Publicerad i NLT 130828
Böcker: Eva-Karin Berglund, Prästinnans vishet.
Del två i trilogin, Sanningens väg
Blodiga religionsförföljelser i Småland och i Languedoc
Eva-Karin Berglund är lärare på gymnasiet i Lidköping men också författare. För en tid sedan kom första delen i hennes romantrilogi, Sanningens väg, ut och i dagarna ligger andra delen på bokhandelsdiskarna. Den heter Prästinnans vishet och handlingen utspelas i en småländsk by på 1900-talet, men också i det forntida Sverige och medeltidens Sydfrankrike. Med hjälp av sina grundliga religionshistoriska kunskaper berättar författarinnan om de förföljelser från katolska kyrkan som de s k katarerna utsattes för i Languedoc på 1200-talet. De kallades också kättare och flera av dem ska enligt romanen flytt till Småland för att rädda livet. Där gömmer sig de efterlevande i flera hundra år, behåller sin egen form av kristendom och har sina hemliga gudstjänster och möten i väl dolda grottor.
Huvudpersonerna från första boken återfinns även i andra delen, det är mamma Susanne, hennes barn Petronella och Peter och deras kamrater. De är hederliga, ärliga och goda medan däremot skurkarna i boken tecknas i svartaste svart.
Susanne har genom arv blivit ägare till byns herrgård och det medför att hon börjar undersöka grottorna på sin mark. I dem upptäcker hon både värdefulla böcker, skattkistor och märkliga gravar. Men skurkar är också ute efter katarernas hemligheter och det leder till flera dramatiska sammanstötningar med blodviten.
Författarinnan har valt att berätta om katarernas tid i kursiv stil men i vanlig stil när det gäller händelser i nutid. Det är nog en god idé, det hjälper läsaren att hålla isär handlingarna. Men de religionshistoriska och filosofiska utvikningarna om den äldsta kristendomen, teorierna om Adam och Eva och om Jesus sista tid är svårlästa, krångliga och därmed mindre intressanta för en normal läsare. De avsnitten kunde ha beskurits, likheten med en lärobok blir alltför stor.
Men Eva-Karin Berglund visar också prov på en sann berättarglädje, hennes tangentbord måste ha gått varmt under skrivandet och hon har talang för att skildra dramatik, äventyrligheter och överraskningar. Detta är också typiska ingredienser i hennes historiska spänningsroman.
Bipersonerna har modellerats fram med omsorg och humor. Västgöten PersAnders är med även i denna bok och räddar huvudpersonerna från illvilliga skurkar. Och han har kvar sin genuina skaraborgsdialekt. Även byns lanthandlare känns som en levande människa, där han står bakom sin disk och hjälpsamt ställer upp i skilda sammanhang.
Prästinnans vishet är på ca 500 sidor och kunde nog ha kortats ned för att bli läsvänligare. Den är tryckt i Lettland och det har nog orsakat en del korrekturslarv. Konsekvent används ordet lös i stället för lyste; lös är enl SAOL provinsiellt och bör därför undvikas. Och uttrycket Gudi behagliga gärningar heter så och inte gud i behagliga.
/Tore Hartung
Katarina
2014/01/12
Tack för mycket intressant läsning i Sanningens väg och Prästinnans vishet. Gnosnikerna har länge intresserat mig och när jag sökte på nätet kom dina böcker upp. Helt rakt blev jag besviken först, (eftersom del 1 inte handlade så mycket om katarerna och gnosticism), men beslöt mig för att inte ge upp och en bra bit in i första boken började det ur min synvinkel och sökande bli riktigt bra. I Prästinnans vishet fick jag verkligen mitt lystmäte, varmt tack. Förmodar att det inte blir lika mycket om gnosnikerna i bok tre men undrar naturligtvis vad Yvonne får för sig och hur det går för dem.
Anna Fyhr
2013/10/21
Den som gillar spänning, gåtor, historia och religion får verkligen valuta här. Jag kunde inte lägga ifrån mig böckerna, och väntar otåligt på sista boken. Är mycket imponerad av allt bakgrundsarbete för att få fram alla fakta. Den väcker nyfikenhet för både historia och religion, och ifrågasättande för vad religion kan åstadkomma. Väntar med spänning på del tre!! Tack för mycket bra böcker!
Linda Gustavsson
2013/10/21
Vill man bara vila sina sinnen med lite trevlig avkoppling ska man läsa Eva-Karin Berglunds romaner. Böckerna är lättlästa men med tänkvärt innehåll. Med hjälp av Eva-Karins berättarentusiasm och otroliga fantasi får man som läsare en verklighetsflykt, samtidigt som man, utan att det kräver allt för mycket, blir bevandrad i både historia och aktuella samhällsfenomen.
Lena Buvlér
2013/07/19
TACK Eva-Karin Berglund för spänningen och för en fantastisk berättarkonst. 2:a delen utläst på stranden i Grekland, nu väntar jag på 3:e delen av triologin sanningens väg.
Annika Johansson
2013/07/13
Nu har jag läst ut boken och den var jättebra. Den var så spännande att man ville sluta läsa för att man var rädd för vad som skulle hända men också så spännande att det inte gick att låta bli att läsa vidare. En riktigt bra bok som jag har rekommenderat andra att läsa! Nu ser jag med förväntan fram emot den sista boken i trilogin!
Annika
Lektörsomdöme BTJ
Detta är del två i en planerad trilogi om Susanne, som efter en uppslitande skilsmässa flyttar till en liten by i Småland präglad av hemligheter som går flera hundra år tillbaka i tiden. Denna del utspelas både på 1970-talet och på 1200-talet, då Susannes förfäder flydde från religiöst förtryck till Norden. I denna del fortsätter Susanne, hennes barn och andra i byn att forska i byns förflutna, och många av personerna i den första delen spelar fortfarande viktiga roller. Efterforskningarna leder dem till en hemlig grotta med ovärderliga skatter och dokument som ifrågasätter den katolska kyrkan. Efter flera våldsamma händelser och ett par dödsfall blir upplösningen lycklig, men författaren ger ledtrådar som antyder att även den sista delen kommer att innebära nya problem. Författaren, som är gymnasielärare i religion, kan sitt ämne, men boken innehåller många återblickar på den första delen.