Romanförfattare Stina Nilsson Bassell

AKTUELL med den spännande och gripande, historiska romanen,"I mjölnarens spår" nu även i nyutgåva i mjukband och "Mannen i rocken" - en vuxensaga.

Foto: Holger Tell Foto: Holger Tell

Stina Nilsson Bassell är född och uppvuxen i sommarstaden Västervik. Tonårstiden och åren fram till 27 bodde hon i Linköping. Hon träffade kärleken i Norrköping och stannade där. Efter två hjärnblödningar tog hon sig fram med rollatorn och frilansade som reporter, sjöng i band och började ge ut böcker, vilket fram till i dag har resulterat i totalt elva titlar. 2010 kom debuten Sagan om smått och gott, och nu ger hon ut sin tredje roman (av fyra) igen, I mjölnarens spår, med nytt omslag och redigerad. Stina Nilsson Bassell brinner för att berätta om orättvisor och att ge en röst till de som behöver. I hennes fall har det blivit kvinnan.

Stipendium:
Sveriges Författarfonds 1-årigt arbetsstipendium,2015
Sveriges Författarförbund stipendium, 2015
Region Östergötland Honnörsstipendium,2015
 
Motivering Honnörsstipendium:
”Stina Nilsson Bassell tilldelas Region Östergötlands honnörsstipendium för sitt enastående författarskap som rymmer många av livets frågeställningar kring det personliga och det allmänmänskliga.
Hennes inlevelseförmåga och erfarenheter som gestaltas i hennes skrivande gör hennes böcker till meningsskapande och till levande litteratur för läsaren.”
 
Bibliografi
Nytryck- I mjölnarens spår roman 2019 Ebes förlag
Ljudbok- Spegeln i rummet utanför roman 2019 Swann Audio
Diktsamling - Kärleken är en sekatör 2019 Ekström & Garay
Ljudbok- Sagan om häxan Märta sagobok 2019 Swann Audio
Ljudbok- Sagan om smått och gott sagobok 2019 Swann Audio
Ljudbok- Eko av natt roman 2019 Swann Audio
Ljudbok- Andetag roman 2019 Swann Audio
Roman - Spegeln i rummet utanför 2018 Tallbergs Förlag
Ljudbok- I mjölnarens spår roman 2016 Word Audio Publishing
Vuxensaga - Mannen i rocken vuxensaga 2015 Ebes förlag
Roman - I mjölnarens spår  2015 Ebes förlag
Diktsamling - Luftens sötma  2014 BoD
Barnbok - Sagan om häxan Märta  2013 BoD
Roman - Eko av natt 2013 Bokförlaget K & R
Diktsamling - Vattnets ådra  2011 King Ink förlag
Roman - Andetag  2011 Bokförlaget K & R
Diktsamling - Eldens aska 2010 King Ink förlag
Barnbok - Sagan om smått och gott  2010 Bokförlaget K & R
Medverkat i Over Yonder diktsamling 2012
Medverkat i Tjugoen röster blandade dikter och noveller 2006
Medverkat i Svensk poet dikter 2011

I mjölnarens spår är en historisk roman som handlar om ett kvinnoöde. Året är 1936 och i ett fönster tittar en förskrämd kvinna ut. Hon klamrar sig fast vid minnen om en lycklig tid, en tid när hon fortfarande hade drömmar. Året är 1895 och den olycka hon känner den dagen hon går till Havdellska gården, utanför Åtvidaberg, blir bara värre och värre. Emma Klasdotter, 22 år, gifter sig med den dubbelt så gamla storbonden Niklas Nilsson. En saknad av kärleken leker sig kvar mellan husen på Havdellska gården, men där finns ondskan som pockar på uppmärksamhet i varje steg.

Sagt om I mjölnaren spår:

”Romanens intrig är som hämtad från Vilhelm Moberg”
Jakob Carlander, Linköpings Corren
 
”Trots att jag bitvis nästan fick ont i magen av att läsa I mjölnarens spår så skulle jag definitivt inte vilja ha den oläst och den kommer att leva i mitt minne under lång tid. Och den här boken hamnar definitivt bland årets favoriter!”
Boklysten
 
”Jag flög genom boken och ville veta vad som skulle hända med Emma och hennes familj. Det är en slående skildring över hur en familj faktiskt kan se ut i nutid och dåtid.”
Swedishbookowl
 
”Hon har lyckats med ett mästerverk. Det är en så finstämd och känslomässig berättelse rakt igenom. Om den starkaste kärlek men också om fruktansvärda barndomar, svek, övergrepp,
sorg och saknad.” 4 av 5 stjärnor   
Villa Freja
 
”I dessa dagar av kvinnokamp, uppror mot förtryck och #metoo är Emmas öde fortsatt aktuellt och djupt berörande. Den kyla och det förtryck hon utsätts för, som blir hennes liv, utövas inte bara av den som blir hennes make.”
Fiktiviteter
 

Vem är mannen i rocken som slår sig ned bredvid Selma på de blöta löven när hon halkat? Vem är han som får henne att sakta ner och se sig omkring?

Mannen i rocken är en vuxensaga om att stanna upp och betrakta världen. Om att tillåta sig själv att känna efter. Kanske löser det inga problem, men det skänker ork att gå vidare, även om det är en regnig höstdag.

Fint reportage om Stina Nilsson Bassell på hennes födelsedag.

Lördag den 2 december är det dags för bok- och berättarmässan TellUs på Linköpings stadsbibliotek. Ett av inslagen blir böcker från Stina Nilsson Bassell som gett ut nio böcker. Den senaste är en historisk roman som utspelar sig utanför Åtvidaberg.
Vad betyder TellUs för dig?
– Det betyder mycket att en lokal mässa anordnas. Dels för att uppmärksamma de lokala författarna och berättande i de olika formerna som i TellUs bok- och berättarmässa, dels att arrangera en mässa som faktiskt är gratis för folk som gör att alla är välkomna, säger Stina Nilsson Bassell.

Läs hel reportaget på Norrköpings news

Läs hela gästinlägget på Bookis

I röda stan i Norrköping hittar man författaren Stina Nilsson Bassell. Bakom de röda väggarna, i det lilla huset på blott 86 kvadratmeter byggt 1918, lever och verkar hon tillsammans med sin sambo. Det är här hon fattar pennan och formulerar sina romaner, noveller och sin poesi – ofta är det kvinnoöden hon skildrar.
– Kvinnoöden ligger nära mitt hjärta. Främst de som har haft det svårt som reser sig och går, säger hon.
Hennes egen resa har varit känslosam. Som 27-åring drabbades hon av en stroke. Den var inte alltför allvarlig så Stina kom lindrigt undan. Ett år senare kom dock en stroke till som förlamade höger ansiktshalva. Det var år 1991.


Läs hela reportaget på Linköpingsposten

"Vi pratar över en lätt svajig telefonlinje, men trots att ljudet ibland försvinner går det inte att missa glädjen och stoltheten hos Stina Nilsson Bassell när hon berättar om sitt författarskap. Under 2015 kom hon ut med både sin åttonde och nionde bok. Och vi hoppas att det blir många fler framöver."

Läs hela reportaget på: 
http://www.nsb.norrkoping.se/

Stina Nilsson Bassel - en av sju kulturstipendiater. Varje år utser också regionutvecklingsnämnden två honnörsstipendiater för mångårigt kulturellt arbete. För 2015 fick Bettina Kjellin och Stina Nilsson Basell stipendiet i fom av var sitt grafiskt blad.
Corren kultur

Läs mer på hennes författarsida: Stina Nilsson Basell    http://stinanilssonbassell.wordpress.com/

Där kan också läsa om Stinas trevliga boksläppsfika.

Stina är just nu aktuell i media!
Läs gärna ett fint reportage på: Kultursidan.nu
och på: Norrköpings tidning
och på: vt.se/kultur-noje
och i GP: Se bild nedan.

Skriv gärna och läs gärna recensioner på: I mjölnarens spår av Stina Nilsson Bassell

 

Marie-Louise Kristenssons samtal med Stina Nilsson på Söderköpings bokhandel.

Läs mer på Stinas egen blogg Stina Nilsson Bassell - författarblogg

Författarintervju med Stina Nilsson Bassel
i GP
den 15 augusti 2015

Stina Nilsson Bassell - Boksläppsfika!
" I mjölnarens spår", nyutgåva -mjukband, Stina Nilsson Bassell

Stina Nilsson Bessell
BOKMÄSSAN 2022

"I mjölnarens spår " av Stina Nilsson Bassell
Stina Nilsson Bassells vuxensaga "Mannen i rocken" finns nu som e-bok via Ebes förlag.