Välkommen till LYACON - för egenutgivare

Från manus till färdig bok. Vi hjälper dig till låga produktionskostnader.

Ebes förlag startade detta dotterförlag då vi såg hur många skribenter det finns som så gärna vill se sina alster publicerade som bok.

Tyvärr stänger Ebes förlag ned på grund av sjukdom men Lyacon får leva vidare.

Då vi var ett litet förlag hann vi inte åta oss alla dessa manus som kom in och vi såg då LYACON som en lösning för er som har, mer eller mindre, tryckfärdiga filer till era manus. Men vi hjälper även till med sättning, korrektur m.m. i mån av tid.

Det finns många företag som i dag erbjuder dessa tjänster så varför välja oss?

Vårt svar är att vi har mycket konkurrenskraftiga priser - begär gärna en offert och jämför med andra innan du fattar ett beslut. Du kan även se prisexempel här men då det beror på många olika parametrar vad det egentliga tryckpriset blir kan du endast se dessa prisexempel som riktmärken. Vi erbjuder heller inte förmedling av tryck på färre än 300 exemplar per titel.

Tryckfärdiga filer
Om du har tryckfärdiga filer, både inlaga, alltså manus i tryckfärdiga filer, samt tryckklart omslag, erbjuder vi dig att mot en förmedlingskostnad av 1500 kronor få hjälp med tryckningen. Vi är då din länk till tryckeriet och vi förmedlar helt enkelt tryckningen å dina vägnar. I detta fall kommer  de färdigtryckta böckerna hem till dig och vi fakturerar dig tryckkostnad och förmedlingsavgift. Dessa avgifter tar vi ut i förskott. Att vi tar ut en förmedlingsavgift beror på att det ofta uppstår div. fel i inlagor och omslag. Då är det vi som står för kontakten med tryckeriet och detta kan ta olika mycket tid beroende på vad det är som behöver justeras.

När du väl har fått dina böcker är det du själv som äger dessa och du gör vad du vill med dem. Vi har alltså inget traditionellt avtal, utan vi förmedlar helt enkelt en tjänst. Det blir du själv som får marknadsföra och sälja dina böcker.
Detta innebär att du tar hela förtjänsten själv och du behöver inte dela denna med förlaget.

Vi kommer dock ha en sida på förlaget för egenutgivare där vi kan marknadsföra din bok och länka till en sida/blogg du själv kan skapa, om du inte redan har en, där du kan sälja din bok, samt informera om t ex boksigneringar m.m. Du kan genom t ex PayPal lägga ut en köpknapp på din blogg/hemsida och på så sätt sälja dina böcker på egen hand. Vi har även sidor med tips och idéer om hur du som egenutgivare går till väga för att få ut dina böcker på marknaden. Dessa är endast till för LYACONS kunder och är belagda med lösenord.

Om du inte har tryckfärdiga filer
Om du inte har tryckfärdiga filer men ett manus som bara behöver sättas åtar vi oss även detta till en kostnad av allt från 4000 kr och uppåt beroende på manusets längd och omfång.

Vi kan även åta oss att göra ett enklare bokomslag till en kostnad av 1000 - 3000 kr om du själv har en passande bild till omslaget, alternataivt att det lätt går att hitta en passande bild. Vi kan även ta fram mer utarbetade omslag genom någon av våra illustratörer men då ökar kostnaden.

Även korrektur åtar vi oss i mån av tid från 3000 kr - 12 000 kr beroende på textens omfång.

E-böcker
Vi åtar oss också att skapa e-böcker, antingen som komplement till din tryckta bok, eller att vi enbart skapar en e-bok av ditt manus. Om vi skapar en e-bok som komplement tillkommer en kostnad av 1500 kr. Om vi enbart skapar en e-bok, utan att vi förmedlar tryck av en fysisk bok, är kostnaden för en e-bok 4000 - 12 000 kr beroende på hur många sidor ditt manus består av. För att kunna läsa och hantera e-böcker behöver du ladda hem Epub reader.

Vi erbjuder även våra tjänster som leverantör och lägger då upp din bok på Bokinfo, den stora databasen där de flesta butiker/nätbutiker tar sina böcker ifrån, samt BTJ som oftast levererar till bibliotek, samt om du även har en e-bok, då lägger vi upp den på den stora databasen Elib som fungerar som Bokinfo fast för e-böcker.

Varför göra det denna vägen?
Du kanske undrar varför skribenter inte gör allt detta på egen hand om de ändå har, i stort sett, tryckfärdiga filer.

Orsaken är den att det är svårare för en privatperson att få det pris vi som förlag har på tryckningen. Jag vill påstå att vi har konkurenskraftiga priser då det kommer till tryckning, sättning och design av bokomslag.

Det kan också vara så att man har ett väl genomarbetat manus och ett fungerande bokomslag men inte vet hur man förvandlar dessa till tryckfärdiga filer, eller e-boksfiler.

Vi vill återigen poängtera att detta är ett alternativ om man har fått nej på de förlag man har tagit kontakt med men trots detta vill se sitt manus i tryck. Det kan även vara så att man helst vill ge ut sina böcker som egenutgivare. Flera har nått stora framgångar även denna väg.

Vi vill också tillägga att vi inte kommer att förmedla tryckning till alla som efterfrågar denna tjänst. Det kan hända att vi tackar nej av olika skäl. 

Som vi skrev ovan - startade vi Lyacon för att vi som förlag inte hann med att ge ut så många böcker per år som vi skulle önska. Nu upphör dock Ebes förlag på grund av sjukdom men Lyacon finns kvar. Lyacon åtar sig heller inget uppföljande arbete utan detta är en ren tjänst för dem som tror sig kunna marknadsföra och på egen hand sälja sin bok. Detta kräver å andra sidan att du själv låter någon läsa igenom ditt manus då man lätt blir blind för sina fel. Vi erbjuder dock stöd och hjälp för hur du på bästa sätt får ut din bok på marknaden, t ex via vårt kommissionsavtal, samt att vi självklart svarar på frågor och hjälper till.

Om detta kan vara ett alternativ för dig är du välkommen att bifoga ditt manus i ovanstående formulär. 

Vi kommer då att erbjuda dig ett kostnadsförslag som du sedan i lugn och ro kan ta ställning till.


För offert, fyll i formuläret på Lyacon prisexempel.

Jag som kände mig ganska ängslig inför att ta steget och ge ut bok på egen hand, befinner mig nu i ett lugnt och behagligt tillstånd, samtidigt sprudlande. Jag är upprymd över att resultatet blev så bra och gör gärna om samma resa en gång till, två gånger, tre …

Patric Eghammer, Persmåla, Blekinge

Förverkliga din dröm. Ge ut din egen bok.

Hur fungerar det?

Om vi erbjuder dig hjälp med att ge ut din bok som egenutgivare händer följande:

- Vid tryckfärdiga filer görs en snabb genomgång så att vi ser att allt ser korrekt ut.

- Vi skickar ett kostnadsförslag. 

- Om du accepterar kostnadsförslaget och tjänsten skickar vi en delfaktura på 50 % av kostnader för t ex förmedling, sättning, omslag, tryck m.m.

- När fakturan är betald sätter processen i gång.

- Om du vill ha ett ISBN-nummer/EAN-kod, kan vi lösa detta genom att du själv för in detta i inlagan och på omslaget. Du behöver även fylla i tryckeriets namn och ort i din inlaga. Denna information samt hur du beställer ISBN-nummer får du via mail.

- Om vi behöver sätta ditt manus gör vi detta och skickar en inlaga, tryckfärdig fil, till dig för granskning och godkännande. Det samma gäller omslag.

- Alla kostnader betalas i förskott. D v s vi påbörjar inget arbete med ditt manus innan du har betalt in 50 % av kostnad för sättning m.m.
Vi skickar ingen inlaga till tryckeriet förrän den totala kostnaden är betald.
Detta innebär att vi inte påbörjar något arbete förrän en första delbetalning är gjord och inget materiel går till tryck innan den totala kostnaden är erlagd.

- Böckerna anländer sedan till dig direkt från tryckeriet.

- Det är nu dags att sätta i gång att marknadsföra och sälja din bok. Om detta har vi en sida med tips som du får tillgång till då den totala kostnaden är erlagd.

- Om du vill att vi marknadsför din bok på vår hemsida under Egenutgivare gör vi detta med en länk till din egen sida/blogg.

- Om du vill anlita oss som leverantörer skriver vi ett kommissionsavtal.

- Pliktexemplar måste nu skickas till Sveriges universitetsbibliotek. Läs mer om detta på: Pliktexemplar - Kungliga biblioteket.
Om du anliar oss som din leverantör kan vi göra detta åt dig.

- Vi erbjuder även de egenutgivare som så önskar en plats på Bokmässan i Götborg mot en kostnad.

Om du har frågor kring detta alternativ är du välkommen att ställa dessa i formuläret nedan.
Du kan även bifoga ditt manus för bedömning av oss. 

Om du vill göra en offertförfrågan, görs detta i formuläret på sidan med prisexempel.