Skriv gärna en recension/kortare omdöme i formuläret till höger på denna sida.
 

2018/06/05
Clio-podden
"Jätteintressant och otroligt sorglig"
"Jättespännande bok" enl. Clio-podden och Jenny Björkman om "Flickebarnet i sävlådan". "Verkligen en tragisk historia om Elin Schwartz som anklagas för barnamord. Närheten till källorna, rättegångsprotokoll och läkarintyg m.m. ger boken autenticitet." 
CLIO-podden diskuterar och berättar om "Flickebarnet i sävlådan - en tragisk historia från det fattiga Sverige", av Hjördis Levin. Start vid 14.43.


Clio-podden

Clios medlemstidning s. 23
Hon var allt bra tjock om livet
Tändsticksarbeterskan Elin Schwartz var en av de sista kvinnorna i Sverige som år 1915 åtalades för barnamord. // Här berättar historikern Hjördis Levin om Elins levnadsöde utifrån ett omfattande och intressant arkivmaterial, bestående av allt från polisförhör och vittnesutlåtande, till läkarintyg och en fängelseprästs dagbok. /Trots att Elin inte efterlämnade några brev eller dagböcker lyckas författaren genom de närgående källorna ge liv och nerv åt detta drama. Det blir en detaljrik skildring från Fattigsverige vid 1900-talets början och en ung kvinnas utsatthet alltsedan unga år.

Läs hela i Clios medlemstidning

20180/4/12
En fantastisk bok
För ett par år sedan kontaktade Hjördis Levin, vår släktforskarförening med förfrågan om att få tillgång till föreningens material om Tranåsbygden. Vid ett par tillfällen fick jag då nöjet att hjälpa till att ta fram uppgifter som skulle ligga till grund för en bok om bygden och då främst Linderås.
 Hjördis Levin hade under sin barndom upplevt att vuxna pratade om något hemlighetsfullt vilket med tiden visade sig vara historian om Elin, den ogifta modern. Nu efter många år har författaren fördjupat sig i denna tragiska kvinnohistoria och gett ut sin bok.
 
Vem var flickebarnet i sävlådan, som hittades i Munksjön i Jönköping, och vem hade kastat henne i sjön? Flickan var bara en i raden av barn som på olika sätt gick detta grymma öde till mötes kring sekelskiftet 1900.

Boken handlar om den ensamstående modern Elin och hennes så kallade oäkta barn. I sin fattigdom och ensamhet fick hon, som så många andra kvinnor, utstå förnedring och utsatthet som ledde till oönskade handlingar. I sin förtvivlan över en oönskad graviditet ser Elin ingen annan utväg än att försöka ta livet av sitt barn. Efter en omfattande rannsakan med flera rättegångar döms Elin för sitt brott som hon också sonar. Hon försöker därefter att börja ett nytt liv men lyckan vill inte stå på hennes sida. Det här är en fängslande och intressant historia som utspelar sig, bland annat i Linderås socken. Det är också en beskrivning på hur eländigt livet var för en ogift mor och vilka svårigheter många levde i vid sekelskiftet.
Boken är verkligen läsvärd och de sista 21 sidorna i boken redovisar källor och litteratur som ligger till grund för denna fantastiska berättelse.
 
Hjördis Levin är författare, historiker och forskare med inriktning på sociala frågor och med fokus på kvinnohistoria, speciellt under industrialismens genombrott..

 
Gerd Brisfjord Karlsson

Skriv gärna en recension/kortare omdöme.