OBS! Sidan är under arbete - nya uppdateringar kommer undan för undan, bland annat författarnas föreläsningar. De ni ser nu är från 2018.

Ebes förlags författare bidrar med många intressanta föreläsningar, debatter och författarintervjuer.

Lars Alm, författaren bakom trilogin Berättelsen om Johan; Pojken i bäcken, Kvinnan på stigenMannen på väg, och De försvunna är en välrenomerad norrlandsförfattare, som nu är inne på sin femte roman, Berget, staden och kärleken, som har release 1:a advent. En relationsroman med feel-good-anda. Hans senaste utgivna bok De försvunna är en verklighetsbaserad roman som bygger på en händelse i Lainios skogs- och myrrika marker 1950 då en fyraårig flicka spårlöst försvann i skogen i sällskap med en gammal och förvirrad kvinna. I sex dagar pågick sökandet efter de försvunna.
   Lars Alm är en fena på att beskriva såväl den norrländska miljön som det norrländska folkets mentalitet. Detta blir särskilt tydligt i hans senaste roman De försvunna. Mer om detta i författar-intervjunLars Alm - en norrlandsförfattare av rang. Att vi kommer att få se fler böcker av Lars Alm med inspiration från det norrländska landskapet kan vi nog vara övertygade om, och snart kommer som sagt hans femte bok, Berget, staden och kärleken.

U P Enna, författarpseudonymen bakom Den åttonde dimensionen och den oväntade uppföljaren De dödas själar föreläser kring temat: Våga göra det oväntade - Om att fånga bollen, våga drömma och följa sin magkänsla, samt hur det är att skriva en bok i hemlighet. Ingen visste om att han skrev den, inte ens familjen. Först samma dag som författaren själv fick boken i sin hand meddelade han sin familj den stora nyheten. I författarintervjun får vi höra hur det gick till samt hur det är att skriva en fantasyserie som verkligen går på djupet och som passar  alla åldrar från tonåren och uppåt. Ju äldre man är som läsare desto mer kanske man anar det bakomliggande djupet, som syftar på strängteorier och kvantfysik, där denna världen löper parallellt med andra dimensioner.  "Jag trodde mest att ungdomar skulle läsa boken men det är nästan mest medelålders och uppåt som har läst den. Det är jättehäftigt", säger U P Enna.

Linda Gabrielsson, författaren bakom Kärlek tjockare än blod före­läser om den traumatiska upplevelsen av att föda fram sitt döda barn en vecka innan den beräknade förlossningen - och om den tystnad man sedan möter från omgivningen. Jag tänker fortsätta prata om mitt döda barn. Linda Gabrielsson, som även sitter med  i styrelsen för Spädbarnsfonden och är ansvarig för deras medlemsblad, kommer utifrån egen erfarenhet att prata om spädbarnsdöd, om att spädbarnsdöd fortfarande är ett tabu­belagt ämne trots alla det drabbar varje år. Gabrielsson håller även i ett seminarium i Bokmässans regi på Scen H1. Sommaren 2011 förlorade Linda sin son bara några dagar innan beräknad födsel. När omgivningen inte vågade möta henne och prata om det som hänt började Linda att skriva om sin upplevelse. Resultatet av detta blev till slut romanen Kärlek tjockare än blod där huvudpersonen har varit med om samma traumatiska upplevelse som Linda själv. ”Att prata om vår döda son höll honom levande och i dag har han en lika självklar plats i vår familj som sina systrar”, säger Linda.

Michèle Glatthard, författaren bakom trilogin Lövjekarlens vandringar; Bärnstenar i vattnet, Trollsländor och Ishavet (kommer inom kort) föreläser om Häxor då och nu med fokus på 1600-talets häxjakter, vilket också är ett motiv i hennes romaner. Men de handlar även om det övernaturliga och osynliga, om nordisk folktro, lövjeri och örtmagi. Och om just dessa starka kvinnor som fick epitetet häxor.
  
   Michèle Glatthard kommer ursprungligen från Schweiz och har bott i Sverige i 18 år. När hon kom till Sverige började hon läsa om svensk folktro, och Näcken blev snabbt en kär vän. Blåkulla fick henne att minnas berättelserna om "häxor" i Schweiz, självständiga, kloka kvinnor med egna tankar som inte alltid följde samhällets regler. Hon berättar även om hur det är att skriva romaner på ett annat språk än sitt modersmål. Med tanke på detta måste man verkligen beundra Glatthard. På ett anant moders­mål än det egna har hon trollbundit läsare med ett vackert klingande språk.

Pia Hillerblad, författaren bakom Contra tiempo

Anicia Sundström Eriksson, författaren bakom Skammen är inte din - Om psykisk ohälsa och vägen mot helande berättar i författarintervjun om sin bok och om skälet bakom att helt lämna ut sig själv i denna självbiografiska bok i dikt och prosa. ”Det är så viktigt att försöka få bort skammen kring psykisk ohälsa”, 
säger och Anicia. ”Vi måste börja våga prata om det. Först då kan vi få bort stigmatiseringen kring psykisk ohälsa.” 
   Själv visar hon vägen i sin själv­biografiska bok genom att öppet berätta om sitt eget liv, om sin depression, sina självmordstankar och om en våldtäkt vilken blev det som fick henne att helt ramla över kanten. "Men skammen är inte min och inte skulden heller", säger Anicia. Denna bok är en resa om att bli hel som människa, en resa mot ett psykiskt tillfrisknande. 

Maria Wälsäter, författaren bakom fantasyäventyret Doressea, vara Avien är del1, föreläser om Att finna styrkan att skriva en roman när man är på livets absoluta botten samt om hur mörkret ibland behövs för att man ska kunna se ljuset. Mer om detta i författarintervjun där vi pratar om att Avien är ett fantasyäventyr fött ur mörkret för att kunna se ljuset. Snart kommer även del 2, Stjärnfödd.
   Avien är ett kärleksbarn mellan den klassiska och den moderna fantasyn, samtidigt som den bryter ny mark. I en färgstark miljö med unika karaktärer behandlas både magi och vardagsnära ämnen som sjukdom, fattigdom, förtryck och död, men också vänskap, kärlek, och framför allt: hopp.

Eva-Karin Berglund, författare, förläggare och ägare av Ebes förlag och Lyacon för egenutgivare, finns i förlagets monter under hela mässan. Hon ger dig gärna råd om fördelar  och nackdelar med att ge ut via traditionellt förlag, hybridförlag och som egenutgivare. Förlagsbranschen har ändrats under senare år och fler och fler har fått möjlighet att få sina böcker publicerade. Detta kan tyckas vara på gott och ont. Det är få förunnat att få sin bok utgiven på ett av de stora, etablerade förlagen, men att få sin bok utgiven på något av de mindre, traditionella förlagen eller hos hybridförlag är heller inte lätt. Konkurrensen är stor, fler och fler människor skriver och försöker få sina alster utgivna i dag. Blir man blir refuserad vart man än vänder sig kan man alltid ge ut sin bok som egenutgivare.
Men vad skall man tänka på?
En hel massa saker - ta reda på allt du kan innan du tar ställning. Eva-Karin Berglund kan ge dig några välbehövliga råd på vägen.

Klicka dig vidare via länkarna för ytterligare information.

loading...