Recensioner och kortare omdömen om Tryggare kan ingen vara av Lars Amber

Skriv gärna en recension eller kortare omdöme i formuläret till höger.

Lättläst, spännande

Dahlbergs undersökningar, ofta med dramatiska inslag, tar honom till Paris, Teheran, Washington, och till sist till ett hus på Djursholm där det avslöjas vad som verkligen hände. En sidohistoria berör också databranschens möjligheter att infiltrera/påverka världsledare // Boken har ett högt tempo, vilket gör att bilden av de medverkande blir knapphändig, med undantag för Dahlberg, som främst beskrivs genom sina tankar och handlingar. Teheran-delen är dock mycket levande. Boken är lättläst, spännande och bitvis tänkvärd.

Publiceras i BTJ-häftet nr 23, 2021.
Lektör Veit G:Son Berg

Spännande faktabok i romanform

Tryggare kan ingen vara är rubricerad som thriller. Den är mer än så, en spännande faktabok i romanform. En ögonöppnare om en möjlig storpolitisk komplott för att mörda Sveriges statsminister Olov Palme vilket inträffade den 28 februari 1986.
   Lars Amber är journalisten Richard Beers författarnamn. Gedigen faktaforskning finns redovisad i boken insmugen i den pågående handlingen. Journalisten Robin ”Hood” Dahlberg följer modigt och på gränsen till huvudlöst spår till människor som är forskare, vapenhandlare och mullavänner. ”Farliga” människor vars hårda nypor Robin också får smaka på. Men de har pusselbitar som kan göra Palmekomplotten synlig och fattbar.
   I Stockholm bearbetar polisöverintendent Jan Wilkens vid Säpo informationen som Robin Hood samlar in i olika delar av världen.    
 Det blir till historiska tillbakablickar på skeenden som kan ha trådar i de tilltrasslade förklaringarna på nedskjutningen av planet med FN:s generalsekreterare svensken Dag Hammarskjöld den 18 september 1961.
   Robin har en begåvad dotter. Hon har en ledande position i ett företag som utvecklar artificiell intelligens. Hennes jobb är att skaffa förmögna intressenter. Småningom vaknar dubier i henne angående hur långt utvecklingen av robotars känsloliv och logik egentligen nyttjar mänskligheten och hon tänker ut en plan …
   I Tryggare kan ingen vara utesluts alltså Skandiamannen och Christer Pettersson som Palmemördare. Läsaren kan nog tänka sig att lösningen på mordet finns i Ambers roman och det vore ju skönt om brottet fick ett avslut. Men så kanske läsaren har läst andra slutsatser till exempel i Anders Jallais Källa Erik och Spinndoktorn samt Nu ska jag upp och skjuta den jäveln! av Conny Larsson och Ulla Keyling. Det finns fler.
Vad ska man tro? Den som läser får se.


HELENA SIGANDER