Skriv gärna en recension eller ett kort omdöme i formuläret till vänster.

2017/01/23
Publiceras i BTJ-häftet nr 7, 2017.
Lektör Anna Wilner
Recension


Girlhood - har himlen en förort? är en stark debut som lyfter fram tjejerna i förorten.

Huvudpersonerna är fyra tonårstjejer, vars liv kantas av droger, våld, sexuella övergrepp och kriminalitet i slutet av 1990-talet. Bakom deras destruktiva leverne döljer sig tragiska uppväxter och deras vänskap prövas starkt av förortslivet. Samtidigt är vänskapen ibland deras enda livlina. //En del kapitel är också helt skrivna på förortssvenska. Språket flyter lätt, men backar inte för att skildra den osminkade verkligheten. Stark lyckas med starka personskildringar//
Boken lyfter fram en grupp, förortstjejerna, som tidigare inte synts så mycket i ungdomslitteraturen och visar på deras styrka trots extremt tuffa omständigheter. Den funkar utmärkt för gruppdiskussioner om att utvecklas och finna styrka i varandra när samhället sviker. 

En bok som ska läsas framförallt om man jobbar med ungdomar.
I Södertälje bor Johanna, Zandra, Fatima och Riita. De är alla väldigt trasiga på grund av saker de har varit med om. De lever stökiga liv och har egentligen ingen lust att förändras. 

Det är en mycket mörk historia som delvis är baserad på verkliga händelser. Som läsare och tidigare lärare i grundskolan känns det tröstlöst. Det är inte så här barn och ungdomar ska ha det. Det är samma förtvivlan jag ibland kunde känna när jag inte kunde hjälpa mer. 
Trots detta tycker jag att det är en bok som ska läsas framför allt om man jobbar med ungdomar.


Jenny M ( @jenny_shima)

2018/10/02
Starkt, Stark!
En oerhört stark bok om hur det är att hamna fel, att vilja synas men inte veta hur, vilja vara med fast det är fel gäng, fel levnadssätt. Maria Starks bok om tjejerna i Girlhood är full av känslor: ilska, sorg, glädje och kärlek. Den tar tag i mig, får mig att vilja hjälpa tjejerna. Jag lider med dem och känner med dem. Att den utspelar sig i Södertälje där jag själv växt upp, varit på samma uteställen som de (Avenyn, Liberty „Libban“) gör att boken känns ännu mer nära.
Starkt Stark!
Betyg: 4,5/5


Läs hela på: Svenska böcker

Boktips februari - Malmö stad

STRÄCKLÄSNING UTLOVAS!
Johanna, Zandra, Riita och Fatima lever på ett sätt helt vanliga tonårsliv, men det är en del strul och problem. En fantastisk bok som skildrar fyra unga tjejers liv och vägen till att bli vuxna i slutet av 90-talet, då "kickerkulturen" var som störst. Vi får lära känna tjejerna, språket flyter  på och det är en ganska "osminkad" berättelse om hur det är att vara ung. Sträckläsning utlovas!  Passar dig som är 14 år och uppåt.

Malmö stads bibliotek

2017/04/08

Den är helt suverän! Den är stark och äkta, rakt på, rakt in. En bok som behövdes! 
När man jobbat med ungdomar länge blir man glad när det dyker upp en bok som ocensurerat skildrar verkligheten för utsatta ungdomar så som det faktiskt ser ut. Möter man det inte så blundar man nog för hur hårt livet kan vara för de där unga utanför ens egen världsbild ... Så jätteviktigt som ögonöppnare och debattstartare.


Emma Berglund, kurator på Ungdomsmottagningen Västernorrland

2017/09/25
Goodreads

Det är mycket som ska få plats i Maria Starks debutroman Girlhood - har himlen en förort.// Det är mycket knark, krossade drömmar, trasiga liv och flykt genom sex och/eller självskadebeteende. Världen är helt oglamorös: det är vardag för de fyra tjejerna, inget de egentligen ifrågasätter. //
Språket är bitvis bra. //Styckvis känns jargong och interpunktion lite för inspirerad av t.ex. Jens Lapidus Snabba cash. 

Maria Stark har en jäkla potential som författare, det är tydligt. Jag ser gärna fler böcker från henne, men då får hon gärna släppa in lite mer ljus.


Läs hela recensionen på: Goodreads

Villivonkansbooks
2017/02/14

Girlhood Har himlen en förort? Skriven av Maria Stark och utgiven av Ebes Förlag. Det är en historia om livet i förorten för Johanna, Riita, Zandra och Fatima. Ett tufft och hemskt liv som kantas av våldtäkter, droger, alkohol och prostitution. Men det finns ändå ett hopp om ett bättre liv någonstans i framtiden. Det är en ganska rå bok, man känner stort obehag för vad som händer tjejerna och den är stundtals tuff att läsa. Man hoppas hela tiden att det ska vända för tjejerna. Språket är skrivet på förortssvenska med många slanguttryck, känns som Maria fångat språket exakt med verkligheten. Gillar boken och skulle gärna läsa en bok till, en bok där man får veta hur framtiden blev för dem.

Betyg ( 3 av 5)
Tack ebesforlag.se

20170220
Ett starkt ämne och super + till lexikonet längst bak i boken.

Jaana Åsberg

Girlhood - Har himlen en förort, av Maria Stark

Skriv gärna en recension eller ett kort omdöme i formuläret nedan.