell på hennes födelsedag.

Lördag den 2 december är det dags för bok- och berättarmässan TellUs på Linköpings stadsbibliotek. Ett av inslagen blir böcker från Stina Nilsson Bassell som gett ut nio böcker. Den senaste är en historisk roman som utspelar sig utanför Åtvidaberg.
Vad betyder TellUs för dig?
– Det betyder mycket att en lokal mässa anordnas. Dels för att uppmärksamma de lokala författarna och berättande i de olika formerna som i TellUs bok- och berättarmässa, dels att arrangera en mässa som faktiskt är gratis för folk som gör att alla är välkomna, säger Stina Nilsson Bassell.

Läs hel reportaget på Norrköpings news

Läs hela gästinlägget på Bookis

I röda stan i Norrköping hittar man författaren Stina Nilsson Bassell. Bakom de röda väggarna, i det lilla huset på blott 86 kvadratmeter byggt 1918, lever och verkar hon tillsammans med sin sambo. Det är här hon fattar pennan och formulerar sina romaner, noveller och sin poesi – ofta är det kvinnoöden hon skildrar.
– Kvinnoöden ligger nära mitt hjärta. Främst de som har haft det svårt som reser sig och går, säger hon.
Hennes egen resa har varit känslosam. Som 27-åring drabbades hon av en stroke. Den var inte alltför allvarlig så Stina kom lindrigt undan. Ett år senare kom dock en stroke till som förlamade höger ansiktshalva. Det var år 1991.


Läs hela reportaget på Linköpingsposten

"Vi pratar över en lätt svajig telefonlinje, men trots att ljudet ibland försvinner går det inte att missa glädjen och stoltheten hos Stina Nilsson Bassell när hon berättar om sitt författarskap. Under 2015 kom hon ut med både sin åttonde och nionde bok. Och vi hoppas att det blir många fler framöver."

Läs hela reportaget på: 
http://www.nsb.norrkoping.se/

Stina Nilsson Bassel - en av sju kulturstipendiater. Varje år utser också regionutvecklingsnämnden två honnörsstipendiater för mångårigt kulturellt arbete. För 2015 fick Bettina Kjellin och Stina Nilsson Basell stipendiet i fom av var sitt grafiskt blad.
Corren kultur

Läs mer på hennes författarsida: Stina Nilsson Basell    http://stinanilssonbassell.wordpress.com/

Där kan också läsa om Stinas trevliga boksläppsfika.

Stina är just nu aktuell i media!
Läs gärna ett fint reportage på: Kultursidan.nu
och på: Norrköpings tidning
och på: vt.se/kultur-noje
och i GP: Se bild nedan.

Skriv gärna och läs gärna recensioner på: I mjölnarens spår av Stina Nilsson Bassell

 

Marie-Louise Kristenssons samtal med Stina Nilsson på Söderköpings bokhandel.

Läs mer på Stinas egen blogg Stina Nilsson Bassell - författarblogg

Författarintervju med Stina Nilsson Bassel
i GP
den 15 augusti 2015

Stina Nilsson Bassell - Boksläppsfika!
"I mjölnarens spår " av Stina Nilsson Bassell

I mjölnarens spår av Stina Nilsson Bassell

Ett tragiskt kvinnoöde!

"I mjölnarens spår" är en historisk roman som handlar om ett kvinnoöde. Året är 1936 och i ett fönster tittar en förskrämd kvinna ut. Hon klamrar sig fast vid minnen om en lycklig tid, en tid när hon fortfarande kunde andas.

Emma Klasdotter, 22 år gifter sig med den dubbelt så gamla storbonden Niklas Nilsson. Året är 1895 och den olycka hon känner den dagen hon går till Havdellska gården blir bara värre och värre.

Vi befinner oss på en gård i Östergötland, utanför Åtvidaberg. Boken rör sig mellan lycka och olycka. En saknad av kärleken leker sig kvar mellan husen på Havdellska gården, men där finns ondskan i varje steg som pockar på uppmärksamhet.

Vart tog människan Emma vägen? Och varför har Niklas och senare sonen Axel ett hat mot Emma? Hur kunde Emmas far förkasta sin starka faderskärlek till henne?

Vi får följa en kvinnas tid när hon blommar ut och när hon redan som 22-åring falnar och dör. Där vistas vi i både mörker och ljus, ett mörker som mynnar ut i ett svagt, flämtande sken från fotogenlampan.

Stina Nilsson Bassells vuxensaga "Mannen i rocken" finns nu som e-bok via Ebes förlag.

MANNEN I ROCKEN
Vem är mannen i rocken som slår sig ned bredvid Selma på de blöta löven när hon halkat? Vem är han som får henne att sakta ner och se sig omkring?

Mannen i rocken är en vuxensaga om att stanna upp och betrakta världen. Om att tillåta sig själv att känna efter. Kanske löser det inga problem, men det skänker ork att gå vidare, även om det är en regnig höstdag.