Publicerad i NLT 20130220

Böcker. Eva-Karin Berglund, Prästernas tid. Idus förlag 528 s
Historisk spänningsroman av Lidköpingsförfattare

 Länge har Anita Gustafsson varit ensam om att vara romanförfattare i
Lidköping. Nu har hon dock fått sällskap av Eva-Karin Berglund som nyligen
debuterat med boken Prästernas tid. Den är den första delen i en trilogi som
heter Sanningens väg.

 Prästernas tid är en historisk spänningsroman och författaren visar i den att hon är både kunnig och beläst i svensk historia.

Bokens handling utspelas under flera sekler, från medeltid och ända fram till modern tid och ger författaren rika tillfällen att med inlevelse berätta om gångna tiders rysliga händelser.

I boken förekommer det bland annat mord, självmord, våldtäkter, förfalskningar, testamentsbråk, incest,  giftblandning, mordbrand, häxtro, barnarov, otrohet, religiös fanatism, mobbning och sviken kärlek.
   Dessa ingredienser borgar för att boken blir fängslande och att läsaren med spänning följer handlingen. Intrigerna är inte de lättaste att följa, men med beundransvärd skicklighet lyckas författaren lotsa läsaren genom seklernas alla brott begångna främst av fanatiska präster.

 Det är i den småländska byn Garderås som romanens både historiska och nutida händelser utspelas. Det är en liten by, beskriven på ett humoristiskt och realistiskt sätt och dit kommer den tioåriga Petronella och hennes mamma 1970. Petronella är intresserad av historia och börjar likt en Kalle Blomkvist att gräva fram byns nedtystade hemligheter. Senare, som tonåring, får hon hjälp av sina kamrater och trots att de utsätts för livsfara lyckas de lösa mysterier, klara upp mord som begåtts och hitta gärningsmän till andra brott.

 Personteckningen i boken är genomgående svartvit, skurkarna är genomruttna och skumma medan deras motståndare är sympatiska och hederliga. I många romaner anses detta vara klandervärt men Eva-Karin Berglund har faktiskt lyckats ge trovärdighet och personlighet åt sina gestalter och de passar väl i sina roller. Särskilt fäster man sig vid skolvaktmästaren och hedersmannen PersAnders som gläder läsaren med att tala en utpräglad och fin västgötska.

Författaren har en sann berättarglädje, men den kan ibland locka henne till långa utvikningar. Så till exempel när hon berättar om Sara Videbeck, Pontus, Jakob och Magnus De la Gardie och när hon i slutet ger en förvisso sann och fin turistskildring av Lidköping. Detta sker i god lokalpatriotisk anda men tillför inget till romanen.

 Prästernas tid är en debutroman och som sådan har den sina brister men den är väl värd all aktning och läsare av historiska spänningsromaner har att med förväntan se fram emot kommande delar av trilogin.

/Tore Hartung
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lektörsomdöme från Btj

 Det är en märklig härva av hundratals år av religiös fanatism, kvinnoskräck och familjestrider som kulminerar i våldsamheter. Det märks att författaren är kunnig i religion och hon har skrivit en färgstark historia.

Anna Fyhr
2013/10/21

Den som gillar spänning, gåtor, historia och religion får verkligen valuta här. Jag kunde inte lägga ifrån mig böckerna, och väntar otåligt på sista boken. Är mycket imponerad av allt bakgrundsarbete för att få fram alla fakta. Den väcker nyfikenhet för både historia och religion, och ifrågasättande för vad religion kan åstadkomma. Väntar med spänning på del tre!! Tack för mycket bra böcker!

Inga-Lill
2013/04/20

En fantstisk bok med spänning och berättarkonst i likhet med Camilla Läckberg som väver in då och nu, jättebra, hade svårt att lägga i från mig boken, och ser nu fram emot del 2! När kommer den? :)

Bo Kvick
2013/05/24

Hej Eva-Karin och tack för din fina och spännande bok Prästernas tid. Problem med inlärning och läs och skrivsvårigheter har jag alltid haft. Man kunde aldrig hänga med i skolarbetet och satt och tittade ut igenom fönstret och längtade ut i nio år. Jag kan oftast inte läsa mer än några rader för sen är mina tankar någon annan stans. Så att läsa din bok på mer än 500 sidor är för mig en bedrift och även om jag inte har förstått allt jag läst så har jag i alla fall förstått innehållet i boken i stora drag. Du har fått upp min lust för att läsa och det vill jag tacka dig för.

Lena Buvlér
2013/03/24

Vilken bra roman, Eva-Karin Berglund! Hög igenkänningsfaktor i dina beskrivningar av 70-talet! Enormt spännande, sista delen sträckläste jag till 03.40 en natt. Nu väntar jag med spänning på nästa del i trilogin.

Emma Berglund
2013/03/15

Recension av: Sanningens väg – Prästernas tid, författare Eva-Karin Berglund

Sanningens väg – Prästernas tid har en grundintrig som påminner om barndomens äventyrsdrömmar. Att leka detektiv känns nog igen av många och i den här boken blir leken allvar. Den lillgamla flickan flyttar med sin familj till en ort långt bort från allt hon tidigare känt till. Vi får följa vår unga huvudperson när hon via skolgårdar, gamla vindar, skogar och gömda källare nystar upp ett mysterium med rötter i religiös fanatism. Boken berör utanförskap, makt och handlingsutrymme, fördomar och besatthet, övergrepp, förälskelse. Författaren känner sina rollfigurer väl och tecknar karaktärer som tydligt onda eller goda. Det är lätt att knyta an till "de goda" gestalterna i boken, likväl som man snabbt fattar agg gentemot "de onda".

Boken är bitvis ganska faktaspäckad, med långa stycken historie- och religionskunskap som lätt får karaktären av en föreläsning snarare än som en del av handlingen. Faktadelarna är viktiga för förståelsen för den historiskt obevandrade läsaren och det skänker också tyngd och trovärdighet till boken, men de kunde ha vävts in på ett naturligare sätt i berättelsen.

Det är sorgligt att man redan i inledande läsning upptäcker den påtagligt dåliga korrekturläsningen från förlagets sida, som är på en rent slarvmässig nivå. Upprepade felstavningar blir ett störningsmoment för den språknitiske läsaren och påverkar helhetsintrycket av boken. Här får författaren ställa mycket högre krav på förlaget framgent!En viss ojämnhet vad gäller språk, djup och realism föreligger också i boken. Om detta är avsiktligt eller ej är oklart.

Sanningens väg – Prästernas tid är en bok man har med sig i väskan, med karaktärer man bär med sig och vill följa mot en upplösning. Även om boken har brister, så är det en lättläst och intressant historia som väcker läsarens nyfikenhet på religion och historia... och kanske är det också en baktanke från läraren bakom författaren?

Kritiker och brorsdotter
/ Emma Berglund

Bitt-Marie Jonsson
2013/01/06

Kära syster!
Jag är imponerad. Inte för att jag någon gång tvivlat på din berättarkonst för den har du haft sen du var liten. Boken är mycket bra, innehåller allt det som väcker nyfikenhet och viljan att läsa mera. Har svårt att vänta på nästa bok

 

Britt-Marie Andersson
2013/01/03

Jag tyckte den var Bra, inte för att jag gjorde så mycket annat under de dagar jag läste den, men för att den var spännande och medryckande!
..det var även en ganska spännande upplevelse att läsa en bok där jag känner igen uttryck och ordföljd.
Nu väntar jag på att människor i allmänhet ska tycka om den så jag får läsa nästa del snart.


Lotta Svensson
2012/12/31

Otroligt spännande bok! En bok man inte kan sluta läsa. Älskar böcker med ledtrådar, symboler och mystik. Du verkar kunna mycket :)! Sen blir man lite nostalgisk också  eftersom jag var ung på 70-talet. Häftigt! Sen innehöll den både spänning, kärlek och tragedi. Ser redan fram mot nästa. /Lotta

Annika Johansson via Picke Johansson
2012/12/28

Jag är inte mycket till bokläsare men Annika har nu läst din bok på 2 dagar på stranden och tycker den var riktigt bra och hon väntar ivrigt på nästa.


Marie Jonsson
2012/12/29

Nu har jag läst ut boken. Det var riktigt svårt att lägga den ifrån sig. Det är en riktigt bra bok du har skrivit. Ser fram i mot nästa bok. Hoppas jag inte behöver vänta allt för länge. Hade jag kunnat hade jag läst nästa bok direkt när jag stängt denna.


Maj-Lis Ekholm 
2012/12/16

 En bok man inte kan sluta att läsa!

Marie Berglund
2012/12/08

Efter att ha läst ca 200 sidor vill man bara läsa de andra 330 sidorna

SANNINGENS VÄG del 1 Prästernas tid