I vår nätbokhandel säljer vi våra författares böcker. Vi levererar inom 3-5 arbetsdagar.
I menyn till vänster hittar ni recensioner per utgiven titel och nedan kan ni läsa de senaste recensionerna.

loading...

Karaktärerna är älskvärda

Torbjörn Engström tar med läsaren på en vandring från Skanör till Köln, en resa fylld av musik och vänskap. 1400-talet var minsann ingen lätt tid. Är det inte pesten som hotar så är det en nitisk präst som lurar bakom ett hörn. Människorna vi möter verkar dock för det mesta ha en sannerligen duktig skyddsängel. 

Romanen är lätt att ta till sig och karaktärerna är älskvärda, även de som vi bara får träffa en kort stund. Mest gillar jag författarens ton som påminner den om morfars sätt att berätta historier. Michèle Glatthard (författare)
 

Viktig och angelägen bok!

Jag har just med stor behållning läst färdigt din roman Jag är du Du är jag. Jag tyckte att den var både intressant och spännande. Jag bedömer den också som en viktig och angelägen bok. En detalj som jag uppskattade var det okonventionella slutet, att du bara satte punkt när berättelsen är färdigberättad, utan att så att säga avtona boken. Att det är [xxx] som fixar Kapten Stor är också oväntat och en bra upplösning. (Om jag ska klaga på något så är det väl en mindre viktig småsak, du berättade onödigt ofta om hur det går till när Amina duschar). 

Tack för en fin läsupplevelse!

Torbjörn Engström (författare)

Stark och gripande bok!
Denna bok var riktigt bra den satte spår i ens hjärta & 
Shewins livsöde är svår att glömma
Jag tycker att den är en 
Stark Gripande bok en bra Bladvändare som sätter sig &
En bok man Aldrig glömmer
Av mig så får den 5 av 5 hjärtan.


JT BOCKER (Instagram)

Ödet är grymt men berättelsen är fylld av hopp!
Denna berättelse gör ont djupt inne i hjärtat. Lövjekarlens kärlek och förvivlan är så påtagliga! Jag har sträckläst boken och känner att mitt hjärta vrider sig i smärta. Ödet är grymt  men berättelsen är ändå fylld av hopp. Jag kan bara säga tack. 


P Lundqvist

En gedigen historielektion

Ibland måste man som läsare vidga sina vyer. Jag älskar historiska romaner men vikingatiden är ny för mig. Att läsa en förlagskollega kändes givet. 

Olle Nåbo är otroligt kunnig i ämnet och lotsar läsaren genom maktkamper i 1000-talets England, Norge, "Sverige", Ryssland och Polen. Det finns en hel del karaktärer att hålla reda på samt deras förhållanden sinsemellan. Jag är helt övertygad att en läsare som är insatt och intresserad av tidsperioden kommer att sluka denna bok med stor njutning. För mig var det en historielektion som jag tackar ödmjukast för.

Michèle Glatthard, författare

Att läsa Louise Falks bok gör ont!

I Louise Falks självbiografi får vi följa med henne från att hon insjuknar 15 år gammal i anorexi. Berättelsen vittnar om en kamp, inte bara mot hennes sjukdom, utan även mot sjukvården som stjälper mer än den hjälper.
     Att läsa Falks bok gör ont. Att tänka sig in i hennes och familjens kamp mot hennes sjukdom och den oförstående sjukvården genererar en hel del ilska och sorg. Det gör stundtals riktigt ont i hjärtat att läsa. Jag hoppas, och tror verkligen, att man idag kan vårda personer med anorexi och att Louises berättelse inte återspeglar dagens situation inom vården. Den är ändå ett viktigt dokument att ta lärdom av. 
    Personliga berättelser kan jag inte lägga ett omdöme i siffror på. Berättelsen är tung, men det finns ändå ett spirande hopp som försiktigt kämpar sig fram. En del upprepningar, men språket flyter bra. 

Tack till @louise_boken för att jag fick läsa din bok!

Diana @ dianas bokhylla

Spännande faktabok i romanform!
Tryggare kan ingen vara 
är rubricerad som thriller. Den är mer än så, en spännande faktabok i romanform. En ögonöppnare om en möjlig storpolitisk komplott för att mörda Sveriges statsminister Olov Palme vilket inträffade den 28 februari 1986.
Lars Amber är journalisten Richard Beers författarnamn. Gedigen faktaforskning finns redovisad i boken insmugen i den pågående handlingen. Journalisten Robin ”Hood” Dahlberg följer modigt och på gränsen till huvudlöst spår till människor som är forskare, vapenhandlare och mullavänner. ”Farliga” människor vars hårda nypor Robin också får smaka på. Men de har pusselbitar som kan göra Palmekomplotten synlig och fattbar.

Läs hela på:
DAST Magazine

Spänning blandat med kärlek och magi, glädje och sorg.
Tycker ni om två berättelser från olika tidsepoker som knyts ihop till en? Spänning, kärlek och saker som vetenskapen inte kan förklara? Då är Contra Tiempo av Pia Hillerblad en bok för er! Här möter vi narkossköterskan Maria som varje natt har en återkommande dröm, så verklig att hon inte kan få den ur sina tankar samt AT läkaren Stefan som är gift och nyligen flyttat tillbaka till Sverige. De två möts på sjukhuset och dras oemotståndligt till varandra trots att han inte är fri. Trine med den halvmåne formade pupillen vilken visar att hon hör till Nintus barn som sedan urminnes tider försöker få människor att göra de rätta valen är gift med Stefan. Hennes första uppgift från mästaren var att gifta sig med Stefan och styra honom mot sitt rätta öde, men när det är dags att släppa taget hon har inte räknat med att själv fått känslor för honom, vilket trasslar till uppdraget. Samtidigt får vi följa det omaka kärleksparet Mariam och Esteban från 1800-talets Sevilla som kämpar för sin kärlek. Författaren skildrar både karaktärer och miljöerna i de båda tidsepokerna väldigt bra och det är inte svårt att följa med i de båda historierna. Som sagt spänning blandat med kärlek och magi, glädje och sorg.


Susanne Karlsson

 Känner mig helt omtumlad. Hur kunde detta hända????
Jag tycker Du är fantastisk som har skrivit denna viktiga bok – det har ju medfört att Du behövt återuppleva dessa hemska tio år. Det som etsat sig fast i mig är det faktum att i denna olyckliga gosse har det under alla åren funnits en kärna, som på något konstigt vis ändå vetat att någon gång skulle även han få bli ”en människa bland människor”. Martins försök att kuva Dig gick helt i stöpet!! Vilken tåga i ett försvarslöst barn!
Att läsa Din bok är en känslosam resa. Men jag har njutit av Ditt sätt att behandla vårt vackra svenska språk. Du har vågat ”ta ut svängarna.” Det var intressant med mannen, som kallades Bamse. Tänk att han på ett sådant försynt sätt kunde ge en yngling en för livet så viktig läxa!
Tack för att Du tog itu med att skriva boken! Och en eloge till både Dig och Din fru att Ni lyckades skapa ett gott liv för Er själva och era barn
.
 

Vardagens lunk kan vara nog så  dramatisk som underlag för en roman.
Alm bygger skickligt upp en stämning, en känsla att något stort ska hända. Och visst händer både smått och större – fast i en annan dimension än den gängse med tydliga förövare och offer. //
bokens läsvärdhet ligger mest i skildringen av byn; snacket och skvallret och fördomar som ingen går fri från. Det finns sår och outtalade saker mellan folk, sånt man aldrig pratat om eller velat gå till botten med. Även i Marko Jatkos familj – i nutid och i dåtid.
När jag lägger igen romanen kommer jag på mig med att undra hur det ska gå för Marko, som efter att ha gett staden Kiruna en chans återvänder till byn och – vadå? Hans mammas undangömdamen upphittade dagboksanteckningar skaver i hans inre.
Lars Alms prosa är enkel och fungerande, men som redan sagts är det som skildrare av stämningar han håller hög klass. 


Ingemar Nilsson
NSD

En bok som ska läsas framför allt om man jobbar med ungdomar.

I Södertälje bor Johanna, Zandra, Fatima och Riita. De är alla väldigt trasiga på grund av saker de har varit med om. De lever stökiga liv och har egentligen ingen lust att förändras. 

Det är en mycket mörk historia som delvis är baserad på verkliga händelser. Som läsare och tidigare lärare i grundskolan känns det tröstlöst. Det är inte så här barn och ungdomar ska ha det. Det är samma förtvivlan jag ibland kunde känna när jag inte kunde hjälpa mer. 
Trots detta tycker jag att det är en bok som ska läsas framför allt om man jobbar med ungdomar.


Jenny M (jenny_shima)

Habil roman om uppbrott i stadsomvandligens Kiruna

Romanen "Berget, staden och kärleken" gör avstamp i januari 2018 med att vi möter huvudpersonen Per, som är gift med Mona som han har två barn med. I sovrummet hänger en kopia av Munchs berömda målning "Skriet", som till och från beskådas av Per som då alltid undrar varför Mona framhärdar med att vilja ha kvar tavlan i sovrummet.
Och denna morgon då romanen inleds tycker Per att Mona uppför sig extra konstigt, vilket senare under dagen bekräftas då han får det chockerande beskedet via telefon: Jag har träffat en annan, jag vill skiljas. 
Anslaget är klassiskt och likaså de följande frågorna hos Per: Varför? Hur länge har smusslandet bakom ryggen pågått? Hur ska det gå för barnen?Varför har jag inget märkt? Et cetera.
Uppbrott innebär förändring och kanske nya möjligheter. Och lite grann tänker jag upplösningen av Per och Monas relation som en sorts allegori till förändringen av Kiruna som stad. Fel eller rätt?
Huvudpersonen Per (författarens alter ego) har kvinnotycke, men pendlar hela tiden inom sig om vad som är rätt eller fel, och velande blir lite av hans signatur som i slutändan ofta orsakar huvudbry. Inte sällan när alkohol är inblandad och det kortsiktiga tar över. Fast inte med Melody, hon med den mjuka rösten som jobbar på dagiset som tar hand om hans två barn. 
Det vill säga när Per jobbar på det företag där hans närmaste chef inte sällan är frånvarande och alltmer ifrågasatt, och där besparingar är påbjudna från ledningen i Stockholm. 
Författaren skildrar med säker penna i synnerhet just nämnda delar i boken. Och inte minst bottnar det i egna erfarenheter av alkoholens inverkan, på beslut eller bara i mellanmänskligt varande. 
Alm kan sitt hantverk väl och jag läser hans femte roman med behållning. Persongalleriet är skildrat på så sätt att människorna blir levande och angelägna för mig som läsare. Men vad som kommer att hända Per, Mona, Melody, Eivor, Ernst (Pers pappa) med flera blir, med något undantag, alltmer förutsägbart. 
"Berget, staden och kärleken" är ändå en habil roman. Gott så.
  

Ingemar Nilsson NSD

Den var jättebra!
Nu först har jag läst den och den var jättebra. Tror inte att den fått så mycket uppmärksamhet som den förtjänar.
Om du tycker om tidigare liv som flätas samman med de nuvarande, kärlek, flamenco och lite magi, tycker jag att du ska läsa den!


Frida Hallberg

GRIPANDE Skildring!

Boken är en gripande skildring av ett utsatt barn, men likväl en berättelse om en pojke som överlever, visar en osannolik styrka och upplever en livsvändning, som han till fullo tar vara på. Språket är lättfattligt och oförblommerat. //

Boken är viktig och kan utgöra ett centralt inslag i socionomutbildningen. Texten är också ett betydande historiskt dokument om barnavården, men också en fantastisk historia om hur svåra uppväxtvillkor kan övervinnas och leda till ett gott liv.


Publiceras i BTJ-häftet nr 15, 2021.
Lektör Maria Fridstjerna

Albert är en fiffig gosse!
Boken är i stort format med kraftfulla, svartvita illustrationer av Dennis Jakobsson. Albert, nio år, bor i det lilla öriket Zengali. //Den livliga sjöfarten till och från hamnen har dock avstannat på grund av sjörövare, som med sina steam punk-inspirerade fartyg kretsar runt öarna. Albert är en fiffig gosse, som tillsammans med kungens dotter Felicia föreslår en lösning.
//Språket // gör berättelsen lätt att hänga med i. Den storstilta texten luftigt satt och de många illustrationerna bidrar till den trivsamma helheten.


Publiceras i BTJ-häftet nr 13, 2021.
Lektör Gunnar Åberg

Ett konstverk!
På omslaget till Johannes Dauns De rotlösa står att boken är en roman om ”en stad i förvandling”. Närmare bestämt handlar den om industrialiseringen av Sverige, sådan den upplevdes i en mindre industristad på 1880-talet.
I centrum för berättelsen står ett kollektiv som hålls samman av att medlemmarna bor i samma hus: en hantverkare på dekis, hans familj, samt några inneboende arbetare.
 Daun är historiker och hans samhällsskildring är mycket övertygande. Dessutom är De rotlösa en synnerligen välskriven roman.
 Kollektivromanen är en svår genre, men hos Daun blir den ett utmärkt verktyg för att skapa en mångfald av perspektiv på komplexa historiska processer. Stilen – som är lätt arkaiserande, och därmed bidrar till känsla av historisk autenticitet – imponerar också.
Mot slutet av romanen skriver Daun om böcker som utmanar läsaren att ”reflektera över samhället man lever i och dess utveckling”. En sådan bok är De rotlösa. Och därtill är den ett konstverk.


Magnus Nilsson
Professor i litteraturvetenskap / Professor, comparative literature

Daun gör ögonblicks-bilderna glasklara
I en stad som fortfarande håller på att formas av de villrådiga människor som söker sig dit och kugghjulen vars tänder just har hakat fast i varandra. Under några korta, men avgörande veckor får man som läsare stå på tå och kika in genom fönstret till ett av alla de hushåll med trötta fabriksarbetare, naiva ynglingar och familjer vars dynamik präglas av en enda sak - nöden. Individer som saknar koppling till varandra och platsen, men som tvingas dela kök och vardagens kval för att dagspenningen helt enkelt inte räcker till något annat. Som har flytt landsbygden till fots, tar sig en sup i ett halvt äggskal för att mäkta med spinneriets hårda jargong och försöker att andas genom smutsen och det virvlande dammet. På något outgrundligt vis lyckas Daun göra ögonblicksbilderna glasklara, trots att läsaren aldrig får reda på hur karaktärerna eller platserna ser ut. Bara vilka omständigheter som format deras tillvaro. Sidorna är fyllda av realistiska detaljer och tidstypiskt språk i ett högt tempo där Dauns bakgrund som historiker och antikvarie skiner igenom, och som läsare är det svårt att inte vurma för var och en av de rotlösa. Romanen är en intressant och ödmjuk påminnelse om de som gått före. Om vilken ansträngning som krävs för att kväva en upprorisk instinkt och rätta sig i ledet.

 Josefine Hektor, 260520
Läs hela recensionen på: Daun recensioner

Ett brinnande eldklot!

Boken har legat som ett brinnande eldklot och väntat på läsning, men i dag har jag läst ut den. Fy satan va bra du skriver! Det har varit fantastiskt att få följa dig men oj så ont det gör! Det var tur att det också finns glada tillfällen som du beskriver. Ja det är mycket att ta till sig och smälta och fundera över.


Karin Wikell

Den svenska småstaden i nytt ljus i nyutgiven historisk roman
I De rotlösa skildras livet i en stad, där ett spinneri är den nya stora arbetsgivaren, under några höstveckor på 1880-talet. Läsaren får följa en grupp människor som har gemensamt att de hyr boende på samma hantverkargård och att de av olika skäl har kastats in i livet i den växande staden. Men de är en salig blandning av kvinnor, män, barn, ungdomar och vuxna.//
Det är en hård vardag som skildras i den icke namngivna spinneristaden i De rotlösa. Förutom fattigdom saknade många människor en fast punkt i livet eftersom sådant som familj, boende och yrke var osäkra och föränderliga saker. I boken skildras även mobbning på arbetsplatsen, slagsmål mellan ungdomar och sexuella trakasserier.


Läs hela recensionen på: Svenssons nyheter

Fängslande!

Blev fast i denna otroligt starka berättelse. Griper tag i en. Sträckläste i ett par dagar. Givande för många att läsa.
Rekommenderas!
5/5


Maria Broberg (Recensioner - Bokus)

Griper tag i en!
En gripande historia. Släppte den inte förrän jag läst klart. Har läst delar igen. 
Ger så många intryck och tankar. Bland annat om hur illa uppdaterad vården är av ätstörningar. Borde läsas av alla som på något vis kommer i kontakt med ätstörningar och unga med psykisk ohälsa. 

Rekommenderas varmt!


Maria Oscarsson (Recensioner - Bokus)

Mysigt och spännande, inte bara för barn.
Jag valde BORTRÖVAD som min julbok, boken som man tar till sin skönaste fåtölj sent på julnatten och bara myser. 
   Det här är berättelsen om Valter och hans lillasyster Tova som rövas bort av ingen mindre än Trollmor. Vi får följa Valter genom skogen bort till berget när han letar efter sin syster och får bl.a. möta tomtar, Skogsfrun och Näcken. 
Ett härligt litet äventyr! Mysigt, spännande, ibland lite läskigt även om det ”bara” är en barnbok. 

Tack Anna, att jag fick läsa. 

BORTRÖVAD får fem troll av fem möjliga.


Michèle Glatthard (författare)

Jag är helt stum, vilken debut! 
Jag började läsa boken och sedan läste jag och läste och läste och så var den slut.
Vilken fantastisk, inkännande och underbar bok där Madeleine beskriver en otroligt fin vänskap mellan Maj-Lis och Majken. Trots stor åldersskillnad hittar de varandra och tillför varandras vardag det som vi alla människor behöver, en vän att lita på.
De korta kapitlen, språket och ett bra driv gör att det här är en bladvändare.

Jag kan inget annat än säga läs den här fina pärlan. Den kommer att stanna länge hos mig.


Omdöme 5/5
Bokprataren

Underbar!
 En bok som trollband mig redan från början och imponerade oerhört. En schweiziska som målar svenska språket med en pensel som är få svenskar förunnat att klara. Numera betraktar jag naturen ibland från en annan vinkel. Det går att se att älvorna dansar och lyssnar jag noga kan jag höra några spröda toner från näcken. Tack Michèle att jag fått ta del av dina böcker! Jag längtar efter Einar! 
 

Barbro Johansson

Ovanlig bok som skildrar ett lite ovanligt kvinnoöde i en lite ovanlig del av landet.
Berättelsen tar avstamp i Veras sjuksäng, där hon ligger och dukar under i lungcancer medan hon tänker tillbaka på sitt liv. Denna berättelse vävs sedan ihop med en släktkrönika som skildrar hennes förfäders öden och äventyr på 1700-talet (just det århundrade där släktforskning med digitala metoder brukar bli besvärlig på grund av kyrkböckers tendens att brinna upp eller av andra skäl undgå digitalisering). Man får lära sig en del mer eller mindre matnyttigt om Västsveriges historia i allmänhet och Majornas i synnerhet.
Veras förfäder ägnar sig åt jordbruk och framför allt (åtminstone i sidantal räknat) sjöfart. Det är hårt och slitsamt. Männen förolyckas i förtid eller super ihjäl sig medan kvinnorna sliter med hemmets och barnens överlevnad.


Läs hela recensionen på Miljömagasinet

Djupa känslor och ännu djupare kärlek! 

"Relationsromaner är inte min grej", brukar jag säga. Thihi, där fick jag! 

Pia Hillerblad hoppar lätt mellan 1840-talets Sevilla och 2000-talets Lund och snart får jag en känsla av hur de olika tidernas karaktärer hör ihop. Fast riktigt säker är jag inte förrän mot slutet. Mycket skickligt gjort av författaren. 

Contra Tiempo är full av intressanta karaktärer. Som läsare får jag ta del av deras känslor och ibland t.o.m. känslostormar. Jag sveps med som publiken på en flamencoföreställning. Jag blir glad, jag blir berörd, jag blir förälskad, ibland arg och avgrundsdjupt ledsen. Men trots ond bråd död väcker berättelsen hopp: sann kärlek övervinner allt, till och med döden. 


Michéle Glatthard - författare

Boken berör mig och jag har vid flera tillfällen gråten i halsen.
Mycket av det som Viola går och bär på kan jag känna igen mig i. Ibland blir det jobbigt att läsa vidare men bokens korta kapitel och enkla språk gör det lättare att ta sig igenom de tunga ämnen som berörs. Jag gillar att berättelsen skildras ur olika perspektiv och att vi får följa Viola och hennes mamma Elena i både då-och nutid. 


Spohie Carlbrant

Läs hela recensionen på: Recensioner "Allt du aldrig hann säga"

Fin och berörande!
Boken handlar mest om Viola som vi får följa både dåtid och nu. Det är en roman där vi får följa hur en uppväxt med en alkoholiserad förälder påverkar ett barn och alla runt omkring. Viola har en tuff uppväxt med en pappa som missbrukar alkohol. Det är oro, ångest och Viola får bli stor för fort. 
Men så verkar livet bli bättre, pappan förändras och faran är över. Tills telefonsamtalet kommer. Ett telefonsamtal som vänder upp och ner på hela världen. 
Jag tycker att Anicia skriver bra, boken är lättläst och jag fastnar i storyn. Det är en tuff bok att läsa, en bok med mycket sorg men även mycket kärlek. Tryggheten för Viola finns hos mamma när pappan är frånvarande. ”Allt du aldrig hann säga” är en fin och berörande berättelse om något inget barn ska behöva uppleva! 
Stort tack @aniciaeriksson och @ebesforlag ❤️för att jag fick läsa!

Betyg: 5/5!

Lollos bokhörna

Tungt ämne, men lättläst!
Detta är en verklighetbaserade bok där vi med återblickar får följa hur en uppväxt med en alkoliserad förälder påverkar ett barn, en bok som berör mig så mycket på många sätt. Här finns även så mycket igenkänningsfaktor fr min egen uppväxt...långt ifrån allt, men ändå en hel del. Såren, sorgen och sveket och vad det kan göra med ett barn. Mycket bra skriven bok, tungt ämne, men lättläst. Mitt betyg 5/5


Carinas läshörna

Vilken bra bok!
När jag fick boken i min hand tänkte jag "oj vilken tjock bok", när boken var slut önskade jag att den varit dubbelt så tjock.Jag ville inte att den skulle ta slut. Linda, du kan verkligen fånga känslan och skriver med en sådan inlevelse att man bara vill ha mer. Allt ryms i den här boken - spänning, vardag, glädje, sorg, svek, lögner och kärlek. Tack för en fin läsupplevelse!


Carina Kristensen

Fina dikter!
Jag tyckte verkligen om Lottas dikter och kan varmt rekommendera andra att köpa hennes samling. Hon skriver med väldigt fina ord som man påverkas av och jag tror att de skänker många tröst när man upplever sorg.
 
/Helena

Vilken berg- och dalbana!
Det är nästan svårt att hitta ord efter att Maria Wälsäter har fått mig att ropa högt "Va? Nej! Hur f*n vågar du?!?" när jag satt där i solen bara för att några minuter senare utbrista i ett "Åh du din! Det där är genialiskt!" 

Reaktionerna som de sista 30 sidorna framkallade passar även resten av min upplevelse av Stjärnfödd. Ömsom blev jag så glad för karaktärerna att jag inte kunde sluta le, omsöm blev jag så ledsen för dem att jag snyftade till. Verkligen en berg- och dalbana. Och så hade jag hemskt gärna klippt till den ena eller andra både en och två gånger och skrikit åt dem att skärpa sig! Det märks att Maria älskar varenda en av sina karaktärer men det stoppar henne inte att utsätta dem för stora prövningar. 

Världsbygget är genomtänkt liksom mytologin. Det är lockande, spännande och till viss del skrämmande. Samma gäller för känslorna som karaktärerna och läsaren utsätts för. 

Nu hoppas jag att Maria får en lugn sommar med mycket skrivtid, för jag vill då inte behöva längta alltför länge på den tredje och avslutande delen i serien.


Michèle Maurer

Boken är en verklighets-baserad roman som beskriver en familj där det finns ett missbruks-problem.

Boken är skriven med ganska korta kapitel, där vi följer en persons perspektiv i taget. Huvudpersonen Viola och hennes mamma Elena får vi följa i både nu och dåtid, vilket skapar insikter om hur allt hänger ihop men ibland skapar fler frågor än svar. 
Berättelsen beskriver den vidriga verkligheten för ett barn som lever med en missbrukande förälder ur så många perspektiv. Det lilla barnets, tonåringens och den vuxne anhöriges perspektiv. Detta ger tillsammans med fina och väl beskrivna scener ur vardagen, en bild av hur mycket ett missbruk påverkar anhöriga. Ämnet är tungt och jobbigt, men Anicias sätt att skriva gör det möjligt för mig att orka fortsätta läsa. I boken finns en stor händelse som får allt att snurras om, vilket gjorde att jag inte kunde somna innan jag hade läst ut boken. Mer tänker jag inte avslöja, för den här boken måste ni se till att läsa själva! 
Tack @aniciaeriksson för att jag fick läsa din bok! Jag har tagit mig igenom boken med vånda, eftersom det är så jobbigt att läsa om människor som far illa. Men när jag tänkte på att det här har hänt på riktigt och att min vånda inte är ett skit i jämförelse med verkligheten, gick det. Jag är tacksam över att du har kunnat skriva den här boken, så att fler kan förstå hur det kan vara. Och förhoppningsvis hjälpa till innan allt rasar
❤️ 

Anna på Instagram

Viktig och hjärtskärande! 5/5
“Hon rös och förstod sig inte på hur en människa kunde vara så många personer på en och samma gång.”⁣
   Jag kan inte med ord säga hur rörd jag blev av denna boken. Det är andra gången jag läser ”Allt du aldrig hann säga” men jag blev lika chockad, rörd, ledsen, häpen och tagen som första gången. ⁣
⁣  Anicia får mig att känna så starkt. Jag känner verkligen för Viola och Elena och allt det hemska de går igenom, alla obesvarade frågor och minnen som lever kvar. ⁣
  Denna bok är så otroligt viktig och hjärtskärande på samma gång och tar med läsaren på en känslostorm som inte liknar någon annan. Jag kan inte med ord beskriva hur mycket ”Allt du aldrig hann säga” får mig att känna och hur välskriven och gripande den är. Men att du måste läsa den är ett faktum. ⁣
⁣  ”Allt du aldrig hann säga” är en verklighetsbaserad bok där ämnen såsom alkoholism, psykisk ohälsa, sorg, saknad, skuld och hopp tas upp. Vi får följa karaktärer som är målande och unika, med glasklara personligheter och gripande livsöden. ⁣

Detta är en av de viktigaste (om inte den viktigaste) böckerna jag någonsin har läst och kommer alltid vara en favorit. ⁣

Tusen tack till Anicia för att jag har fått äran att ta del av din och Violas historia, du är underbar. ❤️⁣

⭐️ ”Allt du aldrig hann säga” av @aniciaeriksson får av mig 5/5 stjärnor!⁣


Sannareads

Känslor i en bergochdalbana!
Jag är glad att få vara en av de som fick chansen att läsa innan boken kommer ut. Jag kan lova att köper du den här boken, så kommer du inte lämnas oberörd. I den här boken får vi följa Viola, som växt upp med svek, förlust och sorg - något som ett barn aldrig ska behöva göra, men som vissa tyvärr gör. 
När jag läste denna, så var mina känslor i en bergochdalbana, tårar, leénden för att sen återgå till tårar. Det var länge sen en bok fick mig att hamna i en sån känslostorm som denna. I vissa stunder ville man inget hellre än att hoppa in i boken för att ge Viola en styrkekram, gråta med henne och säga att allt kommer bli bra.

Har du funderingar kring att köpa den, så gör det. Du kommer inte ångra dig.♡Boken släpps den 22 Mars.


Therése

Margaretha, du har lyckats skriva en lättläst och mycket underhållande redogörelse av en skamlig fas i svenskt förvaltningsliv.

Genom strukturen på det du skriver är det lätt att följa med och man tappar aldrig tråden, trots de många krumbukterna. Du har verkligen ordning i dina papper.//
Grattis Margaretha till att ha skrivit en mycket klargörande bok för alla som antagligen undrat över varför det gått så lång tid mellan det första larmet på 70-talet och förbudet på 90-talet och inte vetat hur skamligt makten använts till att håna och motarbeta hjälpbehövande i ett socialt välfärdssystem som vi är kända för ute i världen. Jag tvingas tyvärr ofta när detta kommer på tal i mitt nya hemland peka på hur makt korrumperar även i Sverige.//"
TACK för något av det bästa som skrivits om detta byråkratiska mörker! Och jag har läst mycket!


Läs hela recensionen på: Recensioner - Har du fått kvicksilver på hjärnan?

Rekommenderas absolut!
Läste ut den för någon timme sedan och den var minsann riktigt bra!
Trine föds med en halvmåne formad iris på ena ögat, ett kännetecken för att hon tillhör en grupp människor som kallar sig Nintus barn. De lever längre än vanliga människor och har uppdrag att hjälpa andra på traven att göra rätt och styra dem till lycka i det liv de lever nu och kanske misslyckas med i sina tidigare liv. I nutid följer vi Maria och Stefan som båda jobbar på Lunds universitetssjukhus, Stefan blir blixtförälskad så fort han träffar Maria, trots att han redan är gift med Trine. Maria är deprimerad och tyngd av skuldkänslor efter skilsmässan från barnens pappa och hittar nyfunnen glädje i att dansa flamenco.På nätterna har hon börjat drömma väldigt tydliga och detaljerade drömmar om hur hon dansar flamenco i Sevilla. Vi får även tillbakablickar från 1800-talets Sevilla där den fattiga flickan Mariam dansar flamenco och i hemlighet träffar den adliga Esteban, en förbjuden kärlek så stark att den inte går att hejda. Riktigt bra och spännande bok! Väldigt annorlunda och liknar faktiskt ingenting jag tidigare läst. Jag är glad att jag snubblade över den här boken. Både karaktärerna och miljöbeskrivningarna är så målande att det känns som jag faktiskt varit i Sevilla och sett de fattiga dammiga bakgårdarna där familjer samlas och där Mariam dansar fram.

Rekommenderas absolut!
I min bokylla

Emmas öde griper verkligen tag i mig!
Året är 1895 och Emma är 22 år. Hon bor med sina pappa, styvmor och syskon och de har en härlig relation med varandra. Hon har ett förhållande med Alfred som hon är väldigt lycklig med, och som hennes pappa godkänt.
   Men hennes pappa gör något hon inte förstår, han gifter bort henne med den mycket äldre Niklas, en storbonde i byn. Hon som skulle gifta sig med Alfred. Hon förstår inte hur hennes pappa kunde göra så här.
   Emma flyttar hem till Niklas som visar sig vara en ond man. Hon utsetts för övergrepp, svek, psykisk misshandel, hat och ondska. Hon är slav och fånge på sin egen gård. Någon kärlek finns inte. Men trots det föds Axel.
   Axel är allt för henne, tills Niklas en dag ser till att få över honom på sin sida, och börjar behandla sin mamma på samma sätt som sin far. När Niklas dör blir livet om möjligt ännu värre. Axel är ondskan själv...
   Under alla år kämpar Emma med att överleva den grymhet hon lever i. Hon förstår fortfarande inte hur hennes pappa kunde göra så här, och Alfred har hon aldrig kunna glömma.
   Historien växlar mellan när hon var ung och när hon blivit äldre. Det är en mörk berättelse och Emmas öde griper verkligen tag i mig. Ett så tragiskt liv på grund av pappans oväntade beslut.
   Tyvärr tror jag detta var vanligare än vi kanske tror på denna tiden, då världen var väldigt mansdominerat och kvinnorna inte var lika mycket värda.
   Jag gillade verkligen boken trots grymheter men slutet var oväntat för mig.
Rekommenderar er att läsa den.
Betyg 4/5

Stinas boksida

En kvinnosyn som får mig att rysa!
Har läst den historiska romanen - I mjölnarens spår av Stina Nilsson Bassell.
Den 22 åriga Emma Klasdotter blir bortgift med en dubbelt så gammal man, fast hennes far lovat henne någonting helt annat. Svek, lögner, psykisk misshandel, övergrepp och en kvinnosyn som får mig att rysa. Emmas öde berör mig ända in i hjärtat. 4 av 5


Annicka Rosendahl-Jonsson
Instagram - Bokannicka


Jag köpte dina böcker "Den åttonde dimensionen" och "De dödas själar", på Maxi i Halmstad den 25/10. Nu har jag läst båda.
Det köpet ångrade jag inte. De innehåller kärlek, sorg och spänning. Ibland var det så spännande att jag var tvungen att pausa korta stunder  för att sänka pulsen. Parallellberättelserna gjorde att jag nästan inte kunde sluta läsa, för jag ville ju veta vad som skulle hända i nästa kapitel.
Jag ser verkligen fram emot att få köpa bok 3 i trilogin.

                                                                            Med Vänliga Hälsningar 
                                                                       från Lena

Omisskännligt raka och orädda stil!
Det finns kanske ingen, som känner till svängarna i långdansen runt amalgam- och kvicksilverfrågan i Sverige så som Margaretha Molius. 
Som det står på baksidan av boken har Margareta mer än 30 års erfarenhet som samordnare för förgiftad tandvårdspersonal och som förbundsordförande under 23 år i Tandvårdsskadeförbundet. Med sin omisskännligt raka och orädda stil beskriver Margareta på ett spännande och initierat sätt allt som hänt i medicinpolitiken och även mycket av kvicksilverforskningen och hur man kan bli sjuk av giftiga material i tänderna, vilka står i förbindelse med resten av kroppen.
Hon ger en hel del plats åt docent Patrick Störtebeckers (1911-1995) forskning (neurolog och neurokirurg), vilket gläder mig, då jag sällan själv lärt känna en så begåvad forskare som han var.

 
Karin Ulrika Munsterhjelm

Den här boken borde alla läsa innan dom hamnar i puberteten
Alltså den här boken, jag vet faktiskt inte hur jag ska handskas med det den lämnar efter sig. Det har gått 2-3 dagar sedan jag läste klart den och jag tänker på den hela tiden. Med väldigt blandade känslor. 
Att Anicia som ung tjej fått genomlida en rad alldeles för tuffa prövningar råder det inga tvivel om. I den här boken skriver hon rakt ifrån hjärtat vad som händer i henne efter tragiska och traumatiska händelser. Jag blir stundtals så illa berörd att jag inte vill läsa klart boken. Här skriver hon i dagboksform sina tankar, känslor och dikter och allt blir så öppet. All svärta, bräcklighet och allt lidande blir så direkt och jag tror att det är därför jag fortsätter läsa. Jag tänker att om det är jobbigt för mig att läsa så måste det ha varit 1000 gånger så jobbigt för Anicia att skriva, men om hon tyckte att det var värt det så är det minsta jag kan göra att läsa klart.

Ibland vill jag bara ge författaren en kram och säga, du det ordnar sig. Nästa sekund vill jag ge en high five och säga fan va du är stark! Hur som helst så vill jag säga tusen tack @aniciaeriksson för en jättefin bok och för att du delar med dig! Den här boken borde alla läsa innan dom hamnar i puberteten. Även om det är tufft, eller kanske just därför!


Farsans bokhylla

Otroligt fängslande läsning! 
Avien är första boken i fantasy serien Doressa serien och jag är alltid glad över att läsa mer av svenska författare som skriver fantasy. 
Avien blev en positiv överraskning för jag fastnade direkt och kunde sedan knappt lägga ner boken! 

Språket blev jag så imponerad över! Det var så målande, vackert och fullt av fina och detaljerade miljö och personbeskrivningar. Det kändes som att jag stod bredvid karaktärerna när jag läste. 

När det gäller karaktärerna så tyckte jag så mycket om huvudkaraktären Isondra då hon var så smart, stark och självständig. Sedan blev jag såklart nyfiken på att få veta mera om Benjamin, Zance och Alexander. 

Handlingen var både intressant och spännande och det var en hel del oväntade vändningar så jag ville hela tiden veta vad som skulle hända! 

Avien bjöd på en otroligt fängslande läsning och klättrade upp bland mina favoriter! Jag är så glad över att Stjärnfödd snart är ute för jag behöver den nu på en gång! Om du gillar fantasy får du inte missa denna fina pärla! 

Betyg 9/10

En blogg för bokugglor

Verkligen superhärlig läsning.
Jag har fått lära känna karaktärerna mer på djupet, ja, mest Isondra då eftersom man får uppleva allt genom henne och hennes tankar. Världen har också fördjupats och breddats med detaljrika beskrivningar som gett mig många, många nya inre bilder som gör berättelsen så levande. I skrivande stund är tycker jag mig fortfarande höra ljudet av hur små snäckor slår mot varandra, som dekoration i Fivenas hårsvall. Jag har inte haft en enda tråkig stund, det är välbalanserat mellan reflekterande passager och händelserika nyckelscener.
Rekommenderar varmt! 
PS. Förväntar mig del 3 inom ett år, helst ;) 

Linn Creutzer

Stort och viktigt innehåll!
Skammen är inte din" är en liten bok till formatet men med ett otroligt stort och viktigt innehåll. Ett innehåll jag kommer att bära med mig länge. 
Genom att öppet visa och dela med sig av sin sårbarhet och svagaste stunder, besitter Anicia en otrolig styrka. Psykisk ohälsa är ett viktigt ämne att diskutera och lyfta. Alltför många, unga som äldre, mår dåligt idag och den här boken tar upp bl.a. våld mot kvinnor. Skam och skuld är starka känslor.
Ett hål i magen och ett blödande hjärta. Rakt igenom läsningen. Det påverkar mig enormt att läsa den här boken, så pass att jag måste ta många pauser och andas med tårar i ögonen. // Det är inte inlindat, det är inte förskönat. Det är som det är, det är äkta.
Skammen är inte din är hjärtskärande, den gör ont att läsa, men den är också så otroligt viktig och slutet gör den fantastiskt fin.
Läs! Läs! Läs!


Läs hela på:

Träning, välmående och blans (Instagram)

WOW! Blev så otroligt berörd av din bok!
De sista kapitlen i boken grät jag rakt igenom, så otroligt sorgligt men även så fint. Hela boken var i sig så välskriven och alla lösa trådar knöts så fint ihop genom bokens gång. Kände hela tiden att jag på något vis var där med alla karaktärer, vid sidan, och observerade dem genom hela bokens gång. Jag känner sällan så starkt för en bok, att jag liksom inte kan slita mig ifrån den, och att den etsar sig fast i mina tankar. Men med din bok gick det inte att sluta att läsa. Av mig får du absolut högsta möjliga betyg. Du är en fantastisk författare, Anna. Längtar tills du släpper nästa bok.

Alltid finns det hopp. Någonstans.
En bok som jag nog inte hade valt själv. Relationsromaner är inte mitt första val av lektyr. Men ack, vad jag skulle ha missat om jag låtit bli att läsa Kärlek tjockare än blod!
Jag känner inte igen mig i någon av karaktärerna (tack och lov har jag hittills sluppit stor hjärtesorg) och det gjorde att jag hela tiden förblev nyfiken på vem dessa människor är, vad de har varit med om och vad som kommer att bli av dem, hur de tänker och känner och vilka val de gör. De har överraskat många gånger och andra gånger ville jag klappa till dem i bakhuvudet. 
Boken är tjock men Lindas språk är så härligt att jag aldrig tröttnar. Lättsamt, på något sätt, som att lyssna på en muntlig berättelse. Jag tror det behövs, för berättelsen i sig är bitvis mycket tung. En scen fick mig till och med att gråta. Där kände jag igen mig, alltför väl, och det gjorde ont.
En debutroman fylld med många känslor, kärlek, sorg och svek, men aldrig mörk. Alltid finns det hopp. Någonstans.
Jag tror att berättelsen talar till varje läsare på ett eget sätt beroende på var hen befinner sig i livet.

Michèle

Bra bok!
Nu har jag läst din fina bok. Det blev mycket tårar men även glädje när Alicia gjorde framsteg. 
Vilket fint tålamod ni har så att hon får bra vård.


Anita Andersson

Mycket bra bok!

En fantastisk bok! Man får en djup insikt i Alicias liv och en mormors stora kärlek att ge sitt barnbarn de bästa förutsättningar trots svårigheter.


Birgitta Hall Jeppsson

Å, vilken fart! Rakt igenom boken. Olika berättelser löper parallellt till varandra och som läsare ville jag alltid veta mer, mer, MER! Hur hänger allt ihop? Vem är han till henne och hon till honom? Många svar fick jag, då historierna flätas ihop på det mest snillrika sättet. Jag väntar dock med spänning på del tre för att få veta ännu mer. 

"De dödas själar" är en berättelse som var svår att släppa och som till och med fick mig att välja bussen istället för tåget hem för att jag ville ha mer tid på mig att läsa. Det var ett tag sedan jag läste "Den åttonde dimensionen" och jag hade inte stenkoll på alla händelser och karaktärer men det passade bra för karaktärerna i "De dödas själar" hade också många frågor. 

Tack, U P Enna, för en fartfylld, spännande och magisk läsupplevelse!


Michèle 
Goodreads

"I would give Avien 5/5 stars!" 

"Det finns inget sätt att på förhand veta om man kommer falla eller flyga".
~ Avien, Maria Wälsäter -

Wow. I don't even know were to start. Avien is for sure a new favorite and by far one of the best Swedish books I've read. I loved the settings, places, story, characters. Almost everything was perfect. //
This book has lovely descriptions of both characters and nature which I enjoyed a little extra. The settings were so easy to picture and it showed a good example of contrast. 
Lovely writing, easy to read but at the same time beautifully described. I liked the names, Isondra, Lawine, Doressa, Avien. Many unusual and creative names that for me lifted the story. Then there were Elysiska, the language. Beautifully made. I love how you put this in the book, such lovely worlds, it made me laugh at many points during the book, had me with a smile.


Läs hela recensionen på: Alma - booklover and fangirl

Lättläst, spännande

Dahlbergs undersökningar, ofta med dramatiska inslag, tar honom till Paris, Teheran, Washington, och till sist till ett hus på Djursholm där det avslöjas vad som verkligen hände. En sidohistoria berör också databranschens möjligheter att infiltrera/påverka världsledare // Boken har ett högt tempo, vilket gör att bilden av de medverkande blir knapphändig, med undantag för Dahlberg, som främst beskrivs genom sina tankar och handlingar. Teheran-delen är dock mycket levande. Boken är lättläst, spännande och bitvis tänkvärd.

Publiceras i BTJ-häftet nr 23, 2021.
Lektör Veit G:Son Berg

Berör på djupet!
Jag fick en underbar läsning i den kärleksfulla boken Hör-i-hop av AnnBritt Lindén, där hon med värme och innerlighet på ett levande sätt beskriver sin ofattbart stora sorg efter den älskade dottern Sofias plötsliga, oväntade död. Sofia dör i sin mors famn. Sofia var en omtänksam, glad, vacker och inspirerande person och hon uppskattades och beundrades mycket av sina vänner. AnnBritt försöker nu sakta lära sig att leva vidare med denna sorg och smärta inom sig. Det är en kamp. "Hör-i-hop" är en stor liten bok som berör på djupet och som borde läsas av många. Den kan vara till tröst för den som förlorat en älskad son eller dotter. Boken handlar om stor Kärlek mellan mor och dotter och också om Kärleken mellan människor.


Birgitta Wendt

Romanens stora styrka är tidsskildringen
Johannes Daun är historiker och antikvarie. Han har skrivit en hel del faktalitteratur och De rotlösa är hans skönlitterära debut.

Handlingen utspelar sig i en stad med textilindustrier under senare delen av 1800-talet eller i början av 1900-talet Det är en lite större stad ”där alla inte käner alla.” Kanske har Borås stått som förebild.
Det är uppbrottstid. Människor lämnar landsbygden och flyttar in till städerna för att ta del av den nya arbetsmarknaden som finns inom industrin. Jordarbetare blir lönearbetare..
I de rotlösa möter vi några individer som gör denna resa. De rotlösa, som kollektiv, är en stor grupp människor som ständigt är i rörelse. De flyttar, byter arbete, och flyttar igen.
   Huvudpersonerna hyr in sig på övervåningen i Lindströms hus, men delar kök. Här finns Olof Danielsson, som lämnat familjen i backstugan och rest in till staden för att tjäna pengar.  Även hans 19 åriga dotter, Greta, kommer till staden och börjar arbeta på spinneriet. Liksom unge August och makarna Valter och Wilhelmina.
   Romanens stora styrka är tidsskildringen. Den är skriven med säker hand. Usla bostäder, soffhyrning, dåliga arbetsvillkor, trakasserande arbetsledare, brännvin och fylleri och sjuka barn.
   Nej, det är ingen eländesskildring. Just så här tedde sig livet, utan sensationer eller större överraskningar.  De rotlösa är en nyttig läsning för oss, nu, och en påminnelse om hur bra vi ändå har fått det.


Karin Edvall
 

Från första början får jag en känsla att något kommer att hända, något stort och otäckt och att det inte kommer att sluta väl.
"En gång för alltid. Nu ska du bort! [...] Jag ska stympa dig! Långsamt arm för arm, ben för ben, ditt jävla avskräde!" 

Med dessa rader börjar berättelsen. Läsaren kastas rakt in i en konflikt, lär känna 70-årige Marko och hans svurna ärkefiende Kalle Holm. Voilà! Det är vad jag gillar så mycket med Lars Alms berättarstil. Det är inga krusiduller, inga onödiga utsmyckningar, utan det är rakt på sak, rakt in i händelsernas mitt. Från första början får jag en känsla att något kommer att hända, något stort och otäckt och att det inte kommer att sluta väl. (Inga spoilers nu. Ni får själva läsa hur det går.) 

Genom hela romanen pendlar jag mellan att tycka synd om Marko och att tycka att han är en grinig gammal gubbe. "Släpp det bara!", vill jag skrika mer än en gång. Men för det mesta lider jag med honom och känner mig förnärmad och kränkt åt hans vägnar. Fy på dig, Kalle Holm! 

Och så jag känner igen småbymentaliteten som Lars Alm beskriver: skvallret, (skit)snacket, fördomarna, de där gamla konflikterna som bara gror och gror och som ingen vill/kan/orkar ta itu med. Jag har aldrig varit i norraste Norland, men nog finns dessa småbyar lite här och där. 

Tack för en spännande berättelse, Lars. Jag ser fram emot ett träffa dig snart igen och då vill jag minsann veta hur det ska går för Marko!


Michèle Mauer (Författare)

Mysig feel good!
Jag köpte ”Förmögenheten, ensamhet i sällskap” av Madeleine Strandberg på Torslanda bokmässa förra året. Det var ett riktigt bra köp för jag njöt verkligen när jag läste den, detta trots att jag fällde en hel del tårar i slutet. 
   En av bokens två huvudpersoner, 32-åriga Majken, flyttar efter sin skilsmässa till en lägenhet i Högsbo i Göteborg. Eftersom jag själv har bott i det området så känner jag igen mig i alla miljöbeskrivningar. Jag ser trappan ner till Axel Dahlströms torg framför mig när jag läser, jag har själv gått där många gånger. Jag vet hur det ser ut på de platser där hon promenerar och handlar. Det bidrar till en härligare läsupplevelse. Jag har även varit på jobbintervju på den skolan där Majken sökte jobb. Men jag valde att arbeta på en mindre skola. 
   I huset dit Majken flyttar bor 79-åriga Maj-Lis. Hon och Majken blir snabbt bästa vänner trots åldersskillnaden. De är båda ensamma och behöver och mår bra av varandras sällskap. 
   En dag när de pratar om att det finns så många ensamhushåll i området så bestämmer de sig för att starta upp en mötesplats för ensamma i en ledig lokal i huset. Jag önskar att det funnits en mötesplats för ensamma när jag flyttade till Göteborg, det kunde bli lite ensamt ibland när man bor i ett ensamhushåll och inte känner någon. Det är kul med aktiviteter som är åldersblandade. Vill du läsa en mysig feelgoodbok kan jag varmt rekommendera denna bok.
   Bokens första mening: Maj-Lis Nilsson satt vid sitt köksbord och blickade ut över den dimmiga februarimorgonen.

Sofia S

Mer noveller till folket!
Varför hittar jag ingen sådan valaffisch?

Har med förtjusning läst en novell då och då på kvällarna ur denna bok med stor behållning. 
   Språket kräver och förtjänar uppmärksamhet, det är finstämt med så mycket innehåll i varje mening.
   Bokens noveller skrämmer och manar läsaren till eftertänksamhet i sin läsning. Novellen En ny religion gillade jag bäst.
   Tack Johan för att du fått mig att upptäcka formatet noveller igen, fortsätt att skriva, dina texter berör.
   Jag såg att Johan kommer till bokmässan, besök honom och fynda en bok, den är värd att läsas.
/ Malin - Bokfilosoferna

Gripande i sin enkelt!
I De rotlösa får läsaren under några veckor följa en brokig skara människor som lever under samma tak: slitna fabriksarbetare, trasiga familjer och ungdomar utan större framtidstro, alla mer eller mindre fasta i en stad i förändring där ingen av de egentligen trivs. Det de har gemensamt är hopplöshet och misär. 
   Författaren Johannes Daun ägnar ett kapitel åt varje medlem i hushållet och trots att läsaren egentligen inte vet mycket om dem (hur de ser ut eller var de komme ifrån) så är det svårt att inte lida med de stackarna. Man vill så gärna att det ska gå bra för dem. Några scener kommer att dröja sig kvar hos mig länge, för att de är så sorgliga. Tänk att sorgen för att man har mist ett barn kan överskuggas av oron att inte ha råd med en kista. Eller att en människa kan bli så uppgiven att hen bestämmer sig att helt enkelt sluta hoppas. 
   Svenskt 1880-tal är en ny epok för mig liksom genren kollektivroman. Med andra ord hade jag ingen aning om vad som skulle vänta mig när jag började läsa De rotlösa. Jag är glad att jag läste den, för den är välskriven och berör. I mitt jobb som historisk guide och författare rör jag mig mycket i 1600-talets misär men vette tusan om inte 1880-talet var snäppet värre, på ett annat sätt. 


Michèle Glatthard, författare


Som historiker har Johannes Daun säkert bra koll på hur absurd trångboddheten kunde vara!
 Johannes Daun är historiker och antikvarie, verksam vid Textilmuseet i Borås. Med De rotlösa debuterar han som skönlitterär författare. Det rör sig om en historisk roman och arbetarskildring. Tiden är 1880-tal och miljön en stad där textilindustrins starka utveckling lockar till sig arbetskraft från den kringliggande landsbygden.//
I ett inledande kapitel låter Johannes Daun en representant för stadens hälsovårdsmyndighet inspektera det hus där bleckslagaren Isidor Lindström i andra våningens två rum och kök hyr ut bostäder till nio personer. Myndigheten vill nu varna Lindström för att hyra ut till fler. Lindströms företag går dåligt, han lever på de hyror han kan ta in för rummen på övervåningen. Som historiker har Johannes Daun säkert bra koll på hur absurd trångboddheten kunde vara vid den här tiden i det snabbt industrialiserade Sverige. Med sin upptakt i boken låter han läsaren få en tydlig inblick i hur det kunde se ut, men han lägger också grunden för hur boken sedan kommer att ta form. Han ägnar hyresgästerna i tur och ordning varsina kapitel, vilket gör det möjligt att skildra skilda levnadsöden som ändå vävs samman av bostadsgemenskapen (fast gemenskap kanske inte är alldeles rätt ord, trängseln leder givetvis till konflikter).


Christian Swalander
Läs hela recensionen på Alba

Visar på hopp, mod och förändring.
En personlig berättelse som verkligen visar på en människans möjligheter, trots dåliga förutsättningar.
Boken är väldigt fint skriven och visar på hopp, mod och förändring. Men den är också ett vittnesmål om
år av bristande insatser från samhällets sida. Läs den, du kommer inte att ångra dig!


Författare Annica Lilja Ljung

Trollbindande läsupplevelse

Det här är en trollbindande läsupplevelse med övernaturlig spänning fylld med olika mystiska väsen som synliggörs med färgstarka illustrationer och en fängslade handling som passar för högläsning.

”Valter hade lovat sin far att ta hand om sin lillasyster Tova på den årliga marknaden, men plötsligt så tappar han bort henne i folkmassorna och när marknaden stänger för kvällen finns det inte ett spår av Tova någonstans, förutom hennes blå hårband som hittas på marken. Valter känner att det är hans fel att Tova är borta. Desperat söker han upp spåkvinnan på marknaden för att få hjälp med att hitta sin lillasyster. Det spåkvinnan berättar för Valter har han först svårt att tro på men eftersom han inte ser någon annan utväg beger han sig till slut in i den djupa skogen, alldeles ensam, i sökandet efter att hitta Tova.

I skogen råkar Valter ut för skrämmande händelser och möter varelser som han aldrig i sin vildaste fantasi hade trott existerade. Gång på gång hindras han i sitt sökande efter Tova. Kommer han någonsin att finna henne? 

Följ med på ett fartfyllt och stundtals farligt äventyr i den djupa skogen där Valter och Tova inte bara råkar ut för svårigheter och mystiska väsen, utan också får hjälp från oväntat håll.”

Detta är en otroligt välskapt högläsningsbok med fantastiskt beskrivningar och skildring av den trollbindande skogen och de olika naturväsena som utspelar sig i en magiskt spännande och fantasifull berättelse som riktar sig till barn mellan 7 till 10 år och vuxna som fortfarande tror på sagor och väsen. 


Gullis lästips

Leenden och tårar!

Två kvinnor med nästan 50 års åldersskillnad möts av en händelse & påbörjar en djup vänskap.

Ett svek. En sorg. De tar stöd av varandra och en fin vänskap byggs upp. Boken bjuder på leenden & tårar och jag njuter av det fina språket boken igenom!

Det här är Madeleines debutroman! 
Tack för chansen att läsa! ❤️


@millimys_books
 

Bärnstenar i vattnet - ljuvligt magisk!

Måndag. 
På jobbet. 
Orden lever ännu i mig. 
Einar och Teresa. 
Deras världar - världsliga som magiska. 
Deras Kärlek som är så ofantligt mycket större än allt som är mänskligt och omfamnar genom alla liv, tider, rum och dimensioner. Skälvande själanerver som söker sig samman genom allt. 
Världarna och Liven som jag bjuds in till, upplever med hela mitt jag. Jag skrattar, ler, lider sörjer och gråter och ibland vill jag bara rusa genom sidorna för jag måste få veta. Men jag dröjer långsamt vid orden. Insuper varje bokstav, varje stavelse, njuter av melodi och ordval. 
För språket. 
Herre min get, Språket. Som tränger in i själens innersta och lämnar en ljuvligt söt men också en förtvivlat upprörd bitter smak på tungan. 
Språk och berättelse i sinnlig samklang. 

Alltså, den här boken är magi. På riktigt. På alla plan. Bärnstenar i vattnet är en av de allra allra starkaste böcker jag någonsin har läst. En av de vackraste världar jag fått uppleva. 
Omöjlig att släppa, men med sex Kids så måste jag släppa. Och i varje stund jag fick, fann jag mig själv med boken i handen. Bara en sida till. Bara en till... 
I hjärtat lever berättelsen kvar. Hela tiden. Varm och innerlig. 


Morgana Wiksell

Imponerande!
Det är nästan mörkt utanför fast klockan bara är tre. Ett regn/snöoväder är på väg in över oss. Jag kryper upp i soffhörnan med en kopp te och ”Bärnstenar i vattnet”, av Michele Glatthard.
Att fly in i skogarna tillsammans med lövjekarlen Einar och hans skyddsling Teresa är en flykt som heter duga! 1600-talet med fattiga gårdar, stora skogar, sjukdom och vidskepelse är verkligen en annan värld. Här finns näcken och älvor, smittkoppor och missväxt, men också goda och onda människor och människor med kunskaper utöver det vanliga. Människor som riskerar att kallas för häxor – och bålen brinner i många socknar.
Författaren har lyckats med att fånga ett ålderdomligt språk utan att göra avkall på läsbarheten. Imponerande!
”Bärnstenar i vattnet” är första delen i trilogin ”Lövjekarlens vandringar”, utgivna på Ebes förlag.


Pia Hillerblad (författare)

Stark bok med massor av kärlek
Det som slog mig när jag först läste den är de detaljerade historiebeskrivningarna som gör att boken får en annan tyngd. Det märks att det ligger mycket kunskap och forskning bakom arbetet kring boken. Naturbeskrivningarna är helt magiska. Kärlekshistorien som genomsyrar hela boken är lika sorglig som vacker. Helt enkelt en bra och stark bok med massor av kärlek till en svunnen tid och en hyllning till våra nordiska väsen.

 
Anna 

Det gjorde ont i mig.
Denna lilla bok berättar om en verklighet för många men som ofta inte syns på utsidan. Nämligen om hur man mår i själen ett tillstånd som det än idag finns mycket skam kring. Författaren beskriver modigt sin resa med psykisk ohälsa och när det såg som mörkast ut kom ljuset. Det gjorde ont i mig att läsa om hennes smärta och hopplöshet. Stundtals jobbigt att läsa när det fanns ämnen som jag även kunde relatera till men ändå så viktigt att sätta ord på.
Denna lilla bok kan nog ge hopp till många att ljuset även kan hitta dem.❤ Tack @aniciaeriksson för att du modigt delat med dig av ditt liv.

Författare Erika Larsson Norlund

En varm bok som behövs!

I lördags kväll i goda vänners lag berättade en i sällskapet om en pojke i den litterära slukaråldern (säg 11-13 år) som hade svårt att hitta böcker för unga som inte skrämde honom och gjorde honom illa till mods. Nästan det enda nyskrivna som fanns handlade om spöken, monster, onda trollkarlar eller Jordens undergång.
Jag insåg då med ens vilket i samtiden ovanligt värde den här avbildade boken av Teresa Thurell besitter. Det är den sortens bok som man i nämnda ålder älskar att vistas i. En på sitt sätt verklig och igenkännbar värld där något större, något annat också är personligt närvarande på ett lockande och mycket mystiskt vis. Men inte skrämmande eller hotfullt, utan hjälpsamt, något som ger kraft och mod när man konfronteras med ogin förstörelse av det som är vackert och dyrbart i det som lever runt omkring oss.
Boken gestaltar också fint, på ett för unga läsare både allvarskrävande och hemtrevligt vis, existensen av människor med speciella gåvor, som inte är tillgängliga för vem som helst. En varm bok som behövs mycket mer än alla eländiga dystopier. Speciellt för barn i den känsliga gränsåldern, när de börjar bli ungdomar och på allvar börjar bry sig om vad det är för värld de lever i egentligen. Den världen kan också vara både ljus och mystisk, utan att bli overklig för det.


Per Johansson

En otäck skugga i ögonvrån
När Flora tar klivet ur ett till synes tryggt förhållande vänds livet upp och ner. Hon njuter av sin frihet, umgås tätt med sin lillasyster, får nya vänner och en ny förälskelse blir till. Men någon finns i skuggorna, någon som vill henne illa, nån som väntar på rätt tillfälle. Skuggan får till och med mig som läsare att se mig om över axeln, jag blir lite mörkrädd och jag vill tända ljusen hemma. (Bra att jag läste boken på sommaren!) 
Författaren väver på ett smidigt sätt ihop olika händelser, nutida samt tillbakablickar. Hon ger oss även en inblick i de olika karaktärers tankar och känslor. Precis som i riktiga livet sympatiserar jag ibland med den ena, sen med den andra. Jag vill definitivt dricka gräshoppor med Grete och ta en öl med Clint. Och så vill ja ha en av Floras bullar! Nä, jag tar två!


Michèle Glatthard - författare

Välkommet återseende!
För 63 år sedan tog jag studenten vid Katedralskolan i Uppsala. En av mina studentkamrater hette Erik Palme. Några gånger under årens lopp har vi setts då delar av vår klass har träffats. Därför blev jag mycket intresserad då jag nyligen upptäckte att Erik skrivit en bok som handlar om honom och hans uppväxt – och mycket mer. Någon timme senare hade jag e-boken i min iPad och tillbringade ett par dagar med att läsa den från första till sista bokstav. Den bjuder på en spännande upptäcktsfärd genom en stor del av Sveriges 1900-tal. Erik och jag har utbytt tankar om den på distans. När vi ses nästa gång har vi mycket att prata om. Unna dig att läsa boken! 

 
Lennart Arvedson den 11 maj 2020.

Läs denna välskrivna recension i sin helhet på:
Recensioner: Min framor Ola - i skoggan av storpalmarna

Gripande och berörande!
Detta är Louise Falks självbiografi. Det är en bok om en lång kamp mot anorexi och om orsaker som kan ligga bakom. Det är en gripande och berörande historia på nästan 600 sidor. Men även om boken i mina mått är tjock är den lättläst. När jag läser boken blir jag arg på okunnigheten som finns hos personerna som ska hjälpa Louise. 

Anorexi är en hemsk sjukdom och jag tycker det är starkt av Louise att dela med sig av sin historia. Louise förhoppning med sin berättelse är att inge hopp till den drabbade om att det faktiskt går att bli både frisk och fri. Men också att ge mer förståelse och kunskap om sjukdomen till vårdpersonal och anhöriga. Det tror jag att den kommer göra. Jag har lärt mig mer om sjukdomen och fått tips på hur jag kan tänka om jag träffar någon som har sjukdomen.

Jag rekommenderar dig att läsa boken! 

Tack @louise_boken för recex och möjligheten att ta del av din historia! 

Linda (@bokmalen81)

Gripande och spännande!
"De försvunna" är en bok som tar tag i en. Trots att jag visste hur det skulle gå för Selma och Irma satt jag som på nålar under hela tiden som jag läste. Det gjorde ont hela vägen in i hjärtat att "höra" flickans rop efter sin mamma. Och så jag grät för den förvirrade gamla mommo. Jag kände moderns förtvivlan och saknad, Levis sorg efter sin hustru. Lars Alm har lagt ner mycket omsorg i sin text och det märks att berättelsen har en speciell plats i hans hjärta.


Michèle Maurer

Underbar bok!
Alltså vilken underbar bok du skrivit. Som du lyckats med att beskriva denna fantastiska vänskap mellan Maj-Lis och Majken. Att två främmande människor med en stor ålderskillnad kan finna varandra så fint som Maj-Lia och Majken gör. Det mest fantastisk är att när jag läser boken inser jag att även jag haft en Maj-Lis i mitt liv. Min mammas moster Ulla. En härlig dam som jag älskade att gå på stan med och det bästa vi visste att göra tillsammans var att gå och fika. Så tack @madeleine_strandberg för att du fick mig att minnas tillbaka lite. Hoppas verkligen att du fortsätter att skriva böcker Madeleine Strandberg.


Malin Börjesson

Dikterna berör
Jag tyckte att diktsamlingen var jättevacker, dikterna berörde mig mycket. Trots att de är ljusa och fina, så anar man sorgen bakom varje ord, bakom varje beskrivning. Men sorgen vänds och dikterna tröstar också, samtidig. Ett underbart känslosamt minne av en mor.
 
/Lena

En imponerande debut av Roland Nilsson!
Han har skrivit en klockren skildring där vardagliga situationer blandas med en skrämmande framtid och hur vi redan befinner oss i ett övervakningssamhälle. Vi får följa huvudkaraktärerna Erik med författardrömmar, hans it-kunniga vänner och en spirande kärleksrelation. 
I tanken kan paralleller dras till politiska spel inte alltför långt bort. Det är riktigt roligt att läsa Roland Nilssons deckare från Sundets pärla, man märker att författaren kan sitt Helsingborg och det danska gemytet. Stilen är kärnfull, dialogerna går rakt på sak utan det tillrättalagda och man blir själv en del av gänget. Handlingen är stundtals suggestiv och läsningen drivs skickligt framåt i Rigshospitalets korridorer, där läkarvetenskapen tycks ha hamnat på fel sida om lagens gränser. Ser fram emot en uppföljare och nya mörka hemligheter som avslöjas, med samma nyfikna, rappa tilltal och i genuin Helsingborgsmiljö.


Zsuzsanna Larsson Gilice
 

Mörk och gripande!
Det här är en mörk gripande berättelse om Emma vars liv inte riktigt blev som hon hade tänkt sig. hon tvingas gifta sig med Niklas mot sin vilja och äktenskapet blir en katastrof. Hennes man är en ond man utan skruppler som ser till att även sonen följer i hans fotspår. Boken växlar mellan när hon var ung och lycklig och som äldre när hon tvingas leva det tuffa livet på gården.

Bokprataren

Levande och intelligent språk !
Nu har jag just läst alldeles utmärkt klassisk fantasy av min kollega på Ebes förlag, Maria Wälsäter. Jag har haft boken i hyllan ett år eller så, och när jag nu äntligen öppnade den kunde jag knappt släppa den igen, så bra var den. Den har alla de klassiska fantasyigredienserna: parallella världar, magi, kampen mellan det onda och det goda, samt en sprakande kärlekshistoria. Det som gör att den NÅR FRAM till mig är nog språket, Maria har ett levande och intelligent språk utan överdrifter. (Jag har svårt för språkliga överdrifter.) Och så är den väldigt spännande. Man får inte andas ut långa stunder förrän hon höjer pulsen igen! Jag har nu läst del 1, Avien, och ska snart börja med del 2, Stjärnfödd. Tack Maria för denna läsupplevelse!


Pia Hillerblad

”När jag tänker på döden så förstår jag ju att vissa människor kanske inte är skapta för att leva...”

Delar idag med mig av helgens läsning. Jag brinner för psykisk ohälsa och att prata om det. Skammen är inte din är en fin liten bok som vill bidra till just detta. Författaren delar med sig av privata texter som hon först endast skrev för sin egen skull. Textstyckena ger en insyn i hur tankarna kan snurra när man mår dåligt och jag kände igen mig i mycket!! Blev alldeles rörd under tredje och sista delen för det träffade mig något otroligt. Det var som att läsa något jag själv skulle kunnat skriva.

Boken är stundtals mörk och berör ämnen som självmord. Men den innehåller ett viktigt ljus, det ljus som uppstår när man hittar kärleken. Kärleken i en annan person som villkorslöst älskar en tillbaka. Svårt att ge boken ett betyg då den känns så privat och den här berör olika beroende av vad man själv som läsare har för erfarenhet av psykisk ohälsa..


Hemmabiblioteket på Instagram

Berörde mig verkligen på djupet.
Allt du aldrig hann säga är författarens första roman, och wow vilken bok! 
Jag älskade den här boken så mycket. Jag vet knappt vad jag ska skriva men jag ska ge det ett försök.
Redan efter några sidor var jag fast och kunde inte sluta läsa. Jag blev lite förvånad över hur vackert, detaljerat och målande språket var. Det var verkligen så fint. 
   Handlingen var gripande och berörde mig verkligen på djupet. Att veta att Allt du aldrig hann säga är en verklighetsbaserad roman gjorde att den berörde ännu mer. 
   Jag tyckte så mycket om Viola, och vid flera tillfällen ville jag bara ge henne en kram och säga att det kommer bli bättre.
   Mina känslor fick åka bergochdalbana under bokens gång och när jag hade läst klart boken var jag tvungen att bara andas för mina känslor var överallt. 

Allt du aldrig hann säga var helt fantastisk och den kommer inte lämna mig i första taget! Om jag ser fram emot nästa bok så är svaret ett självklart ja, jag behöver den nu på en gång! 

Betyg 9/10

En blogg för bokugglor

Anicia, din bok berörde mig djupt. Den gick rakt in i hjärtat och jag ville bara krama om dig. I en önskevärld skulle ingen behöva må som du har gjort. Men verkligheten ser inte ut så och därför är din bok så viktig för så många människor. Och det är ett så viktigt ämne att lyfta. Jag har aldrig tidigare läst dikt och prosa och inte heller känt någon längtan efter att göra det. Men det är helt rätt i den här boken. Avskalat, naket och ärligt. Du hade inte kunnat förmedla dina känslor på annat sätt. Det kändes skönt att boken slutade med en hoppfullhet inför framtiden. Tack för att jag fick läsa din bok. Jag önskar dig allt gott i framtiden! Ta hand om dig!

Carina Kristensen

Det er uvurderlig det du har samlett i denne boken.
Det burde vert lesning for enver politiker og samfunsengasjerte personer ++ flere land, og tatt det til etterettning. Her er mange som burde gå i skammekroken å skamme seg over det dei har gjort for enkeltpersoner og for samfunnet. Andre som har forsømt og underslått fakta, burde sonet sin straff i fengsel.
 Angående Tannhelsesekretærene, er eg helt overbevist over dei tre Brennpunkt programmene har ført til det positive utfallether i Norge. Dette førte til att en snøball begynte å rulle, som til slutt førte frem til et positivt utfall. Angående pasientene, har dette ikke bitt det samme medie fokuset som i tannhelsesekretærene sin sak. Så har vi den omtalte Strategiplanen til tannlegeforeningen. Den virker den dag i dag, det har vi fått erfarthelt til dags dato. Blir det noe av Uppdrag gransking tar opp dette temaet?Det har blitt gjort forsøk opp mot Brennpunkt i det siste for å få belyst amalgam, Bivirkningsgruppen, Forskingsprosjektene i Samarbeidsprosjektet. Det er nå avdekt alvorlig arkivsvikt i Helsedirektoratet angende Samarbeidsprosjektet (forskingsprosjektene) Vi ser på dette som gjennomført for å forhindre offentligheten innsyn i utviklingen i saken. Bare svindel for å dekke overamalgamens negative effekter.
 Her burde som du skriver, vert en garnskingskommisjon som gjekk i gjenom det som har skjedd i denne saken. Du har lagt ett gått grunnlag for et slikt gransking i denne boken!

Lidvard

Denna serie är helt fantastisk! 
Stjärnfödd är andra delen i trilogin Doressea, som följer Isondra och hur hon måste ta beslut för sin lillebrors överlevnad som kommer att vända upp och ner på hela hennes värld. Andra delen fortsätter nästan direkt då första delen slutade - och den har allt en kan önska sig.
   I Stjärnfödd är det lite mer fokus på karaktärsutveckling, världsbygge och mer förståelse om de magisystem som finns i denna värld, istället för mer plotdriven som första boken i serien var. Jag brukar aldrig fortsätta serier direkt efter att jag har avslutat en del, just för att jag ofta behöver en paus från karaktärerna och världen. Men med Avien kunde jag inte annat än att bara fortsätta på nästa del - för jag ville så så så gärna veta vad som händer och hänga mer med dessa fantastiska karaktärer som Wälsäter har skapat. Jag kände hur jag fastnade mer och mer för karaktärerna och kände med dem, och var även ledsen att de inte finns på riktigt.
   Denna serie är helt fantastisk. Om du inte plockat upp den ännu - så gör det. Har du aldrig testat fantasy? Läs denna. Är du van fantasyläsare och behöver ett nytt fantasyäventyr att fastna för? Läs denna. Jag vill bara ha sista delen i serien nu och jag kommer att läsa den så fort jag har den i min hand, hoppas att den kommer ut snart!

Jennifer

Jag blir än en gång starkt övertygad om att älvor finns! 
En tillbakablick på när Trollsländor följde mig genom Europa i somras! 
Liksom bärnstenar i vattnet är det här en berättelse som tar tag i mig, gör mig ledsen, arg och glad. Jag blir än en gång starkt övertygad om att älvor finns! Och visst kunde jag höra Näcken spela här om dagen när jag satt vid ån i den lilla byn i österrikiska alperna? 
Många av karaktärerna är jag bekant med sedan innan och vissa kommer jag på mig med att verkligen ha saknat. Det blev som att åter få träffa en kär vän. En och annan hade jag förstås hoppats på att aldrig få stöta på igen... 

Einar, lövjekarlen, kan vara en av de mest plågade själar jag nånsin fått följa! 
Var och varannan sekund vill jag ruska om honom, uppmana honom att ta tag i sig själv och inte vara så gnällig. Inget blir väl bättre av det! Sluta känn efter så mycket och gå vidare med livet, typ. 
Även fast han helt uppriktigt provocerar mig (något så FRUKTANSVÄRT ibland) så går det inte att inte tycka om honom. Ganska så mycket till och med. Hans överdriva känslighet (snudd på självplågeri) och omtanke om andra är ju trots allt det som gör honom till den fantastiska lövjekarlen som han är. Vem skulle inte vilja sitta framför en brasa, eller hungrig under en gran i regnet, med honom och prata om livets vedermödor?! 

Författaren har ett vackert och inlevelsefullt språk och det får mig att ibland stanna upp och ”dra ut” på sidorna (egentligen är jag en snabbläsare), vissa meningar läser jag till och med om! 
Denna gång, precis som med den första boken i denna trilogi, så gör författaren något oförlåtligt och jag får se om hon i tredje och sista delen kan gottgöra mig åtminstone lite … jag hoppas det. ;-) 
Tack för en minst sagt magisk läsupplevelse Michèle!  

Linda Gabrielsson

Läs den här om du gillar att läsa om näcken, älvor och andra väsen, du kommer då att älska den.
Det är en berättelse som rymmer så mycket sorg och tragik, men som även innehåller många goda och fina gärningar som ger mig som läsare lite hopp och förtröstan. Det är enormt fina skildringar av miljöer och olika sinnesstämningar.//Ett språk som är oerhört vackert och målande. Författaren är mycket kunnig och påläst om dekokter, älvor och folksägnen. En sorglig berättelse med många tragedier men även med vacker kärlek och mycket  av väsen, älvor och häxkonster.

Bokprataren

Fint språk, nästan poetiskt!
Viola växer upp med en alkoholiserad pappa men en desto mer kärleksfull och beskyddande mor.
Pappan, Mikkel, slutar dock dricka när Viola är i 10 års åldern och visar då upp vilken fin och rolig man han faktiskt är.
Men spåren är redan för djupa i Viola. Att växa upp med en missbrukande förälder gör sådant, sätter spår. De två får dock en fin relation, men snart sker något som kastar omkull precis allting...

Fint språk. Nästan poetiskt i stunder.
Vackra skildringar kring känslor och tankar och jag känner en stor igenkänningsfaktor på skildringarna kring Violas ångest.

Jag tycker att författaren skildrar en tonåring på ett väldigt fint sätt, vuxet men samtidigt med glimten av barndomen kvar. På det sättet märks det tydligt att boken är verklighetsbaserad och att känslor och tankar är egenupplevda.

Det är en ganska tuff bok. Känslomässigt.
Jag får vid flera tillfällen en klump i halsen och vet inte riktigt om jag orkar fortsätta läsa. Men jag gör det. Och jag är glad för det. Jag kunde faktiskt inte ens sluta läsa, boken lästes ut på ett par timmar..
Jag ser fram emot att läsa mer om Viola och hennes liv. 'Allt du aldrig hann säga' av Anicia S. Eriksson får 4 av 5 bokryggar
Tusen tack @aniciaeriksson för att jag fick läsa din bok


Zannas Bokhylla

De dödas själar, en hårresande och överraskande fortsättning på Den åttonde dimensionen! 
Äntligen stillades min nyfikenhet om vad som hände med Anton och alla jag lärt känna i Den åttonde Dimensionen. Med det inte sagt att jag fått alla frågor besvarade, tvärtom. Författaren väver skickligt ihop det som hände för längesen med nutid och det som komma skall, och då samtidigt som han tar oss genom olika dimensioner. Det kan låta snurrigt för den som inte har en aning om vart portalerna finns eller har rätt hjälpande hand att hålla i... 
Författaren har ett skickligt sätt att fånga nuet på som får dig att glömma tid och rum. Ibland blir det så fartfyllt att du kommer på dig själv med att läsa lika fort som t ex en bilfärd går... Ett visst stresspåslag men jag lever mig onekligen in i berättelsen! 
//
Det här är en varm berättelse som rymmer alltifrån uppoffrande kärlek till spännande äventyr som ibland får håret i nacken att resa sig. Att det bitvis skulle vara otäckt och hårresande borde jag ju redan förstått innan med tanke på titeln... Ser fram emot tredje delen som jag vet kommer inom kort! 

Tack för äventyret Uffe! 


Linda 
Läs hela på Recensioner "De dödas själar".

En bok som låter känslorna vara på utsidan.
Hennes sätt att skriva på är nytt för mig, dikt och prosa hör inte till det vanliga i min bokhylla men hennes bok som handlar om psykisk ohälsa har flera kompisar att stå bredvid.
Hennes sätt att skriva på fångar mig dock och jag är oerhört positivt överraskad över dikt och prosa, jag fastnar och fängslas i dessa verser. I den brutala råheten, öppenheten och hennes oerhörda mod som speglar hela boken.
Det är händelser som ingen människa ska behöva genomlida, men som väldigt många av oss gör (även mig inräknad).
Dessa händelser i en text som inte är facklig, som inte trycker ner dig som offer (för nej, det är inte vi som gjort fel) och som visar vår sida, vår eviga kamp som inte slutar bara för att händelsen är över sedan länge.
En bok som låter känslorna vara på utsidan, som vågar förklara det där mörka, som visar att man inte är ensam med att bära på dem.
Men viktigast av allt- en bok som visar att livet inte tar slut. 

Victoria Hellberg (Instagram)

Språket är riktigt bra och målande. 
Detta är Maria Wälsäters debutbok och det är en fantasybok som är den första i en trilogi. Den riktar sig till unga vuxna och uppåt.
Det är en fantasyberättelse som innehåller en del av de klassiska elementen, men den bjuder på en del nytt också. Den blandar detta på ett så bra sätt att det är en berättelse som man lätt tar till sig och man känner sig snabbt hemma i denna värld. Grunden är att två folkslag har en tvist som pågått länge, det är ett ständigt krig mellan dem. Det ena folkslaget har stängt inne sig i sin huvudstad och skyddar sig med hjälp av någon slags magisk barriär. Denna huvudstad är överbefolkad och fattigdom råder bland de flesta.
Det är i denna huvudstad som vi möter vår huvudkaraktär, Isondra, en ung kvinna som är full av liv och drömmer om världen och äventyren utanför murarna, det är ytterst få av stadens invånare som varit där och då under väldigt strikta bestämmelser. Boken är skriven i jag-form så vi får ett nära möte med Isondra och får lära känna henne väldigt bra.


Läs hela på:
Håkans bokhylla

Vilken fantastisk läsupplevelse!!  5 av 5!
Är så djupt imponerad över Marias berättarkonst, en läsupplevelse som verkligen slog mig med häpnad. Miljöskildringar som är grymt imponerande en fröjd att få ta del utav. Kändes som man var med i självaste handlingen och en önskan om man får ta med sig världen utanför bokens pärm. Hon har även en fantastisk naturlighet att beskriva karaktärerna, som är så målande och vackra bara det gör att Avien blir en underbar läsupplevelse.
Jag som är en fantast när det gäller fantasy rekommenderar alla ni som i normala fall inte läser i denna genger ska ta er tid att läsa Avien för den är så grymt bra.

Tack @maria_walsater för en fantastisk upplevelse och jag ser framemot att få ta del utav den kommande delen Stjärnfödd.


Mitt betyg blir fullpott 5 av fem möjliga.

Agnetha Lundebring Jönsson på Instagram
 

Hoppas på en fortsättning!
En spännande roman som balanserar med en fot i vår vanliga verklighet, och med den andra i en härligt magisk värld. Har njutit av starka känslor, med både kärlek och sorg, och personer man gärna vill komma nära. Hoppas det blir en fortsättning, för jag hade gärna besökt världen där Nintus finns igen!

Jenny

Äntligen fortsättningen för Anton i Mittel!
Eftersom det var ett tag sedan jag läste "Den åttonde dimensionen" så hade jag faktiskt inte full koll på handlingen. Så fort jag började läsa mindes jag Antons färd i Mittel. Nu blev det än mer mystik. 
Jag lärde känna Kjell och Max resa i Mittel och i nutiden, Hur ska de kunna fortsätta? Vem är den mystiska kvinnan? Vem är ledaren för Guuerna? Kommer Anton hitta ringen som behövs för att bli fri från hotet? 
Om DU tycker om fantasy som vävs samman med nuet, då tycker jag att DU ska läsa "De dödas själar" samt den första boken "Den åttonde dimensionen"! 

/ U P Enna´s största fan. 

Jag tycker om dikter när de griper tag i mig, får mig att känna något // När Marcus Löfblad skriver sina mer melankoliska texter, de ledsamma och de som skänker eftertanke, tycker jag att han har ett helt annat flyt och en ton som jag blir väldigt tagen av. Framför allt tycker jag om ”Min bästa vän” och ”Människa” men också ”Höstsnurr”. Det är då Löfblad får med mig i rytm, takt och ordval som jag blir fast och förtjust.
Skrapsår är absolut en läsvärd diktsamling och det som fascinerar mest tycker jag nog är hur olika ämnen som tas upp och hur olika stilar Löfblad skriver på.
//Smaka på dikterna lite längre och låta dem skänka eftertanke.Läs hela recensionen på: Marias bokhylla

En viktig bok om hur psykisk ohälsa kan drabba och se ut.
En bok där författaren blottar sina upplevelser, sin oro, sin längtan, sin förtvivlan men också hopp - hur hon jobbar för att finna sin väg tillbaka till god hälsa och återvinna sitt självförtroende. 
I boken tar författaren upp sina tankar om hur hon utnyttjats sexuellt mot sin vilja. Att bli förövad möjligheten att välja, att säga NEJ! Skammen hon känner för detta sitt djupt, ett sår som inte läker och som vännerna ”sticker kniven i” när de berättar om sina debuter. Det sociala handikappet och utanförskapet detta ger. 
Hon beskriver också hur hennes pappa går bort i cancer. Hur hon under flera år många gånger trott att honom och inte är beredd när det händer. Att hon förväntas hantera beskedet själv. Att ingen frågar hur hon mår, vad hon behöver. 
Författaren har flera sorger som hon inte blottat eller fått hjälp att bearbeta. Det nämns ingenstans men föräldrarnas separation finns i botten. Pappans alkoholmissbruk, anhörigas medmissbruk. Att vara barn och tvingas bli vuxen utan stöd. Pappan som drabbas av cancer och går bort. Om att inte få ta farväl på ett värdigare vis. 
Allt som drabbar författaren ger ett ackumulerat känslomässig kaos som skapar psykisk ohälsa. Detta kaos skapas av yttre faktorer - och drabbar författaren som inte har en chans att värja sig. Den skam hon känner är inte uppkommen eller skapad av henne - den drabbar henne. 
Boken handlar också om vägen tillbaka till bättre mående. Om tron på kärleken - att nån tror på henne. Att våga ta emot positiva skeende och känslor. 


Läs hela på: BooksbyMarie