Stjärnfödd, av Maria Wälsäter - recensioner och kortare omdömen

Skriv gärna en recension i formuläret till höger på denna sida.
Läs gärna recensioner från Maria Wälsäters tidigare roman: Avien

Skriv gärna en recension i formuläret till höger.

När allt är som mörkast kommer jag till dig, oavsett om du ber mig eller ej. 

Helt. Jäkla. Briljant. 

För det första så finner jag inga ord som känns bra nog för att kunna sammanfatta och hylla Stjärnfödd . Hur beskriver man en bok som man gick in i med skyhöga förhoppningar och ändå lyckas författaren slå benen av en då twist efter twist slängs in. Hur beskriver man en bok som har så vackra och verklighetstrogna karaktärer att man känner sig som en av gänget, som en del av äventyret och fasorna de står inför? 

När jag läste Avien fastnade jag direkt för sättet Maria beskriver miljöer, personer, händelser och känslor och därför blev boken snabbt en av mina favoritböcker...någonsin! Därför kändes det helt underbart att få läsa manuset av Stjärnfödd månader innan själva boken kommer ut. Men som ni nog har förstått så var mina förhoppningar, tja, väldigt, väldigt höga. 

Men Stjärnfödd siktar mot stjärnorna och växlar upp en nivå, sveper med läsaren och får känslorna att virvla runt. Kapitlen hade med enkelhet kunnat försvinna på ett nafs men jag tvingade mig själv att läsa sakta 

Isondra, Lawine och Essie är starka kvinnliga karaktärer som är både modiga och inspirerande medan Alex, Bejamin och Zance är män som vågar visa känslor samtidigt som de utstrålar mod och kraft. Vänskaperna är vackra och känns genuina, likt en äkta vänskap medan kärleksrelationerna inte är pang bom utan tar sin tid och utvecklar sig realistiskt. Man lär även känna karaktärerna mer på djupet i Stjärnfödd .

Likt i Avien står makten mellan det onda och det goda i fokus, samt försöker Isondra hantera alla känslor av ångest och uppgivenhet som har uppstått efter händelserna i Cent. Hennes känslor är så starka att de går att ta på och det gör riktigt ont att se henne må dåligt. 

Viktiga saker så som ras, kultur, sexuell läggning och att få vara precis den man är tas även upp i Stjärnfödd . Jag älskar att Wälsäter inkorporerar vår världs problem i Doressea och visar att alla är lika värda och alla ska få älska den man vill. 

Maria Wälsäter är utan tvekan en av mina favoritförfattare och böckerna om Doressea är utan tvekan ett måste att läsa. Du kommer få följa med på ett äventyr fullt av kärlek, svek, krig, hjärtesorg, död och magi . 

Terima världens bästa Maria för att jag fick äran att läsa manuset av Stjärnfödd jag kan knappt bärga mig på att läsa den färdiga produkten och se Avien och Stjärnfödd stå tillsammans i min bokhylla. 

Stjärnfödd av Maria Wälsäter får 5/5 solklara stjärnor av mig!

Måste även tillägga att fina Linn Creutzer har gjort ett underbart bra jobb med omslaget på Zance. 


Sanna G. Ståhl

Verkligen superhärlig läsning.
Jag har fått lära känna karaktärerna mer på djupet, ja, mest Isondra då eftersom man får uppleva allt genom henne och hennes tankar. Världen har också fördjupats och breddats med detaljrika beskrivningar som gett mig många, många nya inre bilder som gör berättelsen så levande. I skrivande stund är tycker jag mig fortfarande höra ljudet av hur små snäckor slår mot varandra, som dekoration i Fivenas hårsvall. Jag har inte haft en enda tråkig stund, det är välbalanserat mellan reflekterande passager och händelserika nyckelscener.

Rekommenderar varmt! 

PS. Förväntar mig del 3 inom ett år, helst ;)

Linn Creutzer

Skriv gärna en recension/kortare utlåtande i formuläret nedan.