Skammen är inte din- recensioner och korta omdömen

Skriv gärna en recension eller kortare omdöme i formuläret till höger på denna sida.

Det här är en otroligt viktig bok! 
Att våga berätta om sina upplevelser och sitt mående är så viktigt, både för sig själv för att kunna hantera det, men även för andra som antingen varit i samma situation eller som står nära någon som varit det. 
I den här boken får vi ta del av författarens egna historia genom både dikt och prosa. Boken är indelad i tre delar där den första handlar om den våldtäkt hon utsattes för. //
Den andra delen handlar om hennes pappa som var alkoholist under hennes uppväxt. Bara ett år efter att han lyckats ta sig ur sitt beroende drabbades han av cancer som sedan ledde till hans alldeles för tidiga död. Och att han därmed inte längre finns hos henne.
I den tredje delen har hon träffat sin pojkvän, vilket har gjort att hon återigen känner att livet är värt att leva och hur fantastiskt det är att han kan älska henne efter det hon varit med om. //
//Handlingen är som ni förstår väldigt tung emellanåt, och ibland gör det så ont i mig att jag måste ta en paus. Men ganska snart måste jag plocka upp den igen. Jag vill läsa vidare. Jag vill ta del av berättelsen. // Språket i den här boken tilltalar mig verkligen och gör att texten blir så drabbande, så lätt att ta till sig.//


Läs helarecensionen på: Mia Linden

2018/11/25
Jag beundrar författaren
Jag har fått äran att läsa ”Skammen är inte din” av Anicia Sundström Ericsson. Genom att öppet visa och dela med sig av sin sårbarhet och svagaste stunder, besitter Anicia en enorm styrka. Psykisk ohälsa är ett viktigt ämne att diskutera och lyfta. Alltför många mår dåligt idag och den här boken tar upp bl.a. våld mot kvinnor. Skam och skuld är starka känslor. Det var känslomässigt tufft att läsa denna samling dikter och jag beundrar författaren som har skrivit om sin resa.


Jenny Karlsson

2018/11/22
Lidelsefull och subtilt, personligt och nära.
Att våga prata om psykisk ohälsa är en av de viktigaste förebyggande åtgärderna och med denna bok bidrar Anicia med sina erfarenheter.

Lidelsefull och subtilt, personligt och nära. Det kräver ett stort mod att skriva så utlämnande och privat men det modet besitter Anicia.
Prosa, poesi och anekdoter om det mörkaste mörka och samtidigt ett hopp om tröst.

Jag är övertygad om att många kommer att känna igen sig i texterna och jag hoppas att än fler kommer att finna tröst i denna bok.


Izabelle Åman

2018/11/20
Hjärtskärande hemsk, men åh så vacker - och viktig! 
Anicias bagage, mörker och demoner har så många likheter med mina egna - den otrygga uppväxten, sjukdom och död i familjen, övergrepp, psykisk ohälsa, och den ständiga jakten på varje liten ljusglimt i allt det svarta. Det gjorde att boken stundvis blev så övermäktigt tung att jag var tvungen att pausa läsningen, ibland i flera dagar. #metoo

Mörkret till trots skiner boken som en stjärna mot en nattsvart himmel, och ger hopp om att mörkret aldrig är oövervinnerligt.

Att boken är viktig har att göra med stigmatiseringen kring hemska upplevelser och psykisk ohälsa, och skulden som den utsatte och sjuke ofta lägger på sig själv. "Skammen är inte din" syftar till att ge kunskap om ämnet, och att förändra samhällets föråldrade och fördomsfulla syn.

Du är fantastisk, Anicia. Att du vågar öppna ditt hjärta för alla att se, mitt i läkeprocessen, är så otroligt starkt. Du imponerar och inspirerar, och jag tror stenhårt på att din bok kommer att kunna hjälpa andra. Kanske är de vilse i mörkret, kanske har de börjat greppa efter ljuset, kanske är de ute på andra sidan av tunneln... Oavsett så är "Skammen är inte din" en bok som kan hjälpa till att läka en trasig själ.


Maria Wälsäter

2018/11/17
En mörk och hoppfull resa via dikt och prosa.

Det är viktigt att prata om psykisk ohälsa och skammen som kan vara förknippad med denna. Författaren till denna bok delar med sig av sina känslor när hon mått väldigt dåligt. Hon skriver bland annat om en våldtäkt, om dödslängtan och sorg över sin förlorade pappa.

Boken är väldigt personlig och läsaren får komma in på djupet hos författaren. Men det är ändå känslor många kan känna igen sig i. Smärta och maktlöshet. Det blir tungt, samtidigt får vi följa henne vidare genom mörkret och ut från det, in i ljuset igen. Hon berättar om sina råa känslor och tankarna och reaktionerna efter ett trauma för att hon vill hjälpa till att få bort skamkänslan. Det är aldrig offrets skam och skuld att bära.

Tack så mycket @aniciaelvira för recensionsexemplar och att du vågar att tala ut.


Läs recensionen på: Mellsageek

2018/10/15
En bok full av smärta
Jag tänkte skriva två meningar här som är från boken. Två meningar som det vore bra att människor utan psykisk ohälsa också bör läsa. För det är många som inte tror en och inte förstår en. 
Mening 1: Hjärnan kan bli sjuk precis som alla andra organ och kroppsdelar. 
Mening 2: Psykiskt sjuka lider i tystnad, skäms och känner sig förlöjligad. 
Det är två bra meningar som alla bör lägga på minnet. 


Läs hela recensionen på: Bokfrun

2018/10/01
Vacker och gripande!

Den är vacker och oerhört gripande, min älskling. Ditt språk är vackert utan krusiduller, dina dikter rena, gripande och okonstlade. Det träffar rätt i hjärtat och magen. 


Ewaleena Sundström

2018/09/11
Gripande noch stark!

Så oerhört välskriven och jag känner smärtan ända in i mitt innersta men även den spirande glädjen i del 3. 
Tack Anicia. Du är fantastisk. 


Carina Eriksson

2018/06/26

Smärtsamt bra!

Maria Glawing

2018/05/24
En djupdykning in i alla känslor
Det är en otroligt gripande bok, och man kan verkligen känna alla känslor som [man] gick ner i, och [bra gjort att] skriva dessa otroligt djupa och vackra dikter.


Adina Häverö
 

Skriv gärna en recension eller kortare omdöme i formuläret nedan.