Skriv gärna en recension eller kort omdöme i formuläret längst ner på sidan.

2015/01/16
Utdrag ur Lektörsutlåtande från BTJ. Häftepos 15105498

Lektör: Malin Liedberg

Stillmans debutroman utspelar sig i 1600-talets Europa, mitt under det trettioåriga kriget och den svenska stormaktstiden. // Läsaren får följa både bondfolk och mer uppsatta akademiker, i en tillvaro som präglas lika starkt av folktro och trolldom som av gudsfruktan. // Det är lätt att gilla idén: en skitig, realistisk och helt oromantisk skildring av tidsepoken, berättad ur olika samhällsklassers perspektiv. //Författaren förstärker känslan av tidsepoken med ett ålderdomligt språkbruk.//

2017/01/12

Har läst Förbannelsen. Var fångad hela tiden.
Imponerande att du kan hålla det tidstypiska språket hela vägen. Kombinerat med sååå autentiska beskrivningar, gestaltning av miljö och människor.

Sinnena med lukter och smaker, djur och människor. Klasskillnaden, men framför allt hur alla slår neråt, från överhögheten till föräldrar och syskon inbördes.

Mycket bra! Ser fram emot att få läsa mera.
Borde filmas! Lyckat till med del 2.


Eja Enbom

2016/09/29
VLT

Religion, Gud och Satan har viktiga roller i den här historiska berättelsen. Liksom de som kämpar dag ut och dag in för att överleva och få mat på bordet. 
Berättelsen skildrar hur orättvist våra öden blir, beroende på samhällsställning, och hur olika kvinnor och män redan från början har behandlats i samhället. 
Det finns en väldig spänning i den här mörka, välskrivna berättelsen och det är lätt att få en bild av dåtidens samhälle. 
Allra lättast att känna igen är kanske människans rädsla för det okända.


Läs hela recensionen på: vlt-böcker

2016/09/14
Västmanländskans bokblogg

Birgitta Stillman skriver en intressant historisk skildring av en tid som både är svår att förstå och lätt att känna igen. Människans rädsla för det okända och behov av att hitta en syndabock är på många sätt tidlös.//

Parallellt med berättelsen om Elofs allt mer rabiata övertygelse om att de "trollkunniga" personerna måste straffas, berättas historien om Anna, Gudrun och Kerstin. De är helt vanliga fattiga bondkvinnor från Elofs hemsocken. De lever enligt övertygelser de haft med sig i generationer, som nu kommer i konflikt med den kristna tron. Folktro och läkekonst är plötsligt djävulens verk och kvinnorna är hans hantlangare.//

Jag brukar verkligen uppskatta historiska romaner med verklighetsbakgrund och jag läser även detta med intresse.

Läs hela recensionen på Västermanländskans bokblogg
 

2016/08/20
BOOKIE COOKIEZ

Boken utspelar sig på 1600-talet och det märker man direkt när man börjar läsa. Den är nämligen skriven på det sätt som man talade på den tiden. T.ex. sa man inte ofta du till varandra utan nämnde varandra i tredje person. // Det är en spännande och mörk bok om en tid i Sveriges historia då vidskepelser och tron på häxor var lika sann som vi idag ser på vetenskapen. //
Det här var en tid då Sverige var kristnat sedan länge tillbaka, men fortfarande trodde folk på olika väsen och trolldom. De inom kyrkan jobbade hårt för att få bort denna tro. Författaren har verkligen gjort en ordentlig research kring allt detta, både i hur man pratade och vardagliga saker man använde. När man läser den här boken är man verkligen med vid den tiden, och svettas med karaktärerna. För det var inte alltid lätt och även om man var oskyldig kunde man bli anklagad och dömd ändå.
När man väl har fått kläm på språket blir boken alltmer spännande, speciellt i slutet. Om man är intresserad av häxprocesser och allmänt leverne på 1600-talet är den här boken något jag rekommenderar.
Förbannelsen får sju kakor av tio.


Läs hela recensionen på: BOOKIE COOKIEZ

2016/07/04
Jennies boklista

Min åsikt:
Spännande & fängslande med ett intressant ämne!!!

Läs hela recensionen på Jennies boklista

2016/06/19
Bokbloggen Boklysten

Förbannelsen är en intressant och läsvärd bok om en period då man på fullt allvar trodde på häxor, troll och förbannelser. Jag ser fram emot en uppföljare till den här boken och jag vet att hon redan påbörjat arbetet på den.
//Det är enormt intressant att läsa hur vidskepliga människorna var på den tiden. Man kan inte låta bli att förundras över att man trodde att kvinnor som använde naturmediciner och liknande på något sätt höll på med häxkonster, lade förbannelser på andra osv. Intressant är också hur en del använde sig av vidskepligheten för egen nytta, genom att anklaga någon för att hålla på med häxkonster och trolldom kunde man ju t ex ta över andras mark och/eller annan egendom man ville ha eller bara bli av med folk som man inte gillade. Och inte var det lättare för de som på något sätt hade t ex psykiska sjukdomar, man kunde ju bli anklagad för att vara häxa bara för att man betedde sig annorlunda.


Läs hela recensionen på Boklysten​​​​​​​

2016/01/15

Tack för en fantastisk läsupplevelse, sträckläste boken, den gick inte att lägga  ifrån sig.

Håkan Ahlsten, Grå Gåsen Gotland

2015/07/14

Nu har jag läst din bok och vill gärna berätta att jag tyckte om den. Jag brukar ha svårt för historiska romaner och filmer som handlar om sådant som jag vet mycket om. Jag har ofta svårt att hänga med i själva berättelsen eftersom jag fastnar i det historiska, stort som smått, och har liksom svårt att slappna av som läsare och bara öppna mig för storyn. Din bok fångade mig dock och jag såg fram emot att lägga mig och läsa den om kvällarna. Ditt sätt att skildra föreställningar, rädslor, konflikter och handlingar kring trolldom kändes realistiska för mig. Du måste ha läst in dig på allvar. Dessutom var boken spännande, om än tragisk.

Jag vill gärna varmt rekommendera romanen "Förbannelsen, en berättelse om Gud och Satan trolltro och magi" av Birgitta Stillman. // den är skriven med insikt och är ett bra exempel på levandegjord historia.  // Det ska också bli roligt att se vad uppföljaren handlar om.

Vänliga hälsningar

Linda Oja, docent i historia vid Uppsala universitet.

 

2015/06/08
Susanna

Min recension "Förbannelsen" av Birgitta Stillman

Förbannelsen är en berättelse om Elof. Precis som du och jag har han drömmar och rädslor. Elof aktar sig för det han tror är farligt och försöker vara en god människa. Han reser, utvecklas, möter människor och inleder relationer. Men relationerna får honom snart att tappa kontrollen - och hela tiden maler det där kusliga i bakgrunden. Smutsiga främmande människor får honom att insjukna och frysa.
     Birgitta Stillman lägger sakta ut pilarna som visar läsaren var hen ska gå. Snart är jag fast i hennes 1600-talsvärld. Spänningen håller i sig ända till slutet.
     Det är en rafflande berättelse, men jag tycker främst att Förbannelsen är en viktig bok. De kusliga vindarna som drar mellan raderna i Förbannelsen, känns bekanta. Jag stänger boken men rysningarna kommer tillbaka när jag läser om att ännu en synagoga har brunnit i Europa, eller hör en granne påstå att alla muslimska kvinnor är förtryckta.
    Birgitta Stillman har skrivit en historisk roman men också lämnat en viktig kommentar på vår samtid. Jag rekommenderar starkt att läsa förbannelsen!

2015/05/21
Anke Wetterskog

Den som har det minsta lilla historiska intresse, kommer att få stor behållning av denna bok! // Fantastisk även på det sätt Birgitta valt att stilsätta sin bok, med en vokabulär som, är jag säker på, fler än jag kommer att förundras över! // Birgitta Stillman har skrivit en bok som tack vare sin anpassade språkstil lyfter ytterligare och man undrar: Är hon bara duktig och påläst? Eller har hon rötter i dåtidens påstådda häxeri? 
Läs Förbannelsen- och önska dig en fortsättning! Det gör jag!


Läs mer på BOKUS

Bibliophilia.se
2015/04/30

Avgudadyrkarna måste bekämpas
Förbannelsen utspelar sig i Sverige under Stormaktstiden, då människorna levde i ett samhälle där Gud, Satan och folktrons väsen var en del av vardagen, de var högst verkliga väsen. Läsaren får följa karaktären från alla delar av samhället i en äventyrsroman som kretsar kring en av Sveriges mest avskyvärda del av historien: häxjakt och förintelsen av oskyldiga människor. Berättelsen om hur människor i religionens namn drivs till vansinnesdåd är än idag en aktuell fråga.

En av romanens styrkor är språket som känns gammaldags och som bidrar till en känsla av dåtid. Det gör det lätt för mig som läsare att leva mig in i storyn.


Läs mer på:
bibliophilia.se

2015/04/30
BOKUS

Förbannelsen är en spänningsroman med historisk bakgrund. Den ger röst åt Elof, Niels och Signe. Men också åt Anna, Gudrun, Kerstin och andra, både uppsatta personer och de som tillhörde samhällets bottenskikt. Alla agerar de utifrån dåtidens trosföreställningar och referensramar i ett samhälle som kan tyckas avlägset, men där mycket går igen i vår tid.

​Läs mer på BOKUS

2015/03/12
Kjell Linder

En intressant och spännande Bok! Nu är det bara att vänta på del två.

2015/02/19 
Kjell Kristiansson

Välskriven roman från 1600-talet, då manfolket tog för sig utan pardon. Kvinnfolket hade det inte så lätt. Har lärt mig en hel del om den tidens trolldom,vidskepelse och folktro. 
Boken är väldigt lättläst och kan rekommenderas.

2015/02/14
Ingrid Enblom

Det har varit lätt att bli bekant med karaktärerna i denna färgstarka bok. Klart att du skall ta hand om dem och skriva en fortsättning Jag fick många tankar om människans villkor här på jorden.

2015/02/14
Pirjo Tampio

Tack för den fina boken, den var typ bladvändare. Läste den nu i veckan. Rekommenderar varmt till mina vänner. Väntar på del 2. 
 

2014/12/22
Inger Asp

FÄNGSLANDE!

I tre dygn har jag inte kunnat släppa boken. Levt på 1600-talet med alla tänkvärda karaktärer. De sista kapitlen fascinerande. Ser fram emot en fortsättning!

2015/02/04

"Förbannelsen" av Birgitta Stillman

 

Sextonhundratalets mörka sida 
får du i romanform lida. 
Häri skildras människoöden 
ifrån födelse till döden. 

Många trodde på att livet 
var en nåd av Gud dem givet 
och att ondskans djävul låg på lur 
illslugt väntande sin tur 
att få visa för envar 
vem som största makten har. 

Strid om själarna blev hård 
och spred skräck från gård till gård. 
Trygghet var en sällsynt vara 
för den tidens människoskara. 

Särskilt kvinnor fick stå ut 
med det mesta till sitt slut. 
Häxeri och annat skrymt 
gjorde livet extra grymt. 
Läs romanen av Birgitta! 
Bättre kan du inte hitta! 

Ragnar Hasselquist

"Förbannelsen" av Birgitta Stillman