Tobias Albinsson - skribent och redaktör

Aktuell med boken Att drabbas av varg

Tobias Albinsson, skribent och redaktör av "Att drabbas av varg". Tobias Albinsson, skribent och redaktör av "Att drabbas av varg".


Tobias Albinsson är född 1998 och var bara 19 år då han skrev boken Att drabbas av varg. Då gick han sista året inom mark och anläggning på gymnasiet. Nu arbetar han inom det yrke han utbildade sig till. Han är uppväxt i byn Kinne-Kleva i nederkant av Kinnekulle i V. Götalands län.
Hans intresse för djur och natur har alltid varit stort, vid 13-års ålder prövade han på jakt och blev ganska direkt helt fast. Samma år tog han jägarexamen och numera har han egna vapenlicenser. Varje helg och de flesta kvällarna i veckan spenderar han på att jaga.
 
Tjusningen med jakt är svår att beskriva för den som inte delar intresset. Men tystnaden, lugnet och att få följa skogens och djurens utveckling med tiden och årstiderna är något helt fantastiskt. Varje tillfälle är unikt och man får nya lärdomar med sig hem var gång. Ibland dessutom gott kött som man vet ursprunget till. Jakt är inte bara att lägga ned olika djur, jakt är också att värna om djuren och naturen. Jag plockar också mycket svamp, bär och övrigt som naturen har att erbjuda.

Andra intressen utöver jakten är fiske och foto, och höns vilka han själv föder upp. Tobias Albinsson lägger också mycket tid och engagemang i varg- och landsbygdsfrågor, skriver egna debattartiklar, står på mässor, uppdaterar allmänheten på sociala medier och har nu även sammanställt en bok inom ämnet varg i vår natur.
 
Personligen är jag ännu inte drabbad av varg - men ser frågan som ytterst viktigt, och känner med de som utsätts för vargens härjningar, därav mitt intresse och engagemang.

Att drabbas av varg

Att drabbas av varg är en bok bestående utav 26 berättelser som kommer direkt från människor som drabbats utav varg på ett eller annat sätt. De berättar hur angreppen gått till, hur djuren reagerat och hur familjen reagerat. Men också hur man som ägare mått med den psykiska och fysiska påfrestningen det innebär att ha varg inpå knuten. Man får förståelse för vilket merarbete, vilken sorg, vilken uppgivenhet man känner och hur övriga konsekvenser efter angreppet tär på djurägare.

Vi får läsa texter från jägare och hundägare som får sina hundar, tillika familjemedlemmar angripna och dödade. Det är berättelser om hur djurägare till får, getter, nötkreatur, hästar, renar m.m får djur angripna och dödade - ibland flera gånger, under flera år.

En genomgående röd tråd i många utav berättelserna är att man inte alltid blir betrodd eller väl bemött utav myndigheter - vilket blir en extra psykisk tyngd.

Utöver djurägare som drabbats kan man läsa om en av de fem som anklagades för illegal jakt på varg under flera år i det s.k. ”Lillhärdalsfallet”. Vi får också höra hur hatad man kan bli, och vilka hot man kan tvingas få gå igenom, för att ha avlivat en trafikskadad varg. Det finns även med en kort berättelse från en kille som personligen blivit svårt vargbiten i låret - och hur det gick till.
 
Konsekvenserna av att ha varg i vår natur är stora och omfattande. Många gånger både större och tyngre än vad man som icke drabbad kan ana. Att drabbas av varg är både en skrämmande och sorglig läsning - men det är så här illa det ser ut då vi har varg i vår landsbygd!
 

Läs hela reportaget på Jaktjournalen

Läs hela reportaget på Svensk Jakt.

"Att drabbas av varg" av Tobias Albinsson.
"Att drabbas av varg" av Tobias Albinsson.

NU finns Att drabbas av varg

även som 
ljudbok