Skammen är inte din- recensioner och korta omdömen

Skriv gärna en recension eller kortare omdöme i formuläret till höger på denna sida.

2020-09-13
Det gjorde ont i mig.
Denna lilla bok berättar om en verklighet för många men som ofta inte syns på utsidan. Nämligen om hur man mår i själen ett tillstånd som det än idag finns mycket skam kring. Författaren beskriver modigt sin resa med psykisk ohälsa och när det såg som mörkast ut kom ljuset. Det gjorde ont i mig att läsa om hennes smärta och hopplöshet. Stundtals jobbigt att läsa när det fanns ämnen som jag även kunde relatera till men ändå så viktigt att sätta ord på.
Denna lilla bok kan nog ge hopp till många att ljuset även kan hitta dem.❤ Tack @aniciaeriksson för att du modigt delat med dig av ditt liv.

Författare Erika Larsson Norlund

2020/02/25
Viktigt ämne och ett starkt budskap!
Personligen så är dikt och prosa inte ”my cup of tea” och jag tror att jag därför har lite svårare för att ta till mig berättelsen. Men det är ett viktigt ämne och ett starkt budskap. Och en smärtsam berättelse att behöva läsa. Det gör ont i hela kroppen att läsa om övergrepp och hur dåligt någon kan må. Hur det är så lätt att skuldbelägga dig själv och tro att man förtjänar det som hänt och att må som man mår, det förtjänar ingen! 
Anicia är så stark som delar med sig så hudlöst av sin historia. Och jag håller helt med om att vi måste få bort skammen kring psykisk ohälsa. Vi måste fortsätta vara öppna om när vi mår dåligt och inte skämmas för det, alla mår vi dåligt ibland. Och det är skönt att veta att man inte är ensam. Jag tror att många kan finna lite extra styrka i denna bok och andra kanske bara kan få en bättre förståelse för hur det är att leva med psykisk ohälsa. Hur man som människa kan reagera på olika trauman. Rekommenderar alla att läsa! 


Jessica

2020/02/20
”När jag tänker på döden så förstår jag ju att vissa människor kanske inte är skapta för att leva...”

Delar idag med mig av helgens läsning. Jag brinner för psykisk ohälsa och att prata om det. Skammen är inte din är en fin liten bok som vill bidra till just detta. Författaren delar med sig av privata texter som hon först endast skrev för sin egen skull. Textstyckena ger en insyn i hur tankarna kan snurra när man mår dåligt och jag kände igen mig i mycket!! Blev alldeles rörd under tredje och sista delen för det träffade mig något otroligt. Det var som att läsa något jag själv skulle kunnat skriva.

Boken är stundtals mörk och berör ämnen som självmord. Men den innehåller ett viktigt ljus, det ljus som uppstår när man hittar kärleken. Kärleken i en annan person som villkorslöst älskar en tillbaka. Svårt att ge boken ett betyg då den känns så privat och den här berör olika beroende av vad man själv som läsare har för erfarenhet av psykisk ohälsa..


Hemmabiblioteket på Instagram​​​​​​​

2020/02/14
Fantastisk, rå, ärlig, vacker, sorglig och även hoppfull.
Skammen är inte din är en bok som kommer få dig att känna alla möjliga känslor på samma gång, eller iallafall gjorde jag det. Jag vet knappt vad jag ska skriva men Skammen är inte din är fantastisk, rå, ärlig, vacker, sorglig och även hoppfull. 

Redan efter några sidor kände jag att den här boken borde alla läsa då den tar upp sådana viktiga ämnen som psykisk ohälsa,våldtäkt, och hur man kommer tillbaka efter det. Författaren skriver så bra om allt detta, att det är lätt att hamna i en ond cirkel och att man kanske tror att man förtjänar att må dåligt, men så är inte fallet. Alla förtjänar att må bra och det skriver författaren om på ett sådant bra sätt. 

Det var så gripande att få följa med Anicia på hennes resan till helande och jag kunde inte sluta läsa. Hennes dikter var dessutom bara så fina och jag ser redan fram emot att läsa om den här boken. 

Skammen är inte din är så viktigt bok, bara läsa den! 


Betyg 9/10
Jasmine - En blogg för bokugglor

2020/01/18
Anicia, din bok berörde mig djupt. 
Den gick rakt in i hjärtat och jag ville bara krama om dig. I en önskevärld skulle ingen behöva må som du har gjort. Men verkligheten ser inte ut så och därför är din bok så viktig för så många människor. Och det är ett så viktigt ämne att lyfta. Jag har aldrig tidigare läst dikt och prosa och inte heller känt någon längtan efter att göra det. Men det är helt rätt i den här boken. Avskalat, naket och ärligt. Du hade inte kunnat förmedla dina känslor på annat sätt. Det kändes skönt att boken slutade med en hoppfullhet inför framtiden. Tack för att jag fick läsa din bok. Jag önskar dig allt gott i framtiden! Ta hand om dig
!

Carina Kristensen.

2020/01/05
Denna boken är en känslomässig bomb. Den är vacker, rå och ärlig. S. Eriksson visar, genom sina dikter, hur det är att vara offer till våldtäkt och hur hennes psykiska hälsa påverkades av det. Något som måste spridas och prata mer om. Hon skriver om sin egen historia och boken börjar med att hon är på "en mörk plats" i sitt mående men utefter boken så växer hon, blir starkare och blir en överlevare. En oerhört viktig och inspirerande bok som är värd att läsa och som måste spriddas! Tack Anicia för att du låter oss följa med på din resa!

2019/10/05
Den här boken borde alla läsa innan dom hamnar i puberteten
Alltså den här boken, jag vet faktiskt inte hur jag ska handskas med det den lämnar efter sig. Det har gått 2-3 dagar sedan jag läste klart den och jag tänker på den hela tiden. Med väldigt blandade känslor. 
Att Anicia som ung tjej fått genomlida en rad alldeles för tuffa prövningar råder det inga tvivel om. I den här boken skriver hon rakt ifrån hjärtat vad som händer i henne efter tragiska och traumatiska händelser. Jag blir stundtals så illa berörd att jag inte vill läsa klart boken. Här skriver hon i dagboksform sina tankar, känslor och dikter och allt blir så öppet. All svärta, bräcklighet och allt lidande blir så direkt och jag tror att det är därför jag fortsätter läsa. Jag tänker att om det är jobbigt för mig att läsa så måste det ha varit 1000 gånger så jobbigt för Anicia att skriva, men om hon tyckte att det var värt det så är det minsta jag kan göra att läsa klart.

Ibland vill jag bara ge författaren en kram och säga, du det ordnar sig. Nästa sekund vill jag ge en high five och säga fan va du är stark! Hur som helst så vill jag säga tusen tack @aniciaeriksson för en jättefin bok och för att du delar med dig! Den här boken borde alla läsa innan dom hamnar i puberteten. Även om det är tufft, eller kanske just därför!


Farsans bokhylla

2091/09/02
En liten bok med stort och viktigt innehåll!
Jag har fått äran att recensera "Skammen är inte din - Om psykisk ohälsa och vägen mot helande" av Anicia Sundström Eriksson.
"Skammen är inte din" är en liten bok till formatet men med ett otroligt stort och viktigt innehåll. Ett innehåll jag kommer att bära med mig länge. 
Genom att öppet visa och dela med sig av sin sårbarhet och svagaste stunder, besitter Anicia en otrolig styrka. Psykisk ohälsa är ett viktigt ämne att diskutera och lyfta. Alltför många, unga som äldre, mår dåligt idag och den här boken tar upp bl.a. våld mot kvinnor. Skam och skuld är starka känslor.
Ett hål i magen och ett blödande hjärta. Rakt igenom läsningen. Det påverkar mig enormt att läsa den här boken, så pass att jag måste ta många pauser och andas med tårar i ögonen. Det är en stark bok som är uppdelad i tre delar där förtvivlan och hopplöshet avlöser varandra i de första två och går lite mer mot styrka och klarhet för att komma till den tredje delen, som fortfarande är ganska mörk och dyster bitvis men som genomsyras av en större livsvilja, en större styrka, ett gladare Anicia. 
Att en människa ska behöva uppleva så hemska saker, i så unga år.
Det är en oerhört viktig bok, en bok för att hjälpa till att ta bort fördomarna kring psykisk ohälsa, och för att se hur någon som varit med om övergrepp kan reagera. Det är också en oerhört modig bok, för här är det råa, äkta känslor vi möter. Det är inte inlindat, det är inte förskönat. Det är som det är, det är äkta.
Skammen är inte din är hjärtskärande, den gör ont att läsa, men den är också så otroligt viktig och slutet gör den fantastiskt fin.
Läs! Läs! Läs! 


Träning, välmående och balans

2019/09/01
En bok som låter känslorna vara på utsidan.

Jag fick igår äran att recensera "Skammen är inte din" av @aniciaeriksson . Och kan nu ikväll meddela att den är utläst..
••••••
Hennes sätt att skriva på är nytt för mig, dikt och prosa hör inte till det vanliga i min bokhylla men hennes bok som handlar om psykisk ohälsa har flera kompisar att stå bredvid.
Hennes sätt att skriva på fångar mig dock och jag är oerhört positivt överraskad över dikt och prosa, jag fastnar och fängslas i dessa verser. I den brutala råheten, öppenheten och hennes oerhörda mod som speglar hela boken.
Det är händelser som ingen människa ska behöva genomlida, men som väldigt många av oss gör (även mig inräknad).
Dessa händelser i en text som inte är facklig, som inte trycker ner dig som offer (för nej, det är inte vi som gjort fel) och som visar vår sida, vår eviga kamp som inte slutar bara för att händelsen är över sedan länge.
En bok som låter känslorna vara på utsidan, som vågar förklara det där mörka, som visar att man inte är ensam med att bära på dem.
Men viktigast av allt- en bok som visar att livet inte tar slut.


Victoria Hellberg

2019/08/25
Kan nästan ta på ångesten
Första gången jag läst något skrivet via dikt och prosa men jag tror inte att denna bok hade kunnat skrivas på något annat sätt. Genom dikterna kan jag nästan ta på ångesten och smärtan som berör mig så starkt. Alla borde läsa denna bok för att få förståelse vad som händer med kroppen och själen efter traumatiska upplevelser. Anicia du borde åka ut och föreläsa i skolor för jag tror att mörkertalet är stort. Tack för att du vågar dela med dig. 5 av 5.


Annicka Rosendahl Jonsson
Bokannicka på Instagram

2019/08/16
Denna bok borde finnas på t ex alla kvinnohem

Från djupaste mörker, när man mår som sämst och till det bättre. Författaren vill visa att de som blivit utsatt för våld mot kvinnor, på olika sätt, att de är inte ensamma. Många gånger tycker både kvinnan och omgivningen att det är hennes fel. Författaren har satt ord på sin egen smärta på ett helt fantastiskt sätt. Våld mot kvinnor kan vara så olika. Både psykisk och fysiskt och sexuellt våld. Vad man än har, eller är utsatt för, kan man finna tröst av att läsa den här boken. Det gör ont att veta att detta våld mot kvinnor förekommer varje dag och överallt. Man blir berörd  och jag kan verkligen rekommendera boken. Den borde finnas på t ex alla kvinnohem runt om i Sverige. Det finns många historier och det är väldigt viktigt att de kommer fram. Jag tycker det är fantastiskt att författaren vill dela med sig och verkligen visa att det finns en väg tillbaka. Jag är tacksam att det är mitt jobb att sprida vidare den här viktiga boken. Tack!


 Nina Hansson

2019/08/12
Jag blir otroligt berörd!
Ibland är man helt tom på ord. Jag vill säga så mycket men orden räcker inte till. Det känns så fjuttigt. När man släpps så nära inpå och får tillträde till någons innersta tankar är det svårt, för att inte säga omöjligt, att recensera. Men jag kan säga så här. Jag blir otroligt berörd. Texten kryper in under skinnet på mig. Det är så vackert, så naket, ärligt och utlämnande. En stark bok. Jag vill bara krama om den där lilla tjejen och viska att allt kommer att bli bra och att hon är värd att älskas. Tack @aniciaeriksson för att du låter oss ta del av din historia.

Saras bokhyllor

2019/08/05
Dikterna ger djup till boken!
Tack @aniciaeriksson för att jag fick läsa din”Skammen är inte din”. Jag hade turen att vinna boken och nu har jag läst den. Boken handlar om psykisk ohälsa, våld mot kvinnor och sorg. Boken är skriven i dikt och prosa.
Jag är ingen van diktläsare, men dikterna i boken ger mera djup åt boken. Den blir ännu hemskare. Att en stackars tjej skall gå igenom så mycket. Du är verkligen stark som skrivit denna bok och titeln är så fin och passande.
Jag är så tacksam att jag fått läsa din bok Anicia. Önskar dig allt gott, det är du värd.


Carina Stenvall​​​​​​​

2019/08/03
This book gave me so many emotions,
so much so it took awille to finish it. Its written like diarie entries which was different but I liked it. Trigger warning- this book talks about rape, depression, and loss (just a warning). But don't let that scare you off, it was a good book that I'd definitely recommend. ”Not your shame” is a journey through poetry and prose in becoming whole as a person, a journey in recovering from mental illness. This means that you get to follow the ups and downs and take part of the most painful but also beautiful parts. 
It is so important to try to get rid of the shame revolving mental illness and help people to feel less alone, because we are not alone. It probably starts a lot with us, daring to share our own experiences that others can relate to. Another wide spread problem in society is violence against women, sexual abuse amongst others. That too is related to a lot of shame and guilt amongst the victims, not uncommonly from society but also from the victim herself. We learn from childhood how to act in order to avoid getting raped, getting assaulted. 
But the guilt never belonged to us. Now, I want to do everything in my power to help, and I will start by peeling off the thick layers of protective clothing and reveal my darkness. The rawest and deepest feelings, thoughts and reactions after trauma. The shame does not belong to us, neither does the guilt. 
The book content three parts: 
Rape and a death wish 
Dad and the grief 
Love and hope 

Romance_reader

2019/07/02
En oerhört viktig bok!
Ett hål i magen och ett blödande hjärta. Rakt igenom läsningen. Det påverkar mig enormt att läsa den här boken, så pass att jag måste ta många pauser medan jag antingen har tårar i ögonen, muttrar argt på världen eller vill gå och hämta mina barn, krama om dem och aldrig släppa dem i närheten av andra människor igen.
Det här är starkt. Uppdelat i tre delar där två osar av förtvivlan och hopplöshet, går lite mer mot styrka och klarhet för att komma till den tredje delen, som fortfarande är ganska mörk och dyster bitvis men som genomsyras av en större livsvilja, en större styrka, ett gladare jag.
Att en människa ska behöva uppleva så hemska saker, i så unga år. Jag ville bara hitta 11-åriga Anicia och krama henne (om hon ville), säga att det kanske inte blir bättre eller lättare, men förhoppningsvis mer hanterbart. Jag ville hitta den våldtagna Anicia och slåss för henne, med henne, skrika för henne tills jag blev blå. Precis som jag kommer göra för mina barn i alla orättvisor och hemskheter de kanske tvingas möta.
Det är en oerhört viktig bok, en för att hjälpa till att ta bort stigmatiseringen kring psykisk ohälsa, och för att se hur någon som varit med om övergrepp kan reagera. Det är också en oerhört modig bok, för här är det råa, äkta känslor vi möter. Det är inte inlindat, det är inte förskönat. Det är som det är, det är äkta.
Jag gillar att Anicia har blandat lyrik med längre texter, det gör att det är lättare att ta till sig och bearbeta som läsare, och det blir inte så tungt. Det gör också att jag tror att den kanske passar lite bättre som ”vanlig” bok än e-bok. Det är en bok som passar för att kunna slå upp och läsa ur ibland, men kanske inte nödvändigtvis från pärm till pärm varje gång. Språket är väldigt passande för typen av text Anicia har skrivit och slår mig i magen gång på gång.


Läs hela på Marias bokhylla

2019/06/08
Varenda människa borde läsa denna bok!
"[...] från ingenstans blev du⁣
det där lilla ljuset det där⁣
lilla hoppet precis det ⁣
Jag behövde för att ⁣
Backa ett par steg se över se⁣
mig omkring andas och⁣
Fundera litegrann [...]" ⁣

"Skammen är inte din: om psykisk ohälsa och vägen mot helande" är hjärtskärande, vacker, sorglig och hoppfull. Jag kan knappt finna ord för att skriva ner alla känslor jag fick när jag läste denna boken, när jag genom dikter, rad efter rad läste om vad Anicia har fått gå igenom och går igenom. ⁣

Denna bok är så otroligt viktig då den tar upp ämnen som håller sån oerhörd vikt. Psykisk ohälsa, våldtäkt, helande, kärlek, sorg och vilsenhet. Det finns ingen tvekan om att varenda människa borde läsa denna boken för att iallafall försöka förstå hur ett ögonblick kan förändra så mycket, förändra allt. Hur män kan ta sig makten att förgripa sig på kvinnor, inte lyssna på ett nej eller låtsas som de inte märker att den andra inte vill är oförståeligt, avskyvärd och aldrig okej. ⁣

Anicia tar oss med på hennes väg mot helande, mot att förstå att skammen inte är hennes, utan hans.⁣

"Skammen är inte din: om psykisk ohälsa och vägen mot helande" får 5/5 stjärnor av mig! ⁣

Tack finaste Anicia för det fina recensionsexemplaret, för att jag fick följa med på din resa och för ditt mod. Du är underbar!

Sanna instagram

2019/05/09
Att leva vidare efter trauman!
En bok om psykisk hälsa och framförallt att leva vidare efter trauman. Boken är skriven delvis på prosa vilket gör den snabbläst och ger bra flyt. Blandat med mer konkreta texter om vad som hänt får man en helhetsbild av vad författaren gått igenom. 
Jag tycker det märks att boken fått författaren att bearbeta och gå vidare efter flera år präglade av psykisk ohälsa. 
En bok som inte känns som en självhjälpsbok utan mer en historia som läsaren kanske kan finna stöd i.

Bokprojekt

2019/05/09
En mycket viktig bok!
Redan i inledningen av boken förstår jag hur vacker och klok författaren är. Hon förklarar och informerar om psykisk ohälsa, hur det är lätt att fastna i en ond cirkel, hur det är lätt att tro att man kanske förtjänar detta mående, vilket är helt fel. Hon berättar också att det finns hjälp att få, helt anpassad till den individuella personen det gäller. Jag tycker det är en fantastisk inledning som både informerar och hjälper till.

Jag kom till sida 12 och kände bara WOW. Jag önskar att jag hade läst denna bok i mina tidiga tonår!

Skammen är inte din är hjärtskärande, den gör ont att läsa, men den är också så otroligt viktig och slutet gör den fantastiskt fin.

Det är en mycket viktigt bok! Läs läs läs!

Julia på Instagram

2019/03/09
Om ett övergrepp, om en svajig pappa relation, om död och liv. 
Det närmar sig slutet av 2016 och jaget i Skammen är inte din inser att hon hänger på en jävligt skör tråd nu. Att den kommer gå av snart. Att hon kanske inte ens kommer orka hålla i tråden till dess. Hon är förlamad av smärta men likgiltig och övertygad om att det som hänt henne är en börda hon aldrig kan visa upp, och att 2017 kommer bli hennes sista år på jorden. Hon skriver: Du begraver allt i dig / allt som får plats, allt som / inte får plats. / Du är en kyrkogård, / kroppar nedgrävda i form utav / hemligheter du tror / du måste djupt begrava.
Det närmar sig mitten av mars 2019 och jag slår igen Skammen är inte din, en bok om psykisk ohälsa och vägen till helande av Anicia Sundström Eriksson. Innan för bokpärmarna lämnar jag jaget som berättat om ett övergrepp, om en svajig pappa relation, om död och liv. Hon har visat upp allt för mig, alla sår, all hopplöshet, en begynnande soluppgång. Hon skriver: Jag är en bok / med annorlunda innehåll / och jag vill vara din favoritberättelse.


Läs hela recensionen på 
EQUALIZER MAGAZINE

Margaux Dietz rörs till tårar.
Titta gärna på hela men 3.18 min. in i videon får ni en riktigt fin, och tårfylld diktuppläsning av en dikt i Anicia S. Erikssons bok, "Skammen är inte din - om psykisk ohälsa och vägen mot helande". Rekommenderas varmt av Margaux Dietz som rörs till tårar.

Se videon på:VLOGG

2019/07/28
Väldigt målande
Jag vill tipsa er om en bok jag fick hem för några veckor sedan. Den heter Skammen är inte din och är skriven av Anicia Sundström Ericsson. 
Jag plockade upp boken och la inte ner den för än den var slut. Det som för mig är väldigt attraktivt med boken är att den är skriven i diktform, något jag själv önskade att jag behärskade. Anicia skriver om psykisk ohälsa och hennes väg mot helande. I boken är hennes dikter daterade vilket gör det väldigt målande och ger ordet ”resa” kontext. Jag tänker att Anicias dikter kommer att slå olika hos olika personer och ge dem olika innebörd beroende på i vilka händer boken vilar. Det är för mig det som utmärker en bra dikt.

Jag vill speciellt tacka @aniciaeriksson för kapitel 5 som heter ”pappa och sorgen” det kändes och det var skönt att få känna..
.
”Du fattas mig. Ungefär som ett förlorat ben eller två men inte alls ändå. För du fattas mig osynligt och inombords. Du fattas mig. Överallt och ingenstans. Du bara fattas. Jag är halva dig så halva mig fattas mig. Död under mark amputerad bortopererad för alltid separerad. Jag behöver dig för att förstå mig men du bara dog du”.


AlexandranRejsmar

2019/02/27
Mycket bra och insiktsfull bok.
Att vi alla kan känna skuld och skam är inte så ovanligt. T.ex. skuld för att vi i vår vardag behandlat någon illa eller lånat pengar av någon och inte betalat tillbaka. Det kan vi åtgärda med att uppriktigt och villkorslöst be om förlåt eller betala tillbaka pengar till dem vi står i skuld till, om så skulle vara fallet. Det är en praktisk uppgift som gör oss skuldfria. Men skammen biter sig fast och lämnar den utsatta med en förtärande känsla av ensamhet och utanförskap. En känsla som kan övergår i ett självdestruktivt levnadssätt. Ett levnadssätt där man djupare och djupare sjunker ner i en tillsynes bottenlös brunn.
I Anicia Sundström Eriksson bok ”Skammen är inte din” tar hon med mig in i en värld av ensamhet, hopplöshet, att inte duga, att inte vara värd något och självmordstankar som dyker upp som enda utväg när mörkret blir för kompakt, när den inre smärtan blir för svår.
Författaren beskriver i prosa och dikt de traumatiska och stigmatiserande upplevelser hon har erfarit på ett mycket utlämnande och ärligt sätt, utan försköningar och bortförklaringar. När jag läser dikterna och prosastyckena (som är daterade och tidsatta) så kan jag känna djupet i den förtvivlan hon måste ha känt. Edvard Munchs målning ”Skriet”, dyker i mitt inre upp som en bild av en bottenlös förtvivlan. Men till skillnad från målningens högljudda skri så är författarens skri inåtvänd och tyst och framstår för mig än mer skrämmande och tragiskt.
Anicias Sundströms Erikssons diktspråk är direkt, utan omskrivningar och försköningar. Jag såg framför mig en flicka som från barnsben gjorde allt för att passa in. En flicka som vuxit upp i en dysfunktionell familj och som i senare i tonåren blir utsatt för grova sexuella kränkningar vilket ytterligare spär på hennes självförakt. Hon pratar inte med någon. Hon har ingen nära vän som hon kan anförtro sig åt. Hon drivs av tanken på att endast döden skulle skänka henne sinnesro, men hon tar inte steget, utan försöker själv hitta en väg ut ur sitt självförakt, med mindre lyckat resultat. Men, när den absoluta botten är nådd, så träffar hon sitt livs stora kärlek. Hon stod vid vändpunkten och med hjälp av sin käresta kunde hon äntligen börja känna fastare mark under fötterna. Den nu vuxna kvinnan fick det stöd och den kärlek hon behövde för att gå in i behandling. En behandling som var tuff men där hon fick verktygen att göra rent hus med sitt förflutna.
Författarens bok berörde mig verkligen. Det är ingen bok man bara läser som ett tidsfördriv. Det är en bok som kräver läsarens fulla uppmärksamhet. Det är en fantastisk bok som visar på att, trots all smärta och hopplöshet så finns det en väg mot ett nytt och mer livsbejakande liv.
Anicias bok bör läsas av alla som sitter fast i skam. Men inte bara av dem. Boken riktar sig lika mycket till alla oss som behöver få en inblick i hur livet ter sig för en människa som lever i ständig ångest, självförnedring och skam, och som förtvivlat söker efter mening med sitt liv … och hur hon till slut finner den.
Stort tack Anicia för en mycket bra och insiktsfull bok.


Lasse  

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

2019/01/23
En liten bok till formatet men med ett otroligt stort och viktigt innehåll!
Känslorna blir så starka när hon sätter ord på skammen och skulden som tynger henne, ibland så känslomässigt starkt att jag bara måste stanna upp och andas./det fasansfulla sexuella övergreppet och den psykiska ohälsan fylld med skuld och skam, får mina känslor att svämma över.// en bok som jag varmt rekommenderar, betyget kommer från hjärtat och kan inte bedömas i siffror.

Läs hela på: Ann@bok_ann

2019/01/16
Hur ett möte kan förändra allt!
I tre olika delar i boken får vi följa Anicia och hennes tankar och mående efter en traumatisk upplevelse, saknaden efter hennes pappa och sen den långsamma vägen tillbaka. Det är varvat "vanlig" text med dikt, vilket gör att det är väldigt lättläst för mig. Den blev inte lika tungläst som jag förväntade mig. Det är såklart väldigt smärtsamt att läsa Anicia's berättelse men slutet lämnar mig ändå med en skön känsla.
Här kommer en favoritbit ifrån en av Anicias dikter, de är i slutet på boken. Hur ett möte kan förändra. SÅ himla fint.


Läs hela på teatrevelbokladan

2018/12/12
En viktig bok om hur psykisk ohälsa kan drabba och se ut.
En bok där författaren blottar sina upplevelser, sin oro, sin längtan, sin förtvivlan men också hopp - hur hon jobbar för att finna sin väg tillbaka till god hälsa och återvinna sitt självförtroende. 
I boken tar författaren upp sina tankar om hur hon utnyttjats sexuellt mot sin vilja. Att bli förövad möjligheten att välja, att säga NEJ! Skammen hon känner för detta sitt djupt, ett sår som inte läker och som vännerna ”sticker kniven i” när de berättar om sina debuter. Det sociala handikappet och utanförskapet detta ger. 
Hon beskriver också hur hennes pappa går bort i cancer. Hur hon under flera år många gånger trott att honom och inte är beredd när det händer. Att hon förväntas hantera beskedet själv. Att ingen frågar hur hon mår, vad hon behöver. 
Författaren har flera sorger som hon inte blottat eller fått hjälp att bearbeta. Det nämns ingenstans men föräldrarnas separation finns i botten. Pappans alkoholmissbruk, anhörigas medmissbruk. Att vara barn och tvingas bli vuxen utan stöd. Pappan som drabbas av cancer och går bort. Om att inte få ta farväl på ett värdigare vis. 
Allt som drabbar författaren ger ett ackumulerat känslomässig kaos som skapar psykisk ohälsa. Detta kaos skapas av yttre faktorer - och drabbar författaren som inte har en chans att värja sig. Den skam hon känner är inte uppkommen eller skapad av henne - den drabbar henne. 
Boken handlar också om vägen tillbaka till bättre mående. Om tron på kärleken - att nån tror på henne. Att våga ta emot positiva skeende och känslor. 


Läs hela på: BooksbyMarie

Det här är en otroligt viktig bok! 
Att våga berätta om sina upplevelser och sitt mående är så viktigt, både för sig själv för att kunna hantera det, men även för andra som antingen varit i samma situation eller som står nära någon som varit det. 
I den här boken får vi ta del av författarens egna historia genom både dikt och prosa. Boken är indelad i tre delar där den första handlar om den våldtäkt hon utsattes för. //
Den andra delen handlar om hennes pappa som var alkoholist under hennes uppväxt. Bara ett år efter att han lyckats ta sig ur sitt beroende drabbades han av cancer som sedan ledde till hans alldeles för tidiga död. Och att han därmed inte längre finns hos henne.
I den tredje delen har hon träffat sin pojkvän, vilket har gjort att hon återigen känner att livet är värt att leva och hur fantastiskt det är att han kan älska henne efter det hon varit med om. //
//Handlingen är som ni förstår väldigt tung emellanåt, och ibland gör det så ont i mig att jag måste ta en paus. Men ganska snart måste jag plocka upp den igen. Jag vill läsa vidare. Jag vill ta del av berättelsen. // Språket i den här boken tilltalar mig verkligen och gör att texten blir så drabbande, så lätt att ta till sig.//


Läs helarecensionen på: Mia Linden

2018/11/25
Jag beundrar författaren
Jag har fått äran att läsa ”Skammen är inte din” av Anicia Sundström Ericsson. Genom att öppet visa och dela med sig av sin sårbarhet och svagaste stunder, besitter Anicia en enorm styrka. Psykisk ohälsa är ett viktigt ämne att diskutera och lyfta. Alltför många mår dåligt idag och den här boken tar upp bl.a. våld mot kvinnor. Skam och skuld är starka känslor. Det var känslomässigt tufft att läsa denna samling dikter och jag beundrar författaren som har skrivit om sin resa.


Jenny Karlsson

2018/11/22
Lidelsefull och subtilt, personligt och nära.
Att våga prata om psykisk ohälsa är en av de viktigaste förebyggande åtgärderna och med denna bok bidrar Anicia med sina erfarenheter.

Lidelsefull och subtilt, personligt och nära. Det kräver ett stort mod att skriva så utlämnande och privat men det modet besitter Anicia.
Prosa, poesi och anekdoter om det mörkaste mörka och samtidigt ett hopp om tröst.

Jag är övertygad om att många kommer att känna igen sig i texterna och jag hoppas att än fler kommer att finna tröst i denna bok.


Izabelle Åman

2018/11/20
Hjärtskärande hemsk, men åh så vacker - och viktig! 
Anicias bagage, mörker och demoner har så många likheter med mina egna - den otrygga uppväxten, sjukdom och död i familjen, övergrepp, psykisk ohälsa, och den ständiga jakten på varje liten ljusglimt i allt det svarta. Det gjorde att boken stundvis blev så övermäktigt tung att jag var tvungen att pausa läsningen, ibland i flera dagar. #metoo

Mörkret till trots skiner boken som en stjärna mot en nattsvart himmel, och ger hopp om att mörkret aldrig är oövervinnerligt.

Att boken är viktig har att göra med stigmatiseringen kring hemska upplevelser och psykisk ohälsa, och skulden som den utsatte och sjuke ofta lägger på sig själv. "Skammen är inte din" syftar till att ge kunskap om ämnet, och att förändra samhällets föråldrade och fördomsfulla syn.

Du är fantastisk, Anicia. Att du vågar öppna ditt hjärta för alla att se, mitt i läkeprocessen, är så otroligt starkt. Du imponerar och inspirerar, och jag tror stenhårt på att din bok kommer att kunna hjälpa andra. Kanske är de vilse i mörkret, kanske har de börjat greppa efter ljuset, kanske är de ute på andra sidan av tunneln... Oavsett så är "Skammen är inte din" en bok som kan hjälpa till att läka en trasig själ.


Maria Wälsäter

2018/11/17
En mörk och hoppfull resa via dikt och prosa.

Det är viktigt att prata om psykisk ohälsa och skammen som kan vara förknippad med denna. Författaren till denna bok delar med sig av sina känslor när hon mått väldigt dåligt. Hon skriver bland annat om en våldtäkt, om dödslängtan och sorg över sin förlorade pappa.

Boken är väldigt personlig och läsaren får komma in på djupet hos författaren. Men det är ändå känslor många kan känna igen sig i. Smärta och maktlöshet. Det blir tungt, samtidigt får vi följa henne vidare genom mörkret och ut från det, in i ljuset igen. Hon berättar om sina råa känslor och tankarna och reaktionerna efter ett trauma för att hon vill hjälpa till att få bort skamkänslan. Det är aldrig offrets skam och skuld att bära.

Tack så mycket @aniciaelvira för recensionsexemplar och att du vågar att tala ut.


Läs recensionen på: Mellsageek

2018/10/15
En bok full av smärta
Jag tänkte skriva två meningar här som är från boken. Två meningar som det vore bra att människor utan psykisk ohälsa också bör läsa. För det är många som inte tror en och inte förstår en. 
Mening 1: Hjärnan kan bli sjuk precis som alla andra organ och kroppsdelar. 
Mening 2: Psykiskt sjuka lider i tystnad, skäms och känner sig förlöjligad. 
Det är två bra meningar som alla bör lägga på minnet. 


Läs hela recensionen på: Bokfrun

2018/10/01
Vacker och gripande!

Den är vacker och oerhört gripande, min älskling. Ditt språk är vackert utan krusiduller, dina dikter rena, gripande och okonstlade. Det träffar rätt i hjärtat och magen. 


Ewaleena Sundström

2018/09/11
Gripande noch stark!

Så oerhört välskriven och jag känner smärtan ända in i mitt innersta men även den spirande glädjen i del 3. 
Tack Anicia. Du är fantastisk. 


Carina Eriksson

2018/06/26

Smärtsamt bra!

Maria Glawing

2018/05/24
En djupdykning in i alla känslor
Det är en otroligt gripande bok, och man kan verkligen känna alla känslor som [man] gick ner i, och [bra gjort att] skriva dessa otroligt djupa och vackra dikter.


Adina Häverö
 

Skriv gärna en recension eller kortare omdöme i formuläret nedan.