Ylva Svensson Borg, illustratör, konstnär och poet.

Aktuell med dikt- och fotosamlingen Älska med mig till Beijing.

Ylva Svensson Borg, illustratören, konstnären och poeten bakom "Älska med mig till Beijing". Ylva Svensson Borg, illustratören, konstnären och poeten bakom "Älska med mig till Beijing".

Ylva Svensson Borg är född och uppvuxen på Kållandsö och efter en vända till Lysekil och Göteborg är hon åter bosatt i trakten kring Lidköping. Hon hyser en särskild kärlek till stora insjöar, katter, böcker, drivved, hösten, svängig rock och svärta. Ylva är ständigt på jakt efter den perfekta svarta hatten och önskade att livet var lite mer som en bohemisk film från 70-talet med ockulta inslag.

Ylva har bland annat jobbat inom livsmedelsindustrin, som brevbärare och fiskare men har alltid haft det kreativa skapandet som mål. Sedan ett decennium ingår hon i Ugglegruppen, ett kreativt kvinnokollektiv av konstnärer och hantverkare som jobbar för att lyfta och inspirera varandra.

Efter att ha utbildat sig på Hellidens Folkhögskola i Tidaholm och vid Formakademin i Lidköping har hon börjat frilansa som illustratör och konstnär. Ylvas bilder har synts i böcker, på skivomslag och har visats i olika samlingsutställningar. Under våren 2019 har hon sin första separatutställning, ”Älska med mig till Beijing”, i Mora Kulturhus. Utställningen bygger på texter och bilder från den resa hon gjorde tvärs över kontinenten, med tåg från Skövde till Beijing. 
 

Älska med mig till Beijing

I samband med utställningen i Mora släpper Ylva sin debutbok med samma namn där de fullständiga texterna finns med tillsammans med bilder från resan. Resan längs bland annat Transsibiriska järnvägen gjordes hösten 2018 och var ett äventyr som hon drömt om sedan barnsben. Tillsammans med en i stort sett främling tillryggalade hon under några veckor de nästan 9000 kilometrarna till Beijing. Planen var att i teckningar och foton skildra vad som hände med människorna i det trånga utrymmet på tåget. Men istället koncentrerades de egna känslorna i den smått klaustrofobiska kupén och vid Bajkalsjöns strand lade Ylva undan färgerna och började istället göra något helt nytt, skriva poesi. Det blev en hjärtslitande historia om hennes känslor, till sig själv och till sin reskamrat. 

Även om det är en sorglig och högst personlig berättelse som tar form i boken så hoppas Ylva ändå att läsaren ska finna ett slags hopp och mod i dikterna och bilderna. Mod att göra samma sak, att kasta sig ut i äventyret och att våga känna. För hur det än slutar så är det alltid värt det!

Ylva Svensson Borg, just nu aktuell med sin utställning av bilderna i boken "Älska med mig till Beijing" i Mora Kulturhus och Bibliotek.

Fint reportage om Ylva Svensson Borg i såväl Mora tidning som i Falu-Kuriren.

Fint reportage om Ylva Svensson Borg, i Götenetidningen,  inför hennes fotoutställning i Mora.

"Älska med mig till Beijing", av illustratören, konstnären och poeten Ylva Svensson Borg.

Boken köpes direkt av författaren. Mail:
ylvafredrique@hotmail.com