Stjärnfödd, av Maria Wälsäter - recensioner och kortare omdömen

Skriv gärna en recension i formuläret till höger på denna sida.
Läs gärna recensioner från Maria Wälsäters tidigare roman: Avien

Skriv gärna en recension i formuläret till höger.

2020/04/09
Vilken berg- och dalbana!
Det är nästan svårt att hitta ord efter att Maria Wälsäter har fått mig att ropa högt "Va? Nej! Hur f*n vågar du?!?" när jag satt där i solen bara för att några minuter senare utbrista i ett "Åh du din! Det där är genialiskt!" 

Reaktionerna som de sista 30 sidorna framkallade passar även resten av min upplevelse av Stjärnfödd. Ömsom blev jag så glad för karaktärerna att jag inte kunde sluta le, omsöm blev jag så ledsen för dem att jag snyftade till. Verkligen en berg- och dalbana. Och så hade jag hemskt gärna klippt till den ena eller andra både en och två gånger och skrikit åt dem att skärpa sig! Det märks att Maria älskar varenda en av sina karaktärer men det stoppar henne inte att utsätta dem för stora prövningar. 

Världsbygget är genomtänkt liksom mytologin. Det är lockande, spännande och till viss del skrämmande. Samma gäller för känslorna som karaktärerna och läsaren utsätts för. 

Nu hoppas jag att Maria får en lugn sommar med mycket skrivtid, för jag vill då inte behöva längta alltför länge på den tredje och avslutande delen i serien.


Michèle Maurer

2020/01/05
Denna serie är helt fantastisk!
Stjärnfödd är andra delen i trilogin Doressea, som följer Isondra och hur hon måste ta beslut för sin lillebrors överlevnad som kommer att vända upp och ner på hela hennes värld. Andra delen fortsätter nästan direkt då första delen slutade - och den har allt en kan önska sig.

I Stjärnfödd är det lite mer fokus på karaktärsutveckling, världsbygge och mer förståelse om de magisystem som finns i denna värld, istället för mer plotdriven som första boken i serien var. Jag brukar aldrig fortsätta serier direkt efter att jag har avslutat en del, just för att jag ofta behöver en paus från karaktärerna och världen. Men med Avien kunde jag inte annat än att bara fortsätta på nästa del - för jag ville så så så gärna veta vad som händer och hänga mer med dessa fantastiska karaktärer som Wälsäter har skapat. Jag kände hur jag fastnade mer och mer för karaktärerna och kände med dem, och var även ledsen att de inte finns på riktigt.

Denna serie är helt fantastisk. Om du inte plockat upp den ännu - så gör det. Har du aldrig testat fantasy? Läs denna. Är du van fantasyläsare och behöver ett nytt fantasyäventyr att fastna för? Läs denna. Jag vill bara ha sista delen i serien nu och jag kommer att läsa den så fort jag har den i min hand, hoppas att den kommer ut snart!

Jennifer

När allt är som mörkast kommer jag till dig, oavsett om du ber mig eller ej. 

Helt. Jäkla. Briljant. 

För det första så finner jag inga ord som känns bra nog för att kunna sammanfatta och hylla Stjärnfödd . Hur beskriver man en bok som man gick in i med skyhöga förhoppningar och ändå lyckas författaren slå benen av en då twist efter twist slängs in. Hur beskriver man en bok som har så vackra och verklighetstrogna karaktärer att man känner sig som en av gänget, som en del av äventyret och fasorna de står inför? 

När jag läste Avien fastnade jag direkt för sättet Maria beskriver miljöer, personer, händelser och känslor och därför blev boken snabbt en av mina favoritböcker...någonsin! Därför kändes det helt underbart att få läsa manuset av Stjärnfödd månader innan själva boken kommer ut. Men som ni nog har förstått så var mina förhoppningar, tja, väldigt, väldigt höga. 

Men Stjärnfödd siktar mot stjärnorna och växlar upp en nivå, sveper med läsaren och får känslorna att virvla runt. Kapitlen hade med enkelhet kunnat försvinna på ett nafs men jag tvingade mig själv att läsa sakta 

Isondra, Lawine och Essie är starka kvinnliga karaktärer som är både modiga och inspirerande medan Alex, Bejamin och Zance är män som vågar visa känslor samtidigt som de utstrålar mod och kraft. Vänskaperna är vackra och känns genuina, likt en äkta vänskap medan kärleksrelationerna inte är pang bom utan tar sin tid och utvecklar sig realistiskt. Man lär även känna karaktärerna mer på djupet i Stjärnfödd .

Likt i Avien står makten mellan det onda och det goda i fokus, samt försöker Isondra hantera alla känslor av ångest och uppgivenhet som har uppstått efter händelserna i Cent. Hennes känslor är så starka att de går att ta på och det gör riktigt ont att se henne må dåligt. 

Viktiga saker så som ras, kultur, sexuell läggning och att få vara precis den man är tas även upp i Stjärnfödd . Jag älskar att Wälsäter inkorporerar vår världs problem i Doressea och visar att alla är lika värda och alla ska få älska den man vill. 

Maria Wälsäter är utan tvekan en av mina favoritförfattare och böckerna om Doressea är utan tvekan ett måste att läsa. Du kommer få följa med på ett äventyr fullt av kärlek, svek, krig, hjärtesorg, död och magi . 

Terima världens bästa Maria för att jag fick äran att läsa manuset av Stjärnfödd jag kan knappt bärga mig på att läsa den färdiga produkten och se Avien och Stjärnfödd stå tillsammans i min bokhylla. 

Stjärnfödd av Maria Wälsäter får 5/5 solklara stjärnor av mig!

Måste även tillägga att fina Linn Creutzer har gjort ett underbart bra jobb med omslaget på Zance. 


Sanna G. Ståhl

Verkligen superhärlig läsning.
Jag har fått lära känna karaktärerna mer på djupet, ja, mest Isondra då eftersom man får uppleva allt genom henne och hennes tankar. Världen har också fördjupats och breddats med detaljrika beskrivningar som gett mig många, många nya inre bilder som gör berättelsen så levande. I skrivande stund är tycker jag mig fortfarande höra ljudet av hur små snäckor slår mot varandra, som dekoration i Fivenas hårsvall. Jag har inte haft en enda tråkig stund, det är välbalanserat mellan reflekterande passager och händelserika nyckelscener.

Rekommenderar varmt! 

PS. Förväntar mig del 3 inom ett år, helst ;)

Linn Creutzer

Skriv gärna en recension/kortare utlåtande i formuläret nedan.