Stjärnsystrarnas hemlighet - recensioner och korta omdömen

Skriv gärna en recension, kortare omdöme i formuläret till höger.

En varm bok som behövs!

I lördags kväll i goda vänners lag berättade en i sällskapet om en pojke i den litterära slukaråldern (säg 11-13 år) som hade svårt att hitta böcker för unga som inte skrämde honom och gjorde honom illa till mods. Nästan det enda nyskrivna som fanns handlade om spöken, monster, onda trollkarlar eller Jordens undergång. 
Jag insåg då med ens vilket i samtiden ovanligt värde den här avbildade boken av Teresa Thurell besitter. Det är den sortens bok som man i nämnda ålder älskar att vistas i. En på sitt sätt verklig och igenkännbar värld där något större, något annat också är personligt närvarande på ett lockande och mycket mystiskt vis. Men inte skrämmande eller hotfullt, utan hjälpsamt, något som ger kraft och mod när man konfronteras med ogin förstörelse av det som är vackert och dyrbart i det som lever runt omkring oss. 
Boken gestaltar också fint, på ett för unga läsare både allvarskrävande och hemtrevligt vis, existensen av människor med speciella gåvor, som inte är tillgängliga för vem som helst. En varm bok som behövs mycket mer än alla eländiga dystopier. Speciellt för barn i den känsliga gränsåldern, när de börjar bli ungdomar och på allvar börjar bry sig om vad det är för värld de lever i egentligen. Den världen kan också vara både ljus och mystisk, utan att bli overklig för det.


Per Johansson
Idéhistoriker och doktor i humanekologi 

Spännande, magisk och upplyftande! 
Amandas mormor har dött och hon lär känna Greta och hennes vänner. De kände mormor som var medlem av ett hemligt sällskap. De är roliga och kunniga om naturen. Turid bor ute i skogen. Den är hotad att avverkas. Stjärnsystrarna sammankallar sina vänner och Amanda tar hjälp av sina vänner för att rädda skogen. Viktor börjar få upp ögonen för Amanda och ser henne inte bara som sin lillasysters bästa kompis. En bok om hopp, sorg och kärlek.

Rosie
Göteborg Akademibokhandeln Nordstan

 

En lysande debut!
En vacker magisk värld öppnar sig när man läser den här boken. 
Där både magi, vänskap, klokhet och miljötänk står i fokus. 
Boken är en lysande debut med kända platser för mig och närmiljöer som är fint gestaltade där jag känner ljuden och kraften från naturen. 
  Ekens brus, havets kluckande och naturen läkande kraft i olika former. Visdomen finns på varje sida och ger tankar för reflektioner. 
Språket i boken är välgjort och det är en tjock bok, och jag i egenskap av författare vet vilket gediget arbete som ligger 
bakom en sådan bok. 
  Miljöskildringarna är fina och fångar in läsaren. En bok där magi, miljötänk, vänskap och vackert språk förenas så fint! 
En lysande debut!


Charlotta Lagerberg Thunes
Författare, illustratör, föreläsare och beteendevetare
Läs recensionen på Bokus

Har nu läst ut boken. Hade svårt att slita mig från den, man vill bara läsa den och inte lägga i från sig den. Jättebra och så välskriven! En sån må-bra bok! 

Elisabeth Saebbö

2019/08/02
Känslomässiga upplevelser
Det är första romanen jag läst på över femtio år. Det blev sträckläsning och fina, känslomässiga upplevelser. Boken visar/antyder att människan är en fint designad kosmisk varelse med obegränsade möjligheter. Boken får högsta betyg och jag känner fortfarande kraften och glädjen som stabilt ligger kvar i sinnet.


Dan Uhrbom 

2019/07/28
- En modern saga-
Ett magiskt möte mellan generationer där mod, humor och urkraft möter vår tids existensiella utmaningar i en härlig
kärleksfull blandning....


Ninni Winkler
Dramapedagog

2019/07/05
Boken gör hjärtat lyckligt!
Mysiga karaktärer, härlig svensk sommarmiljö och ett ljuvligt systerskap som får mig att vilja vara med hos Amanda och de underbara människor hon träffar. För nog behöver världen fler ”tanter” som Stjärnsystrarna och jag önskar att fler unga tjejer fick höra orden: ”Får jag krama om dig, lilla syster? Du är en av oss har jag förstått.”


MichèleGlatthard

2019/03/20
"Stjärnsystrarnas hemlighet" är en mysig berättelse, som med sitt viktiga miljöbudskap är helt rätt i tiden. Thurell bjuder på en härlig dos magi i vacker skärgårdsmiljö - de med rötter från västkusten kommer att känna sig som hemma. Boken är karaktärsdriven utan att flytta fokus från själva handlingen, och relationerna karaktärerna sinsemellan är såväl inspirerande som motiverande.

Väl läsvärd för alla som tycker om att upptäcka nya och spännande svenska böcker (och författare). Ta med dig "Stjärnsystrarnas hemlighet" ut i naturen i vår och bara dröm dig bort, vettja!


Maria Wälsäter

2019/03/05
Absolut läsvärd roman!
En jättemysig svensk feelgood-roman som utspelar sig på den svenska västkusten, både i skärgårdmiljö och i skogsmiljö. Varma och charmiga karaktärer med en fin gemenskap och ett gemensamt mål. Jag bara önskar att jag finge vara en av dem. Absolut läsvärd roman som får dig att drömma bort lite och mysa. Och vilket magiskt bokomslag. Tack för en fin bok.


Jenny på Goodreads​​​​​​​

2019/01/25
Trevlig magi om viktiga frågor!
Här får vi möta många sköna karaktärer. Magi och härliga naturupplevelser blandas i högst aktuell verklighet. Stjärnsystrarna har förmåga att få uppenbarelser i form av visioner vid hemliga ritualer. Visioner som visar sig slå in en efter en. Kärleken blomstrar på flera plan och i olika åldrar. Härligt. Man kan känna doften av skog och framför sig kan man se den undersköna källan med sitt läkande kristallklara vatten. 

Stjärnsystrarna får anledning att ses igen då skogen där Turild bor är hotad av giriga bröder, som bor på andra sidan sjön. Turild får hjälp från både väntat och oväntat håll. Tonårstjejen Amandas bortgångna mormor Agnes var en gång med i Stjärnsystrarna, vilket Amanda inte hade en aning om. Amanda visar sig ha samma magiska förmågor som sin mormor. Saknande efter mormodern är stor men via mötet med Greta blir Amanda snabbt en del av systrarna och kommer på så sätt närmare hela sin mormors liv. 

Många vill vara med att rädda skogen. På gården hos Turild samlas de och vi får lära känna många härliga personer. De har olika bakgrund och åldrar men här kommer de varandra nära i kampen för en gemensam sak. Författaren beskriver livet på gården målande och fint. Man får lust att dela deras gemenskap på plats. 

Boken är lättläst med enkelt språk och den är lätt att förstå. Att rädda skog är ett viktigt ämne och det märks i berättelsen att författaren brinner för miljöfrågor. Frågor som i vissa korta partier i boken nästan är på vippen att ta över själva storyn. Det är en vacker bok som man blir glad av att läsa och den kan läsas av alla. För egen skull och min högst personliga smak hade jag dock önskat att de båda parterna i huvudintrigen hade brakat lös lite mer kraftfullt och lite tidigare i berättelsen. Det blir lite väl trevligt emellanåt. Men när boken är slut kommer man i alla fall på sig att sitta med ett leende på läpparna. Jag tycker att så många som möjligt ska läsa den. En fin berättelse och ett ack så viktigt och aktuellt ämne. Tack för trevlig läsning Teresa. 


Uffe 

2019/01/21
En stark läsupplevelse med många härliga karaktärer som jag kom att tycka mycket om. Romanens handling är lätt att komma in i jag sträckläste den eftersom den var så spännande och bjöd på oanade händelser hela tiden. Väldigt varm och tänkvärd. Läs den!
Anna Andersson Goodreads

2018/07/17

Nu har jag läst ut boken. Så fin! Det var så gott att vara tillsammans med folket i denna berättelse. Stärkande och inspirerande. Jag är alldeles varm inuti av den. Tack! 

Helena Dalnäs

2018/06/25

En jättefin bok! Berättarglädje, tänkvärd, djup och spännande.

Marianne Norrthon

2018/06/04

En underbar bok som jag lovar berör alla som läser den. En varm, spännande bok som väcker många minnen till liv inom mig. 
Tack Teresa Thurell! Du är en gåva till världen! 


Annie Hernach Wennerstrand
 

2018/05/28

Har just spenderat helgen på Bornö ett underbart naturreservat med perfekta läsningen av Stjärnsystrarnas hemlighet. Nu är den slut men kvar i mitt hjärta! Rekommenderas till alla och envar som önskar skön läsning i sommarens bästa tid!

Mette Johansen

Skriv gärna en recension eller ett kortare omdöme i formuläret nedan.