Skriv gärna en recension eller kort omdöme i formuläret till höger.

2017/09/27
Jennys bokhylla

Vi får följa Emmas historia genom att författaren växlar mellan nu och dåtid vilket hon behärskar mycket bra. Jag upplever att språket är mycket poetiskt och eget i sitt slag, som ibland är bra men ibland blir lite väl mastigt och tungläst. 
Men ändå, en bra historia som inte lämnar någon oberörd! 
BETYG: ( 3 av 5)

Ls hela på: Jennys bokhylla

Bokmalin
2017/07/13

En gripande historia med ett poetiskt och fantasifullt språk där varje del av berättelsen suger in mig och får mig att glömma omvärlden för en stund. Boken är en känslomässig berg-och-dalbana med hopp, kärlek, svek och förtvivlan. En berättelse som berör på djupet och som jag gärna rekommenderar! Tack för boken!

Läs hela recensionen på: Bokmalin

Erika Lindblom
2017/07/03

Boken har ett säreget och vackert språk och jag imponeras ofta över författarens förmåga att skildra både miljöer och själsligt djup. Det är poetiskt och sorgligt, men för det blir det inget pekoral.
Dessutom växlar författaren skickligt mellan de olika perioderna, utan att det känns krystat. // Plötsligt händer det mycket och det blir riktigt spännande. I mjölnarens spår är en välskriven roman med gripande handling, men som hade tjänat på att kortas ner något. Jag kommer definitivt att läsa mer av författaren.


Läs hela recensionn på: Erika Lindbloms blogg

Villa-Freja
2017/05/24

Stina Nilsson Bassell - har lyckats med ett mästerverk. En bok jag kanske inte hade valt själv om jag letat runt på biblioteket /../och därför är jag extra glad för att jag fick boken som recensionsexemplar av författaren själv - för nu kan ju jag tala gott om den här så att fler får chansen att läsa.
Det är en så finstämd och känslomässig berättelse rakt igenom. Om den starkaste kärlek men också om fruktansvärda barndomar, svek, övergrepp, sorg och saknad. 


Läs hela recensionen på: villa-freja.se

Bokstund
2017/04/26

Stina Bassell styrka ligger i känsloskildringarna, hon ger karaktärerna och inte minst huvudpersonen Emma ett avgörande djup. Det var intressant att få följa en ung kvinnas vardag i Sverige under det tidiga 1900-talet även om hennes tillvaro ofta var allt annat än god. Dock hoppar författaren tidvis mellan olika berättarperspektiv vilket gör den lite rörig, men om man kan bortse från det är det en väl skildrad historisk roman om en kvinnas tragiska livsöde.

Tack till Stina Bassell för recensionsexemplaret!


Läs hea recensionen på Bokstund

Villivonkansbooks
2017/03/28

Emma Klasdotter gifts hastigt och oväntat bort med den dubbelt så gamle storbonden Niklas Nilsson 1895. Emma som drömt om ett liv med Alfred som hon har starka känslor för. I stället väntar ett tufft och kallt liv med Niklas. 
Det är en gripande och tragisk historia om Emma. Maken är kall och ond. Sonen följer i pappas fotspår. Boken växlar mellan när hon var ung och lycklig och som äldre när hon tvingas leva det tuffa livet på gården. Det är en tuff bok att läsa, man blir illa berörd av hur Emma behandlas. Språket följer tiden bra och den är väldigt lättläst. Blir 3 i betyg (av 5) Tack!

 

Ugglan & boken
2017/02/01

I mjölnarens spår är en grym och sorglig berättelse. // Jag tycker författaren lyckas skildra Emmas tragiska livsöde väl och hoppen i tid mellan de olika perioderna i hennes liv fungerar på ett spänningshöjande sätt. // författaren lyckas väl med att ge oss bakgrunden till personernas ageranden och ovanliga personligheter, vilket gör att även det ofattbart grymma känns trovärdigt. 

Läs hela recensionen på: Ugglan & boken

Tickmicks bokblogg
2017/01/04

Det här var en bok med spännande och gripande handling// Det här är en mörk men gripande berättelse om en ung kvinna vars liv inte riktigt blev som hon hade tänkt sig. En berättelse som tyvärr är många kvinnors vardag, vilket innebär att det här är ett viktigt ämne att sprida vidare! Vi får även lära känna Emmas familj genom de tillbakablickar som ges, något som definitivt ger historien ett extra djup. // Det var även riktigt intressant att få reda på anledningen till det plötsliga äktenskapet. Vilket gjorde läsningen extra intressant. Samtidigt får vi väldigt fina och tydliga beskrivningar av såväl karaktärer som miljö, vilket gör att det är lätt att bilda sig en uppfattning av hur allting ser ut. // Det var ytterst svårt att förutse vad som komma skulle, vilket resulterade i en minst sagt spännande upplösning.

Läs hela recensionen på Tickmicks bokblogg

Little me and my books
2017/01/4

Jag fick nöjet att läsa "I mjölnarens spår" av Stina Nilsson Bassell, en historisk roman återspeglad av den förskrämda huvudpersonen Emma.
// Ständig förnedring och skrämsel bryter ner Emma tills hon varken vet ut eller in. Hon lever ständigt i mörker där den lilla ljusglimt hon försöker förvara i sitt hjärta slocknar för varje dag som går.
Åh vad jag brann inombords när jag läste I mjölnarens spår! //
I mjölnarens spår är en av de sista böckerna jag läste år 2016. Än minns jag Emma och hennes öde. Jag hoppas att fler kommer i kontakt med Emma Klasdotter och hennes liv.

Tack Stina Nilsson Bassell för boken!


Läs hela recensionen på: Little me and my books 

Erikas bokprat
2016/11/08

Det här är en berättelse som berör djupt och som inte går spårlöst förbi. Hjärtskärande, starkt, naket, avskalat, känslofyllt, finstämt, kärleksfullt, trovärdigt. Ja det är bara några av många ord som kan beskriva berättelsen om Emma.

Det här är en mycket fin och välskriven bok som jag tar till mitt innersta. Det finns så mycket att diskutera om Emmas liv och öde. En alldeles utmärkt bokcirkelbok. Vad är det som styr en människas handlingar? Hur påverkas vi av arv och miljö?

Läs hela recensionen på Erikas bokprat

Jennies boklista
2016/10/30

Bokens första mening:
Hon stirrar ut genom fönstret, bara stirrar.

Om boken:
”I mjölnarens spår” är en historisk roman som handlar om ett kvinnoöde. Året är 1936 och i ett fönster tittar en förskrämd kvinna ut. Hon klamrar sig fast vid minnen om en lycklig tid, en tid när hon fortfarande kunde andas.
Emma Klasdotter, 22 år gifter sig med den dubbelt så gamla storbonden Niklas Nilsson. Året är 1895 och den olycka hon känner den dagen hon går till Havdellska gården blir bara värre och värre.

Min åsikt:
Fängslande & gripande!


Läs hela recensionen på:
Jennies boklista

En blogg. Helt enkelt

Det är en viktig berättelse om hur kvinnomisshandel kan ärvas från far till barn, och hur den misshandlande mannens syn på kvinnan kan ges vidare till barnen. Barnet, som är i en total beroendeställning, vänder sig bort från den som inte kan beskydda det, och försöker blidka den som har makten att straffa även det. Ett slags stockholmssyndrom i familjetappning.

Jag gillar också greppet med de tre parallella tidsplanen. Det skapar ett starkt sammanhang mellan orsak och verkan. Vad som leder till vad.


​Läs hela recensionen på: En blogg. Helt enkelt.

Bookis
2015/11/04

I mjölnarens spår - Stina Nilsson Bassell
En hjärtskärande roman!

Stina Nilsson Bassell är en fantastisk författare som vet hur hon ska väcka känslor hos sina läsare. Hennes senaste bok I mjölnarens spår kunde jag inte lägga ifrån mig när jag väl började läsa den. /.../ Det är en hjärtskärande roman jag har fått läsa och Stina Nilsson Bassell berör djupt med sitt personliga språk och sin berättelse.


Läs hela recensionen på Bookis

Boktokig
2015/10/03

Fy tusan för att bli bortgift! är en av tankarna jag har när jag slår ihop boken. Mina tankar kretsar också kring frågan: Vad är det som gör att vi formas till att bli de personer vi blir?

​Läs hela recensionen på Boktokig

Folkbladet
2015/09/04

Mörk skildringa av kvinnlig utsatthet

NY BOK Författaren Stina Nilsson Bassell, som bor i Röda stan i Norrköping, har skrivit ”I mjölnarens spår” – en historisk roman som pendlar mellan spröd lycka och djupaste olycka.

”I mjölnarens spår” berättas om den 22-åriga Emma Klasdotter som gifter sig med storbonden Niklas Niklasson, år 1895. Hennes nya hem blir Havdellska gården, strax utanför Åtvidaberg. Den unga kvinnan, som var förälskad i en annan man och full av livslust, kastas in i ett äktenskap som blir kantat av vidrigheter. 

Romanen påminner om en våldsam melodram – den för mina tankar till ”Räddad”, som spelades på Östgötateatern för några år sedan, där 1800-talsdramatikern Alfhild Agrell utvecklar sin syn på kvinnans små möjligheter att förverkliga sig själv inom äktenskapet i slutet av 1800-talet.//

Språket i ”I mjölnarens spår” är rikt, blommigt //Berättelsen är mörk och sker i två tidslinjer, 1936 och 30–40 år tidigare// i andra halvan av boken, får andra romanfigurer egen röst, bland annat genom brev av Emmas stora kärlek Alfred och hennes syster Helga.

// romanen sätter inte bara ljuset på kvinnans utsatthet och begränsade frihet – utan även på omgivningens underlåtenhet att hjälpa. Grannarna ser den nedtryckta Emma komma klädd i eländiga trasor men nöjer sig med att viska, skvallra och skratta. Det är befriande när texten utvecklas till ett kraftfullt brandtal mot människornas feghet och brist på empati .// Och där ringar romanen in viktiga frågor om något bultande aktuellt i en tid då räddningstjänsten slår larm om att vittnen till olyckor inte hjälper till för att rädda liv – utan istället ställer sig och filmar.
 
Sara Segraeus

Läs hela recensionen på:
Folkbladet 

Det finns en naiv och schablonmässig bild av landsbygden och jordbruksorter som pastorala idyller med glada grisar och goda människor. Som om ondska, hat och avund bara hör hemma i städer och tätorter. Författaren Stina Nilsson Bassell tar läsaren bort från den villfarelsen med sin roman ”I mjölnarens spår”.//

Hos Niklas Niklasson på den Havdellska gården stängs världen för Emma och hon finner sig leva i ett fängelse som senare ska vaktas vidare av sonen Axel. //Fädernas missgärningar går i arv.

Romanens intrig är som hämtad från Vilhelm Moberg. Ett tragiskt drama i en stillsam miljö. Det patriarkala förtrycket ställt mot kvinnor som lider men också kvinnor som räddar. ”I mjölnarens spår” är en berättelse som berör och som säkert rymmer mycket av sanning i sig. Den sanning som aldrig blev uppenbarad för att ingen ville se.//

//En berättelse och handling som berör och skakar om. Och den läsare som utrustar sig med lite tålamod får en bra läsupplevelse.


Läs hela recensionen på: Linköpings Corren

Radio P4
Lyssna på en intressant intervju där Stina Nilsson Bassell berättar om sin bok I mjölnarens spår".
Radio P4
 

Recension på bloggen "Boklysten" Recension på bloggen "Boklysten"

2015/08/11
"Och den här boken hamnar definitivt bland årets favoriter!"


Jag har tidigare recenserat Stina Nilsson Bassells bok Eko av Natt och blev väldigt berörd av den så när författaren tog kontakt och frågade om jag kunde tänka mig att läsa och recensera I mjölnarens spår så var det självklart att tacka ja. //
Stina Nilsson Bassell har ett alldeles eget sätt att skriva och uttrycka sig på även om det inte är riktigt lika uttalat i den här boken som i Eko av natt. Och det sättet gör att huvudpersonen har en så stark närvaro i boken att jag engagerar mig djupt i henne och hennes tankar och känslor.

Emmas liv och öde är hjärtskärande och det som gör det ännu hemskare är att det fortfarande finns människor som beter sig som de som finns runt Emma, som ser men inte ingriper.

Trots att jag bitvis nästan fick ont i magen av att läsa I mjölnarens spår så skulle jag definitivt inte vilja ha den oläst och den kommer att leva i mitt minne under lång tid. Och den här boken hamnar definitivt bland årets favoriter!

Stort tack Stina Nilsson Bassell för rec.exet!


Läs hela recensionen på:
boklysten.blogspot.se

2015/07/26
kultursidan.nu/Otäckt kvinnoförtryck "I mjölnarens spår."

Hur kunde så många se på utan att ingripa?

När jag läst ut Stina Nilsson Bassells roman I mjölnarens spår kom Martin Luther Kings ord till mig: ”Den stora tragedin är inte de ondas brutalitet utan de goda människornas tystnad.” Fast jag skulle vilja lägga till ett citationstecken kring ”de goda människorna”, både i Kings citat och i romanen. Kan man vara god samtidigt som man bevittnar ondska utan att ingripa? Har man legitimitet när man säger att man inte vill bli inblandad?

I mjölnarens spår är en långsam roman. Jag får en känsla av inre monolog när jag läser den, fast det finns en berättarröst. Boken växlar mellan tre tidpunkter. Vid en tidpunkt är huvudpersonen Emma ung och förälskad i Alfred. Hon bor med sin familj och är mycket lycklig.

Vid den andra tidpunkten har hon just blivit bortgift med den dubbelt så gamla storbonden Niklas Nilsson och deras son föds och växer upp. Vid den tredje tidpunkten har Emma blivit gammal och bor kvar med sin sinnesförvirrade son i huset på gården. Storbonden är nu död.

Ungdomens lycka kontrasteras mot den vidriga tillvaro Emma får som bortgift med en ondskefull man och senare mot tillvaron med den onda och sinnesförvirrade sonen. Greppet är bra och skildringen av mannens metoder för att bryta ner Emma är intressant men jag tycker att boken skulle vinna på att korta ner första halvan något. Skildringen av lycka kontra olycka känns till slut som en upprepning.

I andra halvan av boken dyker element upp som bryter mönstret av hopp mellan lycka och olycka. Vi läsare får en del förklaringar till hur det kunnat bli så olyckligt som det blivit. Gamla olästa brev dyker upp och i bokens långsamma tempo känns detta som friska fläktar, en form av action. Mot slutet får både vi och Emma träffa en gammal dam vid namn Elsa. Hon är den enda person som handlingskraftigt griper in för att hjälpa Emma. Därefter tar historien en helt ny vändning.

Stina Nilsson Bassell är poet, sagoberätterska och romanförfattare. Det märks i romanen. Författaren har hittills haft ett mycket personligt språk i sina tidigare romaner med många ofullständiga meningar. En del störs av det, andra vänjer sig och upplever det personliga i språket.

I den här romanen, som är mycket längre än de tidigare romanerna har varit, finns det personliga språket där men det är något dämpat vad gäller egensinnighet med grammatik och meningsbyggnad. Det är fortfarande mycket poetiskt och fantasifullt och – bara ibland – inkorrekt. Den konstnärliga friheten bjuder på det.

Även huvudpersonen i boken är en stor sagoberätterska och här kommer ljuset i romanen fram. Fantasin och poesin finns både hos Emma och hos författaren. Där finns livskraften och när Emma bryts ner och förlorar sin skaparkraft finns den fortfarande kvar i språket hos Stina Nilsson Bassell.

Som en tvillingsyster tvinnar författaren kraft, poesi och fantasi i orden. Därmed låter hon oss ana att under allt elände glimmar glöden fortfarande hos Emma. Hennes tankar har fantasi och poesi, till exempel när hon filosoferar över tidens gång: ”Å, gode tid, det är som om ingen tid har gått, men tänker hon och suckar, det har det. Det har gått skägg och mustasch. Och mer mage, ja förresten mer kropp överhuvudtaget.”

Det kvinnoförtryck som Stina Nilsson Bassell tar upp i sin roman känns angeläget.Handlingen i boken utspelar sig mellan 1895 och 1936. Det är inte så länge sedan. Kunde det verkligen gå till så som i boken? Kunde verkligen så många se på utan att ingripa? Händer liknande tragedier i dag?

Vem vill jag vara; modiga och varma Elsa som reagerar och hjälper eller någon av Emmas grannar som gärna för elakt skvaller vidare men låter det skeva vara skevt?


Text: Carina Johansson
Foto: Robert Svensson

2015/0714

Häromdagen när regnet öste ned blev denna bok räddningen och jag sträckläste den på en dag!! Tragisk men lättläst och gripande!
Tack för en gripande historia om ett människoöde i en "hård" värld.


Ulf Mörnstrand

"I mjölnarens spår" av Stina Nilsson Bassell

Recension/kort omdöme om "I mjölnaens spår".