I vår nätbokhandel säljer vi våra författares böcker. Vi levererar inom 3-5 arbetsdagar.

I menyn till vänster hittar ni recensioner.

En gedigen historielektion

Ibland måste man som läsare vidga sina vyer. Jag älskar historiska romaner men vikingatiden är ny för mig. Att läsa en förlagskollega kändes givet. 

Olle Nåbo är otroligt kunnig i ämnet och lotsar läsaren genom maktkamper i 1000-talets England, Norge, "Sverige", Ryssland och Polen. Det finns en hel del karaktärer att hålla reda på samt deras förhållanden sinsemellan. Jag är helt övertygad att en läsare som är insatt och intresserad av tidsperioden kommer att sluka denna bok med stor njutning. För mig var det en historielektion som jag tackar ödmjukast för.

Michèle Glatthard, författare

Mer noveller till folket!
Varför hittar jag ingen sådan valaffisch?

Har med förtjusning läst en novell då och då på kvällarna ur denna bok med stor behållning. 
   Språket kräver och förtjänar uppmärksamhet, det är finstämt med så mycket innehåll i varje mening.
   Bokens noveller skrämmer och manar läsaren till eftertänksamhet i sin läsning. Novellen En ny religion gillade jag bäst.
   Tack Johan för att du fått mig att upptäcka formatet noveller igen, fortsätt att skriva, dina texter berör.
   Jag såg att Johan kommer till bokmässan, besök honom och fynda en bok, den är värd att läsas.
/ Malin - Bokfilosoferna

En imponerande debut av Roland Nilsson!
Han har skrivit en klockren skildring där vardagliga situationer blandas med en skrämmande framtid och hur vi redan befinner oss i ett övervakningssamhälle. Vi får följa huvudkaraktärerna Erik med författardrömmar, hans it-kunniga vänner och en spirande kärleksrelation. 
I tanken kan paralleller dras till politiska spel inte alltför långt bort. Det är riktigt roligt att läsa Roland Nilssons deckare från Sundets pärla, man märker att författaren kan sitt Helsingborg och det danska gemytet. Stilen är kärnfull, dialogerna går rakt på sak utan det tillrättalagda och man blir själv en del av gänget. Handlingen är stundtals suggestiv och läsningen drivs skickligt framåt i Rigshospitalets korridorer, där läkarvetenskapen tycks ha hamnat på fel sida om lagens gränser. Ser fram emot en uppföljare och nya mörka hemligheter som avslöjas, med samma nyfikna, rappa tilltal och i genuin Helsingborgsmiljö.


Zsuzsanna Larsson Gilice
 

Mysig feel good!
Jag köpte ”Förmögenheten, ensamhet i sällskap” av Madeleine Strandberg på Torslanda bokmässa förra året. Det var ett riktigt bra köp för jag njöt verkligen när jag läste den, detta trots att jag fällde en hel del tårar i slutet. 
   En av bokens två huvudpersoner, 32-åriga Majken, flyttar efter sin skilsmässa till en lägenhet i Högsbo i Göteborg. Eftersom jag själv har bott i det området så känner jag igen mig i alla miljöbeskrivningar. Jag ser trappan ner till Axel Dahlströms torg framför mig när jag läser, jag har själv gått där många gånger. Jag vet hur det ser ut på de platser där hon promenerar och handlar. Det bidrar till en härligare läsupplevelse. Jag har även varit på jobbintervju på den skolan där Majken sökte jobb. Men jag valde att arbeta på en mindre skola. 
   I huset dit Majken flyttar bor 79-åriga Maj-Lis. Hon och Majken blir snabbt bästa vänner trots åldersskillnaden. De är båda ensamma och behöver och mår bra av varandras sällskap. 
   En dag när de pratar om att det finns så många ensamhushåll i området så bestämmer de sig för att starta upp en mötesplats för ensamma i en ledig lokal i huset. Jag önskar att det funnits en mötesplats för ensamma när jag flyttade till Göteborg, det kunde bli lite ensamt ibland när man bor i ett ensamhushåll och inte känner någon. Det är kul med aktiviteter som är åldersblandade. Vill du läsa en mysig feelgoodbok kan jag varmt rekommendera denna bok.
   Bokens första mening: Maj-Lis Nilsson satt vid sitt köksbord och blickade ut över den dimmiga februarimorgonen.

Sofia S

Berör på djupet!
Jag fick en underbar läsning i den kärleksfulla boken Hör-i-hop av AnnBritt Lindén, där hon med värme och innerlighet på ett levande sätt beskriver sin ofattbart stora sorg efter den älskade dottern Sofias plötsliga, oväntade död. Sofia dör i sin mors famn. Sofia var en omtänksam, glad, vacker och inspirerande person och hon uppskattades och beundrades mycket av sina vänner. AnnBritt försöker nu sakta lära sig att leva vidare med denna sorg och smärta inom sig. Det är en kamp. "Hör-i-hop" är en stor liten bok som berör på djupet och som borde läsas av många. Den kan vara till tröst för den som förlorat en älskad son eller dotter. Boken handlar om stor Kärlek mellan mor och dotter och också om Kärleken mellan människor.


Birgitta Wendt

Spänning blandat med kärlek och magi, glädje och sorg.
Tycker ni om två berättelser från olika tidsepoker som knyts ihop till en? Spänning, kärlek och saker som vetenskapen inte kan förklara? Då är Contra Tiempo av Pia Hillerblad en bok för er! Här möter vi narkossköterskan Maria som varje natt har en återkommande dröm, så verklig att hon inte kan få den ur sina tankar samt AT läkaren Stefan som är gift och nyligen flyttat tillbaka till Sverige. De två möts på sjukhuset och dras oemotståndligt till varandra trots att han inte är fri. Trine med den halvmåne formade pupillen vilken visar att hon hör till Nintus barn som sedan urminnes tider försöker få människor att göra de rätta valen är gift med Stefan. Hennes första uppgift från mästaren var att gifta sig med Stefan och styra honom mot sitt rätta öde, men när det är dags att släppa taget hon har inte räknat med att själv fått känslor för honom, vilket trasslar till uppdraget. Samtidigt får vi följa det omaka kärleksparet Mariam och Esteban från 1800-talets Sevilla som kämpar för sin kärlek. Författaren skildrar både karaktärer och miljöerna i de båda tidsepokerna väldigt bra och det är inte svårt att följa med i de båda historierna. Som sagt spänning blandat med kärlek och magi, glädje och sorg.


Susanne Karlsson

Romanens stora styrka är tidsskildringen
Johannes Daun är historiker och antikvarie. Han har skrivit en hel del faktalitteratur och De rotlösa är hans skönlitterära debut.

Handlingen utspelar sig i en stad med textilindustrier under senare delen av 1800-talet eller i början av 1900-talet Det är en lite större stad ”där alla inte käner alla.” Kanske har Borås stått som förebild.
Det är uppbrottstid. Människor lämnar landsbygden och flyttar in till städerna för att ta del av den nya arbetsmarknaden som finns inom industrin. Jordarbetare blir lönearbetare..
I de rotlösa möter vi några individer som gör denna resa. De rotlösa, som kollektiv, är en stor grupp människor som ständigt är i rörelse. De flyttar, byter arbete, och flyttar igen.
   Huvudpersonerna hyr in sig på övervåningen i Lindströms hus, men delar kök. Här finns Olof Danielsson, som lämnat familjen i backstugan och rest in till staden för att tjäna pengar.  Även hans 19 åriga dotter, Greta, kommer till staden och börjar arbeta på spinneriet. Liksom unge August och makarna Valter och Wilhelmina.
   Romanens stora styrka är tidsskildringen. Den är skriven med säker hand. Usla bostäder, soffhyrning, dåliga arbetsvillkor, trakasserande arbetsledare, brännvin och fylleri och sjuka barn.
   Nej, det är ingen eländesskildring. Just så här tedde sig livet, utan sensationer eller större överraskningar.  De rotlösa är en nyttig läsning för oss, nu, och en påminnelse om hur bra vi ändå har fått det.


Karin Edvall
 

Spännande faktabok i romanform!
Tryggare kan ingen vara 
är rubricerad som thriller. Den är mer än så, en spännande faktabok i romanform. En ögonöppnare om en möjlig storpolitisk komplott för att mörda Sveriges statsminister Olov Palme vilket inträffade den 28 februari 1986.
Lars Amber är journalisten Richard Beers författarnamn. Gedigen faktaforskning finns redovisad i boken insmugen i den pågående handlingen. Journalisten Robin ”Hood” Dahlberg följer modigt och på gränsen till huvudlöst spår till människor som är forskare, vapenhandlare och mullavänner. ”Farliga” människor vars hårda nypor Robin också får smaka på. Men de har pusselbitar som kan göra Palmekomplotten synlig och fattbar.

Läs hela på:
DAST Magazine

 Känner mig helt omtumlad. Hur kunde detta hända????
Jag tycker Du är fantastisk som har skrivit denna viktiga bok – det har ju medfört att Du behövt återuppleva dessa hemska tio år. Det som etsat sig fast i mig är det faktum att i denna olyckliga gosse har det under alla åren funnits en kärna, som på något konstigt vis ändå vetat att någon gång skulle även han få bli ”en människa bland människor”. Martins försök att kuva Dig gick helt i stöpet!! Vilken tåga i ett försvarslöst barn!
Att läsa Din bok är en känslosam resa. Men jag har njutit av Ditt sätt att behandla vårt vackra svenska språk. Du har vågat ”ta ut svängarna.”
Det var intressant med mannen, som kallades Bamse. Tänk att han på ett sådant försynt sätt kunde ge en yngling en för livet så viktig läxa!
Tack för att Du tog itu med att skriva boken! Och en eloge till både Dig och Din fru att Ni lyckades skapa ett gott liv för Er själva och era barn
.

Allt gott önskas Er av
Hervor Gustafsson i Kalmar
 

Från första början får jag en känsla att något kommer att hända, något stort och otäckt och att det inte kommer att sluta väl.
"En gång för alltid. Nu ska du bort! [...] Jag ska stympa dig! Långsamt arm för arm, ben för ben, ditt jävla avskräde!" 

Med dessa rader börjar berättelsen. Läsaren kastas rakt in i en konflikt, lär känna 70-årige Marko och hans svurna ärkefiende Kalle Holm. Voilà! Det är vad jag gillar så mycket med Lars Alms berättarstil. Det är inga krusiduller, inga onödiga utsmyckningar, utan det är rakt på sak, rakt in i händelsernas mitt. Från första början får jag en känsla att något kommer att hända, något stort och otäckt och att det inte kommer att sluta väl. (Inga spoilers nu. Ni får själva läsa hur det går.) 

Genom hela romanen pendlar jag mellan att tycka synd om Marko och att tycka att han är en grinig gammal gubbe. "Släpp det bara!", vill jag skrika mer än en gång. Men för det mesta lider jag med honom och känner mig förnärmad och kränkt åt hans vägnar. Fy på dig, Kalle Holm! 

Och så jag känner igen småbymentaliteten som Lars Alm beskriver: skvallret, (skit)snacket, fördomarna, de där gamla konflikterna som bara gror och gror och som ingen vill/kan/orkar ta itu med. Jag har aldrig varit i norraste Norland, men nog finns dessa småbyar lite här och där. 

Tack för en spännande berättelse, Lars. Jag ser fram emot ett träffa dig snart igen och då vill jag minsann veta hur det ska går för Marko!


Michèle Mauer (Författare)

Vardagens lunk kan vara nog så  dramatisk som underlag för en roman.
Alm bygger skickligt upp en stämning, en känsla att något stort ska hända. Och visst händer både smått och större – fast i en annan dimension än den gängse med tydliga förövare och offer. //
bokens läsvärdhet ligger mest i skildringen av byn; snacket och skvallret och fördomar som ingen går fri från. Det finns sår och outtalade saker mellan folk, sånt man aldrig pratat om eller velat gå till botten med. Även i Marko Jatkos familj – i nutid och i dåtid.
När jag lägger igen romanen kommer jag på mig med att undra hur det ska gå för Marko, som efter att ha gett staden Kiruna en chans återvänder till byn och – vadå? Hans mammas undangömdamen upphittade dagboksanteckningar skaver i hans inre.
Lars Alms prosa är enkel och fungerande, men som redan sagts är det som skildrare av stämningar han håller hög klass. 


Ingemar Nilsson
NSD

En bok som ska läsas framför allt om man jobbar med ungdomar.

I Södertälje bor Johanna, Zandra, Fatima och Riita. De är alla väldigt trasiga på grund av saker de har varit med om. De lever stökiga liv och har egentligen ingen lust att förändras. 

Det är en mycket mörk historia som delvis är baserad på verkliga händelser. Som läsare och tidigare lärare i grundskolan känns det tröstlöst. Det är inte så här barn och ungdomar ska ha det. Det är samma förtvivlan jag ibland kunde känna när jag inte kunde hjälpa mer. 
Trots detta tycker jag att det är en bok som ska läsas framför allt om man jobbar med ungdomar.


Jenny M (jenny_shima)

Habil roman om uppbrott i stadsomvandligens Kiruna

Romanen "Berget, staden och kärleken" gör avstamp i januari 2018 med att vi möter huvudpersonen Per, som är gift med Mona som han har två barn med. I sovrummet hänger en kopia av Munchs berömda målning "Skriet", som till och från beskådas av Per som då alltid undrar varför Mona framhärdar med att vilja ha kvar tavlan i sovrummet.
Och denna morgon då romanen inleds tycker Per att Mona uppför sig extra konstigt, vilket senare under dagen bekräftas då han får det chockerande beskedet via telefon: Jag har träffat en annan, jag vill skiljas. 
Anslaget är klassiskt och likaså de följande frågorna hos Per: Varför? Hur länge har smusslandet bakom ryggen pågått? Hur ska det gå för barnen?Varför har jag inget märkt? Et cetera.
Uppbrott innebär förändring och kanske nya möjligheter. Och lite grann tänker jag upplösningen av Per och Monas relation som en sorts allegori till förändringen av Kiruna som stad. Fel eller rätt?
Huvudpersonen Per (författarens alter ego) har kvinnotycke, men pendlar hela tiden inom sig om vad som är rätt eller fel, och velande blir lite av hans signatur som i slutändan ofta orsakar huvudbry. Inte sällan när alkohol är inblandad och det kortsiktiga tar över. Fast inte med Melody, hon med den mjuka rösten som jobbar på dagiset som tar hand om hans två barn. 
Det vill säga när Per jobbar på det företag där hans närmaste chef inte sällan är frånvarande och alltmer ifrågasatt, och där besparingar är påbjudna från ledningen i Stockholm. 
Författaren skildrar med säker penna i synnerhet just nämnda delar i boken. Och inte minst bottnar det i egna erfarenheter av alkoholens inverkan, på beslut eller bara i mellanmänskligt varande. 
Alm kan sitt hantverk väl och jag läser hans femte roman med behållning. Persongalleriet är skildrat på så sätt att människorna blir levande och angelägna för mig som läsare. Men vad som kommer att hända Per, Mona, Melody, Eivor, Ernst (Pers pappa) med flera blir, med något undantag, alltmer förutsägbart. 
"Berget, staden och kärleken" är ändå en habil roman. Gott så.
  

Ingemar Nilsson NSD

Gripande i sin enkelt!
I De rotlösa får läsaren under några veckor följa en brokig skara människor som lever under samma tak: slitna fabriksarbetare, trasiga familjer och ungdomar utan större framtidstro, alla mer eller mindre fasta i en stad i förändring där ingen av de egentligen trivs. Det de har gemensamt är hopplöshet och misär. 
   Författaren Johannes Daun ägnar ett kapitel åt varje medlem i hushållet och trots att läsaren egentligen inte vet mycket om dem (hur de ser ut eller var de komme ifrån) så är det svårt att inte lida med de stackarna. Man vill så gärna att det ska gå bra för dem. Några scener kommer att dröja sig kvar hos mig länge, för att de är så sorgliga. Tänk att sorgen för att man har mist ett barn kan överskuggas av oron att inte ha råd med en kista. Eller att en människa kan bli så uppgiven att hen bestämmer sig att helt enkelt sluta hoppas. 
   Svenskt 1880-tal är en ny epok för mig liksom genren kollektivroman. Med andra ord hade jag ingen aning om vad som skulle vänta mig när jag började läsa De rotlösa. Jag är glad att jag läste den, för den är välskriven och berör. I mitt jobb som historisk guide och författare rör jag mig mycket i 1600-talets misär men vette tusan om inte 1880-talet var snäppet värre, på ett annat sätt. 


Michèle Glatthard, författare

Den var jättebra!
Nu först har jag läst den och den var jättebra. Tror inte att den fått så mycket uppmärksamhet som den förtjänar.
Om du tycker om tidigare liv som flätas samman med de nuvarande, kärlek, flamenco och lite magi, tycker jag att du ska läsa den!


Frida Hallberg

GRIPANDE Skildring!

Boken är en gripande skildring av ett utsatt barn, men likväl en berättelse om en pojke som överlever, visar en osannolik styrka och upplever en livsvändning, som han till fullo tar vara på. Språket är lättfattligt och oförblommerat. //

Boken är viktig och kan utgöra ett centralt inslag i socionomutbildningen. Texten är också ett betydande historiskt dokument om barnavården, men också en fantastisk historia om hur svåra uppväxtvillkor kan övervinnas och leda till ett gott liv.


Publiceras i BTJ-häftet nr 15, 2021.
Lektör Maria Fridstjerna


Som historiker har Johannes Daun säkert bra koll på hur absurd trångboddheten kunde vara!
 Johannes Daun är historiker och antikvarie, verksam vid Textilmuseet i Borås. Med De rotlösa debuterar han som skönlitterär författare. Det rör sig om en historisk roman och arbetarskildring. Tiden är 1880-tal och miljön en stad där textilindustrins starka utveckling lockar till sig arbetskraft från den kringliggande landsbygden.//
I ett inledande kapitel låter Johannes Daun en representant för stadens hälsovårdsmyndighet inspektera det hus där bleckslagaren Isidor Lindström i andra våningens två rum och kök hyr ut bostäder till nio personer. Myndigheten vill nu varna Lindström för att hyra ut till fler. Lindströms företag går dåligt, han lever på de hyror han kan ta in för rummen på övervåningen. Som historiker har Johannes Daun säkert bra koll på hur absurd trångboddheten kunde vara vid den här tiden i det snabbt industrialiserade Sverige. Med sin upptakt i boken låter han läsaren få en tydlig inblick i hur det kunde se ut, men han lägger också grunden för hur boken sedan kommer att ta form. Han ägnar hyresgästerna i tur och ordning varsina kapitel, vilket gör det möjligt att skildra skilda levnadsöden som ändå vävs samman av bostadsgemenskapen (fast gemenskap kanske inte är alldeles rätt ord, trängseln leder givetvis till konflikter).


Christian Swalander
Läs hela recensionen på Alba

Albert är en fiffig gosse!
Boken är i stort format med kraftfulla, svartvita illustrationer av Dennis Jakobsson. Albert, nio år, bor i det lilla öriket Zengali. //Den livliga sjöfarten till och från hamnen har dock avstannat på grund av sjörövare, som med sina steam punk-inspirerade fartyg kretsar runt öarna. Albert är en fiffig gosse, som tillsammans med kungens dotter Felicia föreslår en lösning.
//Språket // gör berättelsen lätt att hänga med i. Den storstilta texten luftigt satt och de många illustrationerna bidrar till den trivsamma helheten.


Publiceras i BTJ-häftet nr 13, 2021.
Lektör Gunnar Åberg

Visar på hopp, mod och förändring.
En personlig berättelse som verkligen visar på en människans möjligheter, trots dåliga förutsättningar.
Boken är väldigt fint skriven och visar på hopp, mod och förändring. Men den är också ett vittnesmål om
år av bristande insatser från samhällets sida. Läs den, du kommer inte att ångra dig!


Författare Annica Lilja Ljung

Ett konstverk!
På omslaget till Johannes Dauns De rotlösa står att boken är en roman om ”en stad i förvandling”. Närmare bestämt handlar den om industrialiseringen av Sverige, sådan den upplevdes i en mindre industristad på 1880-talet.
I centrum för berättelsen står ett kollektiv som hålls samman av att medlemmarna bor i samma hus: en hantverkare på dekis, hans familj, samt några inneboende arbetare.
 Daun är historiker och hans samhällsskildring är mycket övertygande. Dessutom är De rotlösa en synnerligen välskriven roman.
 Kollektivromanen är en svår genre, men hos Daun blir den ett utmärkt verktyg för att skapa en mångfald av perspektiv på komplexa historiska processer. Stilen – som är lätt arkaiserande, och därmed bidrar till känsla av historisk autenticitet – imponerar också.
Mot slutet av romanen skriver Daun om böcker som utmanar läsaren att ”reflektera över samhället man lever i och dess utveckling”. En sådan bok är De rotlösa. Och därtill är den ett konstverk.


Magnus Nilsson
Professor i litteraturvetenskap / Professor, comparative literature

Daun gör ögonblicks-bilderna glasklara
I en stad som fortfarande håller på att formas av de villrådiga människor som söker sig dit och kugghjulen vars tänder just har hakat fast i varandra. Under några korta, men avgörande veckor får man som läsare stå på tå och kika in genom fönstret till ett av alla de hushåll med trötta fabriksarbetare, naiva ynglingar och familjer vars dynamik präglas av en enda sak - nöden. Individer som saknar koppling till varandra och platsen, men som tvingas dela kök och vardagens kval för att dagspenningen helt enkelt inte räcker till något annat. Som har flytt landsbygden till fots, tar sig en sup i ett halvt äggskal för att mäkta med spinneriets hårda jargong och försöker att andas genom smutsen och det virvlande dammet. På något outgrundligt vis lyckas Daun göra ögonblicksbilderna glasklara, trots att läsaren aldrig får reda på hur karaktärerna eller platserna ser ut. Bara vilka omständigheter som format deras tillvaro. Sidorna är fyllda av realistiska detaljer och tidstypiskt språk i ett högt tempo där Dauns bakgrund som historiker och antikvarie skiner igenom, och som läsare är det svårt att inte vurma för var och en av de rotlösa. Romanen är en intressant och ödmjuk påminnelse om de som gått före. Om vilken ansträngning som krävs för att kväva en upprorisk instinkt och rätta sig i ledet.

 Josefine Hektor, 260520
Läs hela recensionen på: Daun recensioner

Trollbindande läsupplevelse

Det här är en trollbindande läsupplevelse med övernaturlig spänning fylld med olika mystiska väsen som synliggörs med färgstarka illustrationer och en fängslade handling som passar för högläsning.

”Valter hade lovat sin far att ta hand om sin lillasyster Tova på den årliga marknaden, men plötsligt så tappar han bort henne i folkmassorna och när marknaden stänger för kvällen finns det inte ett spår av Tova någonstans, förutom hennes blå hårband som hittas på marken. Valter känner att det är hans fel att Tova är borta. Desperat söker han upp spåkvinnan på marknaden för att få hjälp med att hitta sin lillasyster. Det spåkvinnan berättar för Valter har han först svårt att tro på men eftersom han inte ser någon annan utväg beger han sig till slut in i den djupa skogen, alldeles ensam, i sökandet efter att hitta Tova.

I skogen råkar Valter ut för skrämmande händelser och möter varelser som han aldrig i sin vildaste fantasi hade trott existerade. Gång på gång hindras han i sitt sökande efter Tova. Kommer han någonsin att finna henne? 

Följ med på ett fartfyllt och stundtals farligt äventyr i den djupa skogen där Valter och Tova inte bara råkar ut för svårigheter och mystiska väsen, utan också får hjälp från oväntat håll.”

Detta är en otroligt välskapt högläsningsbok med fantastiskt beskrivningar och skildring av den trollbindande skogen och de olika naturväsena som utspelar sig i en magiskt spännande och fantasifull berättelse som riktar sig till barn mellan 7 till 10 år och vuxna som fortfarande tror på sagor och väsen. 


Gullis lästips

Ett brinnande eldklot!

Boken har legat som ett brinnande eldklot och väntat på läsning, men i dag har jag läst ut den. Fy satan va bra du skriver! Det har varit fantastiskt att få följa dig men oj så ont det gör! Det var tur att det också finns glada tillfällen som du beskriver. Ja det är mycket att ta till sig och smälta och fundera över.


Karin Wikell

Gripande och berörande!
Detta är Louise Falks självbiografi. Det är en bok om en lång kamp mot anorexi och om orsaker som kan ligga bakom. Det är en gripande och berörande historia på nästan 600 sidor. Men även om boken i mina mått är tjock är den lättläst. När jag läser boken blir jag arg på okunnigheten som finns hos personerna som ska hjälpa Louise. 

Anorexi är en hemsk sjukdom och jag tycker det är starkt av Louise att dela med sig av sin historia. Louise förhoppning med sin berättelse är att inge hopp till den drabbade om att det faktiskt går att bli både frisk och fri. Men också att ge mer förståelse och kunskap om sjukdomen till vårdpersonal och anhöriga. Det tror jag att den kommer göra. Jag har lärt mig mer om sjukdomen och fått tips på hur jag kan tänka om jag träffar någon som har sjukdomen.

Jag rekommenderar dig att läsa boken! 

Tack @louise_boken för recex och möjligheten att ta del av din historia! 

Linda (@bokmalen81)

Leenden och tårar!

Två kvinnor med nästan 50 års åldersskillnad möts av en händelse & påbörjar en djup vänskap.

Ett svek. En sorg. De tar stöd av varandra och en fin vänskap byggs upp. Boken bjuder på leenden & tårar och jag njuter av det fina språket boken igenom!

Det här är Madeleines debutroman! 
Tack för chansen att läsa! ❤️


@millimys_books
 

Den svenska småstaden i nytt ljus i nyutgiven historisk roman
I De rotlösa skildras livet i en stad, där ett spinneri är den nya stora arbetsgivaren, under några höstveckor på 1880-talet. Läsaren får följa en grupp människor som har gemensamt att de hyr boende på samma hantverkargård och att de av olika skäl har kastats in i livet i den växande staden. Men de är en salig blandning av kvinnor, män, barn, ungdomar och vuxna.//
Det är en hård vardag som skildras i den icke namngivna spinneristaden i De rotlösa. Förutom fattigdom saknade många människor en fast punkt i livet eftersom sådant som familj, boende och yrke var osäkra och föränderliga saker. I boken skildras även mobbning på arbetsplatsen, slagsmål mellan ungdomar och sexuella trakasserier.


Läs hela recensionen på: Svenssons nyheter

En varm bok som behövs!

I lördags kväll i goda vänners lag berättade en i sällskapet om en pojke i den litterära slukaråldern (säg 11-13 år) som hade svårt att hitta böcker för unga som inte skrämde honom och gjorde honom illa till mods. Nästan det enda nyskrivna som fanns handlade om spöken, monster, onda trollkarlar eller Jordens undergång.
Jag insåg då med ens vilket i samtiden ovanligt värde den här avbildade boken av Teresa Thurell besitter. Det är den sortens bok som man i nämnda ålder älskar att vistas i. En på sitt sätt verklig och igenkännbar värld där något större, något annat också är personligt närvarande på ett lockande och mycket mystiskt vis. Men inte skrämmande eller hotfullt, utan hjälpsamt, något som ger kraft och mod när man konfronteras med ogin förstörelse av det som är vackert och dyrbart i det som lever runt omkring oss.
Boken gestaltar också fint, på ett för unga läsare både allvarskrävande och hemtrevligt vis, existensen av människor med speciella gåvor, som inte är tillgängliga för vem som helst. En varm bok som behövs mycket mer än alla eländiga dystopier. Speciellt för barn i den känsliga gränsåldern, när de börjar bli ungdomar och på allvar börjar bry sig om vad det är för värld de lever i egentligen. Den världen kan också vara både ljus och mystisk, utan att bli overklig för det.


Per Johansson

Bärnstenar i vattnet - ljuvligt magisk!

Måndag. 
På jobbet. 
Orden lever ännu i mig. 
Einar och Teresa. 
Deras världar - världsliga som magiska. 
Deras Kärlek som är så ofantligt mycket större än allt som är mänskligt och omfamnar genom alla liv, tider, rum och dimensioner. Skälvande själanerver som söker sig samman genom allt. 
Världarna och Liven som jag bjuds in till, upplever med hela mitt jag. Jag skrattar, ler, lider sörjer och gråter och ibland vill jag bara rusa genom sidorna för jag måste få veta. Men jag dröjer långsamt vid orden. Insuper varje bokstav, varje stavelse, njuter av melodi och ordval. 
För språket. 
Herre min get, Språket. Som tränger in i själens innersta och lämnar en ljuvligt söt men också en förtvivlat upprörd bitter smak på tungan. 
Språk och berättelse i sinnlig samklang. 

Alltså, den här boken är magi. På riktigt. På alla plan. Bärnstenar i vattnet är en av de allra allra starkaste böcker jag någonsin har läst. En av de vackraste världar jag fått uppleva. 
Omöjlig att släppa, men med sex Kids så måste jag släppa. Och i varje stund jag fick, fann jag mig själv med boken i handen. Bara en sida till. Bara en till... 
I hjärtat lever berättelsen kvar. Hela tiden. Varm och innerlig. 


Morgana Wiksell

Att läsa Louise Falks bok gör ont!

I Louise Falks självbiografi får vi följa med henne från att hon insjuknar 15 år gammal i anorexi. Berättelsen vittnar om en kamp, inte bara mot hennes sjukdom, utan även mot sjukvården som stjälper mer än den hjälper.
     Att läsa Falks bok gör ont. Att tänka sig in i hennes och familjens kamp mot hennes sjukdom och den oförstående sjukvården genererar en hel del ilska och sorg. Det gör stundtals riktigt ont i hjärtat att läsa. Jag hoppas, och tror verkligen, att man idag kan vårda personer med anorexi och att Louises berättelse inte återspeglar dagens situation inom vården. Den är ändå ett viktigt dokument att ta lärdom av. 
    Personliga berättelser kan jag inte lägga ett omdöme i siffror på. Berättelsen är tung, men det finns ändå ett spirande hopp som försiktigt kämpar sig fram. En del upprepningar, men språket flyter bra. 

Tack till @louise_boken för att jag fick läsa din bok!

Diana @ dianas bokhylla

Fängslande!

Blev fast i denna otroligt starka berättelse. Griper tag i en. Sträckläste i ett par dagar. Givande för många att läsa.
Rekommenderas!
5/5


Maria Broberg (Recensioner - Bokus)

Griper tag i en!
En gripande historia. Släppte den inte förrän jag läst klart. Har läst delar igen. 
Ger så många intryck och tankar. Bland annat om hur illa uppdaterad vården är av ätstörningar. Borde läsas av alla som på något vis kommer i kontakt med ätstörningar och unga med psykisk ohälsa. 

Rekommenderas varmt!


Maria Oscarsson (Recensioner - Bokus)

Mysigt och spännande, inte bara för barn.
Jag valde BORTRÖVAD som min julbok, boken som man tar till sin skönaste fåtölj sent på julnatten och bara myser. 
   Det här är berättelsen om Valter och hans lillasyster Tova som rövas bort av ingen mindre än Trollmor. Vi får följa Valter genom skogen bort till berget när han letar efter sin syster och får bl.a. möta tomtar, Skogsfrun och Näcken. 
Ett härligt litet äventyr! Mysigt, spännande, ibland lite läskigt även om det ”bara” är en barnbok. 

Tack Anna, att jag fick läsa. 

BORTRÖVAD får fem troll av fem möjliga.


Michèle Glatthard (författare)

Imponerande!
Det är nästan mörkt utanför fast klockan bara är tre. Ett regn/snöoväder är på väg in över oss. Jag kryper upp i soffhörnan med en kopp te och ”Bärnstenar i vattnet”, av Michele Glatthard.
Att fly in i skogarna tillsammans med lövjekarlen Einar och hans skyddsling Teresa är en flykt som heter duga! 1600-talet med fattiga gårdar, stora skogar, sjukdom och vidskepelse är verkligen en annan värld. Här finns näcken och älvor, smittkoppor och missväxt, men också goda och onda människor och människor med kunskaper utöver det vanliga. Människor som riskerar att kallas för häxor – och bålen brinner i många socknar.
Författaren har lyckats med att fånga ett ålderdomligt språk utan att göra avkall på läsbarheten. Imponerande!
”Bärnstenar i vattnet” är första delen i trilogin ”Lövjekarlens vandringar”, utgivna på Ebes förlag.


Pia Hillerblad (författare)

Jag är helt stum, vilken debut! 
Jag började läsa boken och sedan läste jag och läste och läste och så var den slut.
Vilken fantastisk, inkännande och underbar bok där Madeleine beskriver en otroligt fin vänskap mellan Maj-Lis och Majken. Trots stor åldersskillnad hittar de varandra och tillför varandras vardag det som vi alla människor behöver, en vän att lita på.
De korta kapitlen, språket och ett bra driv gör att det här är en bladvändare.

Jag kan inget annat än säga läs den här fina pärlan. Den kommer att stanna länge hos mig.


Omdöme 5/5
Bokprataren

Underbar!
 En bok som trollband mig redan från början och imponerade oerhört. En schweiziska som målar svenska språket med en pensel som är få svenskar förunnat att klara. Numera betraktar jag naturen ibland från en annan vinkel. Det går att se att älvorna dansar och lyssnar jag noga kan jag höra några spröda toner från näcken. Tack Michèle att jag fått ta del av dina böcker! Jag längtar efter Einar! 
 

Barbro Johansson

Stark bok med massor av kärlek
Det som slog mig när jag först läste den är de detaljerade historiebeskrivningarna som gör att boken får en annan tyngd. Det märks att det ligger mycket kunskap och forskning bakom arbetet kring boken. Naturbeskrivningarna är helt magiska. Kärlekshistorien som genomsyrar hela boken är lika sorglig som vacker. Helt enkelt en bra och stark bok med massor av kärlek till en svunnen tid och en hyllning till våra nordiska väsen.

 
Anna 

Ovanlig bok som skildrar ett lite ovanligt kvinnoöde i en lite ovanlig del av landet.
Berättelsen tar avstamp i Veras sjuksäng, där hon ligger och dukar under i lungcancer medan hon tänker tillbaka på sitt liv. Denna berättelse vävs sedan ihop med en släktkrönika som skildrar hennes förfäders öden och äventyr på 1700-talet (just det århundrade där släktforskning med digitala metoder brukar bli besvärlig på grund av kyrkböckers tendens att brinna upp eller av andra skäl undgå digitalisering). Man får lära sig en del mer eller mindre matnyttigt om Västsveriges historia i allmänhet och Majornas i synnerhet.
Veras förfäder ägnar sig åt jordbruk och framför allt (åtminstone i sidantal räknat) sjöfart. Det är hårt och slitsamt. Männen förolyckas i förtid eller super ihjäl sig medan kvinnorna sliter med hemmets och barnens överlevnad.


Läs hela recensionen på Miljömagasinet

Det gjorde ont i mig.
Denna lilla bok berättar om en verklighet för många men som ofta inte syns på utsidan. Nämligen om hur man mår i själen ett tillstånd som det än idag finns mycket skam kring. Författaren beskriver modigt sin resa med psykisk ohälsa och när det såg som mörkast ut kom ljuset. Det gjorde ont i mig att läsa om hennes smärta och hopplöshet. Stundtals jobbigt att läsa när det fanns ämnen som jag även kunde relatera till men ändå så viktigt att sätta ord på.
Denna lilla bok kan nog ge hopp till många att ljuset även kan hitta dem.❤ Tack @aniciaeriksson för att du modigt delat med dig av ditt liv.

Författare Erika Larsson Norlund

Djupa känslor och ännu djupare kärlek! 

"Relationsromaner är inte min grej", brukar jag säga. Thihi, där fick jag! 

Pia Hillerblad hoppar lätt mellan 1840-talets Sevilla och 2000-talets Lund och snart får jag en känsla av hur de olika tidernas karaktärer hör ihop. Fast riktigt säker är jag inte förrän mot slutet. Mycket skickligt gjort av författaren. 

Contra Tiempo är full av intressanta karaktärer. Som läsare får jag ta del av deras känslor och ibland t.o.m. känslostormar. Jag sveps med som publiken på en flamencoföreställning. Jag blir glad, jag blir berörd, jag blir förälskad, ibland arg och avgrundsdjupt ledsen. Men trots ond bråd död väcker berättelsen hopp: sann kärlek övervinner allt, till och med döden. 


Michéle Glatthard - författare

Boken berör mig och jag har vid flera tillfällen gråten i halsen.
Mycket av det som Viola går och bär på kan jag känna igen mig i. Ibland blir det jobbigt att läsa vidare men bokens korta kapitel och enkla språk gör det lättare att ta sig igenom de tunga ämnen som berörs. Jag gillar att berättelsen skildras ur olika perspektiv och att vi får följa Viola och hennes mamma Elena i både då-och nutid. 


Spohie Carlbrant

Läs hela recensionen på: Recensioner "Allt du aldrig hann säga"

En otäck skugga i ögonvrån
När Flora tar klivet ur ett till synes tryggt förhållande vänds livet upp och ner. Hon njuter av sin frihet, umgås tätt med sin lillasyster, får nya vänner och en ny förälskelse blir till. Men någon finns i skuggorna, någon som vill henne illa, nån som väntar på rätt tillfälle. Skuggan får till och med mig som läsare att se mig om över axeln, jag blir lite mörkrädd och jag vill tända ljusen hemma. (Bra att jag läste boken på sommaren!) 
Författaren väver på ett smidigt sätt ihop olika händelser, nutida samt tillbakablickar. Hon ger oss även en inblick i de olika karaktärers tankar och känslor. Precis som i riktiga livet sympatiserar jag ibland med den ena, sen med den andra. Jag vill definitivt dricka gräshoppor med Grete och ta en öl med Clint. Och så vill ja ha en av Floras bullar! Nä, jag tar två!


Michèle Glatthard - författare

Fin och berörande!
Boken handlar mest om Viola som vi får följa både dåtid och nu. Det är en roman där vi får följa hur en uppväxt med en alkoholiserad förälder påverkar ett barn och alla runt omkring. Viola har en tuff uppväxt med en pappa som missbrukar alkohol. Det är oro, ångest och Viola får bli stor för fort. 
Men så verkar livet bli bättre, pappan förändras och faran är över. Tills telefonsamtalet kommer. Ett telefonsamtal som vänder upp och ner på hela världen. 
Jag tycker att Anicia skriver bra, boken är lättläst och jag fastnar i storyn. Det är en tuff bok att läsa, en bok med mycket sorg men även mycket kärlek. Tryggheten för Viola finns hos mamma när pappan är frånvarande. ”Allt du aldrig hann säga” är en fin och berörande berättelse om något inget barn ska behöva uppleva! 
Stort tack @aniciaeriksson och @ebesforlag ❤️för att jag fick läsa!

Betyg: 5/5!

Lollos bokhörna

Välkommet återseende!
För 63 år sedan tog jag studenten vid Katedralskolan i Uppsala. En av mina studentkamrater hette Erik Palme. Några gånger under årens lopp har vi setts då delar av vår klass har träffats. Därför blev jag mycket intresserad då jag nyligen upptäckte att Erik skrivit en bok som handlar om honom och hans uppväxt – och mycket mer. Någon timme senare hade jag e-boken i min iPad och tillbringade ett par dagar med att läsa den från första till sista bokstav. Den bjuder på en spännande upptäcktsfärd genom en stor del av Sveriges 1900-tal. Erik och jag har utbytt tankar om den på distans. När vi ses nästa gång har vi mycket att prata om. Unna dig att läsa boken! 

 
Lennart Arvedson den 11 maj 2020.

Läs denna välskrivna recension i sin helhet på:
Recensioner: Min framor Ola - i skoggan av storpalmarna

Tungt ämne, men lättläst!
Detta är en verklighetbaserade bok där vi med återblickar får följa hur en uppväxt med en alkoliserad förälder påverkar ett barn, en bok som berör mig så mycket på många sätt. Här finns även så mycket igenkänningsfaktor fr min egen uppväxt...långt ifrån allt, men ändå en hel del. Såren, sorgen och sveket och vad det kan göra med ett barn. Mycket bra skriven bok, tungt ämne, men lättläst. Mitt betyg 5/5


Carinas läshörna

Vilken bra bok!
När jag fick boken i min hand tänkte jag "oj vilken tjock bok", när boken var slut önskade jag att den varit dubbelt så tjock.Jag ville inte att den skulle ta slut. Linda, du kan verkligen fånga känslan och skriver med en sådan inlevelse att man bara vill ha mer. Allt ryms i den här boken - spänning, vardag, glädje, sorg, svek, lögner och kärlek. Tack för en fin läsupplevelse!


Carina Kristensen

En röst som ger tröst
Lotta lyckas att uttrycka sig så vackert och sagolikt trots den stora sorg som är grogrund för diktsamlingen. Det är en konst att uttrycka sig med så ljuva ord i en så svår tid. Det gör att det blir en fin balans mellan gott och ont. En diktsamling som bringa ljus i de mörkaste tider. 
 
Genom sina dikter beskriver Lotta med vackra ord den svåra tid hon gått igenom. I ett tidrymd mellan ont och gott där ljuva minnen och mycket kärlek står emot maktlösheten att förlora sin mor. Att bearbeta detta med så ljuva ord inger tröst när det är som svårast. 


Madelene

Gripande och spännande!
"De försvunna" är en bok som tar tag i en. Trots att jag visste hur det skulle gå för Selma och Irma satt jag som på nålar under hela tiden som jag läste. Det gjorde ont hela vägen in i hjärtat att "höra" flickans rop efter sin mamma. Och så jag grät för den förvirrade gamla mommo. Jag kände moderns förtvivlan och saknad, Levis sorg efter sin hustru. Lars Alm har lagt ner mycket omsorg i sin text och det märks att berättelsen har en speciell plats i hans hjärta.


Michèle Maurer

Fina dikter!
Jag tyckte verkligen om Lottas dikter och kan varmt rekommendera andra att köpa hennes samling. Hon skriver med väldigt fina ord som man påverkas av och jag tror att de skänker många tröst när man upplever sorg.
 
/Helena

Vilken berg- och dalbana!
Det är nästan svårt att hitta ord efter att Maria Wälsäter har fått mig att ropa högt "Va? Nej! Hur f*n vågar du?!?" när jag satt där i solen bara för att några minuter senare utbrista i ett "Åh du din! Det där är genialiskt!" 

Reaktionerna som de sista 30 sidorna framkallade passar även resten av min upplevelse av Stjärnfödd. Ömsom blev jag så glad för karaktärerna att jag inte kunde sluta le, omsöm blev jag så ledsen för dem att jag snyftade till. Verkligen en berg- och dalbana. Och så hade jag hemskt gärna klippt till den ena eller andra både en och två gånger och skrikit åt dem att skärpa sig! Det märks att Maria älskar varenda en av sina karaktärer men det stoppar henne inte att utsätta dem för stora prövningar. 

Världsbygget är genomtänkt liksom mytologin. Det är lockande, spännande och till viss del skrämmande. Samma gäller för känslorna som karaktärerna och läsaren utsätts för. 

Nu hoppas jag att Maria får en lugn sommar med mycket skrivtid, för jag vill då inte behöva längta alltför länge på den tredje och avslutande delen i serien.


Michèle Maurer

Dikterna berör
Jag tyckte att diktsamlingen var jättevacker, dikterna berörde mig mycket. Trots att de är ljusa och fina, så anar man sorgen bakom varje ord, bakom varje beskrivning. Men sorgen vänds och dikterna tröstar också, samtidig. Ett underbart känslosamt minne av en mor.
 
/Lena

Fint språk, nästan poetiskt!
Viola växer upp med en alkoholiserad pappa men en desto mer kärleksfull och beskyddande mor.
Pappan, Mikkel, slutar dock dricka när Viola är i 10 års åldern och visar då upp vilken fin och rolig man han faktiskt är.
Men spåren är redan för djupa i Viola. Att växa upp med en missbrukande förälder gör sådant, sätter spår. De två får dock en fin relation, men snart sker något som kastar omkull precis allting...

Fint språk. Nästan poetiskt i stunder.
Vackra skildringar kring känslor och tankar och jag känner en stor igenkänningsfaktor på skildringarna kring Violas ångest.

Jag tycker att författaren skildrar en tonåring på ett väldigt fint sätt, vuxet men samtidigt med glimten av barndomen kvar. På det sättet märks det tydligt att boken är verklighetsbaserad och att känslor och tankar är egenupplevda.

Det är en ganska tuff bok. Känslomässigt.
Jag får vid flera tillfällen en klump i halsen och vet inte riktigt om jag orkar fortsätta läsa. Men jag gör det. Och jag är glad för det. Jag kunde faktiskt inte ens sluta läsa, boken lästes ut på ett par timmar..
Jag ser fram emot att läsa mer om Viola och hennes liv. 'Allt du aldrig hann säga' av Anicia S. Eriksson får 4 av 5 bokryggar
Tusen tack @aniciaeriksson för att jag fick läsa din bok


Zannas Bokhylla

Jag blir än en gång starkt övertygad om att älvor finns! 
En tillbakablick på när Trollsländor följde mig genom Europa i somras! 
Liksom bärnstenar i vattnet är det här en berättelse som tar tag i mig, gör mig ledsen, arg och glad. Jag blir än en gång starkt övertygad om att älvor finns! Och visst kunde jag höra Näcken spela här om dagen när jag satt vid ån i den lilla byn i österrikiska alperna? 
Många av karaktärerna är jag bekant med sedan innan och vissa kommer jag på mig med att verkligen ha saknat. Det blev som att åter få träffa en kär vän. En och annan hade jag förstås hoppats på att aldrig få stöta på igen... 

Einar, lövjekarlen, kan vara en av de mest plågade själar jag nånsin fått följa! 
Var och varannan sekund vill jag ruska om honom, uppmana honom att ta tag i sig själv och inte vara så gnällig. Inget blir väl bättre av det! Sluta känn efter så mycket och gå vidare med livet, typ. 
Även fast han helt uppriktigt provocerar mig (något så FRUKTANSVÄRT ibland) så går det inte att inte tycka om honom. Ganska så mycket till och med. Hans överdriva känslighet (snudd på självplågeri) och omtanke om andra är ju trots allt det som gör honom till den fantastiska lövjekarlen som han är. Vem skulle inte vilja sitta framför en brasa, eller hungrig under en gran i regnet, med honom och prata om livets vedermödor?! 

Författaren har ett vackert och inlevelsefullt språk och det får mig att ibland stanna upp och ”dra ut” på sidorna (egentligen är jag en snabbläsare), vissa meningar läser jag till och med om! 
Denna gång, precis som med den första boken i denna trilogi, så gör författaren något oförlåtligt och jag får se om hon i tredje och sista delen kan gottgöra mig åtminstone lite … jag hoppas det. ;-) 
Tack för en minst sagt magisk läsupplevelse Michèle!  

Linda Gabrielsson

Boken är en verklighets-baserad roman som beskriver en familj där det finns ett missbruks-problem.

Boken är skriven med ganska korta kapitel, där vi följer en persons perspektiv i taget. Huvudpersonen Viola och hennes mamma Elena får vi följa i både nu och dåtid, vilket skapar insikter om hur allt hänger ihop men ibland skapar fler frågor än svar. 
Berättelsen beskriver den vidriga verkligheten för ett barn som lever med en missbrukande förälder ur så många perspektiv. Det lilla barnets, tonåringens och den vuxne anhöriges perspektiv. Detta ger tillsammans med fina och väl beskrivna scener ur vardagen, en bild av hur mycket ett missbruk påverkar anhöriga. Ämnet är tungt och jobbigt, men Anicias sätt att skriva gör det möjligt för mig att orka fortsätta läsa. I boken finns en stor händelse som får allt att snurras om, vilket gjorde att jag inte kunde somna innan jag hade läst ut boken. Mer tänker jag inte avslöja, för den här boken måste ni se till att läsa själva! 
Tack @aniciaeriksson för att jag fick läsa din bok! Jag har tagit mig igenom boken med vånda, eftersom det är så jobbigt att läsa om människor som far illa. Men när jag tänkte på att det här har hänt på riktigt och att min vånda inte är ett skit i jämförelse med verkligheten, gick det. Jag är tacksam över att du har kunnat skriva den här boken, så att fler kan förstå hur det kan vara. Och förhoppningsvis hjälpa till innan allt rasar
❤️ 

Anna på Instagram

Levande och intelligent språk !
Nu har jag just läst alldeles utmärkt klassisk fantasy av min kollega på Ebes förlag, Maria Wälsäter. Jag har haft boken i hyllan ett år eller så, och när jag nu äntligen öppnade den kunde jag knappt släppa den igen, så bra var den. Den har alla de klassiska fantasyigredienserna: parallella världar, magi, kampen mellan det onda och det goda, samt en sprakande kärlekshistoria. Det som gör att den NÅR FRAM till mig är nog språket, Maria har ett levande och intelligent språk utan överdrifter. (Jag har svårt för språkliga överdrifter.) Och så är den väldigt spännande. Man får inte andas ut långa stunder förrän hon höjer pulsen igen! Jag har nu läst del 1, Avien, och ska snart börja med del 2, Stjärnfödd. Tack Maria för denna läsupplevelse!


Pia Hillerblad

Mörk och gripande!
Det här är en mörk gripande berättelse om Emma vars liv inte riktigt blev som hon hade tänkt sig. hon tvingas gifta sig med Niklas mot sin vilja och äktenskapet blir en katastrof. Hennes man är en ond man utan skruppler som ser till att även sonen följer i hans fotspår. Boken växlar mellan när hon var ung och lycklig och som äldre när hon tvingas leva det tuffa livet på gården.

Bokprataren

Viktig och hjärtskärande! 5/5
“Hon rös och förstod sig inte på hur en människa kunde vara så många personer på en och samma gång.”⁣
   Jag kan inte med ord säga hur rörd jag blev av denna boken. Det är andra gången jag läser ”Allt du aldrig hann säga” men jag blev lika chockad, rörd, ledsen, häpen och tagen som första gången. ⁣
⁣  Anicia får mig att känna så starkt. Jag känner verkligen för Viola och Elena och allt det hemska de går igenom, alla obesvarade frågor och minnen som lever kvar. ⁣
  Denna bok är så otroligt viktig och hjärtskärande på samma gång och tar med läsaren på en känslostorm som inte liknar någon annan. Jag kan inte med ord beskriva hur mycket ”Allt du aldrig hann säga” får mig att känna och hur välskriven och gripande den är. Men att du måste läsa den är ett faktum. ⁣
⁣  ”Allt du aldrig hann säga” är en verklighetsbaserad bok där ämnen såsom alkoholism, psykisk ohälsa, sorg, saknad, skuld och hopp tas upp. Vi får följa karaktärer som är målande och unika, med glasklara personligheter och gripande livsöden. ⁣

Detta är en av de viktigaste (om inte den viktigaste) böckerna jag någonsin har läst och kommer alltid vara en favorit. ⁣

Tusen tack till Anicia för att jag har fått äran att ta del av din och Violas historia, du är underbar. ❤️⁣

⭐️ ”Allt du aldrig hann säga” av @aniciaeriksson får av mig 5/5 stjärnor!⁣


Sannareads

”När jag tänker på döden så förstår jag ju att vissa människor kanske inte är skapta för att leva...”

Delar idag med mig av helgens läsning. Jag brinner för psykisk ohälsa och att prata om det. Skammen är inte din är en fin liten bok som vill bidra till just detta. Författaren delar med sig av privata texter som hon först endast skrev för sin egen skull. Textstyckena ger en insyn i hur tankarna kan snurra när man mår dåligt och jag kände igen mig i mycket!! Blev alldeles rörd under tredje och sista delen för det träffade mig något otroligt. Det var som att läsa något jag själv skulle kunnat skriva.

Boken är stundtals mörk och berör ämnen som självmord. Men den innehåller ett viktigt ljus, det ljus som uppstår när man hittar kärleken. Kärleken i en annan person som villkorslöst älskar en tillbaka. Svårt att ge boken ett betyg då den känns så privat och den här berör olika beroende av vad man själv som läsare har för erfarenhet av psykisk ohälsa..


Hemmabiblioteket på Instagram

Känslor i en bergochdalbana!
Jag är glad att få vara en av de som fick chansen att läsa innan boken kommer ut. Jag kan lova att köper du den här boken, så kommer du inte lämnas oberörd. I den här boken får vi följa Viola, som växt upp med svek, förlust och sorg - något som ett barn aldrig ska behöva göra, men som vissa tyvärr gör. 
När jag läste denna, så var mina känslor i en bergochdalbana, tårar, leénden för att sen återgå till tårar. Det var länge sen en bok fick mig att hamna i en sån känslostorm som denna. I vissa stunder ville man inget hellre än att hoppa in i boken för att ge Viola en styrkekram, gråta med henne och säga att allt kommer bli bra.

Har du funderingar kring att köpa den, så gör det. Du kommer inte ångra dig.♡Boken släpps den 22 Mars.


Therése

Berörde mig verkligen på djupet.
Allt du aldrig hann säga är författarens första roman, och wow vilken bok! 
Jag älskade den här boken så mycket. Jag vet knappt vad jag ska skriva men jag ska ge det ett försök.
Redan efter några sidor var jag fast och kunde inte sluta läsa. Jag blev lite förvånad över hur vackert, detaljerat och målande språket var. Det var verkligen så fint. 
   Handlingen var gripande och berörde mig verkligen på djupet. Att veta att Allt du aldrig hann säga är en verklighetsbaserad roman gjorde att den berörde ännu mer. 
   Jag tyckte så mycket om Viola, och vid flera tillfällen ville jag bara ge henne en kram och säga att det kommer bli bättre.
   Mina känslor fick åka bergochdalbana under bokens gång och när jag hade läst klart boken var jag tvungen att bara andas för mina känslor var överallt. 

Allt du aldrig hann säga var helt fantastisk och den kommer inte lämna mig i första taget! Om jag ser fram emot nästa bok så är svaret ett självklart ja, jag behöver den nu på en gång! 

Betyg 9/10

En blogg för bokugglor

Margaretha, du har lyckats skriva en lättläst och mycket underhållande redogörelse av en skamlig fas i svenskt förvaltningsliv.

Genom strukturen på det du skriver är det lätt att följa med och man tappar aldrig tråden, trots de många krumbukterna. Du har verkligen ordning i dina papper.//
Grattis Margaretha till att ha skrivit en mycket klargörande bok för alla som antagligen undrat över varför det gått så lång tid mellan det första larmet på 70-talet och förbudet på 90-talet och inte vetat hur skamligt makten använts till att håna och motarbeta hjälpbehövande i ett socialt välfärdssystem som vi är kända för ute i världen. Jag tvingas tyvärr ofta när detta kommer på tal i mitt nya hemland peka på hur makt korrumperar även i Sverige.//"
TACK för något av det bästa som skrivits om detta byråkratiska mörker! Och jag har läst mycket!


Läs hela recensionen på: Recensioner - Har du fått kvicksilver på hjärnan?

Anicia, din bok berörde mig djupt. Den gick rakt in i hjärtat och jag ville bara krama om dig. I en önskevärld skulle ingen behöva må som du har gjort. Men verkligheten ser inte ut så och därför är din bok så viktig för så många människor. Och det är ett så viktigt ämne att lyfta. Jag har aldrig tidigare läst dikt och prosa och inte heller känt någon längtan efter att göra det. Men det är helt rätt i den här boken. Avskalat, naket och ärligt. Du hade inte kunnat förmedla dina känslor på annat sätt. Det kändes skönt att boken slutade med en hoppfullhet inför framtiden. Tack för att jag fick läsa din bok. Jag önskar dig allt gott i framtiden! Ta hand om dig!

Carina Kristensen

Rekommenderas absolut!
Läste ut den för någon timme sedan och den var minsann riktigt bra!
Trine föds med en halvmåne formad iris på ena ögat, ett kännetecken för att hon tillhör en grupp människor som kallar sig Nintus barn. De lever längre än vanliga människor och har uppdrag att hjälpa andra på traven att göra rätt och styra dem till lycka i det liv de lever nu och kanske misslyckas med i sina tidigare liv. I nutid följer vi Maria och Stefan som båda jobbar på Lunds universitetssjukhus, Stefan blir blixtförälskad så fort han träffar Maria, trots att han redan är gift med Trine. Maria är deprimerad och tyngd av skuldkänslor efter skilsmässan från barnens pappa och hittar nyfunnen glädje i att dansa flamenco.På nätterna har hon börjat drömma väldigt tydliga och detaljerade drömmar om hur hon dansar flamenco i Sevilla. Vi får även tillbakablickar från 1800-talets Sevilla där den fattiga flickan Mariam dansar flamenco och i hemlighet träffar den adliga Esteban, en förbjuden kärlek så stark att den inte går att hejda. Riktigt bra och spännande bok! Väldigt annorlunda och liknar faktiskt ingenting jag tidigare läst. Jag är glad att jag snubblade över den här boken. Både karaktärerna och miljöbeskrivningarna är så målande att det känns som jag faktiskt varit i Sevilla och sett de fattiga dammiga bakgårdarna där familjer samlas och där Mariam dansar fram.

Rekommenderas absolut!
I min bokylla

Det er uvurderlig det du har samlett i denne boken.
Det burde vert lesning for enver politiker og samfunsengasjerte personer ++ flere land, og tatt det til etterettning. Her er mange som burde gå i skammekroken å skamme seg over det dei har gjort for enkeltpersoner og for samfunnet. Andre som har forsømt og underslått fakta, burde sonet sin straff i fengsel.
 Angående Tannhelsesekretærene, er eg helt overbevist over dei tre Brennpunkt programmene har ført til det positive utfallether i Norge. Dette førte til att en snøball begynte å rulle, som til slutt førte frem til et positivt utfall. Angående pasientene, har dette ikke bitt det samme medie fokuset som i tannhelsesekretærene sin sak. Så har vi den omtalte Strategiplanen til tannlegeforeningen. Den virker den dag i dag, det har vi fått erfarthelt til dags dato. Blir det noe av Uppdrag gransking tar opp dette temaet?Det har blitt gjort forsøk opp mot Brennpunkt i det siste for å få belyst amalgam, Bivirkningsgruppen, Forskingsprosjektene i Samarbeidsprosjektet. Det er nå avdekt alvorlig arkivsvikt i Helsedirektoratet angende Samarbeidsprosjektet (forskingsprosjektene) Vi ser på dette som gjennomført for å forhindre offentligheten innsyn i utviklingen i saken. Bare svindel for å dekke overamalgamens negative effekter.
 Her burde som du skriver, vert en garnskingskommisjon som gjekk i gjenom det som har skjedd i denne saken. Du har lagt ett gått grunnlag for et slikt gransking i denne boken!

Lidvard

Denna serie är helt fantastisk! 
Stjärnfödd är andra delen i trilogin Doressea, som följer Isondra och hur hon måste ta beslut för sin lillebrors överlevnad som kommer att vända upp och ner på hela hennes värld. Andra delen fortsätter nästan direkt då första delen slutade - och den har allt en kan önska sig.
   I Stjärnfödd är det lite mer fokus på karaktärsutveckling, världsbygge och mer förståelse om de magisystem som finns i denna värld, istället för mer plotdriven som första boken i serien var. Jag brukar aldrig fortsätta serier direkt efter att jag har avslutat en del, just för att jag ofta behöver en paus från karaktärerna och världen. Men med Avien kunde jag inte annat än att bara fortsätta på nästa del - för jag ville så så så gärna veta vad som händer och hänga mer med dessa fantastiska karaktärer som Wälsäter har skapat. Jag kände hur jag fastnade mer och mer för karaktärerna och kände med dem, och var även ledsen att de inte finns på riktigt.
   Denna serie är helt fantastisk. Om du inte plockat upp den ännu - så gör det. Har du aldrig testat fantasy? Läs denna. Är du van fantasyläsare och behöver ett nytt fantasyäventyr att fastna för? Läs denna. Jag vill bara ha sista delen i serien nu och jag kommer att läsa den så fort jag har den i min hand, hoppas att den kommer ut snart!

Jennifer

Emmas öde griper verkligen tag i mig!
Året är 1895 och Emma är 22 år. Hon bor med sina pappa, styvmor och syskon och de har en härlig relation med varandra. Hon har ett förhållande med Alfred som hon är väldigt lycklig med, och som hennes pappa godkänt.
   Men hennes pappa gör något hon inte förstår, han gifter bort henne med den mycket äldre Niklas, en storbonde i byn. Hon som skulle gifta sig med Alfred. Hon förstår inte hur hennes pappa kunde göra så här.
   Emma flyttar hem till Niklas som visar sig vara en ond man. Hon utsetts för övergrepp, svek, psykisk misshandel, hat och ondska. Hon är slav och fånge på sin egen gård. Någon kärlek finns inte. Men trots det föds Axel.
   Axel är allt för henne, tills Niklas en dag ser till att få över honom på sin sida, och börjar behandla sin mamma på samma sätt som sin far. När Niklas dör blir livet om möjligt ännu värre. Axel är ondskan själv...
   Under alla år kämpar Emma med att överleva den grymhet hon lever i. Hon förstår fortfarande inte hur hennes pappa kunde göra så här, och Alfred har hon aldrig kunna glömma.
   Historien växlar mellan när hon var ung och när hon blivit äldre. Det är en mörk berättelse och Emmas öde griper verkligen tag i mig. Ett så tragiskt liv på grund av pappans oväntade beslut.
   Tyvärr tror jag detta var vanligare än vi kanske tror på denna tiden, då världen var väldigt mansdominerat och kvinnorna inte var lika mycket värda.
   Jag gillade verkligen boken trots grymheter men slutet var oväntat för mig.
Rekommenderar er att läsa den.
Betyg 4/5

Stinas boksida

En kvinnosyn som får mig att rysa!
Har läst den historiska romanen - I mjölnarens spår av Stina Nilsson Bassell.
Den 22 åriga Emma Klasdotter blir bortgift med en dubbelt så gammal man, fast hennes far lovat henne någonting helt annat. Svek, lögner, psykisk misshandel, övergrepp och en kvinnosyn som får mig att rysa. Emmas öde berör mig ända in i hjärtat. 4 av 5


Annicka Rosendahl-Jonsson
Instagram - Bokannicka


Jag köpte dina böcker "Den åttonde dimensionen" och "De dödas själar", på Maxi i Halmstad den 25/10. Nu har jag läst båda.
Det köpet ångrade jag inte. De innehåller kärlek, sorg och spänning. Ibland var det så spännande att jag var tvungen att pausa korta stunder  för att sänka pulsen. Parallellberättelserna gjorde att jag nästan inte kunde sluta läsa, för jag ville ju veta vad som skulle hända i nästa kapitel.
Jag ser verkligen fram emot att få köpa bok 3 i trilogin.

                                                                            Med Vänliga Hälsningar 
                                                                       från Lena

Läs den här om du gillar att läsa om näcken, älvor och andra väsen, du kommer då att älska den.
Det är en berättelse som rymmer så mycket sorg och tragik, men som även innehåller många goda och fina gärningar som ger mig som läsare lite hopp och förtröstan. Det är enormt fina skildringar av miljöer och olika sinnesstämningar.//Ett språk som är oerhört vackert och målande. Författaren är mycket kunnig och påläst om dekokter, älvor och folksägnen. En sorglig berättelse med många tragedier men även med vacker kärlek och mycket  av väsen, älvor och häxkonster.

Bokprataren

Omisskännligt raka och orädda stil!
Det finns kanske ingen, som känner till svängarna i långdansen runt amalgam- och kvicksilverfrågan i Sverige så som Margaretha Molius. 
Som det står på baksidan av boken har Margareta mer än 30 års erfarenhet som samordnare för förgiftad tandvårdspersonal och som förbundsordförande under 23 år i Tandvårdsskadeförbundet. Med sin omisskännligt raka och orädda stil beskriver Margareta på ett spännande och initierat sätt allt som hänt i medicinpolitiken och även mycket av kvicksilverforskningen och hur man kan bli sjuk av giftiga material i tänderna, vilka står i förbindelse med resten av kroppen.
Hon ger en hel del plats åt docent Patrick Störtebeckers (1911-1995) forskning (neurolog och neurokirurg), vilket gläder mig, då jag sällan själv lärt känna en så begåvad forskare som han var.

 
Karin Ulrika Munsterhjelm

Den här boken borde alla läsa innan dom hamnar i puberteten
Alltså den här boken, jag vet faktiskt inte hur jag ska handskas med det den lämnar efter sig. Det har gått 2-3 dagar sedan jag läste klart den och jag tänker på den hela tiden. Med väldigt blandade känslor. 
Att Anicia som ung tjej fått genomlida en rad alldeles för tuffa prövningar råder det inga tvivel om. I den här boken skriver hon rakt ifrån hjärtat vad som händer i henne efter tragiska och traumatiska händelser. Jag blir stundtals så illa berörd att jag inte vill läsa klart boken. Här skriver hon i dagboksform sina tankar, känslor och dikter och allt blir så öppet. All svärta, bräcklighet och allt lidande blir så direkt och jag tror att det är därför jag fortsätter läsa. Jag tänker att om det är jobbigt för mig att läsa så måste det ha varit 1000 gånger så jobbigt för Anicia att skriva, men om hon tyckte att det var värt det så är det minsta jag kan göra att läsa klart.

Ibland vill jag bara ge författaren en kram och säga, du det ordnar sig. Nästa sekund vill jag ge en high five och säga fan va du är stark! Hur som helst så vill jag säga tusen tack @aniciaeriksson för en jättefin bok och för att du delar med dig! Den här boken borde alla läsa innan dom hamnar i puberteten. Även om det är tufft, eller kanske just därför!


Farsans bokhylla

De dödas själar, en hårresande och överraskande fortsättning på Den åttonde dimensionen! 
Äntligen stillades min nyfikenhet om vad som hände med Anton och alla jag lärt känna i Den åttonde Dimensionen. Med det inte sagt att jag fått alla frågor besvarade, tvärtom. Författaren väver skickligt ihop det som hände för längesen med nutid och det som komma skall, och då samtidigt som han tar oss genom olika dimensioner. Det kan låta snurrigt för den som inte har en aning om vart portalerna finns eller har rätt hjälpande hand att hålla i... 
Författaren har ett skickligt sätt att fånga nuet på som får dig att glömma tid och rum. Ibland blir det så fartfyllt att du kommer på dig själv med att läsa lika fort som t ex en bilfärd går... Ett visst stresspåslag men jag lever mig onekligen in i berättelsen! 
//
Det här är en varm berättelse som rymmer alltifrån uppoffrande kärlek till spännande äventyr som ibland får håret i nacken att resa sig. Att det bitvis skulle vara otäckt och hårresande borde jag ju redan förstått innan med tanke på titeln... Ser fram emot tredje delen som jag vet kommer inom kort! 

Tack för äventyret Uffe! 


Linda 
Läs hela på Recensioner "De dödas själar".

Otroligt fängslande läsning! 
Avien är första boken i fantasy serien Doressa serien och jag är alltid glad över att läsa mer av svenska författare som skriver fantasy. 
Avien blev en positiv överraskning för jag fastnade direkt och kunde sedan knappt lägga ner boken! 

Språket blev jag så imponerad över! Det var så målande, vackert och fullt av fina och detaljerade miljö och personbeskrivningar. Det kändes som att jag stod bredvid karaktärerna när jag läste. 

När det gäller karaktärerna så tyckte jag så mycket om huvudkaraktären Isondra då hon var så smart, stark och självständig. Sedan blev jag såklart nyfiken på att få veta mera om Benjamin, Zance och Alexander. 

Handlingen var både intressant och spännande och det var en hel del oväntade vändningar så jag ville hela tiden veta vad som skulle hända! 

Avien bjöd på en otroligt fängslande läsning och klättrade upp bland mina favoriter! Jag är så glad över att Stjärnfödd snart är ute för jag behöver den nu på en gång! Om du gillar fantasy får du inte missa denna fina pärla! 

Betyg 9/10

En blogg för bokugglor

Verkligen superhärlig läsning.
Jag har fått lära känna karaktärerna mer på djupet, ja, mest Isondra då eftersom man får uppleva allt genom henne och hennes tankar. Världen har också fördjupats och breddats med detaljrika beskrivningar som gett mig många, många nya inre bilder som gör berättelsen så levande. I skrivande stund är tycker jag mig fortfarande höra ljudet av hur små snäckor slår mot varandra, som dekoration i Fivenas hårsvall. Jag har inte haft en enda tråkig stund, det är välbalanserat mellan reflekterande passager och händelserika nyckelscener.
Rekommenderar varmt! 
PS. Förväntar mig del 3 inom ett år, helst ;) 

Linn Creutzer

Språket är riktigt bra och målande. 
Detta är Maria Wälsäters debutbok och det är en fantasybok som är den första i en trilogi. Den riktar sig till unga vuxna och uppåt.
Det är en fantasyberättelse som innehåller en del av de klassiska elementen, men den bjuder på en del nytt också. Den blandar detta på ett så bra sätt att det är en berättelse som man lätt tar till sig och man känner sig snabbt hemma i denna värld. Grunden är att två folkslag har en tvist som pågått länge, det är ett ständigt krig mellan dem. Det ena folkslaget har stängt inne sig i sin huvudstad och skyddar sig med hjälp av någon slags magisk barriär. Denna huvudstad är överbefolkad och fattigdom råder bland de flesta.
Det är i denna huvudstad som vi möter vår huvudkaraktär, Isondra, en ung kvinna som är full av liv och drömmer om världen och äventyren utanför murarna, det är ytterst få av stadens invånare som varit där och då under väldigt strikta bestämmelser. Boken är skriven i jag-form så vi får ett nära möte med Isondra och får lära känna henne väldigt bra.


Läs hela på:
Håkans bokhylla

Stort och viktigt innehåll!
Skammen är inte din" är en liten bok till formatet men med ett otroligt stort och viktigt innehåll. Ett innehåll jag kommer att bära med mig länge. 
Genom att öppet visa och dela med sig av sin sårbarhet och svagaste stunder, besitter Anicia en otrolig styrka. Psykisk ohälsa är ett viktigt ämne att diskutera och lyfta. Alltför många, unga som äldre, mår dåligt idag och den här boken tar upp bl.a. våld mot kvinnor. Skam och skuld är starka känslor.
Ett hål i magen och ett blödande hjärta. Rakt igenom läsningen. Det påverkar mig enormt att läsa den här boken, så pass att jag måste ta många pauser och andas med tårar i ögonen. // Det är inte inlindat, det är inte förskönat. Det är som det är, det är äkta.
Skammen är inte din är hjärtskärande, den gör ont att läsa, men den är också så otroligt viktig och slutet gör den fantastiskt fin.
Läs! Läs! Läs!


Läs hela på:

Träning, välmående och blans (Instagram)

En bok som låter känslorna vara på utsidan.
Hennes sätt att skriva på är nytt för mig, dikt och prosa hör inte till det vanliga i min bokhylla men hennes bok som handlar om psykisk ohälsa har flera kompisar att stå bredvid.
Hennes sätt att skriva på fångar mig dock och jag är oerhört positivt överraskad över dikt och prosa, jag fastnar och fängslas i dessa verser. I den brutala råheten, öppenheten och hennes oerhörda mod som speglar hela boken.
Det är händelser som ingen människa ska behöva genomlida, men som väldigt många av oss gör (även mig inräknad).
Dessa händelser i en text som inte är facklig, som inte trycker ner dig som offer (för nej, det är inte vi som gjort fel) och som visar vår sida, vår eviga kamp som inte slutar bara för att händelsen är över sedan länge.
En bok som låter känslorna vara på utsidan, som vågar förklara det där mörka, som visar att man inte är ensam med att bära på dem.
Men viktigast av allt- en bok som visar att livet inte tar slut. 

Victoria Hellberg (Instagram)

WOW! Blev så otroligt berörd av din bok!
De sista kapitlen i boken grät jag rakt igenom, så otroligt sorgligt men även så fint. Hela boken var i sig så välskriven och alla lösa trådar knöts så fint ihop genom bokens gång. Kände hela tiden att jag på något vis var där med alla karaktärer, vid sidan, och observerade dem genom hela bokens gång. Jag känner sällan så starkt för en bok, att jag liksom inte kan slita mig ifrån den, och att den etsar sig fast i mina tankar. Men med din bok gick det inte att sluta att läsa. Av mig får du absolut högsta möjliga betyg. Du är en fantastisk författare, Anna. Längtar tills du släpper nästa bok.

Vilken fantastisk läsupplevelse!!  5 av 5!
Är så djupt imponerad över Marias berättarkonst, en läsupplevelse som verkligen slog mig med häpnad. Miljöskildringar som är grymt imponerande en fröjd att få ta del utav. Kändes som man var med i självaste handlingen och en önskan om man får ta med sig världen utanför bokens pärm. Hon har även en fantastisk naturlighet att beskriva karaktärerna, som är så målande och vackra bara det gör att Avien blir en underbar läsupplevelse.
Jag som är en fantast när det gäller fantasy rekommenderar alla ni som i normala fall inte läser i denna genger ska ta er tid att läsa Avien för den är så grymt bra.

Tack @maria_walsater för en fantastisk upplevelse och jag ser framemot att få ta del utav den kommande delen Stjärnfödd.


Mitt betyg blir fullpott 5 av fem möjliga.

Agnetha Lundebring Jönsson på Instagram
 

Alltid finns det hopp. Någonstans.
En bok som jag nog inte hade valt själv. Relationsromaner är inte mitt första val av lektyr. Men ack, vad jag skulle ha missat om jag låtit bli att läsa Kärlek tjockare än blod!
Jag känner inte igen mig i någon av karaktärerna (tack och lov har jag hittills sluppit stor hjärtesorg) och det gjorde att jag hela tiden förblev nyfiken på vem dessa människor är, vad de har varit med om och vad som kommer att bli av dem, hur de tänker och känner och vilka val de gör. De har överraskat många gånger och andra gånger ville jag klappa till dem i bakhuvudet. 
Boken är tjock men Lindas språk är så härligt att jag aldrig tröttnar. Lättsamt, på något sätt, som att lyssna på en muntlig berättelse. Jag tror det behövs, för berättelsen i sig är bitvis mycket tung. En scen fick mig till och med att gråta. Där kände jag igen mig, alltför väl, och det gjorde ont.
En debutroman fylld med många känslor, kärlek, sorg och svek, men aldrig mörk. Alltid finns det hopp. Någonstans.
Jag tror att berättelsen talar till varje läsare på ett eget sätt beroende på var hen befinner sig i livet.

Michèle

Äntligen fortsättningen för Anton i Mittel!
Eftersom det var ett tag sedan jag läste "Den åttonde dimensionen" så hade jag faktiskt inte full koll på handlingen. Så fort jag började läsa mindes jag Antons färd i Mittel. Nu blev det än mer mystik. 
Jag lärde känna Kjell och Max resa i Mittel och i nutiden, Hur ska de kunna fortsätta? Vem är den mystiska kvinnan? Vem är ledaren för Guuerna? Kommer Anton hitta ringen som behövs för att bli fri från hotet? 
Om DU tycker om fantasy som vävs samman med nuet, då tycker jag att DU ska läsa "De dödas själar" samt den första boken "Den åttonde dimensionen"! 

/ U P Enna´s största fan. 

Bra bok!
Nu har jag läst din fina bok. Det blev mycket tårar men även glädje när Alicia gjorde framsteg. 
Vilket fint tålamod ni har så att hon får bra vård.


Anita Andersson

Mycket bra bok!

En fantastisk bok! Man får en djup insikt i Alicias liv och en mormors stora kärlek att ge sitt barnbarn de bästa förutsättningar trots svårigheter.


Birgitta Hall Jeppsson

En mycket viktig bok!
Redan i inledningen av boken förstår jag hur vacker och klok författaren är. Hon förklarar och informerar om psykisk ohälsa, hur det är lätt att fastna i en ond cirkel, hur det är lätt att tro att man kanske förtjänar detta mående, vilket är helt fel. Hon berättar också att det finns hjälp att få, helt anpassad till den individuella personen det gäller. Jag tycker det är en fantastisk inledning som både informerar och hjälper till.

Jag kom till sida 12 och kände bara WOW. Jag önskar att jag hade läst denna bok i mina tidiga tonår!

Skammen är inte din är hjärtskärande, den gör ont att läsa, men den är också så otroligt viktig och slutet gör den fantastiskt fin.

Det är en mycket viktigt bok! Läs läs läs!

Julia på Instagram

Hoppas på en fortsättning!
En spännande roman som balanserar med en fot i vår vanliga verklighet, och med den andra i en härligt magisk värld. Har njutit av starka känslor, med både kärlek och sorg, och personer man gärna vill komma nära. Hoppas det blir en fortsättning, för jag hade gärna besökt världen där Nintus finns igen!

Jenny

Å, vilken fart! Rakt igenom boken. Olika berättelser löper parallellt till varandra och som läsare ville jag alltid veta mer, mer, MER! Hur hänger allt ihop? Vem är han till henne och hon till honom? Många svar fick jag, då historierna flätas ihop på det mest snillrika sättet. Jag väntar dock med spänning på del tre för att få veta ännu mer. 

"De dödas själar" är en berättelse som var svår att släppa och som till och med fick mig att välja bussen istället för tåget hem för att jag ville ha mer tid på mig att läsa. Det var ett tag sedan jag läste "Den åttonde dimensionen" och jag hade inte stenkoll på alla händelser och karaktärer men det passade bra för karaktärerna i "De dödas själar" hade också många frågor. 

Tack, U P Enna, för en fartfylld, spännande och magisk läsupplevelse!


Michèle 
Goodreads

Om ett övergrepp, om en svajig pappa relation, om död och liv. Det närmar sig slutet av 2016 och jaget i Skammen är inte din inser att hon hänger på en jävligt skör tråd nu. Att den kommer gå av snart. Att hon kanske inte ens kommer orka hålla i tråden till dess. Hon är förlamad av smärta men likgiltig och övertygad om att det som hänt henne är en börda hon aldrig kan visa upp, och att 2017 kommer bli hennes sista år på jorden. Hon skriver: Du begraver allt i dig / allt som får plats, allt som / inte får plats. / Du är en kyrkogård, / kroppar nedgrävda i form utav / hemligheter du tror / du måste djupt begrava.
Det närmar sig mitten av mars 2019 och jag slår igen Skammen är inte din, en bok om psykisk ohälsa och vägen till helande av Anicia Sundström Eriksson. Innan för bokpärmarna lämnar jag jaget som berättat om ett övergrepp, om en svajig pappa relation, om död och liv. Hon har visat upp allt för mig, alla sår, all hopplöshet, en begynnande soluppgång. Hon skriver: Jag är en bok / med annorlunda innehåll / och jag vill vara din favoritberättelse.


Läs hela recensionen på 

EQUALIZER MAGAZINE
Läs fler recensioner på: Recensioner - "Skammen är inte din - Om psykisk ohälsa och vägen mot helande"

Jag tycker om dikter när de griper tag i mig, får mig att känna något // När Marcus Löfblad skriver sina mer melankoliska texter, de ledsamma och de som skänker eftertanke, tycker jag att han har ett helt annat flyt och en ton som jag blir väldigt tagen av. Framför allt tycker jag om ”Min bästa vän” och ”Människa” men också ”Höstsnurr”. Det är då Löfblad får med mig i rytm, takt och ordval som jag blir fast och förtjust.
Skrapsår är absolut en läsvärd diktsamling och det som fascinerar mest tycker jag nog är hur olika ämnen som tas upp och hur olika stilar Löfblad skriver på.
//Smaka på dikterna lite längre och låta dem skänka eftertanke.Läs hela recensionen på: Marias bokhylla

"I would give Avien 5/5 stars!" 

"Det finns inget sätt att på förhand veta om man kommer falla eller flyga".
~ Avien, Maria Wälsäter -

Wow. I don't even know were to start. Avien is for sure a new favorite and by far one of the best Swedish books I've read. I loved the settings, places, story, characters. Almost everything was perfect. //
This book has lovely descriptions of both characters and nature which I enjoyed a little extra. The settings were so easy to picture and it showed a good example of contrast. 
Lovely writing, easy to read but at the same time beautifully described. I liked the names, Isondra, Lawine, Doressa, Avien. Many unusual and creative names that for me lifted the story. Then there were Elysiska, the language. Beautifully made. I love how you put this in the book, such lovely worlds, it made me laugh at many points during the book, had me with a smile.


Läs hela recensionen på: Alma - booklover and fangirl

En viktig bok om hur psykisk ohälsa kan drabba och se ut.
En bok där författaren blottar sina upplevelser, sin oro, sin längtan, sin förtvivlan men också hopp - hur hon jobbar för att finna sin väg tillbaka till god hälsa och återvinna sitt självförtroende. 
I boken tar författaren upp sina tankar om hur hon utnyttjats sexuellt mot sin vilja. Att bli förövad möjligheten att välja, att säga NEJ! Skammen hon känner för detta sitt djupt, ett sår som inte läker och som vännerna ”sticker kniven i” när de berättar om sina debuter. Det sociala handikappet och utanförskapet detta ger. 
Hon beskriver också hur hennes pappa går bort i cancer. Hur hon under flera år många gånger trott att honom och inte är beredd när det händer. Att hon förväntas hantera beskedet själv. Att ingen frågar hur hon mår, vad hon behöver. 
Författaren har flera sorger som hon inte blottat eller fått hjälp att bearbeta. Det nämns ingenstans men föräldrarnas separation finns i botten. Pappans alkoholmissbruk, anhörigas medmissbruk. Att vara barn och tvingas bli vuxen utan stöd. Pappan som drabbas av cancer och går bort. Om att inte få ta farväl på ett värdigare vis. 
Allt som drabbar författaren ger ett ackumulerat känslomässig kaos som skapar psykisk ohälsa. Detta kaos skapas av yttre faktorer - och drabbar författaren som inte har en chans att värja sig. Den skam hon känner är inte uppkommen eller skapad av henne - den drabbar henne. 
Boken handlar också om vägen tillbaka till bättre mående. Om tron på kärleken - att nån tror på henne. Att våga ta emot positiva skeende och känslor. 


Läs hela på: BooksbyMarie

Riktigt stark debutroman! 5/5
Efter första kapitlen kunde jag inte lägga ifrån mig boken. Tempot är högt och hemligheterna ligger och puttrar i bakgrunden hela tiden och man vill bara veta mer mer mer. Språket är vackert men lättläst och flyter på som honung från första sidan. Jag får inte nog av karaktärerna heller. Jag önskar att jag var vän med Ben och Lawine och kan ha råkat utvecklat en liten crush på både Alexander och Zance. Jag uppskattar att den inte slutar i världens cliffhanger men jag vill ändå ha mer nu direkt!  
Jag rekommenderar Avien till ALLA som gillar spänning, mystik, magi och kärlek. Det är fantasy när den är som bäst.

Hejdå Sverige! Nu flyttar jag till Elysien.


Goodreads Hanna Jacobsson

Spännande, magisk och upplyftande! 
Amandas mormor har dött och hon lär känna Greta och hennes vänner. De kände mormor som var medlem av ett hemligt sällskap. De är roliga och kunniga om naturen. Turid bor ute i skogen. Den är hotad att avverkas. Stjärnsystrarna sammankallar sina vänner och Amanda tar hjälp av sina vänner för att rädda skogen. Viktor börjar få upp ögonen för Amanda och ser henne inte bara som sin lillasysters bästa kompis. En bok om hopp, sorg och kärlek.

Rosie
Göteborg Akademibokhandeln Nordstan

 

Recension: Är svenskarna världens dummaste folk
I en ny bok läggs häpnadsväckande och obehagliga uppgifter fram, som visar hur de godtrogna svenskarna har blivit grundlurade på freden, bärgningen av Estonia, den saboterade Palmeutredningen och Ryssland som den stora fienden. Och hur alla som försöker föra fram sanningen tystas med svartmålning och förstörda liv. // "Det är hög tid att de som har vetskap om vad som egentligen hände träder fram. Ärligheten behöver komma tillbaka för att återfå det vi förlorat. Det är bråttom innan vi sjunker under lögnerna”, skriver Sven Ruin. 


Läs den långa och utförliga recensionen på: 
Ingrid & Maria

loading...

Lättläst, spännande

Dahlbergs undersökningar, ofta med dramatiska inslag, tar honom till Paris, Teheran, Washington, och till sist till ett hus på Djursholm där det avslöjas vad som verkligen hände. En sidohistoria berör också databranschens möjligheter att infiltrera/påverka världsledare // Boken har ett högt tempo, vilket gör att bilden av de medverkande blir knapphändig, med undantag för Dahlberg, som främst beskrivs genom sina tankar och handlingar. Teheran-delen är dock mycket levande. Boken är lättläst, spännande och bitvis tänkvärd.

Publiceras i BTJ-häftet nr 23, 2021.
Lektör Veit G:Son Berg

Underbar bok!
Alltså vilken underbar bok du skrivit. Som du lyckats med att beskriva denna fantastiska vänskap mellan Maj-Lis och Majken. Att två främmande människor med en stor ålderskillnad kan finna varandra så fint som Maj-Lia och Majken gör. Det mest fantastisk är att när jag läser boken inser jag att även jag haft en Maj-Lis i mitt liv. Min mammas moster Ulla. En härlig dam som jag älskade att gå på stan med och det bästa vi visste att göra tillsammans var att gå och fika. Så tack @madeleine_strandberg för att du fick mig att minnas tillbaka lite. Hoppas verkligen att du fortsätter att skriva böcker Madeleine Strandberg.


Malin Börjesson

Med sorg och kärlek hand i hand
Böckerna om lövjekarlen levereras med ett vackert, levande språk där älvorna bara finns en dimslöja bort. Denna bok framförs i kölvattnet att häxprocesser och förlorade vänner. Sorgen är tung och kärleken stark. Om du tycker om att läsa om kärlek som överlever liv efter liv, andra dimensioners hemligheter, örtmagi, visa kvinnor och skog ska du läsa dessa böcker.

 
Frida Hallberg

En bok som har allt
En trilogi som rymmer allt. Tragik, sorg, lycka och humor. Så medryckande skildring av gestalterna, dom blir levande. Även ett lärande om forna tiders liv. Vill inte att det tar slut, vill fortsätta följa alla dessa personer. Går inte att lägga ifrån sig. Hela trilogin rekommenderas!
 
Helén Jonsson

Berörande skildringar!
Detta är en verklighetsbaserad roman. I boken får man följa Violas uppväxt och hur hon har påverkats av att växa upp med en missbrukande förälder.

Boken har ett fint språk med berörande skildringar kring känslor och tankar. Man får följa en persons perspektiv i taget. Viola och hennes mamma Elena får man följa i både nu och dåtid, vilket skapar insikter om hur allt hänger ihop. Det är en ganska tuff bok som berör mig.

Jag känner verkligen för Viola och Elena och allt det hemska de går igenom, alla obesvarade frågor och minnen som lever kvar.

Tusen tack @aniciaeriksson för att jag fick läsa din bok.


Linda Gustavsson

Viktigt ämne och ett starkt budskap!
Personligen så är dikt och prosa inte ”my cup of tea” och jag tror att jag därför har lite svårare för att ta till mig berättelsen. Men det är ett viktigt ämne och ett starkt budskap. Och en smärtsam berättelse att behöva läsa. Det gör ont i hela kroppen att läsa om övergrepp och hur dåligt någon kan må. Hur det är så lätt att skuldbelägga dig själv och tro att man förtjänar det som hänt och att må som man mår, det förtjänar ingen! 
Anicia är så stark som delar med sig så hudlöst av sin historia. Och jag håller helt med om att vi måste få bort skammen kring psykisk ohälsa. Vi måste fortsätta vara öppna om när vi mår dåligt och inte skämmas för det, alla mår vi dåligt ibland. Och det är skönt att veta att man inte är ensam. Jag tror att många kan finna lite extra styrka i denna bok och andra kanske bara kan få en bättre förståelse för hur det är att leva med psykisk ohälsa. Hur man som människa kan reagera på olika trauman. Rekommenderar alla att läsa! 


Jessica

Fantastisk, rå, ärlig, vacker, sorglig och även hoppfull.
Skammen är inte din är en bok som kommer få dig att känna alla möjliga känslor på samma gång, eller iallafall gjorde jag det. Jag vet knappt vad jag ska skriva men Skammen är inte din är fantastisk, rå, ärlig, vacker, sorglig och även hoppfull. 

Redan efter några sidor kände jag att den här boken borde alla läsa då den tar upp sådana viktiga ämnen som psykisk ohälsa,våldtäkt, och hur man kommer tillbaka efter det. Författaren skriver så bra om allt detta, att det är lätt att hamna i en ond cirkel och att man kanske tror att man förtjänar att må dåligt, men så är inte fallet. Alla förtjänar att må bra och det skriver författaren om på ett sådant bra sätt. 

Det var så gripande att få följa med Anicia på hennes resan till helande och jag kunde inte sluta läsa. Hennes dikter var dessutom bara så fina och jag ser redan fram emot att läsa om den här boken. 

Skammen är inte din är så viktigt bok, bara läsa den! 

Betyg 9/10

Jasmine - En blogg för bokugglor

En väldigt fin debutroman
som fångade mig från alla första sidan och sedan läser jag vid varje ledigt tillfälle tills boken tar slut (alldeles för tidigt). Vi kastas mellan några olika perspektiv, varav fem är samtida och två är historiska. Pia Hillerblad väver ihop dessa på ett snyggt sätt så att det alltid är lätt att veta var i historien jag befinner mig och vem som är i fokus.
Jag gillar kontrasten mellan personerna som är i fokus. Maria är en väldigt komplicerad karaktär som är en känslomänniska rakt igenom och som varierar mellan högt och lågt. Ibland älskar jag henne och ibland irriterar hon mig oerhört, vilket jag också gillar. En karaktär som får mig att känna något, och helst alternerade saker, är en bra karaktär i min bok. Även Stefan och Trine är sådana karakärer, som får mig att känna mycket och olika saker. Martin tror jag är ett väldigt bra exempel på ett barn som känner mycket ansvar efter föräldrarnas skilsmässa, både över sitt syskon och över föräldern som är mest ledsen. Jag tycker väldigt mycket om att följa Martins resa genom boken. De historiska Miriam och Esteban gillar jag mycket på grund av deras normbrytande karaktärer, och Miriams familj känns så genuin och mysig.
   Hela historien utspelar sig i både dåtid och nutid, och i nutiden hinner även ganska många år gå från start till början. Detta är något jag gillar väldigt mycket, för ofta känns det som om sådana här historier stressas fram och måste ske så snabbt i tid. Här är det flertalet år det handlar om, och jag gillar hur personerna utvecklas allteftersom. Allra mest märks det på Martin och Elin, som är ganska små vid bokens början men unga vuxna när det slutar.
   Det finns lite övernaturliga inslag, vilka för berättelsen framåt. Är man en sådan som inte gillar att det pratas om gamla gudar och deras barn eller skapelser, så tror jag ändå att man kan komma att tycka om den här boken, då det är en grund till berättelsen men som ändå inte tröttas ut. Istället passar den här boken lite mer för dem som gillar feelgood eller romaner med lite mer historiskt stuk.
   Språket är bra, passar genren och jag gillar de olika karaktärernas språkliga skillnader.
Omslaget tilltalar mig och dessutom säger det en hel del om innehållet utan att avslöja för mycket.

Marias bokhylla

På flera ställen i bokn tårades mina ögon!
Bokens innehåll är så stark att den tog mig på en känslomässig berg-och-dalbana-tur. På flera ställen i boken tårades mina ögon.  @aniciaeriksson du har ett fantastiskt sätt att skriva på och du får mig att vilja veta mer om Viola och vad som händer i hennes liv.
5 av 5 ⭐️ Jag rekommenderar er att köpa boken.
Annicka Rosendahl-Jonsson

En lysande debut!
En vacker magisk värld öppnar sig när man läser den här boken. 
Där både magi, vänskap, klokhet och miljötänk står i fokus. 
Boken är en lysande debut med kända platser för mig och närmiljöer 
som är fint gestaltade där jag känner ljuden och kraften från naturen. 
  Ekens brus, havets kluckande och naturen läkande kraft i olika former. Visdomen finns på varje sida och ger tankar för reflektioner. 
  Språket i boken är välgjort och det är en tjock bok, 
och jag i egenskap av författare vet vilket gediget arbete som ligger bakom en sådan bok. 
  Miljöskildringarna är fina och fångar in läsaren. En bok där magi, miljötänk, vänskap och vackert språk förenas så fint! 
En lysande debut!


Charlotta Lagerberg Thunes
Författare, illustratör, föreläsare och beteendevetare
Läs recensionen på Bokus

Denna boken är en känslomässig bomb.
Den är vacker, rå och ärlig. S. Eriksson visar, genom sina dikter, hur det är att vara offer till våldtäkt och hur hennes psykiska hälsa påverkades av det. Något som måste spridas och prata mer om. Hon skriver om sin egen historia och boken börjar med att hon är på "en mörk plats" i sitt mående men utefter boken så växer hon, blir starkare och blir en överlevare. En oerhört viktig och inspirerande bok som är värd att läsa och som måste spriddas! Tack Anicia för att du låter oss följa med på din resa!

Wilma Sjökvist

Så fint, fast det är så hemskt!
Sverige 1895: Emma som är 22 år gifter sig med den dubbelt så gamle Niklas Nilsson. Emma är kär i Alfred och ser en ljus framtid tillsammans med honom. Istället blir tillvaron mörk och dyster; maken Niklas är ingen snäll man. Men Emmas förmåga att minnas och se tillbaka på sin fina barndom blir det som håller henne på fötter. Hon har en varm och kärleksfull pappa och fina relationer till sin syskon. Så vad var det som gick fel? Varför blev det inget giftermål med Alfred?
Med ett poetiskt vackert språk får vi följa Emmas kamp för tillvaron. Stina beskriver allt. Stina Nilsson Basells berättelse om Emma berör ett högaktuellt ämne: mäns våld mot kvinnor. Senast igår läste jag i GP att en kvinna i Kungsbacka mördats av sin ex-partner.
Läs boken!

Pernilla Ett kapitel

Att se varje litet framsteg och kunna glädjas över det.
Carina berättar i boken om sina upplevelser av att vara mormor till ett annorlunda barnbarn, och valet att jobba som personlig assistent åt Alicia under flera års tid. Carina är specialpedagog och är glad över att kunna använda sin professionella kunskap i arbete med Alicia. Hon kunde bidra till, och följa, Alicias utveckling och framsteg. Att se varje litet framsteg och glädjas över det.
Carina skriver om den första tiden och tiden då Alicia fick sin diagnos. Hon beskriver den tredubbla sorgen; sorgen över sitt eget barns situation, sorgen över barnbarnets svårigheter och sorgen över det barnbarn man inte fick.
Hon berättar om Alicias olika svårigheter; om MPPH-syndrom, epilepsi och CVI och hon beskriver också hennes utmaningar vg kommunikation.


Läs hela recensionen och lyssna på Carina på Nka
Mona Pihl, Möjliggörare och praktiker,
 

En intressant skildring av hur det var att vara kvinna!
Jag har nu läst din bok, igen. Och som jag tror att jag sade också  förra gången: den berör och rör mig, mycket. Du har mycket att berätta, är en god berättare och god stilist. Boken är vacker att se på och så finns det många och trevliga bilder i den. Verkligen tur att det blev en bok!
   Jag har behövt torka ögon och  snyta mig flera gånger under läsningen. Din farmor hade verkligen ett liv som förtjänar att berättas om.Trots stor och tung sorg och många problem så hade hon ett synnerligen rikt liv. Så känns det i alla fall för en läsare. Inte minst hennes år med barnbarnet Erik! Du var ju ett välartat barn, med naturintresse och musikintresse och en duktig skolgosse, och hon fick möjlighet att ha egna intressen. Det är också en intressant skildring  av hur det var att vara kvinna på den tiden med många att ta hänsyn till och rätta sig efter.
   Och dessutom var det roligt att få höra talas om din barndom och ungdom! Ola skulle ha vetat om den här boken.Men det gör hon kanske!

Gun Rorsman

När allt är som mörkast kommer jag till dig, oavsett om du ber mig eller ej. 

Helt. Jäkla. Briljant. 

För det första så finner jag inga ord som känns bra nog för att kunna sammanfatta och hylla Stjärnfödd . Hur beskriver man en bok som man gick in i med skyhöga förhoppningar och ändå lyckas författaren slå benen av en då twist efter twist slängs in. Hur beskriver man en bok som har så vackra och verklighetstrogna karaktärer att man känner sig som en av gänget, som en del av äventyret och fasorna de står inför? 
När jag läste Avien fastnade jag direkt för sättet Maria beskriver miljöer, personer, händelser och känslor och därför blev boken snabbt en av mina favoritböcker...någonsin! Därför kändes det helt underbart att få läsa manuset av Stjärnfödd månader innan själva boken kommer ut. Men som ni nog har förstått så var mina förhoppningar, tja, väldigt, väldigt höga. 
Men Stjärnfödd siktar mot stjärnorna och växlar upp en nivå, sveper med läsaren och får känslorna att virvla runt. Kapitlen hade med enkelhet kunnat försvinna på ett nafs men jag tvingade mig själv att läsa sakta. 
//
Viktiga saker så som ras, kultur, sexuell läggning och att få vara precis den man är tas även upp i Stjärnfödd . Jag älskar att Wälsäter inkorporerar vår världs problem i Doressea och visar att alla är lika värda och alla ska få älska den man vill. 
//
Stjärnfödd av Maria Wälsäter får 5/5 solklara stjärnor av mig!
Måste även tillägga att fina Linn Creutzer har gjort ett underbart bra jobb med omslaget på Zance. 


Läs hela på:
Sanna G. Ståhl

En riktigt fin debutroman!
Mitt 15-åriga jag skulle ha älskat Avien! Mitt nästan 40-åriga jag älskar den inte mindre.
En lättläst, medryckande berättelse med älskvärda karaktärer. Jag tänker att läsaren ser olika saker i karaktärerna lite beroende på var i livet läsaren själv befinner sig.
Magin, kunskapen, är ständigt närvarande utan att ta över. Kriget bubblar i bakgrunden men det viktigaste är relationerna mellan karaktärerna. 
Nu ser jag fram emot del 2.

Michèle Glatt hard (Författare)

Romansen som växer fram är laddad och trovärdig.
Hade skyhöga förväntningar på den här boken på grund av hur mycket en av mina närmsta vänner älskar den så jag var lite rädd att det skulle förstöra läsningen för mig. Det gjorde det inte. Det kan vara den bästa svenska fantasy jag har läst (och jag har läst mycket svensk fantasy det senaste året). Jag älskar nästan varenda karaktär och huvudkaraktären Isondra bara växer och växer som person och i mina ögon. För att inte tala om miljöbeskrivningarna. Wow så de är vackra (men utan att vara för långa och beskrivande)! Helt magiska. Och språket likaså. Romansen som växer fram är laddad och trovärdig. Nästan så att jag faller samtidigt som Isondra. Häftigt att det här är författarens debutroman. Jag vill verkligen följa hennes resa och utveckling framöver och jag ser mycket fram emot uppföljaren som tyvärr inte har släppts än.

Elin Hansson

Kan nästan ta på ångesten
Första gången jag läst något skrivet via dikt och prosa men jag tror inte att denna bok hade kunnat skrivas på något annat sätt. Genom dikterna kan jag nästan ta på ångesten och smärtan som berör mig så starkt. Alla borde läsa denna bok för att få förståelse vad som händer med kroppen och själen efter traumatiska upplevelser. Anicia du borde åka ut och föreläsa i skolor för jag tror att mörkertalet är stort. Tack för att du vågar dela med dig. 5 av 5.


Annicka Rosendahl Jonsson
Bokannicka på Instagram

Fantastiska naturskildringar och djupa känslor.
Med Trollsländor har Michèle Glatthard återigen lyckats skapa en bok som berör. Den får mig att lida med karaktärerna, speciellt Einar och Liv, när de har sorg, glädjas när de är lyckliga. Jag vill vara med dem och dansa med älvorna och höra Näckens melodi vid älven.
Trosllsändor kan jag varmt rekommendera för alla som gillar historiska berättelser med mycket inslag av folktro.
Betyg: 4/5

Läs hela recensionen på: Svenska böcker

Så starka känslor. En bok jag kommer bära med mig hela livet.
Jag har just läst denna fantastiska berättelse. Den är så bra skriven. På ett suveränt sätt tar författaren oss med på en resa genom människohandel och prostitution, men också genom värme och kärlek. Förfärliga svek står i stark kontrast med de täta och kärleksfulla band som skapas. Feghet kontra mod. Karaktärerna beskrivs mycket bra. Vissa får mig att må illa,riktigt illa. Andra vill jag bara krama om. Det känns som om jag är där, mitt i allt.  
Laima, denna underbara, starka, unga kvinna. Jag älskar henne från första stund. Det gör ont i hela mig när hon luras till Sverige i tron om att hon ska få ett bra jobb. Med alla mina känslor på helspänn följer jag henne. Jag vill leta upp lägenheterna hon befinner sig i och rädda henne. Hon är så stark och skör på samma gång. 
I allt detta väver författaren ihop olika skeenden. Kärleksaffärer, vänskap, svidande svek, olycklig kärlek och andra intriger. Boken blir en vän jag längtar efter när jag inte är hemma. Berättelsen blir en historia jag inte vill ska sluta. Men den gör ju det till slut ändå. Med ögonen fyllda av tårar stänger jag boken. Tårar av sorg men också till viss del av glädje. Troligtvis kommer jag att läsa den en gång till, längre fram. Det är inte ofta jag känner så för en bok jag läst. Men med denna gör jag det. 
Jag kan rekommendera alla att läsa Laima. Den berör på djupet av alla känslor man kan ha. Min stora önskan är att författaren snart ger ut nya berättelser. Jag ber om att stå långt fram i kön för ett exemplar då.
/Uffe

Eldig kärlek och andra starka känslor är ingredienserna i Contra Tiempo. Det var spännande och intressant att följa de olika karaktärerna i boken. Slutet vävs ihop på ett skickligt sätt och är helt oväntat. Inte förrän på de sista sidorna faller bitarna på plats. Jag vill läsa mer om Nintus barn.
Ulla

Tack för timmar av underhållning!
Jag är så imponerad av dig och ditt sätt att skriva. Jag har haft svårt att lägga ifrån mig boken och det har varit flera gånger som jag suttit i solen och läst och avslutat i skuggan utan att ens märka av det. Den hade verkligen allt man önskar... spänning, kärlek, humor och sorg. Ingenting var förutsägbart! Jag ser fram emot nästa bok!

Stor kram Madde 

En oerhört viktig bok!
Ett hål i magen och ett blödande hjärta. Rakt igenom läsningen. Det påverkar mig enormt att läsa den här boken, så pass att jag måste ta många pauser medan jag antingen har tårar i ögonen, muttrar argt på världen eller vill gå och hämta mina barn, krama om dem och aldrig släppa dem i närheten av andra människor igen.
Det här är starkt. Uppdelat i tre delar där två osar av förtvivlan och hopplöshet, går lite mer mot styrka och klarhet för att komma till den tredje delen, som fortfarande är ganska mörk och dyster bitvis men som genomsyras av en större livsvilja, en större styrka, ett gladare jag.
Att en människa ska behöva uppleva så hemska saker, i så unga år. Jag ville bara hitta 11-åriga Anicia och krama henne (om hon ville), säga att det kanske inte blir bättre eller lättare, men förhoppningsvis mer hanterbart. Jag ville hitta den våldtagna Anicia och slåss för henne, med henne, skrika för henne tills jag blev blå. Precis som jag kommer göra för mina barn i alla orättvisor och hemskheter de kanske tvingas möta.
Det är en oerhört viktig bok, en för att hjälpa till att ta bort stigmatiseringen kring psykisk ohälsa, och för att se hur någon som varit med om övergrepp kan reagera. Det är också en oerhört modig bok, för här är det råa, äkta känslor vi möter. Det är inte inlindat, det är inte förskönat. Det är som det är, det är äkta.
Jag gillar att Anicia har blandat lyrik med längre texter, det gör att det är lättare att ta till sig och bearbeta som läsare, och det blir inte så tungt. Det gör också att jag tror att den kanske passar lite bättre som ”vanlig” bok än e-bok. Det är en bok som passar för att kunna slå upp och läsa ur ibland, men kanske inte nödvändigtvis från pärm till pärm varje gång. Språket är väldigt passande för typen av text Anicia har skrivit och slår mig i magen gång på gång.


Läs hela på: Marias bokhylla

- En modern saga-
Ett magiskt möte mellan generationer där mod, humor och urkraft möter vår tids existensiella utmaningar i en härlig
kärleksfull blandning....


Ninni Winkler
Dramapedagog

Känslomässiga upplevelser
Det är första romanen jag läst på över femtio år. Det blev sträckläsning och fina, känslomässiga upplevelser. Boken visar/antyder att människan är en fint designad kosmisk varelse med obegränsade möjligheter. Boken får högsta betyg och jag känner fortfarande kraften och glädjen som stabilt ligger kvar i sinnet.

Dan Uhrbom 

Denna bok borde finnas på t ex alla kvinnohem

Från djupaste mörker, när man mår som sämst och till det bättre. Författaren vill visa att de som blivit utsatt för våld mot kvinnor, på olika sätt, att de är inte ensamma. Många gånger tycker både kvinnan och omgivningen att det är hennes fel. Författaren har satt ord på sin egen smärta på ett helt fantastiskt sätt. Våld mot kvinnor kan vara så olika. Både psykisk och fysiskt och sexuellt våld. Vad man än har, eller är utsatt för, kan man finna tröst av att läsa den här boken. Det gör ont att veta att detta våld mot kvinnor förekommer varje dag och överallt. Man blir berörd  och jag kan verkligen rekommendera boken. Den borde finnas på t ex alla kvinnohem runt om i Sverige. Det finns många historier och det är väldigt viktigt att de kommer fram. Jag tycker det är fantastiskt att författaren vill dela med sig och verkligen visa att det finns en väg tillbaka. Jag är tacksam att det är mitt jobb att sprida vidare den här viktiga boken. Tack!

 Nina Hansson

Jag blir otroligt berörd!
Ibland är man helt tom på ord. Jag vill säga så mycket men orden räcker inte till. Det känns så fjuttigt. När man släpps så nära inpå och får tillträde till någons innersta tankar är det svårt, för att inte säga omöjligt, att recensera. Men jag kan säga så här. Jag blir otroligt berörd. Texten kryper in under skinnet på mig. Det är så vackert, så naket, ärligt och utlämnande. En stark bok. Jag vill bara krama om den där lilla tjejen och viska att allt kommer att bli bra och att hon är värd att älskas. Tack @aniciaeriksson för att du låter oss ta del av din historia  


Saras bokhyllor

Ett ljus i slutet av tunneln 

“ändå är det inte okej att deppa⁣
⁣tänk hur många andra som har det svårt⁣
⁣men ibland behöver man få vara låg⁣
⁣utan några giltiga skäl att skylla på”⁣

✨ “Skrapsår” av Marcus Löfblad är en diktsamling som handlar om vardagen & livet. Om kärlek, vänskap, materialism, jobb, sorg, slit och pengar. Jag är säker på att alla kan känna sig in i minst en av Löfblads dikter. ⁣

✨ Löfblad berättar om att livet kan vara tungt ibland men även att det kan även kännas svårt utan någon speciell anledning, vi är även för fokuserade på det materialistiska istället för det som är viktigast...människorna i våra liv; våra nära och kära. ⁣

✨ Jag tyckte verkligen om att vissa dikter var tydliga med sina budskap medans andra texter var tvungna att läsas mellan raderna för att man som läsare skulle kunna förstå vad som försökte förmedlas.⁣

✨ Löfblad sprider med sina dikter budskapet att det är okej att inte alltid vara på topp och att man inte alltid behöver älska allt och alla. Men även att det finns ett ljus i slutet av tunneln och vikten av att ta hand om inte endast våra nära och kära utan även oss själva och den planet vi bor på. ⁣

✨ Tack @marcus.lofblad för det tänkvärda recensionsexemplaret! ⁣
Jag ser fram emot att läsa fler dikter av dig i framtiden.⁣


Sanna G. Ståhl⁣

Dikterna ger djup till boken!
Tack @aniciaeriksson för att jag fick läsa din”Skammen är inte din”. Jag hade turen att vinna boken och nu har jag läst den. Boken handlar om psykisk ohälsa, våld mot kvinnor och sorg. Boken är skriven i dikt och prosa.
Jag är ingen van diktläsare, men dikterna i boken ger mera djup åt boken. Den blir ännu hemskare. Att en stackars tjej skall gå igenom så mycket. Du är verkligen stark som skrivit denna bok och titeln är så fin och passande.
Jag är så tacksam att jag fått läsa din bok Anicia. Önskar dig allt gott, det är du värd.


Carina

This book gave me so many emotions,
so much so it took awille to finish it. Its written like diarie entries which was different but I liked it. Trigger warning- this book talks about rape, depression, and loss (just a warning). But don't let that scare you off, it was a good book that I'd definitely recommend. ”Not your shame” is a journey through poetry and prose in becoming whole as a person, a journey in recovering from mental illness. This means that you get to follow the ups and downs and take part of the most painful but also beautiful parts. 
It is so important to try to get rid of the shame revolving mental illness and help people to feel less alone, because we are not alone. It probably starts a lot with us, daring to share our own experiences that others can relate to. Another wide spread problem in society is violence against women, sexual abuse amongst others. That too is related to a lot of shame and guilt amongst the victims, not uncommonly from society but also from the victim herself. We learn from childhood how to act in order to avoid getting raped, getting assaulted. 
But the guilt never belonged to us. Now, I want to do everything in my power to help, and I will start by peeling off the thick layers of protective clothing and reveal my darkness. The rawest and deepest feelings, thoughts and reactions after trauma. The shame does not belong to us, neither does the guilt. 
The book content three parts: 
Rape and a death wish 
Dad and the grief 
Love and hope 

Romance_reader

Boken gör hjärtat lyckligt!
Mysiga karaktärer, härlig svensk sommarmiljö och ett ljuvligt systerskap som får mig att vilja vara med hos Amanda och de underbara människor hon träffar. För nog behöver världen fler ”tanter” som Stjärnsystrarna och jag önskar att fler unga tjejer fick höra orden: ”Får jag krama om dig, lilla syster? Du är en av oss har jag förstått.”


Michèle

Varenda människa borde läsa denna bok!
"[...] från ingenstans blev du⁣
det där lilla ljuset det där⁣
lilla hoppet precis det ⁣
Jag behövde för att ⁣
Backa ett par steg se över se⁣
mig omkring andas och⁣
Fundera litegrann [...]" ⁣

"Skammen är inte din: om psykisk ohälsa och vägen mot helande" är hjärtskärande, vacker, sorglig och hoppfull. Jag kan knappt finna ord för att skriva ner alla känslor jag fick när jag läste denna boken, när jag genom dikter, rad efter rad läste om vad Anicia har fått gå igenom och går igenom. ⁣

Denna bok är så otroligt viktig då den tar upp ämnen som håller sån oerhörd vikt. Psykisk ohälsa, våldtäkt, helande, kärlek, sorg och vilsenhet. Det finns ingen tvekan om att varenda människa borde läsa denna boken för att iallafall försöka förstå hur ett ögonblick kan förändra så mycket, förändra allt. Hur män kan ta sig makten att förgripa sig på kvinnor, inte lyssna på ett nej eller låtsas som de inte märker att den andra inte vill är oförståeligt, avskyvärd och aldrig okej. ⁣

Anicia tar oss med på hennes väg mot helande, mot att förstå att skammen inte är hennes, utan hans.⁣

"Skammen är inte din: om psykisk ohälsa och vägen mot helande" får 5/5 stjärnor av mig! ⁣

Tack finaste Anicia för det fina recensionsexemplaret, för att jag fick följa med på din resa och för ditt mod. Du är underbar!


Sanna instagram

Att leva vidare efter trauman!
En bok om psykisk hälsa och framförallt att leva vidare efter trauman. Boken är skriven delvis på prosa vilket gör den snabbläst och ger bra flyt. Blandat med mer konkreta texter om vad som hänt får man en helhetsbild av vad författaren gått igenom. 
Jag tycker det märks att boken fått författaren att bearbeta och gå vidare efter flera år präglade av psykisk ohälsa. 
En bok som inte känns som en självhjälpsbok utan mer en historia som läsaren kanske kan finna stöd i.

Bokprojekt

Fantastik debutroman!
Contra Tiempo skildrar två världar i två olika tidsperioder på ett trovärdigt och engagerande sätt. Jag sveptes lätt med i både flamencon i Sevilla och livet som sjuksköterska i Lund. Vill veta mer hur det går för dem med månögonen. Hur är det att leva med sådana uppdrag... och varför? En fantastisk debutroman som förhoppningsvis får flertalet uppföljare. Ser fram emot fler böcker av Pia. 

Lisa Davidsson

"Stjärnsystrarnas hemlighet" är en mysig berättelse, som med sitt viktiga miljöbudskap är helt rätt i tiden. Thurell bjuder på en härlig dos magi i vacker skärgårdsmiljö - de med rötter från västkusten kommer att känna sig som hemma. Boken är karaktärsdriven utan att flytta fokus från själva handlingen, och relationerna karaktärerna sinsemellan är såväl inspirerande som motiverande.

Väl läsvärd för alla som tycker om att upptäcka nya och spännande svenska böcker (och författare). Ta med dig "Stjärnsystrarnas hemlighet" ut i naturen i vår och bara dröm dig bort, vettja!


Maria Wälsäter

BTJ-häftet nr 21, 2018. Lektör Anders Weidung
Författaren relaterar misstänkt ljusskygg svensk medverkan i människorättsstridiga handlingar i bl.a. Afghanistankriget och Mellanöstern, orättfärdig svensk vapenexport, avsiktlig vilseledning beträffande ubåtsaffärerna, Palmemordet, NATO-samarbetet // Svenskarna sägs ha bristfällig demokratisk kontroll  över organisationer som SÄPO, FRA och MUST och stå under större inflytande av USA än de tror.

Finns något för alla
Nu är ju inte dikter något som man egentligen ska läsa såsom jag gjort den här gången, nämligen rakt av och hela boken i sträck, utan man ska nog ta lite tid på sig, kanske till och med bara läsa en eller ett par dikter per gång, smaka på orden och ge sig själv tid för eftertanke. // Istället kommer jag senare ta upp den här boken igen och läsa om dikterna en i taget i lugn och ro för jag känner verkligen att den här diktsamlingen är något för mig. // Marcus Löfblad tar upp dagsaktuellt men också sådant som är allmängiltigt i sin diktning och det är en fördel för då finns något för alla och det fanns väldigt många dikter som jag blev berörd av.

Skrapsår är Marcus Löfblads debut. Jag tycker väldigt mycket om den här diktsamlingen och hoppas att det inte tar alltför länge innan Löfblad kommer ut med en till.

Tack Marcus Löfblad för rec.exet!


Läs hela recensionen på: Recensioner "Skrapsår"

Margaux Dietz rörs till tårar.
Titta gärna på hela men 3.18 min. in i videon får ni en riktigt fin, och tårfylld diktuppläsning av en dikt i Anicia S. Erikssons bok, "Skammen är inte din - om psykisk ohälsa och vägen mot helande". Rekommenderas varmt av Margaux Dietz som rörs till tårar.

Se videon på:VLOGG

Absolut läsvärd roman
En jättemysig svensk feelgood-roman som utspelar sig på den svenska västkusten, både i skärgårdmiljö och i skogsmiljö. Varma och charmiga karaktärer med en fin gemenskap och ett gemensamt mål. Jag bara önskar att jag finge vara en av dem. Absolut läsvärd roman som får dig att drömma bort lite och mysa. Och vilket magiskt bokomslag. Tack för en fin bok.
Jenny på Goodreads
Fler recensioner på: Recensioner Stjärnsystrarnas hemlighet

Mycket bra och insiktsfull bok.
// I Anicia Sundström Eriksson bok ”Skammen är inte din” tar hon med mig in i en värld av ensamhet, hopplöshet, att inte duga, att inte vara värd något och självmordstankar som dyker upp som enda utväg när mörkret blir för kompakt, när den inre smärtan blir för svår.
//När jag läser dikterna och prosastyckena (som är daterade och tidsatta) så kan jag känna djupet i den förtvivlan hon måste ha känt. Edvard Munchs målning ”Skriet”, dyker i mitt inre upp som en bild av en bottenlös förtvivlan. Men till skillnad från målningens högljudda skri så är författarens skri inåtvänd och tyst och framstår för mig än mer skrämmande och tragiskt.
//Hon drivs av tanken på att endast döden skulle skänka henne sinnesro, men hon tar inte steget, utan försöker själv hitta en väg ut ur sitt självförakt, med mindre lyckat resultat. Men, när den absoluta botten är nådd, så träffar hon sitt livs stora kärlek. //
Författarens bok berörde mig verkligen. Det är ingen bok man bara läser som ett tidsfördriv. Det är en bok som kräver läsarens fulla uppmärksamhet. Det är en fantastisk bok som visar på att, trots all smärta och hopplöshet så finns det en väg mot ett nytt och mer livsbejakande liv.
//
Stort tack Anicia för en mycket bra och insiktsfull bok.

/Lasse

Läs hela recensionen på: Recensioner Skammen är inte din

Fantasy som innehåller allt, ser fram emot att läsa fortsättningen!
Familj, kärlek, nya vänner, krig och magiska krafter, man kan säga att den här boken har allt! Den är en perfekt blandning mellan allt och det är magiskt och spännande så att man inte kan sluta läsa.
//Jag trodde den skulle vara mera svårläst med tanke på alla nya (och inte alltid så lätta och vanliga) namn på platser och karaktärer, lägg även till ett helt nytt språk som används lite här och där, men läsningen flyter faktiskt på hur lätt och fint som helst!
Jag gillar blandningen av karaktärer, de onda och de goda och de som man inte riktigt vet vilken sida de tillhör. De tillsammans med handlingen gör att det hela tiden händer nya saker och man vill fortsätta läsa. Och så har vi miljöbeskrivningarna, // som gör att man ser det man läser framför sig.


Läs hela på Jennys Blogg

Välskriven och lättläst
När jag började läsa boken fastnade jag direkt för den. Maria Wälsäter skapar en alldeles egen värld där dorier och elysier ligger i fejd med varandra sedan urminnes tider. Boken är välskriven och samtidigt lättläst. Det är en sådan roman där jag, sedan jag bestämt mig för att bara läsa ett kapitel, plötsligt finner mig läsa ytterligare ett. Och sedan ytterligare ett.
//
Jag bryr mig verkligen om hur det ska gå för Isondra, Gabriel, Alexander, Benjamin och de andra karaktärerna, vilket är ett gott betyg. Det finns väl inget värre än när man känner likgiltighet för vad som ska ske i en bok.
//
I Elysien har människorna kunskaper och krafter som inte hör till de vanliga. De utgår från de fyra elementen eld, vatten, jord och luft. Även här lyckas författaren skapa en trovärdighet så länge man accepterar att man befinner sig i det speciella universum som en sådan här roman utgör. Ett extra plus för omslaget som jag tycker är riktigt fint.
//
Det känns lite tomt när jag läst klart det sista kapitlet. Jag får trösta mig med att Avien är första delen i en trilogi. Jag hoppas att jag får återknyta bekantskapen med några av karaktärerna i nästa del.


Läs hela recensionen på: Mitt skrivna ord

En stark läsupplevelse med många härliga karaktärer som jag kom att tycka mycket om. Romanens handling är lätt att komma in i jag sträckläste den eftersom den var så spännande och bjöd på oanade händelser hela tiden. Väldigt varm och tänkvärd. Läs den!
Fem stjärnor!

Anna Andersson Goodreads

Jag kittlas redan av den inledande prologen.
Ska författaren återigen tordas ge sig in i den värld där fiktion och verklighet inte ens för författaren går att hålla isär.  Efter att författaren befunnit sig i en värld av dimensioner (Den åttonde dimensionen) och efter ett kort uppehåll i den verkliga världen. kasta sig åter U P Enna oförskräckt in i den trolska och förföriska värld där fantasin och magin inte ens utgör en begränsning. Prologen triggade mig verkligen till fortsatt läsning … och spännande läsning blev det!
//
Åter får jag stifta bekanskap med Mittel och Cirkus Rosa. Platser som jag efter författarens debutroman ”Den åttonde dimensionen” kände mig någorlunda hemmastadd i. Men, riktigt säker kan jag aldrig bli, för i denna sjunde dimension introducerar författaren nya bekantskaper, miljöer och spännande händelser som i samspelet med det minst lika spänningsfyllda händelseförlopp som samtidigt äger rum i nutid gör att jag inte kan sluta läsa. Jag måste bara få veta hur det hela vävs samman och vad som händer med de personer som befolkar berättelsen. //
Intrigen där författaren väver in äktenskapliga problem. En gåtfull kvinna får en avgörande roll, svårmod, ångest, kärlek och skräckfyllda upplevelser balanserar berättelsen på ett fint sätt och gör den, trots sin fantasy genre, trovärdig. Författarens berättarröst kommenteras i kursivstil i vissa avsnitt och jag funderar på om det är ytterligare en person inblandad … som iakttagare ... och som verkar veta mer än berättarrösten? Även om jag kanske missuppfattat författarens intentioner så gillar jag detta snillrika grepp.
//Händelsernas klimax mot slutet av berättelsen lämnar många frågor obesvarade. //
Ja, det är många frågetecken som behöver rätas ut och jag väntar med spänning på vad UP Ennan ska ta sig för i nästa bok … för en fortsättning måste följa.
Tack Ulf för en spännande läsupplevelse.

Lasse

Läs hela på: Recensioner "De dödas själar"
 
 

Som en god karamell!
// jag blev förtrollad av boken och rekommenderar den varmt. Hela berättelsen, personerna och omgivningarna är så väl beskrivna utan att gå in för mycket i detaljer och det känns som att man är där. //Jag gillar att det är lite magi med i boken och läsupplevelsen är som en god karamell man försöker suga på så länge man kan innan man lägger den ifrån sig. Vilken fantastiskt fin fantasi Maria har. 

Läs hela recensionen på ACs bokhylla

Tilltalar alla sinnen - en magisk upplevelse
Författaren Maria Wälsäter har ett vackert språk med en levande berättarstil som tilltalar alla sinnen med tankeväckande och ibland filosofiska beskrivningar. Påminner om ”stream of consciousness” med en varm empatisk touch. Njutbar läsning. 
Jag hoppas innerligt att boken blir översatt till engelska så att läsare från andra länder också får ta del av Doressea. (Om jag hade haft eget företag vore det en ära att själv få översätta den. Såpass mycket tror jag på den här bokserien.)

Jag ser mycket fram emot uppföljaren. Tack, @maria_walsater , det var verkligen en magisk upplevelse. 


Jenny Karlsson: jenkamichiko

En mörk och hoppfull resa via dikt och prosa.

Det är viktigt att prata om psykisk ohälsa och skammen som kan vara förknippad med denna. Författaren till denna bok delar med sig av sina känslor när hon mått väldigt dåligt. Hon skriver bland annat om en våldtäkt, om dödslängtan och sorg över sin förlorade pappa.

Boken är väldigt personlig och läsaren får komma in på djupet hos författaren. Men det är ändå känslor många kan känna igen sig i. Smärta och maktlöshet. Det blir tungt, samtidigt får vi följa henne vidare genom mörkret och ut från det, in i ljuset igen. Hon berättar om sina råa känslor och tankarna och reaktionerna efter ett trauma för att hon vill hjälpa till att få bort skamkänslan. Det är aldrig offrets skam och skuld att bära.

Tack så mycket @aniciaelvira för recensionsexemplar och att du vågar att tala ut.


Läs recensionen på: Mellsageek

Spännande och inspirerande!

Jag har nu läst din bok. Den är både spännande, välunderbyggd på faktasidan och inspirerande! Att all vapenhandel är en smutsig byk blir så tydligt och att Sverige ska vara inblandat en uppenbar skam. Hoppas verkligen att du får framgång  med din bok och att din mission, som jag så helhjärtat delar, ska nå in i de avskärmade rum där besluten fattas!


KG Hammar, gästprofessor CTR, Lunds universitet, tidigare ärkebiskop

Recension från huvudkaraktären.
Tack för boken!
Jag har redan läst den. Det är nog den första bok jag sträckläst!
Det blev förunderligt under tiden jag läste, jag blev tagen på riktigt.
Kände tårarna komma speciellt i slutet när soldaterna hittade mig och tog hand om mig på ett så fint sätt och min mammas glädje.
Jag har också känt ångesten min mor måste haft under de sex dygn jag var borta.
Nu ska mina barn i Sverige få läsa den John i USA ska få boken skickad till sig och jag hoppas du kan signera den.
Tack än en gång.
Kram
Rita

Mycket läsvärd bok!
Jag fick tag i din senaste bok i fredags ”De försvunna”. Jag läste ut den idag, det var en mycket läsvärd bok, skriven som vanligt när jag läst samtliga dina böcker på ett mycket, mycket skickligt berättande sätt.


Leif Björkelöv

En bok full av smärta
Jag tänkte skriva två meningar här som är från boken. Två meningar som det vore bra att människor utan psykisk ohälsa också bör läsa. För det är många som inte tror en och inte förstår en. 
Mening 1: Hjärnan kan bli sjuk precis som alla andra organ och kroppsdelar. 
Mening 2: Psykiskt sjuka lider i tystnad, skäms och känner sig förlöjligad. 
Det är två bra meningar som alla bör lägga på minnet. 


Läs hela recensionen på: Bokfrun

Luftig och läsvärd. 
Laima och den besynnerliga fegheten är en bok som behandlar ett allvarligt ämne utan att kännas för tung. Tvärt om så är boken lättläst trots att den innehåller både våld och sexuellt utnyttjande. Boken känns aktuell, då den tar upp ett ständigt relevant och allvarligt problem i samhället. //I en värld bland hallickar och torskar finns det sällan någon prins som kommer till ens räddning, så Laima får göra sitt bästa för att rädda sitt eget liv. Det behövs fler böcker om kvinnor som står upp på egen hand, och det här är en sådan bok. Den är kanske inte så gripande som jag hade väntat mig, men ändå läsvärd. Och trots sina nästan 400 sidor kändes den luftig och gick fort att läsa, och ibland är det ju precis det man är ute efter.


Läs hela recensionen på: Bokusflickan

Gripande och stark!

Så oerhört välskriven och jag känner smärtan ända in i mitt innersta men även den spirande glädjen i del 3. 
Tack Anicia. Du är fantastisk. 


Carina Eriksson

En fantastiskt berättelse

Författaren griper tag i mig med sitt målande språk redan i stycke ett. Hon visar direkt sin förmåga att fånga läsaren. Boken är tjock med många sidor men berättelsen har en sådan närvaro att den hela tiden är intressant. 

Man får följa Lövjekarlen och Teresa genom 1600-talets Sverige, i en tid då häxjaktens idioti härjade som värst. Närgånget låter författaren oss följa med genom kärlek och glädje, svårigheter och sorg. Jag som läsare får en riktigt fin relation till karaktärerna i boken och även till miljöerna runt dessa. Ämnet kärlek har en stor plats i berättelsen. I vissa stunder av sådan grad att man känner sig förvirrad och magen kniper. Men i det stora hela är den kärleken också fin. 
Språket i boken är otroligt vackert. Man sveps med som en lätt sommarvind och det är bara att njuta. Det gör också att man även får en nära relation med Näcken, älvor och andra väsen. Att jag nästan skulle börja tro på sådant i min ålder trodde jag aldrig. Men i denna boken finns de, livs levande. Och när författaren beskriver dekokter på olika örter kan man riktigt känna doften av dem. 
Det är väl det som gör den här berättelsen så speciell. Att författaren lyckats väva in forntida folktro med den brutala verkligheten till en riktigt spännande och givande läsning. 
Jag kommer definitivt att läsa mer av denna skickliga författare och jag kan rekommendera alla andra att göra detsamma. 
Tack för en fantastisk upplevelse. 

/Uffe 

Spännande med verklighetsbakgrund

Mitt första intryck då jag får "Som skakar Sverige i dess grundvalar" i min hand är positivt. Boken är tjockare i verkligheten (drygt 400 sidor) än vad jag hade föreställt mig då jag tidigare bara sett den på bild. När jag läserboken upplevs den dock inte lång, utan som med många andra bra böcker känns
en viss saknad att den så fort tog slut. Boken får mig ibland att tänka att det här kunde bli en actionfilm. Att innehållet delvis har
verklighetsbakgrund, speciellt vad gäller Sveriges vapenexport, gör att jag tycker boken är extra värdefull. Detta beskrivs i bokens efterord, som man inte bör missa att läsa.
Betyg 4/5


Bokrecension.se

2018/10/02
Starkt, Stark!
En oerhört stark bok om hur det är att hamna fel, att vilja synas men inte veta hur, vilja vara med fast det är fel gäng, fel levnadssätt. Maria Starks bok om tjejerna i Girlhood är full av känslor: ilska, sorg, glädje och kärlek. Den tar tag i mig, får mig att vilja hjälpa tjejerna. Jag lider med dem och känner med dem. Att den utspelar sig i Södertälje där jag själv växt upp, varit på samma uteställen som de (Avenyn, Liberty „Libban“) gör att boken känns ännu mer nära.
Starkt Stark!
Betyg: 4,5/5


Läs hela på: Svenska böcker

En bok med mystiska händelser och historiska berättelser.
Den är skriven på lite gammaldags svenska och lite svår att läsa tycker jag.
Det finns många karaktärer i boken men det är intressant att följa deras liv och Birgitta beskriver miljöer och personer levande.
Betyg: 2,5/5


Läs hela på: Svenska böcker

Lustig, fartfylld och underbara figurer.
U P Enna har skapat en härligt dimension, en värld, och målar upp den så det känns som om man själv är med i den. Snabbt fick jag favoritkaraktärer som t. ex. Korken. Honom kan man bara gilla  Boken är spännande, sorglig och rolig. Perfekt läsning för en äventyrslysten och bokälskande tonåring!
Betyg: 4/5


Läs hela recensionen på: Svenska böcker

Manar till sanningssökande
Svenskarna har i decennier vant sig vid att lita på sina politiska ledare. 
Denna vana är idag ett hinder mot att förstå och reagera med kraft på det nya ledarskapets beroende av och undfallenhet mot utländska makter som storbanker, militärindustri, USA och militäralliansen Nato.
    I denna bok ger Sven Ruin en god inblick i hur Sverige numera styrs, vilket bl a yttrar sig i att regeringen inte ens kan underteckna det förbud mot kärnvapen som Sverige självt formulerat tillsammans med 120 andra FN-stater. USA och Nato har så bestämt.
    Med lögnpropaganda om ryska hot drivs Sverige in i Natos överlägsna och aggressiva upprustning och upplåter stora delar av vårt land till utländska militärövningar, som också utgör ett hot mot miljön.
   Med påhittade ryska ubåtskränkningar och andra hot främjar säkerhetstjänsterna utländska maktintressen istället för Sveriges säkerhet.
    Media deltar medvetet eller omedvetet till detta genom att okritiskt förmedla vinklade nyheter och rapportera militärers och andra myndigheters utsagor.
    Denna bok manar till sanningssökande och till insiktsfullt och medvetet handlande för att väcka svenska folket till att återta makten i sitt eget land.
 
Jag önskar oss alla lycka till!

 
Ola Friholt
ordförande i Fredsrörelsen på Orust

Läs fler recensioner på Recensioner "Världens dummaste folk"

Spännande och full av kärlek
Michèle kan verkligen beskriva natur, känslor och göra starka karaktärer. Teresa och Lövjekarlen är starka personligheter och deras känslor kan man nästan ta på. Den tid som boken utspelar sig var hemsk med häxprocesserna och även detta beskriver Michèle jättebra. Det var fint att få följa Teresa och Lövjekarlen på deras vandringar, personerna de mötte och deras öden. Tidvis är det mycket sorgligt men även spännande och fullt av kärlek.
Betyg: 4/5


Läs hela på: Svenska böcker

Djupt smärtsam
I mjölnarens spår är en lågmäld, men djupt smärtsam berättelse om olevda eller i alla fall fellevda, förfelade, liv. // Här finns kärlek, svek, hemligheter, sånt som kan likna ondska, alla ingredienser till ett drama och en tragedi. Och ändå är allt väldigt lågmält och vardagligt skrivet. Det tycker jag mycket om.
Det finns många historiska romaner som beskriver kvinnors begränsade liv, men det behövs alltid fler. Emmas historia känns ny om än sorgligt bekant, viktig, unik och allmängiltig. 


Läs hela på: Fiktiviteter. se

Underbar
Att ge sig in i Aviens kontrastrika värld är som att ta en färggrann och spännande resa. Lättläst, lättsmält och alldeles underbar!

Linn
 
 
Jag har nyss läst ut Maria Wälsäters nya bok. Det är så värd att läsa. Jag har i princip sträckläst den och längtar redan efter fortsättning. Man blir lätt fångad i boken, och man vill vara kvar!

Maria Renhult

Väl värd att läsa
Mycket lättläst bok som du fångar i direkt och sen inte kan släppa ifrån dig. Aktuellt ämne som är så viktigt att belysa vilket författaren gör på ett bra och givande sätt. 
Twistat och oväntat slut! 

Kan varmt rekommendera denna bok till alla som vill ha en lättläst, välskriven, spännande och intressant bok. 
Själv väntar jag på ny bok från denna debutförfattare!


Ulrika Rieckmann

Kulturladies
”Året är 1936 och i ett fönster tittar en förskrämd kvinna ut. Hon klamrar sig fast vid minnen av en lycklig tid, en tid när hon fortfarande kunde andas...” Så börjar denna historiska roman om ett gripande kvinnoöde. Levnadsglada Emma växer upp i ett kärleksfullt hem och framtiden ser ljus ut. Hon planerar en framtid med kärleken Alfred. Men allt kullkastas när hon tvingas gifta sig med den dubbelt så gamla storbonden. Hur kan så mycket ondska finnas i en man? Emma är en överlevare och jag grips av hennes öde. Jag sträckläste boken och tänkte mycket på alla de kvinnor vars livsöden aldrig berättats... Stort tack @stinanilssonbassell för denna läsupplevelse och hur historien vävdes samman till ett pussel som gav förståelse för människornas agerande. 

En riktig sidvändare!

I den åttonde dimensionen får jag lära känna personer och miljöer som jag aldrig kunnat drömma om (och då vill jag påstå att jag har ganska så god fantasi själv). Cirkusrosa är en helt ny värld för mig men som gestaltas så väl att det känns som att jag varit där på riktigt. 
Författaren skriver på ett sätt som gör att jag hela tiden vill vidare i berättelsen. Det är spännande från början till slut och jag hittar sällan ”naturliga” avbrott för att lägga ifrån mig boken, inte ens när vardagen pockar på uppmärksamhet… Författaren vårdar ömt sina karaktärer (åtminstone de som gjort sig förtjänt av det) och jag lär känna vissa av dem riktigt väl. // så råkar jag veta att uppföljaren snart är här… Tack för mycket god läsning, Ulf. 


//Linda  
Läs hela på: "Den åttonde dimensionen" - recensioner

Läs denna hisnande historia!
Temat i boken är att svenskarna låter sig luras av politiker, myndigheter, medier och företag på ett sätt som håller på att föra landet helt ur kurs och sätta demokratin och självständigheten ur spel." //
"För första gången har jag fått en förklaring på alla underliga turer och krumbukter omkring polisutredningen om Palmemordet. //
Det här framförs med många trovärdiga argument i den nyutkomna boken Världens dummaste folk? Så blir de godtrogna svenskarna grundlurade (Ebes förlag) av Sven Ruin. //
Läs denna hisnande historia. Den är skakande, framför allt för oss som en gång starkt trodde på den svenska demokratin ..."

Läs hela recensionen på: lindelof.nu

Medryckande, behaglig och spännande!
Avien är ett behagligt fantasyäventyr med högt tempo och vackra miljöer, där huvudpersonen ställs inför livsomvälvande förändringar och gång på gång får ta ställning i diverse olika svåra etiska frågor. //– men i grunden ligger det som är störst av allt. Kärleken.
//Avien är en trevlig läsupplevelse med ett gott flyt och mycket spänning. Världen – Doressa – är intressant och trovärdigt uppbyggd med förmågor utom denna värld och vackra miljöer//
Medryckande, behagligt och spännande helt enkelt – och något ni bör läsa i höst!


Läs hela på: 365bockerdubordelasa.com

Det är lätt att se miljöerna framför sig och känna in känslorna kring de olika karaktärerna. 
Jag har just läst en berättelse, en skildring av alkoholismens gissel berättat ur pojken Johans perspektiv. De många av oss inte behöver uppleva själv är här berättat, inte bara inifrån husets väggar, utan också verkligen inifrån själ och hjärta. Det börjar med en djupt tragisk olycka som direkt gör ont att läsa och fortsätter sedan som en berättelse kring en dysfunktionell familj. Allt på grund av alkoholens inverkan. 

//
Jag kommer definitivt att vilja läsa de andra böckerna om Johan. Tack Lars för en fin men tragisk läsupplevelse. 

Uffe

Läs hela recensionen på Recensioner "Pojken i bäcken".

Boklunga
Man blir arg när man läser den här. Och ledsen över det kvinnoförtryck som utspelar sig. Ett så hemskt och tragiskt kvinnoöde. Hur en person kan brytas ner så totalt, samtidigt som ingen gör något för att hjälpa henne. 22-åriga Emma som drömde om ett liv med kärleken Alfred blev istället bortgift till dubbelt så gamla storbonden Niklas. //
De stunder jag kommer in i boken känner jag verkligen med Emma och vill bara ta henne under mina vingar och säga att allt blir bra nu. // En bok som tog lite tid för mig att läsa, men som stannar en stund. Jag tror det här kan vara en oerhört bra bokcirkelbok då det finns mycket att diskutera.


Läs hela på boklunga

”Avien” av Maria Wälsäter får ett solklar 5/5!
Sättet Maria Wälsäter skriver på är fängslande, målande och fullständigt fantastiskt! Jag fick verkligen anstränga mig för att inte sträckläsa boken. 
Miljöbeskrivningar och personbeskrivningarna är tillräckligt detaljerade för att man ska få känslan av att vara där vid Isondras sida.// Det känns nästan som att man är med i deras lilla grupp när man läser ”Avien”.
Avien är utan tvekan en av mina nya favorit böcker och jag förstår inte hur jag ska kunna vänta på nästa bok! 


Läs hela recensionen på: sannareads

Lidelsefull och subtilt, personligt och nära!
Att våga prata om psykisk ohälsa är en av de viktigaste förebyggande åtgärderna och med denna bok bidrar Anicia med sina erfarenheter.

Lidelsefull och subtilt, personligt och nära. Det kräver ett stort mod att skriva så utlämnande och privat men det modet besitter Anicia.
Prosa, poesi och anekdoter om det mörkaste mörka och samtidigt ett hopp om tröst.

Jag är övertygad om att många kommer att känna igen sig i texterna och jag hoppas att än fler kommer att finna tröst i denna bok.


Izabelle Åman

Speedreader

 Jag gillar att läsa om kvinnoöden under tider som fortfarande var väldigt styrande av män. När jag kommit en bit in i boken slås jag av huvudpersonen Emmas rädsla för sin son som är ett . Hur man kan leva tillsammans med någon som en fånge i sitt egna hus? där någon ser på en med ett hat precis som hennes son Axel. Jag känner väldigt mycket inför Emma som person, jag vill kliva in i boken och hjälpa henne.

Det finns ett vemod som löper som en röd tråd genom hela berättelsen. Stina skildrar gränsen mellan lycka och olycka på ett vis som gör att man förstår hur snabbt saker kan förändras. I mjölnarens spår, är i sina delar väldigt gripande men – en del kring historien om Emma själv i hennes ungdom kunde kortats ner. Vad som är bra är att man uppmärksammar människors beteende, att inte ”se” vad som sker mitt framför deras ögon av rädsla kanske?


Läs hela recensionen på: Speedreader

Nära och gripande
Har just läst ut "Kvinnan på stigen". Jag har fått följa huvudpersonen Johans väg till vuxenlivet. Det liv som skulle bli så annorlunda jämfört med hans egen uppväxt. Författaren har en förmåga att få mig som läsare att känna mig nära. Jag är där när jag läser och jag kan känna precis allt. Det är så smärtsamt att läsa om alkoholens dragningskraft. Men att i det också kunna skildra det fina som händer, glädje och kärlek, är skickligt. 
Kvinnan på stigen gör Johans samvete påmint. Det är spännande, ja faktiskt skräckfyllt gestaltat flera gånger. Personligen tänker jag att kvinnan inte finns fysiskt närvarande. Det gör det ännu mer spännande tycker jag. 
Författaren berättar rakt på, utan en massa onödigt inlindande. Det blir äkta. Den bör inte lämna någon läsare oberörd. Jag sitter med en massa känslor nu som kastas runt i mig när jag tänker på Johan och hans familj. Trots att det gör ont i mitt hjärta så ler jag ändå när jag tänker på den magiska insikten Johan får i slutet av boken. Den var så fin och inger hopp. 
Jag kommer definitivt att läsa del 3 också då jag nu läst både del 1 och 2, i denna fina och spännande trilogi och jag kan varmt rekommendera alla andra att göra detsamma. 
Tack Lars Alm för ännu en jättefin läsupplevelse.  

Uffe


Läs fler på: Kvinnan på stigen recensioner

Jag förundrades också över hur fint allting var i Elysien
Ett härligt fantasyäventyr med inslag av kärlek - ett lyckat koncept, om ni frågar mig. Det är lagom långt samtidigt som själva historien kändes ny och fräsch. //
Författaren är också riktigt skicklig på att komma på fina namn. Doressea, Dorien, Elysien, Isondra, Avien, Nimriand, Evanriand (om jag minns rätt), samt det vackra språket som påminner om alviska. För övrigt så förtjänar alla fantasyförfattare som kommer på sina egna språk ett stort plus i kanten. Själv tycker jag verkligen att det förhöjer upplevelsen. //
Jag förundrades också över hur fint allting var i Elysien //
Jag rekommenderar "Avien" till alla som gillar fantasy och kärlek och ser redan fram emot nästa bok!


Lovisa Wistrand, författare

2018/06/04
En underbar bok som jag lovar berör alla som läser den. En varm, spännande bok som väcker många minnen till liv inom mig. 
Tack Teresa Thurell! Du är en gåva till världen! 


Annie Hernach Wennerstrand

Pias Lilla Kulturblogg
Såg att någon sagt att intrigen är som hämtad från Vilhelm Moberg och det kan jag hålla med om.
Det är lite för tråkigt och tragiskt för att det ska falla mig i smaken. // Ändå är det något som lockar mig att läsa vidare. Jag vill veta hur det går för Emma. En av de lyckligaste scenerna är när hon och Elsa drar lakan av möblerna och hon lägger sig på golvet för att skratta. Den scenen såg jag framför mig, klart och tydligt.
Storyn utspelar sig på gården och det är inte så många fler miljöer som beskrivs. // Boken kom till efter ett besök i ett gammalt hus, skriver Stina. Det är kul att fler får storys av ett hus eller en miljö och sen sätter sig ner för att skriva om det.


Läs hela recensionen på Pias Lilla Kulturblogg

Bra böcker
Tidigt i boken låter Emma en klänning som hon fick av sin far i sin ungdom spela upp minnen från en svunnen tid. Detta fick oss att börja tänka på hur starkt kläder faktiskt är förknippade med minnen. Generellt är det faktiskt en sak som vi tänkte på då vi läste boken hur författaren inte viker från att utreda karaktären av minnen från ens eget liv. Hur och vad minns man?
//I mjölnarens spår är intressant och språket stundvis nästan poetiskt med den är tragisk och varken läsare eller Emma ser mycket hopp om att det ska ske en ljusning.
En sak som är central och berättas på ett detaljerat och beskrivande sätt i boken är Emmas relation till sin far. Relationen är en intressant blandning av aktning och svek som lyfter läsarens intresse för historien.


Läs hela recensionen på: Bra böcker

Lättläst och välskriven!

En mycket lättläst, men samtidigt väldigt välskriven och genomtänkt bok. Berättelsen i boken behandlar ett högaktuellt och viktigt ämne som det måste skapas en diskussion kring. Bokens innehåll ligger skrämmande nära oss i vår vardag trots att den är dold under den "fina ytan" som vårt samhälle så gärna vill ge sken av. Boken var både spännande och fängslande redan från första sidan och sedan ända fram till slutet där något oväntat och sorgligt inträffar. Mycket bra bok helt enkelt, och dessutom väldigt snygg! Tycker absolut att ni ska läsa den.


Linnea Andersson

En fin symbol för att det är med kvinnorna det börjar!
Jag gillar verklige den här typen av initiativ. Ingen av kvinnorna på Spiken är speciellt känd, men samhället är och miljön är så pass speciellt att det lämpar sig för en bok. Boken är skriven i korta fragment och vi som läsare får själva pussla ihop helheten. Det är skönlitterärt, men bygger på verkliga historier. Det fungerade bra, men jag tyckte att det var lite korta avsnitt och hade velat ha mer fördjupning på många ställen. //
Jag vet inte om det är medvetet feministiskt, men jag tyckte att det var roligt att boken om männen fått namnet Där vägen slutar, som om jag förstått det, är det är vad Spiken kallas i folkmun. Boken om kvinnorna heter istället Där vägen börjar, det som Veronica och Linda tycker att deras hembyggd är. Det blir en fin symbol för att det är med kvinnorna det börjar.


Läs hela recensionen på: Feministbiblioteket

Skickligt!
Relationsroman som rör sig mellan dagens Lund till 1800-talets Sevilla. En sammanhållande länk är flamencon samt det månformade ögat. Trådarna vävs samman till ett spännade avslut, skickligt!

Anneli Pehrsson

Hoppas på uppföljning av denna förträffliga debut!

Jag blev snabbt fångad i de parallella historierna som skapade en spänning och nyfikenhet.

Bra miljöbeskrivningar som var lätta att identifiera sig med. Spännande berättelser med många bottnar, som ger mersmak. 

Anki Sundelin

Trovärdig!
Den har en realistisk vardagsskildring som går lätt att känna igen sig i. Trovärdig. Spänningen stiger när vi förflyttas bakåt i tiden och får möta huvudpersonerna där. Skickligt sammansättning av de två världarna. Läs den!

Mariette Hellgren

Intelligent och ytterst välskriven fantasy
Jag har fått följa med på Isondras resa, som inledningsvis har som enda mål att rädda sin älskade lillebror. Som läsare får jag dock snart klart för mig att det handlar om mycket mer än så. Det blir en resa ut i magisk fantasi där Isondra får lära sig mycket om sig själv och om världen utanför Dorien. 
//
Redan efter de två första kapitlen förstod jag att det här skulle bli något speciellt. Orden dansade fram i ett berättande som hade ett osedvanligt bra flyt. Behagligt och bra. Det kändes nästan inte som att jag läste. Berättelsen bara kom till mig på något magiskt sätt. 
Intriger, såväl kärlek som makt, och miljöer är skickligt uppbyggda och mycket bra beskrivna. Det är imponerande med tanke på att det enbart är fantasivärldar vi rör oss i. // Jag får också lära känna karaktärerna. Beskrivningarna av både utseende och personligheter sker på ett intelligent sätt. Även här kommer jag nära i berättelsen. 
Dock blir jag lite frustrerad över Isondras beteende. Lite för ofta blir hon obstinat och ironisk i situationer där hon egentligen borde vara livrädd. Det hade varit mer trovärdigt, om man kan prata om trovärdigt i fantasivärldar, om man tonat ner det lite och om det inte skett så ofta. 
//
Som helhet är Avien en mycket läsvärd och välskriven berättelse. Jag kan varmt rekommendera den. Stämmer det att författaren är debutant? Wow! 


/Uffe 
Läs hela recensionen på Recensioner Avien.

Spännande och andas mystik!
"De dödas själar" är verkligen fartfylld! Inga tråkiga passager utan det händer något hela tiden. Det var ett tag sen jag läste "Den åttonde dimensionen" så det tog ett litet tag innan jag kom in i handlingen igen och kom ihåg vilka karaktärerna var. 
Allas historier är spännande och andas mystik. Detta gör att man vill läsa vidare, vidare och vidare för att få reda på vad som ska hända. 
Betyg: 4 /5

Svenska böcker: Kristina Suomela

Väldigt målande
Jag vill tipsa er om en bok jag fick hem för några veckor sedan. Den heter Skammen är inte din och är skriven av Anicia Sundström Ericsson. 
Jag plockade upp boken och la inte ner den för än den var slut. Det som för mig är väldigt attraktivt med boken är att den är skriven i diktform, något jag själv önskade att jag behärskade. Anicia skriver om psykisk ohälsa och hennes väg mot helande. I boken är hennes dikter daterade vilket gör det väldigt målande och ger ordet ”resa” kontext. Jag tänker att Anicias dikter kommer att slå olika hos olika personer och ge dem olika innebörd beroende på i vilka händer boken vilar. Det är för mig det som utmärker en bra dikt.

Jag vill speciellt tacka @aniciaeriksson för kapitel 5 som heter ”pappa och sorgen” det kändes och det var skönt att få känna..
.
”Du fattas mig. Ungefär som ett förlorat ben eller två men inte alls ändå. För du fattas mig osynligt och inombords. Du fattas mig. Överallt och ingenstans. Du bara fattas. Jag är halva dig så halva mig fattas mig. Död under mark amputerad bortopererad för alltid separerad. Jag behöver dig för att förstå mig men du bara dog du”.


AlexandranRejsmar

Jag skulle vilja se en unik och fantastisk film om dramat i de milsvida skogarna i Lainio, skriver Sven Nyberg på kuriren.nu.
Vidare skriver han: Alm visade redan i sina första böcker sin förmåga att skapa dramatik kring sina gestalter. Läsaren får nu dela Hilmas växande oro för dottern. Kommer hon att överleva? Selmas och Irmas strapatser ute skogen blir allt svårare. De går ner sig i blöta myrar, ingen mat har de och ingen möjlighet att göra upp eld. Berättelsen verkar trovärdig. Alm är förtrogen med både med bygdens natur och kultur.


Läs hela recensionen på Norrlandskuriren

Trevlig magi om viktiga frågor!
Här får vi möta många sköna karaktärer. Magi och härliga naturupplevelser blandas i högst aktuell verklighet. Stjärnsystrarna har förmåga att få uppenbarelser i form av visioner vid hemliga ritualer. Visioner som visar sig slå in en efter en. Kärleken blomstrar på flera plan och i olika åldrar. Härligt. Man kan känna doften av skog och framför sig kan man se den undersköna källan med sitt läkande kristallklara vatten. 

Boken är lättläst med enkelt språk och den är lätt att förstå. Att rädda skog är ett viktigt ämne och det märks i berättelsen att författaren brinner för miljöfrågor. Frågor som i vissa korta partier i boken nästan är på vippen att ta över själva storyn. Det är en vacker bok som man blir glad av att läsa och den kan läsas av alla. För egen skull och min högst personliga smak hade jag dock önskat att de båda parterna i huvudintrigen hade brakat lös lite mer kraftfullt och lite tidigare i berättelsen. Det blir lite väl trevligt emellanåt. Men när boken är slut kommer man i alla fall på sig att sitta med ett leende på läpparna. Jag tycker att så många som möjligt ska läsa den. En fin berättelse och ett ack så viktigt och aktuellt ämne. Tack för trevlig läsning Teresa. 


Uffe 

Läs hela recensionen på: Recensioner Stjärnsystrarnas hemlighet

Så roligt att se hur han har lekt med svenska språket.
Jag har bestämt mig att hänga på den isländska traditionen att läsa bok varje julafton. Redan i november hade jag valt Bernd Kreutzfeldts Årsgångare. Temat folktro lockade mig, förstås. 
Jag är ganska bra påläst om myterna runt julnatten och fick träffa många gamla "bekanta" i boken. Utöver det fick jag bli en del av det kompisgäng som Bernd har skapat. Ibland kändes det verkligen som om jag satt hos dem när de berättade om sina upplevelser. 
En extra bonus är språket i boken. Som jag själv har författaren tyska som modersmål och vissa formuleringar fick mig att le brett. Så roligt att se hur han hat lekt med svenska språket.


Michèle Maurer-Glatthard 

Sagolika miljöer och förföriskt vackert språk
Inte förrän jag började läsa "Trollsländor" förstod jag hur mycket jag saknat både författaren och de sagolika miljöer hon målar med sitt förföriskt vackra språk. Jag ville verkligen tillbaka till Lövjekarlen och hans vandringar. 
Direkt i bokens början överraskar författaren mig. Jag finner huvudkaraktären på en plats jag inte hade förväntat mig. Omedelbart ser jag till att alla mina sinnen är koncentrerade. Intressant, nu vill jag veta ännu mer, helst direkt, vilket gör att jag läser vidare omgående. Om det är ett medvetet drag av författaren måste jag säga att det är otroligt skickligt gjort. 
Att följa karaktärerna gör många gånger ont. Men de är också beskrivna med en stor portion kärlek. Man får känslan av att man känner dem. Att man nästan själv kan prata med dem, ja nästan ta på dem. Hur nära känslan är blir extra tydligt när någon av dem försvinner ur handlingen. Förutom att tårna fyller ögonen känns det också som någon mycket nära mig fattas. Fantastiskt. För er som, av någon anledning, ännu inte lärt känna Lövjekarlen och alla de andra ber jag er genast att börja läsa vad denna författare har att berätta för er. Vänta inte längre än några hjärtslag innan ni beställer hennes böcker. Ni har allt att vinna. Tack för ännu en sagolikt vacker och fin läsupplevelse.


/Uffe

Det här är en otroligt viktig bok!
Att våga berätta om sina upplevelser och sitt mående är så viktigt, både för sig själv för att kunna hantera det, men även för andra som antingen varit i samma situation eller som står nära någon som varit det. 
I den här boken får vi ta del av författarens egna historia genom både dikt och prosa. Boken är indelad i tre delar där den första handlar om den våldtäkt hon utsattes för. //
Den andra delen handlar om hennes pappa som var alkoholist under hennes uppväxt. Bara ett år efter att han lyckats ta sig ur sitt beroende drabbades han av cancer som sedan ledde till hans alldeles för tidiga död. Och att han därmed inte längre finns hos henne.
I den tredje delen har hon träffat sin pojkvän, vilket har gjort att hon återigen känner att livet är värt att leva och hur fantastiskt det är att han kan älska henne efter det hon varit med om. //
//Handlingen är som ni förstår väldigt tung emellanåt, och ibland gör det så ont i mig att jag måste ta en paus. Men ganska snart måste jag plocka upp den igen. Jag vill läsa vidare. Jag vill ta del av berättelsen. // Språket i den här boken tilltalar mig verkligen och gör att texten blir så drabbande, så lätt att ta till sig.//


Läs helarecensionen på: Mia Linden

Spännande och medryckande fantasy där relationer och karaktärer är viktigare än kriget som bara finns med i bakgrunden. Mitt sjuttonåriga jag älskar den! Spirande kärlek, stark vänskap och en hjältinna som växer och blir starkare. Och jag tycker om världens magi - kunskapen.
Ser fram emot fortsättningen!


Frida Hallber Goodreads

Detta är en viktig, mycket rik, välskriven, lättläst och faktainriktad bok om många av vår tids stora frågor.
Sven Ruin är mycket väl insatt i de många frågor han behandlar. Bokens framsida besvarar författarens fråga i titeln. Man kan tyckande att titeln är nedsättande, men efter en läsning av boken upplever man och dras in i en stark känsla av frustration från författaren och egna erfarenheter.
Temat i boken är att svenskarna låter sig luras av politiker, myndigheter, medier och företag på ett sätt som håller på att föra landet helt ur kurs och sätta demokratin och självständigheten ur spel. Sven Ruins kan vara att vi svenskar har utvecklat ett slags godtrogenhet som leder till att vi blir lurade eftersom svenskar är ett i grunden ärligt folk. Svårt att bevisa förstås. Många har inte förstått att det finns svensk propaganda och att informationen vi får från våra medier ofta är hårt vinklad.


Anders Romelsjö
Läs hela på: Global politics

En liten bok till formatet men med ett otroligt stort och viktigt innehåll!
Känslorna blir så starka när hon sätter ord på skammen och skulden som tynger henne, ibland så känslomässigt starkt att jag bara måste stanna upp och andas./det fasansfulla sexuella övergreppet och den psykiska ohälsan fylld med skuld och skam, får mina känslor att svämma över.// en bok som jag varmt rekommenderar, betyget kommer från hjärtat och kan inte bedömas i siffror.


Läs hela på: Ann@bok_ann

Hjärtskärande hemsk, men åh så vacker - och viktig!
Anicias bagage, mörker och demoner har så många likheter med mina egna - den otrygga uppväxten, sjukdom och död i familjen, övergrepp, psykisk ohälsa, och den ständiga jakten på varje liten ljusglimt i allt det svarta. Det gjorde att boken stundvis blev så övermäktigt tung att jag var tvungen att pausa läsningen, ibland i flera dagar. #metoo

Mörkret till trots skiner boken som en stjärna mot en nattsvart himmel, och ger hopp om att mörkret aldrig är oövervinnerligt.

Att boken är viktig har att göra med stigmatiseringen kring hemska upplevelser och psykisk ohälsa, och skulden som den utsatte och sjuke ofta lägger på sig själv. "Skammen är inte din" syftar till att ge kunskap om ämnet, och att förändra samhällets föråldrade och fördomsfulla syn.

Du är fantastisk, Anicia. Att du vågar öppna ditt hjärta för alla att se, mitt i läkeprocessen, är så otroligt starkt. Du imponerar och inspirerar, och jag tror stenhårt på att din bok kommer att kunna hjälpa andra. Kanske är de vilse i mörkret, kanske har de börjat greppa efter ljuset, kanske är de ute på andra sidan av tunneln... Oavsett så är "Skammen är inte din" en bok som kan hjälpa till att läka en trasig själ.


Maria Wälsäter

Vill se mer av Doressea

Fint världsbygge, spännande karaktärisering och trovärdig huvudkaraktär som driver handlingen framåt. Hade gärna sett mer av världen och hoppas snart få möjlighet att läsa uppföljaren.

– Marika Lövström, läsare

Avien är så bra!

Maria har en fantastisk känsla för flyt, och hennes “Avien” är som en flod genom ett vackert sagoland. Allt sitter i texten, det blir aldrig för kort, för långt eller tråkigt. Man kan tro att Maria är född med pennan i sin (magiska) hand.


– Louise Baumgärtner, författare

En riktigt läsvärd roman
En fin roman som skildrar livets olika skeenden. Vi får följa och lära känna karaktärerna genom både kärlek, svek, hopp och avgrundsdjup sorg. Författarens målande och inlevelsefulla berättande drar en med in i bokens handling och gör det svårt att lägga den i från sig, på ett sätt som bara riktigt välskrivna romaner kan. En riktigt läsvärd roman, och jag ser fram emot att läsa mer av författaren i framtiden!


Anna

En berättelse som får mig att vilja tro.
De flesta av oss har säkert hört talas om själslig kärlek men inte funderat närmre på vad det egentligen är. Efter att ha läst den här boken blir det fullkomligt klart, åtminstone för mig, vad det innebär. // 
Michelle lyckas måla upp de mest sagolika av miljöer och hon skildrar sina karaktärer på ett sätt som gör att jag kommer dem riktigt, riktigt nära -ibland för nära. För lika mycket som jag kom att älska vissa av dem avskydde jag andra. 


Linda Gabrielsson

Läs hela reacensionen på: Recensioner Bärnstenar i vattnet.

En hissnande läsupplevelse!
Jag tror mig vara rotad med båda fötterna på jorden så det var med stor nyfikenhet jag tog mig ann boken: ”Den åttonde dimensionen” för att låta mig ledas in i magins och det övernaturligas värld. Och visst blev det en hissnade läsupplevelse. En läsupplevelse där  författares penna skickligt kastade mig mellan den reella världen och händelserna i en fiktiv parallell värld. En värld bestående av sju dimensioner.
//
Från det att jag öppnade första sidan i boken var jag fast. Jag sträckläste den idag (läs söndagen den 19/8-2018). Boken stegrade hela tiden min läsupplevelse. Den har en utmärkt framåtriktning där författaren har varit noggrann med kronologin, och trots att jag som läsare befann mig mellan två världar så hade jag aldrig några problem att ta till mig händelseförloppet. Karaktärerna är fint utmejslade och när jag läser miljöbeskrivningarna känns det som jag upplever det på plats och ställe.
//Ser med spänning fram emot efterföljaren: ”De dödas själar”.
Tack för en fin läsupplevelse Uffe!


Läs hela recensionen på Recensioner Den åttonde dimensionen.

Vilken debut!
Ganska snart fick jag associationer till Jens Lapidus fängslande och fartfyllda stil. Ändå har Anna Ocklind något helt eget att komma med. // Hursomhelst är det en lysande debut av en skicklig författare som lyckas hålla många bollar i luften - och att inte tappa en enda. Ser fram emot uppföljaren!


Ing-Marie Bergh
Läs hela recensionen på Bokus