Kommissionsavtal

När det gäller insäljning av böcker får tyvärr mindre bokförlag inte en chans. Bokhandlare bjuder bara in de större förlagen och ger enbart dessa en möjlighet att presentera böcker. Därför ligger det ett stort ansvar på dig själv som författare om du vill få ut dina böcker i den fysska bokhandlarvärlden.

När du försöker sälja in din bok hos olika bokhandlare/affärer kan det vara svårt att få dem att beställa. De kan vara osäkra på om din bok kommer att sälja. I det läget kan du erbjuda dem ett kommissionsavtal. Detta innebär helt enkelt att bokhandeln/affären så att säga lånar böcker av dig och sedan bara betalar för antal sålda ex. Detta är så att säga en win-win-situation. Bokhandeln/affären riskerar ingenting utan betalar bara för de böcker som de säljer. Glöm heller inte att det kan vara värt att fråga t ex ICA, Hemköp, COOP m.fl.

För att detta med kommissionsavtal skall fungera är det du som författare som har det fulla ansvaret för detta. Det innebär att det är du som levererar böckerna till bokhandeln/affären, det är du som checkar av med jämna mellanrum hur försäljningen går och meddelar mig hur många ex bokhandeln/butiken sålt och då fakturerar jag dem.

Böcker du behöver för detta skickar jag till dig och du står i detta fall för frakten. När en bokhandlare köper in böcker, den s.k. traditionella vägen, är det bokhandeln själv som står för frakt och all beställning går då via förlaget.

Om du kan tänka dig att arbeta på detta vis, är det bästa sättet att jag redan då böckerna kommer från tryckeriet, skickar ett större antal böcker till dig vid ett enda leveranstillfälle. På det sättet har du böcker till kommissionsavtal, boksigneringar, privat försäljning m.m.

Om du vill arbeta med kommissionsavtal kontaktar du mig och då skickar jag ett avtalsdokument där du står som förlagets representant.

 

Jag önskar er all lycka med insäljningen av era böcker!