Boksigneringar kan vara riktigt roligt!

Om du har en ambition att sälja många böcker - ja, då är det boksigneringar som gäller. Har du tillgång till DN kan du läsa mer om detta på:
Björn Hellberg är inofficiell Sverigemästare i boksignering

När du har fått okej från någon bokhandlare/butik/café m.m. att du får sitta där och signera är det några saker du behöver tänka på. Alla butiker och bokhandlare agerar också väldigt olika då de får ett författarbesök.

Tänk också på att det finns en massa alternativa platser för boksigneringar. Det kan vara som på bilden här bredvid, ett charmigt café, fullt av turister sommartid.

Fråga om de tänker annonsera ditt besök. Om inte - erbjud dig själv att ordna planscher m.m och fråga om de kan ha dem i en s.k gatupratare utanför butiken någon vecka innan själva signeringen. Jag hjälper dig gärna att göra tryckfärdiga pdf-filer som du kan låta trycka upp på ett tryckeri. Dessa brukar inte bli så dyra. Du kan också beställa planscher m.m. via Vstaprint.

Fråga också om de kan tänka sig att ha din bok i skyltfönstret och erbjud dig att göra en affisch som de kan ha i samband med detta. Även denna kan jag hjälpa dig med. Ha gärna som på bilden, en skylt med information och pris, på signeringsbordet.

Vid en boksignering betalar bokhandeln ÅF-pris. Det mest vanliga är att förlaget skickar faktura på antal signerade böcker till bokhandeln eller något annat ställe där du har suttit och signerat. Du fyller då i bokhandelns namn, adress, e-mailadress, antal sålda böcker och till vilket pris, i formuläret på Informationssidan. 

Om bokhandlaren envisas med att betala kontant, ja, då skickar jag helt enkelt fakturan till dig och du fyller då i bokhandel, antal böcker samt försäljningspris på samma sida som ovan.

Om du vill erbjuda ett särskilt pris vid just boksigneringen kan vi komma överens om detta.

När man signerar böcker är det a och o att man bjuder på sig själv. Man måste se glad och tillmötesgående ut och gärna ägna en hel del tid till att bara prata med besökarna. Tänk på att även om du inte lyckas sälja så många böcker som du tänkt och trott, kommer besökarna att minnas din positiva attityd och ditt vänliga tillmötesgående och kanske köper de boken nästa gång de har vägarna förbi en bokhandel eller när de ser den på nätet.

Om du där emot ser trött och uttråkad ut är det detta de kommer att minnas och förknippa med ditt författarskap och dina böcker för all framtid. Tänk på att det ofta är du själv som är den bästa reklampelaren för just din bok.

Det är inte ovanligt att författare känner sig besvikna efter en boksignering. De sålde inte alls så många böcker som de trott. För att ge er lite plåster på såren, om detta inträffar, kan jag säga att det finns författare, även kända sådana, som inte säljer en enda bok vid vissa boksigneringar. I vår butik i Lidköping är rekordet 40 böcker vid ett tillfälle. Detta rekord hålls av en mycket känd författare. Övriga brukar, enl. bokhandlaren, sälja allt från inga upp till max tio stycken. Han var mäkta förvånad då jag lyckades sälja tjugosex stycken, vilket, enl. honom hörde till ovanligheterna. Han berättade att det inte var ovanligt att författare lämnade butiken utan att ha sålt en enda bok, eller kanske bara en till två stycken. Detta kan vara värt att hålla i minnet om du inte säljer så bra som du önskat och trott. Å andra sidan får man inte ge upp. Boksigneringar är den absolut bästa marknadsföringen och ju mer och ju oftare du syns desto mer troligt är det att din bok säljer bra på sikt.

Jag kan passa på att berätta en liten anekdot om min första boksignering och hur pinsam jag kände mig. Jag kom till bokhandeln och började lasta in låda efter låda med böcker. Bokhandlaren tittade lite frågande på mig men sa ingenting. Jag förstod inte hans attityd. Jag var ju känd i min lilla stad och skulle säkert sälja massor med böcker, trodde jag. Alla i min stad måste ju vara helt fascinerade över att jag hade skrivit en bok och mycket villiga att köpa den. Nu efteråt kan jag le åt hela situationen och jag kan också förstå bokhandlarens attityd. Som jag skrev ovan, rekordet låg på 40 böcker av en mycket känd författare. Bokhandlaren måste ha tyckt att jag var helt galen som bar in låda efter låda. Hur som helst, jag sålde som sagt 26 böcker och detta tyckte bokhandlaren var rent av fantastiskt. Lite pinsamt tyckte jag dock det var då jag fick börja bära tillbaka låda efter låda till bilen då boksigneringen var till ända. :)

Så nu vet ni, ha gärna många lådor ute i bilen i fall ni lyckas slå rekordet på 40 böcker, men bär in max två lådor i butiken. :)

Jag hörde en än värre story om Bokmässan i Göteborg. En författare berättade att hon hade hyrt en kärra och lastat på 1000 böcker och gav sig glad i hågen ner till Göteborg. Väl framme kånkade hon in alla böcker till sin monter. Under bokmässan lyckades hon sälja 10 böcker totalt.

Ja, så kan det vara, ambitionen och viljan är stor hos oss författare och det är bra, men vi måste vara realister också. Å andra sidan är det mycket viktigt att tänka på att oavsett om man inte säljer så mycket som man tänkt vid boksigneringar, mässor och så vidare, så lönar sig dessa alltid på sikt.

Jag önskar er all lycka med era boksigneringar och jag tror starkt på er och er förmåga, så vem vet, snart kanske rekordet är slaget av någon av er.


 

Arne Appelqvist signerar sin diktsamling "Bländad av skönhet - dikter om Vänern, Kinnekulle och Kållandsö". Denna signering sker i ett mycket vackert och gammaldags café.