Skriv gärna en recension eller kort omdöme i formuläret nedan.

Linköpings Corren
2015/09/14

Initierad spänning på hög nivå!
”Uppdrag Alfa” är en pigg och djärv berättelse som både underhåller och mot slutet fängslar läsaren in mot nagelbanden. //

Det här är en thriller som både håller måttet och som överraskar i en charmig nördighet kring kunskap om modernt flyg. //Absolut en bok att hålla utkik efter på Östergötlands bokmässa 19 september.//

Med terrordåden 11 september 2001 följde en mängd romaner och thrillers som alla knutit an till ett akut hot mot USA med rötter i Mellanöstern. Kvaliteten på dessa skildringar har varit minst sagt varierande. Därför blev jag glatt överraskad då linköpingsprofilen och f d provflygaren på Saab, Ingmar Danestig, kommit ut med en thriller vilken känns som en frisk fläkt i ämnet.//


Läs hela recensionen på Corren.se

Danestig, Ingmar - Uppdrag ALFA

Publiceras i BTJ-häftet nr 17, 2015.
Lektör Göran Antonsson


Det här är en nutidsthriller om USA:s förhållningssätt till arabvärlden. En muslimsk organisation vill försöka påverka den amerikanske presidentens mellanösternpolitik. En kidnappning förbereds och ska enligt planen leda till samtal och förståelse. // Läget i världspolitiken bildar en acceptabel ram för handlingen och flygscenerna på slutet är
realistiskt utformade. // Spänningen byggs upp på ett kompetent sätt och slutet på berättelsen är rafflande. De underliggande hoten eller våldsyttringarna blir aldrig överdrivna eller osmakliga. Lättläst underhållning om vår tid och en osäker värld.

2015/07/22

Nu är boken sedan några veckor genomläst på en för mig ovanligt kort tid. Sannolikt beroende på det fascinerande innehållet.

Med utgångspunkt i ett troligt scenario, där den politiska kartan nyttjas, stegras spänningen till att börja med i renodlade teknisk riktning.
Att författaren är bekant med och van vid en kommunikationsmetod baserad på stränga standardiserade ordföljder ger en stringens till språket. Satsmelodin är mycket behaglig och flyter på i en "läs mer" uppmaning.

Men den tekniska beskrivningen kompletteras snart med en exemplifiering av och tillämpning av mänskliga tankar, handlingar och hjärnans föränderlighet åsiktsmässigt.
Här tycker jag att boken når sitt crescendo, då teknik, människa och känslor visar att det alltid är människan som styr, både på gott och ont.

Boken gav mig en härlig inspiration under läsandet för egna tankar och reflektioner.Peter Jansen

2015/08/05

Ingmar Danestig är pensionerad flygare med över åttatusen timmar i luften. Det finns alltid en risk att använda sig för mycket av sina kunskaper när man skriver om den egna specialiteten. Men det gör inte den här författaren Han har lyckats balansera flygtekniska avsnitt väl med den övriga intrigen. Det är först mot slutet när Air Force One är i luften som det blir lite mer tekniskt, och det är dessutom de bästa och mest spännande delarna av boken.

Läs mer på: Nisse Shermans bokblogg
 

2015/07/07

Här kommer min oprofessionella uppfattning. Ditt sätt att skriva var lätt läst och fascinerande och  gjorde boken svår att släppa när man börjat läsa. Du är väldigt duktig på att hålla spänningen vid liv och lämnade inga lösa trådar. Förstår att Du fått göra en rejäl research för att få ihop ”storyn”. Men det måste ha varit lite skönt att få hålla sig inom ett område som Du är väl bevandrad i. 

Måste även ge en eloge för kvalitet på boken. Fanny Axelsson har också gjort ett elegant och suggestivt omslag. Är det här en engångsföreteelse eller finns det nytt på gång i skrivarverkstan?

Hoppas att Du får berättigad uppmärksamhet för den här ”storyn” för det tycker jag verkligen att Du är värd. Hälsningar kompisen Torleif

2015/07/06

Recension: Uppdrag ALFA - Hotet mot Air Force One

Av Ingmar Danestig. Ebes förlag.


I Uppdrag ALFA tar Ingmar Danestig med läsaren på spännande händelser// Det handlar om olja, pengar - mycket pengar - och frustration över västerländska attityder. Men även om svårmanövrerade känslor och åtrå hos nyckelpersoner i medelåldern. Med andra ord är det en rafflande berättelse om verkligheten.//

Berättelsen bärs fram av ett ledigt språk. Man får en association till Jan Mårtenssons välskrivna deckare. // I lagom portioner får läsaren även ta del av tekniska beskrivningar av hur man manövrer avancerade flygplan och hur moderna kommunikationsmedel används i luften. Författarens mångåriga erfarenhet som pilot, med uppdrag runt om i världen, återspeglas i berättelsen.//

Slutscenerna får oss att nästan trilla ur hängmattan och att gripa efter glaset eller vad som står till buds. //


Anna och Jan Lundqvist

2015/06/25

Recension "Uppdrag ALFA - Hotet mot Air Force One"

Med stort intresse har jag nyss läst Ingmars bok ”Uppdrag ALFA, Hotet mot Air Force One”. Redan från början bet sig spänningen fast när Ingmar i ”Prologen" skildrar händelser i världen och ger en realistisk information med exempel på vad vi genom media blivit försedda med. Prologen tyder på att de kommande händelseförloppen som Ingmar berättar om i sin bok, blir en synnerligen spännande läsning.

När man så redan inledningsvis får ta del av brådstörtad död, ja, då blir det ”ett måste” att också kunna ta del av alla de andra dramatiska händelser som följer. Några handlar om mänskliga relationer med olika känslotoner, andra om konkreta "realistiska" fysiska händelser.

Dessa händelser sker i gränslandet mellan verklighet och fiktion, men på ett trovärdigt sätt, varav de i flygmiljön är mästerligt beskrivna. Jag upplevde Ingmars beskrivning av flygscenerna som om man skulle sitta i en biosalong och ta del av hotets upplösning på sätt som motsvarar vilken ”Agent 007 film” som helst.

Under läsningen undrar man hur Ingmar löser upp storpolitiska problem med inslag av terror när han bygger upp terroristhotet mot Amerika som nation och individuellt mot Amerikas president. Spänningen tilltar för varje sida. För att få veta hur det slutar finns bara ett svar: ”Läs boken!”


// Harri

"Uppdrag ALFA - Hotet mot Air Force One" av Ingmar Danestig